Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 4. díl

V posledním díle trendů roku do obýváku se podíváme na renesanci přírodního lnu, který ve spojení s dostatkem světla vykouzlí parádní komfortní prostředí, vyzdvihneme odvahu kombinovat výrazné a plné barvy a razicí kombinace maximalismu v doplňcích i celkovém vybavení místnosti. Kromě toho přidáme i další tipy na trendy výbavu obývacího pokoje, tak si je nenechte utéct.

Přírodní odstíny lnu trhají rekordy

Lněná látka je populární hlavně v letních měsících. Pokud jste někdy měli možnost vyzkoušet za vedra lněné kalhoty nebo košili, určitě nám dáte za pravdu, že je v nich o hodně líp než v bavlněném oblečení, nebo dokonce umělině. Podobně je tomu i u nábytku, hlavně teda u pohovek a sedacích souprav. Ty totiž dneska běžně pořídíte i s potahem z tohoto skvělého rostlinného materiálu.

Lněný potah sedačkyje perfektní hlavně přes léto. Není to ale jediné období v roce, kdy byste byli rád, že můžete mít přírodní povrch u vašeho posezení. Kdykoliv vám bude horko, nedočkáte se nepříjemného pocitu, že se lepíte na sedák nebo že se látka či kůže potahu lepí na vás. Len totiž zvládá i vysoké teploty bez problémů a bez přílišného přilnutí na člověka. Díky tomu budete mít pohodu po tom, co se vrátíte z běhání i když bude venku přes 30 stupňů.

Nejoblíbenější variantou lněných potahů jsou jemné přírodní odstíny, které navazují na původní barvu tkaniny. V kurzu je v roce 2021 hlavně světle hnědá, šedá nebo krémová. Všechny jsou světlé a dobře se snášejí s výraznějšími dekoracemi, například polštáře s barevnými povlaky jsou pro ně jako dělané. Ve výsledku získáte pohodlné posezení s parádní designovou perličkou v podobě kontrastních a odvážně barevných doplňků. A ještě něco, len volte na sedačky s dostatečně tlustým sedákem a měkkostí. O to víc se k nim hodí, uvidíte sami.

Křiklavé doplňky signalizují silnou osobnost

Samozřejmě je nadpis trochu nadsázkou. S křiklavostí to raději nepřehánějte, ale výrazné doplňky volte klidně a bez mrknutí oka. Dekorace jsou většinou ideální parťáci na vyjádření vlastního já, vlastních preferencí barev, tvarů i energie. Máte proto jedinečnou možnost využít tuhle příležitost a vybavit si obývák obrazy, sochami, květinami nebo jinou dekorací, která vtiskne prostoru ráz blízký vaší duši.

Je to důležité hned z několika důvodů. Předně, jde přece o váš obývák, kam budete občas zvát přátele, rodinu nebo náhodné návštěvy. A je skvělé, když jim budete moct nabídnout k posezení a strávení příjemného času prostor, který je osobitý a zrcadlí vaše já. Kromě toho získáte originální prostor, který s největší pravděpodobností nebude mít doma nikdo jiný, i kdyby měl třeba doma zrovna stejnou sedačku i konferenční stolek.

Nejoblíbenějšími dekoracemi výrazných barev, kombinací barev a výrazných tvarů jsou obrazy. Je na vás, jestli zvolíte jednoduchý styl geometrických útvarů, které se budou hlásit o slovo pronikavou kombinací barev, nebo se raději pustíte do výzdoby stěn umírněnějšími črtami nebo skicami svých oblíbených malířů. Špatná není ani kombinace obojího, třeba doplněná filmovým plakátem. Jen pozor na ladění barev, aby k sobě hezky seděly. S trochou píle a plánování to určitě zvládnete na výbornou a každou návštěvu oslníte.

Syté a plné barvy září jistotou

Harmonie prostoru, kde se chystáte odpočívat, povídat si s ostatními lidmi nebo posedět u sklenice něčeho dobrého, je zásadní. V nevyladěném nebo nedodělaném prostoru by většina z nás neuměla vypnout z každodenního shonu a vychutnat si okamžiky zaslouženého klidu. Proto vždycky myslete na obývák jako na celek. Jeden parádní kousek nábytku sice může udělat parádu, ale pokud nezapadne s ostatním vybavením místnosti, bude to jen polovina úspěchu. To samé platí o barvách.

Syté barvy laděné do tmavších odstínů zelené jsou v roce 2021 na špičce v oblíbenosti. Barva se krásně vyjímá na stěnách i na potazích sedaček, a dokonce může zdobit taky desku konferenčního stolku. Výsledkem je pokoj, který působí přiměřeně honosně a velmi klidně. Akorát si musíte dát pozor, abyste měli uvnitř dostatek světla a co nejméně křiklavých doplňků. Tady by měly být dekorace naopak velmi jemné a nenápadně doplňující dominantní zelenou.

Skvělým základem je dřevěná podlaha v kaštanové nebo medové barvě. Pod sedačkou můžete mít navíc šedozelený koberec, aby se vám s přáteli pohodlněji sedělo i po dlouhé chvíli. Rámování konferenčního stolku volte mosazné nebo z jiného nevýrazného kovu. Vkusným detailem lahodícím oku mohou být taky ocelové nohy sedačky. Ideální je vybrat stejný materiál a odstín jako u rámování stolku. Závěsné osvětlení s jantarovými stínidly nebo nažloutlými skleněnými baňkami je už třešničkou na dortu, která je ale za nás top. Vyzkoušejte ho a dáte nám za pravdu.

Vinylová podlaha má své místo i v obýváku

Hitovkou roku 2021 je vinylová podlaha v obývacím pokoji. Možná byste s touhle variantou počítali spíš do kuchyně nebo na chodbu, ale není to žádná specialita jen pro poslední dva zmíněné prostory. Díky tomu, že se vinyl jednoduše udržuje, patří kamkoliv, kde chcete mít pohodu a snadný úklid – takže nepochybně i do obýváku. Výhodou je navíc fakt, že se parádně doplňuje s přírodními barvami.

Pokud máte rádi plsť, ratan a další přírodní pletené vzory, bude pro vás vinylová podlaha v obýváku skoro nutností. Až na ní položíte dekorativní koberec v přírodní hnědo-zlaté barvě obilí, zamilujete se do té souhry na první pohled. Stejně skvěle k sobě podlaha padne i s taburetem nebo košem na drobnosti – opět samozřejmě v přírodních odstínech. Hodí se dokonce i ke lněnému potahu křesla nebo sedačky. Zkrátka vše přírodní jde s vinylem dobře dohromady. Tak co, už máte nápad, jak to využít?

K vinylové podlaze se dále hodí světlé barvy. To platí o stěně i o dalším vybavení místnosti – třeba krbu. Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří doma mají krb, světlé zdivo bude s vinylovou podlahou vypadat parádně. Celkový dojem obýváku pak působí čistě a svým způsobem syrově, ale v dobrém slova smyslu. Třeba jako vyhlášený apartmán v nenuceném stylu, který sází na kvalitu nad kvantitou. Pokud se budete držet stejného pravidla v obýváku s vinylovou podlahou, máte vyhráno.

A to je z našich tipů na obývákové trendy roku všechno. Držíme vám palce, ať se vám doma všechny změny povedou a jste spokojení s novým zařízením místnosti. A když budete mít po práci chvíli čas, nezapomeňte se mrknout na naše další články na blogu. Určitě se v nich dočtete zajímavosti, které vás třeba inspirují k dalším domácím vylepšením.

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 1. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 2. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 3. díl

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste