Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 1. díl

A přesně o tom to v roce 2021 je. Neexistuje totiž jednoduchá poučka kam s křeslem, stolkem a televizí, abyste byli in. Kouzlo je ve vyjádření osobitého stylu a nálady, kterou chcete vyvolat. Proto určitě najdete způsob, který nebude drahý, a přesto pozvedne pokoj o několik úrovní výš. Tady jsou naše tipy.

Šup s venkovním dovnitř

Nebojte se, nemáme na mysli venkovní nábytek. I když i ten se za jistých okolností do obýváku hodí, proč ne. Tentokrát ale myslíme na rostliny. Ideální jsou nějaké nenáročné sukulenty nebo trvalky, které určitě znáte. Ne každý má totiž dar starat se o rostliny. A zatímco někomu vyroste všechno, co odhodí na zem, jiný se může přetrhnout, ale stejně nevypěstuje nic kloudného. Naštěstí sukulenty nejsou náročné a vypadají parádně.

Je to sice jen náplast na fakt, že se stále častěji nedostáváme do přírody, ale aspoň něco. Navíc můžete do pěstování pokojových rostlinek zapojit i své děti, které to určitě bude bavit. Aby taky ne, když uvidí, jak se jim před očima rodí ze semínka nová rostlina. Klidně dětem pořiďte nenáročný kaktus nebo jinou rostlinu, kterou zvládnou samy obhospodařovat. Uvidíte, že když začnete „zahradničit“ vy, budou to chtít taky vyzkoušet.

Mimochodem, pokud máte doma kabelovku, tak vyzkoušejte kanály o pěstování rostlin. Určitě se dozvíte zajímavé tipy na bytové rostliny, takže pak budete mít větší šanci na úspěch. Zajímavé informace o pěstování najdete každopádně i na internetu nebo se můžete zeptat třeba šikovné sousedky, která vám určitě prozradí, jak pěstování květin funguje jí.

Ať žijí přírodní odstíny

Barvy na základě šedivé nebo pískové budou v roce 2021 patřit ke špičce. Dost možná se udrží i pro další roky, protože nám připomínají přirozené odstíny. Ve světě, kde nás denně oslňují extrémně syté odstíny reklam, fotek a videí je jemná a vyvážená kombinace tlumených a zemitých barev skvělým základem pro pořádnou relaxaci. Pokud patříte k živějším povahám, volte odvážné základové barvy – žlutou, červenou nebo oranžovou.

Nebojte se, i pokud patříte spíš mezi introverty, máte z čeho vybírat. U vás pravděpodobně zvítězí umírněnější zelená nebo modrá a budete si doslova ujíždět na okrové, světle hnědé a pískové. To všechno jsou taky bezva barvy, které výborně poslouží. Důležité je, aby sedly k vaší povaze a naladění. Jen u modré si dejte dobrý pozor, aby pak pokoj nepůsobil zbytečně studeně. Byla by to škoda.

Nezapomínejte ani na vzory, postačí jednoduché křížení obkladů stěny nebo pruhy v nepatrně jiném odstínu než je podklad. Uvidíte, že toto minimalistické zpestření krásně oživí jednobarevný základ výmalby a budete mít z obýváku hned lepší dojem. Pokud jste odvážnější, můžete vyzkoušet i kombinaci více barev. Akorát si dejte pozor, aby se mezi sebou netřískaly. Ideální je zvolit jednu výraznější a druhou doplňkovou. Dohromady vytvoří parádní dvojku hodnou obdivu.

Ozdobné koberečky jsou v módě

Nepředstavujte si žádné gobelíny na zdech ani kýčovité napodobeniny. Naopak, koberečky patří v tomto případě na zem, která je dneska v obýváku povětšinou z tvrdšího materiálu. Tím pádem je skvělé, když místo k posezení s hosty viditelně ohraničíte pohodlným kobercem. Na něm bude nejen vašim nohám podstatně pohodlněji, když už budete se sklenkou v ruce vyprávět nové příhody z posledních týdnů života svým přátelům nebo rodině.

Koberečky vybírejte s ohledem na ostatní vybavení obýváku. Pokud nemáte žádný výrazně barevný prvek, který by místnost ovládal, je kobereček ideálním kandidátem. To znamená, že se nemusíte být ani odvážnějšího a sebevědomého vzoru, který snoubí kontrastní barvy a vzory. Cílem je vytvořit příjemnou zónu pro posezení a popovídání si s hosty. Tím pádem by to rozhodně neměl být jen nenápadný oukropeček.

Dávejte si pozor na tvar koberce. Nejlepší je, když ctíte rozložení sedací soupravya dalších kousků k usazení hostů. Nejčastěji je to do obdélníku či čtverce. Pak by měl mít koberec odpovídající tvar. Ale pokud sedíte doma spíš v kruhu, můžete bez mrknutí oka sáhnout i po kulatém koberci. Bude to skvělé doplnění tvaru posezení a uvidíte, že to ocení i vaši hosté.

Modro-bílá vede u fanoušků klidu

Přírodní odstíny, o kterých píšeme výše, se hodí pro živější obýváky, ve kterých se stále něco děje. Ale pokud patříte k introvertům, kteří navíc většinu týdne tráví sami, určitě oceníte modro-bílou kombinaci. Modrá barva na stěnách uklidňuje a nepožaduje po očích žádné zbytečné ostření. Navodí vám pocit klidu a pohody bez rozrušování. Obzvláště po perných dnech v práci je to k nezaplacení.

Dobrou variantou zpestření je kombinace různých odstínů modrých na přilehlých stěnách. Tím získáte plastičtější prostor a viditelné oživení. Pozor, vždycky volte teplejší modré odstíny. Klidně se můžete pustit i do sytější tmavě modré, ale nenechte se přesvědčit ke studenému odstínu. To už je určitě lepší třeba tyrkysová nebo jiná nazelenalá barva. Pokud budete barvy kombinovat, zkuste jednu světlou a druhou tmavší.

Říkáte si, kde je v tom ta bílá? K modrým stěnám jde parádně bílá podlaha. Ale chápeme, že ne každý chce mít v obýváku tak extrémně světlou podlahu. Naštěstí nemusíte bílou využívat jen na podlahu. Hodí se totiž perfektně i na nábytek, třeba houpací křeslo, taburet nebo menší sedačku. Jako třešnička na dortu pak poslouží polštářky v přírodně laděné světle hnědé barvě látky. Stejná barva se parádně hodí i na polstrování, sedáky nebo podložku pod nohy. Uvidíte, že finální kombinace vás dostane a budete chtít v obýváku odpočívat od rána do večera.

Jen si dejte pozor, abyste měli v místnosti dost světla. Jinak by totiž především sytá tmavě modrá mohla v šeru působit spíš negativně a únavně. Ale pokud máte v obýváku velká okna, nemáte se čeho bát. Jinak si raději podřiďte pořádné vnitřní osvětlení.

A to je z prvního dílu obývákových trendů pro rok 2021 všechno. Doufáme, že jsme vás aspoň trochu inspirovali, a přečtete si i další díly, které najdete u nás na blogu. Tam mimochodem pravidelně přidáváme další zajímavé články nejen ze světa nábytku. Tak se občas nebojte začíst. Třeba u hrnku voňavé kávy.

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 2. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 3. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 4. díl

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste