Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 2. díl

1034 Obývací pokoj inspirace , Trendy

Vítejte u druhého dílu naší série obývákových trendů pro rok 2021. Minule jsme si řekli něco o rostlinách, přírodních odstínech nebo ozdobných koberečkách. Tentokrát se budeme věnovat přepychové výbavě, která je v módě, přírodním podlahám ze dřeva nebo síle zeleného vymalování. Ale to samozřejmě není ani zdaleka všechno, takže si nenechte ujít ani další tipy, které co nevidět obsadí stránky módních katalogů s nábytkem.

Trocha přepychu na začátek

Hranice mezi vkusným skvostem a kýčem je někdy velmi tenká, takže pokud uvažujete o luxusním zařizování obýváku, raději se poraďte s někým dalším. Nemusí to být věhlasný bytový architekt. Stačí názor dobrého kamaráda, který k vám bude upřímný. Vždycky je lepší ve výraznosti výbavy přidat, než abyste museli nakonec ubírat, až budete mít vše na svém místě a zjistíte, že už je to přes čáru.

Až budete mít jistotu, že jste v představách tak akorát střídmí a tak akorát odvážní, můžete jít na věc. V roce 2021 je hitovkou samet, přesněji sametový potah, který nejlépe vynikne na sedací soupravěnebo koktejlovém křesle. Pokud jde o barvy, vedou čtyři: neutrální šedá, odvážná nachová, hluboká modrá a blahodárná smaragdová. Až na šedou jsou to všechno výrazné odstíny, které by měly dostat prostor pro pořádné zazáření v celém obýváku. Netlumte je proto jinými solitéry s výrazným zevnějškem.

K posezení patří samozřejmě také konferenční stolek. To ale nesmí být nějaký chudáček, který by se vedle sedačky či křesel styděl. Potřebujete elegantní kousek, který bude nenápadný, ale parádnický. Ideální volbou je skleněná deska stolku ukotvená na ocelovém rámu a nohách se zlatým nebo stříbrným povrchem. Můžete volit lesk i mat – to už záleží na vás. Kromě stolku nezapomeňte na výraznější a designově skvostnou stojací lampu. Zejména stínidla dokážou skvěle dokreslit formát zařízení pokoje.

Renezance přírodní podlahy

Umělé podlaze po letech prosperity pomalu odzvonilo. Vinyl, linoleum, plovoučka a další typy teď pomalu uvolňují místo přírodním materiálům, které se na podlahu krásně hodí a vždycky hodily. Do módy se vracejí podlahy z masivu, nejčastěji parkety. Žádnou výjimkou ale nejsou ani podlahy z desek nebo kamene. Všechno záleží na interiéru a jeho naladění. Každopádně dřevo jednoznačně vede.

Dávno ale neplatí, že by se parkety musely skládat do notoricky známých řad kolmo k sobě. To ji sice nesmrtelný vzorec, kterým nic nezkazíte, ale nemusíte se ho držet za každou cenu. Díky internetu během pár chvilek najdete mnoho různých možností, jak uspořádat parkety, abyste měli doma podlahu se zajímavějším vzorem. Nezapomeňte na to, že takovou podlahu by měl pokládat zkušený řemeslník, aby byl výsledek prvotřídní. Věřte, že to stojí za peníze navíc.

V roce 2021 se obýváky budou chlubit dřevěnými podlahami v odstínu světlého dřeva. Je to proto, že ostatní vybavení často mívá výrazné a syté barvy, které krásně kontrastují se základní barvou podlahy a výmalby. Když ani jedna z nich nejsou výrazné, vynikne právě zmíněné vybavení o to víc. Skvělou variantou na zpestření je i černá police nebo knihovna. Ze světlého podkladu podlahy nebo stěny doslova poleze a nabídne svůj obsah příchozím na první pohled. Je to parádní místo na vystavení parádních rodinných kousků.

Kouzlo zeleného vymalování

Bílé stěny má dneska doma jen málokdo. A není se čemu divit, když se dá namíchat prakticky libovolný odstín s tím, co pořídíte v každém obchodě s barvami. V roce 2021 v každém případě bude obývákům z katalogů vévodit zelená výmalba. Tahle barva je pověstná pozitivním vlivem na psychiku, takže příjemně dokreslí relaxační atmosféru obývacího pokoje. Je skvělé, když se pro ni rozhodnete, nebát se jí vymalovat všechny stěny.

Dávejte i pozor na sytost. Čím více máte v obýváku přírodního světla, tím sytější nebo tmavší odstín zelené můžete zvolit. Stejně ale nevybírejte příliš tmavou, která by pokoj zbavili pozitivního naladění. Stejně tak se ale vyhněte svítivým odstínům nebo jedovatě zelené. Ani jedna varianta není ničím pěkným na pohled. Ideální je zlatá střední cesta, která připomíná lesní zeleň, případně trávu nebo jehličí.

Živá zelená barva se dobře snáší se světlými i tmavými doplňky v šedé, hnědé nebo černé. Jako podklad může být dobrou volbou třeba podlaha z černých dřevěných prken, na kterou pak postavíte křesla se světle šedým potahem. Přidáte bílý kávový stolek a nenápadnou květinu nebo dekorativní polštář se vzorem listu nebo rostliny. Samozřejmě můžete fantazii povolit uzdu víc. Nakonec budete mít parádní obývák s nádechem lesa a přírody, který přímo zve k relaxaci.

Venkov s přesahem moderny

Trendem posledních let je stěhování lidí z města na venkov. Zatímco ještě nedávno to bylo naopak, dneska se hlavně kvůli cenám bydlení lidé stěhují na venkov nebo přímo na vesnice. Pro tamější obyvatelé je to trochu rána, protože většinou dostanou za sousedy cizince. Ale to už je jiný příběh. Důležité je, že se styl města a venkova potkává i v módním vybavení obýváku. A světe dive se, funguje to náramně.

Základem úspěšného interiéru na pomezí obou sfér života je cihlově hnědá barva, která zastupuje zemi. Bezvadnou variantou je kombinace dvou a více intenzit sytosti, takže výsledkem je zesílení členitosti prostoru pokoje. Tahle finta je vděčná hlavně u výmalby říms, sloupů nebo jiných výstupků a proláklin v pokoji. Dá se ale použít i k iluzi dělení stěny. K tomu samozřejmě nesmí chybět dřevěná podlaha, ideálně s patinou.

Zdi a podlaha jsou zdravým základem k vybavení pokoje, kde se pak setkávají dekorativní předměty z obou světů – venkova i města. Vedle sebe pak mohou v extrémně kontrastním případě stát na polici třeba chytrá meteostanice a máselnice nebo krajáč, případně malovaný džbánek po prababičce. Pozor, nejde ale o žádný vesnický ani kýč ani urbanistický technický fatalismus. Cílem je propojení obou světů tak, aby dohromady hrály harmonii nejen pro domácí, ale především pro hosty, kterým možná na první pohled kombinace vyrazí dech.

To je z druhého dílu našeho seriálu trendů pro obývací pokoje v roce 2021 všechno. Další tipy pro vás budeme mít zase příště, takže se občas nezapomeňte kouknout na náš blog. Pravidelně chystáme zajímavé články nejen o nábytku. Určitě se po začtení dozvíte něco nového, inspirujete se, a kdo ví, možná díky tomu vylepšíte svůj domov nějakou pěknou vychytávkou.

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 1. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 3. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 4. díl

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste