Úložné prostory aneb jak na skladování v domě i bytě

Znáte ten pocit, když si myslíte, že další věci už nemáte šanci někam uklidit? Nebojte se, nejste sami. Každý s nedostatkem místa občas bojuje doma i v kanceláři. Nabízí se jednoduché řešení třídění a vyhození nepotřebného. Ale pokud nechcete být tak radikální, můžete si vyladit úložné prostory. Sepsali jsme pro vás pár tipů, kterými se můžete inspirovat. Určitě nejsou vyčerpávající a budeme rádi, když nám na sociálních sítích nasdílíte své osvědčené metody, jak doma třídit, ukládat a zachovat všechny věci, které chcete. Pojďme na to.

Otevřené regály jsou skvělé na uložení věcí i jako elegantní doplněk

Využijte otevřené i uzavřené úložné prostory

Pokud hledáte způsob, jak využít každý centimetr prostoru ve svém domě, měli bys zvážit design se skrytou funkcí. Jedná se o nábytek nebo doplňky, které mají více než jednu úlohu a umožňují ukládat věci na neočekávaných místech. V této kapitole článku se podíváme na některé příklady otevřených a zavřených úložných prostorů, které vám pomohou vytvořit útulný a praktický domov, ve kterém si můžete vychutnávat mnoho věcí kolem sebe, aniž by vám překážely.

Otevřené úložné prostory

Jsou to ty, které jsou viditelné a snadno přístupné. Mohou to být například police, koše, regály nebo háčky. Otevřené úložné prostory jsou ideální pro věci, které používáte často nebo které chcete mít na očích. Například můžete vystavit své oblíbené knihy, dekorace, rostliny nebo fotky na polici nad gaučem nebo postelí. Nebo můžete použít koše nebo krabice na ukládání hraček, časopisů, dek nebo polštářů v obývacím pokoji nebo ložnici. Otevřené úložné prostory vám také pomohou vytvořit osobitý styl a atmosféru ve vašem domě či bytě.

Zavřené úložné prostory

Jsou to ty, které jsou skryté nebo uzavřené. Mohou to být například skříně, šuplíky, komody nebo boxy. Zavřené úložné prostory jsou ideální pro věci, které chcete udržet v pořádku a pryč z dohledu. Například můžete schovat své oblečení, boty, kabely, dokumenty nebo nářadí do skříně nebo šuplíku pod postelí, pod schody nebo za zrcadlem. Nebo můžete použít boxy nebo kontejnery na ukládání sezónních věcí, jako jsou vánoční ozdoby, plavky nebo lyže do sklepa, půdy nebo garáže. Zavřené úložné prostory vám také pomohou ušetřit místo a udržet váš domov čistý a organizovaný. V zavřených úložných prostorech jsou věci navíc v bezpečí proti nárazům nebo hračkám dětí.

Design se skrytou funkcí je tedy skvělý způsob, jak kombinovat otevřené a zavřené úložné prostory a využít každý kout ve vašem domě či bytě. Můžete najít nábytek nebo doplňky, které mají více funkcí, jako jsou například stoly s vestavěnými šuplíky, pohovky s úložným prostorem pod sedákem nebo zrcadla s policemi za nimi. Nebo můžete vytvořit svůj vlastní design se skrytou funkcí. Stačí trocha kreativity a fantazie. Například můžete přeměnit starý kufr na stolek s úložným prostorem uvnitř, použít palety na stavbu police na zeď nebo udělat ze dveří knihovnu. Možností je spousta a je jen na vás, jak je využijete.

V malých bytech a domech využijte prostor na maximum

Pokud máte malý byt nebo dům, možná si myslíte, že nemáte dostatek místa pro všechny své věci. Ale nezoufejte, existují způsoby, jak využít každý centimetr vašeho domova a vytvořit úložné prostory, které jsou praktické, funkční a estetické. V této kapitole článku vám představíme několik nápadů, jak skladovat v malých prostorech a zároveň udržet pořádek a styl. Nemusíte využít všechny. Klidně se jen volně inspirujte a vymyslete si vlastní cestu, jak doma vykouzlit praktický úložný prostor pro vaše oblíbené věci. Tady jsou naše oblíbené tipy.

Jedním z nejlepších způsobů, jak skladovat v malých prostorech, je využít vertikální prostor. Můžete použít stěny, stropy nebo dveře jako místa pro police, háčky, koše nebo regály. Tímto způsobem můžete uskladnit knihy, časopisy, oblečení, boty, kuchyňské potřeby, nebo dokonce rostliny. Vertikální skladování vám pomůže uvolnit podlahový prostor a zvýšit pocit vzdušnost místnosti. Samozřejmě to ale není jen o tom, že všechny skříňky ze země vyhodíte, abyste místo nich nakoupili vysoké regály plné polic, na které vyskládáte všechny věci až po strop. Zkombinujte obě varianty a získáte členitý prostor s více místem pro pohyb i vaše věci.

Pořádek ve spíži oceníte vždycky, když na něco dostanete chuť

Dalším tipem je využít multifunkční nábytek, který má zabudované úložné prostory. Například můžete použít pohovku s úložným prostorem pod sedadlem, postel s úložnými zásuvkami nebo stolek s policemi. Takový nábytek vám umožní skladovat deky, polštáře, ložní prádlo, hračky nebo jiné předměty, které potřebujete mít po ruce. Multifunkční nábytek vám také pomůže ušetřit místo a peníze. Kromě toho se hodí v nečekaných situacích. Když se rozhodne návštěva přespat, aniž byste s tím předem počítali, rozkládací pohovka s úložným prostorem je bezva věc. Však to znáte.

Pokud máte malou koupelnu nebo kuchyň, můžete také využít skryté úložné prostory. Například můžete použít prostor pod umyvadlem nebo dřezem jako místo pro koše, krabice nebo organizátory. Tam můžete skladovat ručníky, toaletní potřeby, čisticí prostředky nebo kuchyňské nádobí. Skryté úložné prostory vám pomohou udržet povrchy čisté a uklizené. To platí i o celkovém dojmu z místnosti. Malé kuchyně a koupelny pak nebudou působit zaskládané, ale udrží si minimalistický a elegantní ráz, i když budete mít dost místa na odkládání věcí.

A konečně, pokud máte malou šatnu nebo skříň, můžete také zlepšit její úložnou kapacitu. Můžete použít děliče, krabice nebo vakuové pytle na uspořádání oblečení podle sezóny, barvy nebo stylu. Můžete také použít ramínka s více háčky na zavěšení více kusů oblečení na jedno místo. Typicky se hodí na kalhoty nebo sukně. A pokud máte volný prostor nad skříní nebo šatnou, můžete tam umístit koše nebo krabice na skladování sezónních předmětů jako kufry, lyže nebo dekorace. Kombinací je hodně a je jen na vás, jak si úložné prostory zařídíte. Určitě najdete skvělý způsob, který vám sedne.

Jak vidíte, skladování v malých prostorech není nemožné ani obtížné. Stačí být trochu kreativní a využít každou možnost, kterou váš domov nabízí. Tímto způsobem můžete vytvořit úložné prostory, o kterých byste dřív ani nepřemýšleli.

Jak na kreativní skladování věcí v domě nebo bytě

Pokud máte pocit, že vám v domě nebo v bytě dochází místo, možná je čas zamyslet se nad tím, jak efektivně využíváte své úložné prostory. V této kapitole článku vám představíme několik tipů a nápadů, jak na kreativní řešení skladování věcí. Pomohou vám ušetřit místo a zároveň dodat vašemu interiéru osobitý šmrnc.

1. Využijte výšku stěn

Mnoho lidí zapomíná na to, že stěny nabízejí spoustu možností pro uložení věcí. Můžete si pořídit police, skříně, háčky nebo držáky, které vám umožní využít prostor nad zemí. Například nad dveřmi můžete umístit poličku na knihy, nad postelí skříňku na oblečení nebo nad kuchyňskou linkou držák na hrnce a pánve. Pokud chcete viditelně umístit malůvky nebo fotky, natáhněte si šňůru mezi háčky nebo hřebíčky a kolíčky připněte fotky na šňůru.

2. Využijte multifunkční nábytek

Dalším způsobem, jak ušetřit místo, je pořídit si nábytek, který má více funkcí. Například pohovka, která se dá rozložit na postel, stůl, který se dá zvětšit nebo zmenšit podle potřeby, nebo židle, které se dají složit a schovat. Takový nábytek vám umožní přizpůsobit si prostor podle situace a potřeb. Samozřejmě nemusíte zůstávat jen u klasického nábytku pro dospělé. Dětský nábytek je taky často multifunkční a v dětském pokoji, kde musí zůstat dostatek místa na hraní, to oceníte dvojnásob.

Sedačka s úložným prostorem poslouží jako schovka pro dobroty i peřiny pro návštěvu

3. Využijte skryté prostory

Možná si myslíte, že nemáte žádné další prostory na uložení věcí, ale pravděpodobně se pletete. Podívejte se po svém domě nebo bytě a najděte místa, která jsou skrytá nebo nevyužitá. Například pod schody, pod postelí, za zrcadlem nebo za dveřmi. Na těchto místech můžete mít krabice, koše, tašky nebo jiné úložné prostory, do kterých můžete schovat věci, které nepotřebujete každý den. Určitě najdete pár méně nošených bot, brusle nebo třeba sezónní oblečení, které se na takové místo hodí a nebude vám tam překážet.

4. Využijte organizátory a děliče

Pokud máte spoustu drobných věcí, které se vám povalují po domě nebo bytě, můžete si usnadnit jejich uložení pomocí organizátorů a děličů. Tyto pomůcky vám pomohou rozdělit velké prostory na menší sekce a udržet v nich pořádek. Například do šuplíku můžete umístit dělič na ponožky, spodní prádlo a doplňky, do skříně můžete umístit organizátor na boty, kabelky a šály nebo do koupelny můžete umístit organizátor na kosmetiku, léky a hygienické potřeby. A tak bychom mohli pokračovat. Zkrátka rozděl a panuj, jak praví klasik.

5. Využijte vertikální prostory a meziprostory

Kromě výšky stěn můžete také využít vertikální prostory mezi nimi. Například mezi oknem a kolmou stěnou o kus vedle můžete umístit úzkou knihovnu nebo mezi dvěma skříněmi můžete umístit zavěšenou tyč na oblečení. Tyto prostory vám umožní vytvořit další úložné možnosti bez toho, aby zabraly moc místa na podlaze. Takže budete moct pohodlně chodit přes místnost a zároveň získáte dost místa na všechny své drobné a středně velké věci.

Jak doma hezky uložit věci, aby nedělaly ostudu

Pokud máte doma spoustu věcí, které nechcete vyhodit, ale ani nevíte, kam je dát, je tato kapitola přesně pro vás. Řekneme si něco o tom, jak využít skrytý potenciál úložných prostor ve vašem domě nebo bytě a jak uložit věci tak, aby vypadaly hezky a nebyly na očích.

Nejprve si musíte uvědomit, kolik úložného prostoru máte k dispozici. Podívejte se na své skříně, komody, police, zásuvky, krabice, koše a další nádoby. Kolik z nich je plných a kolik je prázdných? Jak jsou uspořádané? Jsou přehledné a snadno dostupné? Nebo jsou zavalené nepořádkem a zapomenutými věcmi?

Pokud chcete zlepšit estetiku svého skladování, musíte se zbavit toho, co nepotřebujete. Projděte si všechny své věci a vyberte si ty, které opravdu používáte a máte rádi. Zbytek buď darujte, prodejte nebo vyhoďte. Tím uvolníte místo pro to, co vám dělá radost. Doporučujeme určitě vyzkoušet věci poslat dál někomu, kdo je ocení. Vyhodit je můžete, ale nechte to na konec, kdyby nikdo zájem neměl. Často se vyplatí oslovit i rodinu. Ke spoustě věcem mají vaši příbuzní taky emocionální vazbu. Tak toho využijte.

Zbavujte se věcí, které už nenosíte a nepotřebujte, někdo jiný je ocení

Dalším krokem je zvolit si vhodné úložné varianty. Můžete si koupit nové krabice, koše nebo kontejnery, které se hodí k vašemu interiéru a stylu. Nebo můžete použít to, co už máte doma. Například staré plechovky, sklenice, krabičky od bot nebo látkové tašky. Důležité je, aby byly dostatečně velké a pevné pro to, co do nich chcete dát.

Nemyslete si, že je to nesmysl. Spousta věcí se vejde do menších nádob, než se může na první pohled zdát. Kromě toho jsou pak věci krásně organizované, takže se v nich perfektně vyznáte. Přesto si pošetřete i větší nádoby nebo kousky nábytku na velké věci, které do menších prostor nenacpete. Každopádně dodržujte osvědčené zásady při uspořádání věcí.

Ukládejte věci podle kategorií

Například oblečení podle druhu nebo sezóny, knihy podle žánru nebo autorů, hračky podle typu nebo velikosti atd. Záleží na tom, co máte doma. Speciálním klíčem k třídění může být barva. Ale to jen v případě, že si chcete vykouzlit neotřelou dekoraci ze zelených hřbetů knih, pastelek v přírodních barvách a podobně. Jinak se držte standardních způsobů organizace věcí, ať se v nich pak vyznáte.

Ukládejte věci podle frekvence používání

To znamená, že to, co používáte často, dejte na snadno dostupné místo. To, co používáte zřídka nebo jen občas, dejte na méně dostupné místo. Klasickým příkladem jsou třeba lyže nebo kolečkové brusle. První jmenované využijete nejspíš jen v zimě, zatímco druhé prakticky výhradně mimo zimu. Případně můžete do větších krabic nebo boxů naskládat věci podle sezóny. Pak budete mít jistotu, že jsou u sebe ty, které využijete v dané roční období.

Ukládejte věci tak, aby byly hezké

To znamená, že to, co je hezké na pohled, dáte na viditelné místo. To, co není tak hezké nebo je rozbité nebo poškozené, dejte na méně viditelné místo. Není na tom nic složitého. Určitě sami dokážete odhadnout, čím se hodí pochlubit, a čím naopak ne.

Označujte své úložné věci

Můžete použít štítky, popisky nebo barevné kódy. Tím si usnadníte hledání a třídění věcí. Někdy stačí popsat krabici fixou nebo vylepšit nálepkou s popiskem. Jindy budete potřebovat chytřejší řešení, protože jednoslovný název nepostačí. Zároveň se třeba u fotek nebo suvenýrů z dovolených hodí dopsat i rok. Uvidíte, že to v budoucnu oceníte.

Udržujte svůj systém skladování

Pravidelně kontrolujte své věci a vyhazujte to, co už nepotřebujete nebo nepoužíváte. Dodržujte své kategorie a logiku ukládání podle frekvence používání. Uspořádejte si své věci tak, aby byly hezké na pohled a ladily s vaším domovem.

Jak na přehlednost v úložných prostorech

Máte doma spoustu věcí, které nevíte, kam uložit? Chcete mít svůj domov čistý a uspořádaný, ale nechcete se vzdát svých oblíbených knih, oblečení nebo dekorací? Pak je pro vás ideálním řešením využít úložné prostory, které máte k dispozici.

Úložné prostory jsou místa, kde můžete schovat všechno, co nepotřebujete po ruce, ale nechcete se toho zbavit. Může to být sklep, půda, šatna, komora, garáž nebo třeba botník. V této kapitole článku vám poradíme, jak na přehlednost v úložných prostorech a jak je využít co nejlépe.

Prvním krokem je udělat si inventuru. Projděte si všechny úložné prostory a vyhoďte nebo darujte to, co už nepoužíváte, co je zničené nebo zastaralé. Zbavte se věcí, které máte vícekrát, a těch, které vám už nedělají radost. Tím uvolníte místo pro to, co opravdu potřebujete a chcete si ponechat.

Druhým krokem je třídit a organizovat. Rozdělte si věci podle kategorií, například podle sezóny, podle typu (oblečení, nádobí, hračky) nebo podle místnosti (kuchyně, ložnice, koupelna). Použijte krabice, koše, kontejnery nebo jiné nádoby, které vám pomohou udržet pořádek. Označte si každou nádobu štítkem nebo popiskem, abyste si snadno našli to, co hledáte. Pokud máte možnost, zvolte si průhledné nádoby, které vám umožní vidět obsah bez otevírání. Tohle možná znáte ze stěhování. Takže dobře víte, že při správném označení pak vše rychle najdete.

Křehké věci dávejte do krabice vyložené novinami nebo hoblinami, ať se nerozbijí

Třetím krokem je optimalizovat prostor. Využijte každý centimetr úložného prostoru a vymyslete si chytré řešení pro uložení věcí. Například můžete použít háčky, policové systémy, regály nebo zásuvky. Snažte se vytvořit vertikální úložný prostor a využít stěny nebo strop. Pokud máte malý úložný prostor, můžete použít vakuové pytle na uskladnění oblečení nebo peřin. Ty vám pomohou zmenšit objem věcí a ušetřit místo.

Můžete taky skládat menší věci do větších. To se vám bude hodit hlavně v situacích, kdy všechny takto uložené věci používáte vždy současně. Příkladem může být sada vánočních ozdob v krabici s umělým stromkem.

Čtvrtým krokem je udržovat systém. Abyste si zachovali přehlednost v úložných prostorech, je důležité dodržovat určitá pravidla. Například vraťte věci tam, kam patří po každém použití. Pravidelně kontrolujte stav úložných prostor a vyhazujte nebo darujte to, co už nepotřebujete. Jednou za čas proveďte generální úklid a přetřiďte si věci podle aktuálních potřeb.

Pokud dodržíte tyto kroky, budete mít doma spoustu úložného prostoru a budete se cítit lépe. Úložné prostory jsou skrytý potenciál ve vašem domě, který vám pomůže žít pohodlněji a šťastněji. Buďte kreativní a hledejte cesty a místa, kam své oblíbené věci uložit. Uvidíte, že místa se nakonec najde ažaž.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste