Jak na úložný prostor v koupelně – 1. díl

1029 Koupelna inspirace , Tipy a triky

Jak to ale udělat, když se vám dovnitř nevejde pořádná skříň nebo komoda, kam byste mohli v klidu odložit vše potřebné? Máme pro vás spoustu super tipů, které se vám budou hodit. V prvním díle vám poradíme třeba polici nad dveřmi, úzký policový set do škvír mezi výbavou nebo vnořenou polici v obložení sprchy. Další tipy najdete v článku. Přejeme vám příjemné počtení.

Troufněte si na poličku nad dveřmi

Obecně často podceňujeme prostor výše než nad rameny. Proto většinu z nás dostane, když poprvé objevíme kouzlo vestavěné skříně od stropu až k podlaze. Zkrátka, když není prostor u země, je potřeba hledat ho jinde, třeba i nahoře. Police nad dveřmi je fajn vychytávka, protože pracuje s místem, které by jinak zůstalo nevyužité. Akorát je dobré nepřehánět to s hloubkou police, protože jinak by vám čněla do místnosti a spíš než plus by byla mínusem.

Pokud se pro poličku nad dveře rozhodnete, promyslete systém uchycení. Klasické úhelníky, kterými se běžně poličky chytají na stěnu, mohou být v určitých situacích problematické. Když budete mít polici hned nad dveřmi a o fous širší než dveře samotné, nesmíte dát úhelníky moc blízko zárubním, protože jinak byste pak nemohli dveře otevřít víc než na devadesát stupňů. Kromě toho ale může úhelník posloužit taky jako zarážka – akorát ho v takovém případě polepte filcem, aby dveře po nárazu do úhelníku nedostaly zabrat.

Samozřejmě z výše uvedeného vyplývá, že nahoru na polici nad dveřmi nepatří nic křehkého, co by se mohlo po pádu na zem rozbít. Ideální je na poličku umístit třeba náhradní toaletní papír, ručníky nebo osušky. Všechny tyhle věci bez problémů přežijí pád ze dvou metrů, takže se nemusíte bát. A taky si nahoru nedávejte nic, co potřebujete často. Většina lidí sice do dvou metrů dosáhne, ale stejně to není moc komfortní, když byste museli denně sundávat třeba fén nebo vatové tampony.





Využijte každou mezírku díky policovému systému

Klasické skříňky mívají šířku 60 cm. Pokud ale v koupelně nezůstane dost místa třeba mezi umyvadlem a dveřmi, můžete tam vměstnat i užší variantu úložného prostoru – policový systém. Představte si ho třeba jako žebřík ve tvaru písmene A, který má mezi příčkami police. Záleží teda jen na tom, jak moc „rozkročené“ budou jednotlivé nohy žebříku – bočnice. Pokud budou svírat ostrý úhel, mohou mít police mezi nimi šířku klidně jen několik desítek centimetrů. Přesto se na ně vejde leccos.

Dobrá zpráva je, že většinou v takovém případě můžete využít plnou výšku koupelny. To znamená, že policový systém opatříte policemi od podlahy až do výšky, kam bezpečně dosáhnete, nebo do konce o kousek výš, pokud vám nebude vadit občas vyskočit na štokrle. Získáte tím nejméně pět polic, které se navíc směrem k zemi budou o fous prodlužovat. Na ně se vám vejde spousta věcí a klidně i nějaká dekorace v podobě pokojové rostliny nebo slaměných košíků na drobnosti.

Akorát si u policového systému dejte pozor na stabilitu. Pokud bude vyšší než metr a půl, zvažte ukotvení ke stěně, ať máte jistotu. Pokud se vám nebude chtít vrtat do zdí, aspoň umisťujte věci do polic podle váhy tak, aby dole byly ty nejtěžší a nahoře ty lehčí. Díky tomu bude těžiště policového systému níže a celý kousek nábytku bude stabilnější, než kdybyste věci uložili obráceně.





Vnořená police v obkladech je bezva

Každý jsme někdy zažili situaci, kdy nebylo kam ve sprchovém koutě nebo vaně postavit sprchový gel nebo šampon. Naštěstí se dá všechno vyřešit už při zařizování koupelny a bez vrtání do stěny s obkládačkami. Jednoduše myslete dopředu na vnořenou poličku. Zedníci ji nachystají přesně tam, kde si usmyslíte a obkladači pak všechno doladí tak, aby byla koupelna perfektně jednolitá. Výhodou je, že do věcí v polici nebudete vrážet, protože fakticky vzato budou v rovině stěny.

Pokud se rozhodnete využít vnořenou polici, myslete na komfortní využívání. Ideální je polici umístit přibližně do výše ramen, případně o fous níž. V žádném případě si polici nenechte níž, než máte pas ani výš než máte oči. Je to důležité i proto, abyste pohodlně viděli na etikety všech uložených sprchových gelů, šamponů a kondicionérů. Vždycky si tak budete moct přečíst, jestli berete správnou lahvičku dříve, než bude pozdě.

Nepřehánějte to s hloubkou vnořené police. Je sice fajn, když je polička hluboká a vejde se na ní víc věcí, ale ve sprchovém koutu nebo u vany by to bylo spíš na obtíž – hlavně při úklidu. Volte hloubku kolem deseti, maximálně patnácti centimetrů. Na takovou římsu se vám v pohodě vejde to nejnutnější a zbývající hygienické potřeby můžete mít po ruce zase jinde – třeba ve skříňce nad umyvadlem nebo v drátěné poličce na stěně.

Využijte prostor nad záchodem

Pokud máte spojenou koupelnu a záchod, určitě nepropásněte možnost využít prostor nad toaletou. Jen málokde lidé nechávají tolik zbytečného prostoru jako právě nad záchodem. Přitom se na zeď nad něj vejde v pohodě třeba zavírací skříňka na čisticí prostředky, ke kterým dáte klidně i kyblík a hadry. Případně můžete dovnitř uložit náhradní toaletní papír nebo jiné potřebné věci.

Nebojte se, neznamená to, že budete mít nad toaletou ošklivou dřevěnou skříňku, která bude působit ponuře. Když si dovnitř dáte skleněné poličky, bude vnitřek skříňky působit odlehčeněji a elegantněji, i když byste volili variantu z dřevotřísky, a ne z masivního dřeva. Případně můžete skříňku pověsit na stěnu o kousek výš a pod ní dát na zeď ještě skleněnou poličku na vůni na WC a nenáročnou trvalku.

U závěsné skříňky na záchodě opět platí zmiňované pravidlo, že byste na věci největší potřeby měli dosáhnout co nejpohodlněji. Proto dávejte náhradní toaletní papír spíš dolů, zatímco náhradní čisticí prostředky a další věci čekající v řadě spíš nahoru. Určitě sami brzo přijdete na to, jak veškerou výbavu ve skříňce narovnat, abyste měli vše důležité po ruce a vyhovovalo to vašim potřebám.

A to je z prvního dílu našich tipů na úložné prostory v koupelně všechno. Ale nebojte se, protože tím rozhodně nekončíme. Naše série s dalšími tipy pokračuje dál, takže se ještě dočtete o dalších variantách, jak v koupelně využít každý volný prostor efektivně. Pro teď můžete začít přemýšlet, jak to uděláte doma, aby se vám do koupelny vešlo všechno a pohodlně. A až to budete mít vymyšlené, mrkněte se k nám na blog na další inspirativní články.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste