Velký přehled postelí:

1079 Ložnice inspirace

Zdravý spánek je pro mnoho lidí sci-fi. V dnešní uspěchané době se není čemu divit, ale dá se s tím něco dělat například správným výběrem postele, pravidelnou duševní hygienou a dalšími maličkostmi, díky kterým si dopřejete osvěžující spánek. Začít byste ale měli kvalitním lůžkem, bez toho to nepůjde. Další tipy vám prozradíme v článku. Pojďme na to.

Jak vypadá kvalitní postel

Správně, prvním krokem k bezvadnému spánku je kvalitní postel. Je ale fakt, že ne každý musí vědět, jak ji poznat. Obecně se dá říct, že by vaše postel měla splňovat několik klíčových charakteristik. První je stabilita. Sebepohodlnější lůžko, které je rozkývané jako stará židle, nebude pro bezstarostný spánek to pravé ořechové. Takže volte stabilitu. Ideálně model, který má nízko těžiště a je dost těžký.

Druhou důležitou vlastností je pevnost materiálů i spojů. Trochu to souvisí se zmiňovanou stabilitou. Jen si představte, jak byste se cítili v případě, že by pod vámi uhnuly rošty a vy jste se při otáčení na druhý bok propadli o pár čísel níže. Tohle opravdu nechcete zažívat, a proto volte vždy jen postele, které mají zamknutý systém propojení jednotlivých částí. Případně rovnou pořiďte lůžko s pevným korpusem, který nelze rozebrat.

Třetí charakteristika už je dost individuální. Je to pocit bezpečí, který je pro plnohodnotný spánek naprosto klíčový. Pokud se ve své posteli necítíte bezpečně, těžko se někdy dočkáte spánku, který by vám dal vše, co může. Organismus se totiž nikdy naplno neuvolní a neodpočine si. Takže dbejte na to, abyste se ve své posteli cítili naprosto v bezpečí, a máte nakročeno k lepšímu spánku.

Poslední perličkou je správné natočení postele v místnosti. Nemusí jít hned o feng-šuej, pokud na tyhle věci nejste. Ale věřte tomu, že když při ulehnutí do postele neuvidíte na dveře do místnosti, nebudete se vám dobře spát. Člověk má rád věci pod kontrolou a to platí i o jediné vstupní cestě do ložnice. Stejně důležitá může být pro někoho orientace hlavy postele do správné světové strany. Na to pozor.






Z čeho se dnes vyrábí postele

Aktuálně najdete v nabídkách prodejců nábytku postele z mnoha materiálů. Už dávno neplatí, že by se lůžka vyráběla jen z jednolitého materiálu, například masivního dřeva nebo oceli, i když i tyto materiály mají v současnosti své místo. Daleko častější je kompozitní materiál z dřevěných částí, který se slisuje a opatří pohledovou vrstvou, obvykle fólií nebo dřevěnou dýhou.

Pokud si myslíte, že poslední zmíněná varianta znamená nižší kvalitu, jste na omylu. Pokročilé technologie v nábytkářství se dneska mohou pyšnit vysoce kvalitními rámy postele i z kompozitních materiálů. Navíc tento typ výroby umožňuje designérům využít prakticky jakýkoliv myslitelný tvar, zdobení či vlys.

Poslední variantou materiálu postele jsou kombinace kompozitu a masivu. Nejčastěji jde o masivní hranoly, které vyztužují spoje bočnic a čel postele. Výsledkem je dokonale kompaktní základna, na které se vyspíte bez otřesů, i kdybyste se rozhodli ve snu běžet maratón.

Sečteno a podtrženo, masivní dřevo je kvalitní a vydrží, čím tvrdší (buk, dub), tím lepší. Levnější alternativou je smrkové nebo borovicové dřevo, které ale není tak dlouhověké. Ocel je prakticky nesmrtelná, ale rám je třeba mazat, aby nevrzal. Taky trochu studí, ale jinak nemá nedostatky. Kompozitní rámy jsou univerzální, a proto se těší čím dál větší oblibě.

Jak na správné rozměry postele

Možná si říkáte, že tady není co řešit. Pokud znáte základní doporučení, klidně přeskočte na další část. Ale pro ty, kdo nevědí, je nutné zmínit tady hlavní normy co do rozměrů pro spokojený spánek. Jako první je na řadě délka lůžka. Ta samozřejmě musí být větší než výška osoby, která se chystá na posteli spát. Ideální je mít rezervu aspoň 30 centimetrů, aby se spáč mohl v klidu natáhnout s hlavou pohodlně uloženou na polštáři. Minimální přesah je 20 cm. Nižší rezerva je už méně komfortní.

Šířka postele je do jisté míry individuální. Někdo se nevyspí na lůžku pro jednoho, i kdyby se rozkrájel, jinému stačí 60 cm a ještě má místa habaděj. Proto se zamyslete, jak je to ve vašem případě, a podle toho vybírejte. Klasická šířka jednolůžka je 80 cm, což je dobrá střední cesta. Cokoliv užšího může být nepohodlné a cokoliv širšího už zase zabere v ložnici možná zbytečně moc prostoru. Ale pokud chcete spát jako králové, klidně si pořiďte letiště, i když na něm budete spát sami.

Výška lehací plochy je nejméně známou veličinou. Tady už většina lidí při koupi postele v plánování nedojde, i když je to taky důležitý rozměr. Minimum je někde okolo 30 centimetrů nad zemí, abyste při spánku byli chránění před prachem. Ten se totiž drží na podlaze a v nejbližším okolí. Vyšší postel znamená jednodušší vstávání. To ocení hlavně starší lidé nebo lidi, kteří mají problém s pohybem.





Když máte bezvadnou postel, co dál

Až budete mít vyladěnou postel, je čas na další věci, které vám mohou bránit v klidném spaní. Nejčastěji je to dnes stres, který nutí ke zvýšené aktivitě i v pozdních večerních hodinách před spaním. I když už by večer měl člověk spíš pomalu snižovat obrátky v zápřahu, často to bývá jinak, což může mít za následek horší kvalitu spánku, tak na to pozor.

Stejně neblahý vliv na zdravý spánek může mít nadměrná fyzická nebo psychická zátěž před ulehnutím. Pokud chcete přes den cvičit, raději to zkuste ráno před prací než večer před spaním. Je to pro organismus výhodnější. Nervozitu nebo jinou psychickou zátěž můžete odbourat pravidelnou sebereflexí. Zkuste si při ulehnutí v hlavě rekapitulovat den a najít pozitivní okamžiky. Pomáhá to, uvidíte sami.

Častou chybou je taky přecpávání pozdě večer. Jasně, v letním parnu by si každý dal rád zmrzlinu klidně v deset večer, ale není to dobrá strategie. Tělo potřebuje dvě až tři hodiny před spánkem klid, aby v klidu strávilo večeři. Pak už mu neházejte klacky pod nohy dalšími nočními svačinkami nebo nadměrným pitím. A nemusí to být jen pití alkoholu.

Tipy na závěr

Pokud i po všem zmíněném nespíte dobře, zkuste si pořídit zdravotní polštář, který lépe podepře krční páteř a hlavu. Před spaním pořádně vyvětrejte v ložnici, aby byla teplota v místnosti kolem 18–20 °C a pořádně zatáhněte závěsy, žaluzie nebo zavřete okenice. Čím dokonalejší tmu budete v ložnici mít, tím lépe se vám bude spát. Jen pozor na vstávání, protože vás ráno nevzbudí slunce.

A to je od nás všechno. Přejeme vám klidný a pevný spánek s osvěžujícím probuzením. Až budete mít volnou chvilku, nezapomeňte mrknout na další články, které pro vás na blogu máme.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste