Vidět a být viděn aneb jak vybrat světlo na kolo

V tom případě byste měli vědět, že se liší podle toho, zda chcete být pouze viděni, nebo chcete sami dobře vidět. Mezi důležité parametry dále patří svítivost, dosvit, ale také napájení. Sáhnout totiž můžete po světlech na kola, která se dobíjí přes USB nebo pro svůj chod potřebují baterie. Jak si správně vybrat?






Světlo vybírejte podle účelu používání

Světla na kolo se dělí do dvou kategorií podle účelu používání.

1. Bezpečnostní světla neboli blikačky

Hlavním úkolem blikaček je to, že výrazně zlepší vaši viditelnost pro okolí, čímž zvyšují vaši bezpečnost. U této kategorie je však potřeba počítat s tím, že jejich svítivost vám nebude stačit na to, abyste dobře viděli na cestu, například v černočerné tmě.

Standardně jsou k dostání sady bezpečnostních světel na kolo, které zahrnují přední a zadní blikačku. Pořízení v sadě vás z hlediska pořizovací ceny vyjde lépe než nákup každého svítidla zvlášť. Navíc máte jistotu, že budou mít blikačky stejný design a stejnou svítivost.

Pro bezpečnostní světla je charakteristický menší počet LED diod, nižší pořizovací cena a provoz na jednorázové baterie.

2. Výkonná světla na kolo

Druhá kategorie svítidel vám umožní dobře vidět a bezpečně jezdit i za ztížených světelných podmínek. Nepřekvapí vás tma, mlha, déšť ani další rozmary počasí. Na rozdíl od blikaček mají tato světla na kolo vysokou svítivost, takže vidíte dostatečně daleko před sebe, jsou nabíjecí a jejich pořizovací cena je vyšší než u bezpečnostních světel.

Svítivost vám odhalí, kam až dohlédnete

Svítivost se udává v lumenech (lm). Údaje o svítivosti najdete u každého světla na obalu, takže ji můžete snadno porovnat.

Orientačně můžeme říct, že blikačky mají svítivost kolo 100 lm, světla pro bezpečnou noční jízdu zhruba 200 lm a světla pro noční ježdění v terénu, ve kterém potřebujete perfektně vidět, se pyšní svítivostí až 300 lm. Počítejte s tím, že vyšší svítivost se odrazí i na vyšší pořizovací ceně.

Počet LED diod

V dnešní době najdete v drtivé většině světel na kolo LED diody. Jejich počtem se od sebe světla odlišují. Čím více jich výrobek má, tím lepší světlo poskytuje. LED světla patří k nejoblíbenějším díky své nízké energetické náročnosti, odolnosti a dlouhé životnosti.

Potřebujete vidět až za roh? Sledujte tvar světelného kuželu

Kromě svítivosti je důležitý i tvar světelného kuželu. Jestliže budete jezdit v noci po bezpečné cyklostezce nebo po místech s okolním rozptýleným světlem, sáhněte po kvalitních světlech na kolo, která svítí úzkým a dlouhým světelným kuželem.

Pokud jste vyznavači nočních adrenalinových jízd na trailech, je pro vás důležité periferní vidění. Proto byste měli zvolit světlo s dostatečně širokým světelným kuželem.

Při výběru se můžete řídit jednoduchým pravidlem, které říká, že čím vyšší je dosvit, tím dál před sebe uvidíte.





Odkud čerpá energii?

Zdroj energie je dalším parametrem, ve kterém se od sebe světla na bicykly odlišují. Zpravidla se setkáte s jednorázovými tužkovými bateriemi nebo nabíjecími světly na kolo, která jsou opatřena Li-Ion akumulátory. Dobíjecí baterie mohou být nabity několiksetkrát, a proto patří mezi levné a ekologické řešení.

Rozdíl mezi klasickými a dobíjecími bateriemi je v tom, že klasické baterie ztrácí ke konci na svítivosti. Naproti tomu Li-Ion akumulátory svítí konstantně až zcela do vybití. Proto bývají dobíjecí světla opatřena indikátorem baterie, který vás upozorní na včasné dobití. Akumulátor je možné dobíjet klasicky ze sítě nebo pomocí USB kabelu z počítače či powerbanky.

Li-Ion baterie poskytují skvělý výkon, mají nízkou hmotnost a dlouhou dobu svítivosti. Doba svítivosti závisí na počtu LED diod, nastavení a režimu svícení. Dobíjecí světla většinou umožňují nastavení několika módu svícení, takže si můžete vybrat, zda dáte přednost maximálnímu výkonu či módu, který šetří energii.

Držáky světel na kolo

Přední i zadní světla se na kolo upevňují různě. Přední světla mají držák, který umožňuje jejich instalaci na řídítka. Je však možné se setkat i s provedením, díky kterému je můžete připevnit i na helmu. Jestliže potřebujete osvětlení na helmu, můžete sáhnout i po čelovce. Zadní světla se obyčejně připevňují na sedlovku, ale jejich instalace je možná i na batoh, kapsu u bundy, na dres nebo na brašnu zadního kola. Osvětlení na kolo můžete připevnit pomocí gumových či silikonových oček nebo suchého zipu. Výkonnější světla disponují závitovými mechanismy.

Světlo na helmě oceníte především při jízdě v terénu. Výhodou je, že světlo bude dopadat tam, kam se právě podíváte. Přední i zadní blikačky na helmě zase zvyšují vaši viditelnost.

Setkat se můžete i s bezpečnostními světly, která se montují buď na rám kola, nebo přímo na dráty kol. Slouží pro zlepšení viditelnosti cyklisty ze všech strach. Patří však mezi méně obvyklá řešení bezpečnostního osvětlení.

Je dobré vědět

Pokud patříte mezi nadšené cyklisty, které nezastaví ani jízda v dešti, sáhněte po světle s dostatečně vysokým bezpečnostním IP krytím. Stupeň ochrany IPx0 znamená, že světlo není odolné proti vodě. Špičková světla vám nabídnou krytí IPx5 nebo 6, což znamená, že odolají vodě stříkající ze všech směrů.

U výkonných světel mějte na paměti, že zejména při silničním provozu je nutné nastavení slabšího režimu svícení. Je také potřeba světlo sklopit před kolo, abyste neoslňovali ostatní účastníky provozu. Z hlediska povinné výbavy kola je nutné přední a zadní světlo používat za snížené viditelnosti.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste