Víte, na jaké trendy v obývacím pokoji se v roce 2024 připravit? My ano

Co je nejlepší na příchodu nového roku? Předvídání, jaké trendy se objeví v interiérovém designu. Jaké budou pro rok 2024 trendy barev, styly a celkové pojetí obývacích pokojů? Na svoje si přijdou všichni. Extroverti ocení hravé barvy a výrazná svítidla, introverti nové pojetí minimalismu a odlišně vnímané neutrální barvy.

Tmavší barvy dodají pokoji útulnost

Tmavší barvy dodají pokoji útulnost

Moderní trendy v obývacím pokoji pro rok 2024

Obývací pokoj je srdcem domova. Navrhuje a zařizuje se tak, abyste v něm mohli sdílet radosti i strasti, které vám, vaší rodině a přátelům život přináší. Přestože se trendy pro obývací pokoje každý rok mění, jedno zůstává jisté bez ohledu na diktát doby: obývací pokoj by měl být místem, které dýchá pohodlím.

V letošním roce se obývací pokoje ponoří do tmavších odstínů. V malování interiérů budou v roce 2024 převažovat tmavší odstíny, především švestková, fialová, tmavě hnědá a vínová. Tato nálada se promítne i do materiálů. Pohovky a čalouněný nábytek budou zahaleny v sametu. Rovné linie ustoupí organickým zakřivením. Neutrální barvy sice nebudou na druhé koleji, ale je fakt, že se do obýváku budou drát především experimenty z hlediska barevného i látkového pojetí.

Obecně se bude upouštět od otevřených prostorů. Obývací pokoj bude více multifunkční a méně formální. Najdete zde zóny pro:

  • hraní,
  • lenošení,
  • dělání domácích úkolů,
  • párty s přáteli.

Podle designérů budou v obývacím pokoji v roce 2024 na prvním místě barva a detaily. Jaké konkrétní trendy se promítnou do zařizování obýváků?

Obývací pokoj s víceúčelovými zónami

Tato místnost už nebude sloužit jen pro sledování televize nebo jako reprezentativní místnost pro setkávání s přáteli. Vytvořte v ní několik odlišných zón. Jedné z nich bude dominovat centrální pohodlné posezení, které reprezentuje například pohovka a křesla.

Další zónou může být tzv. pracovní zóna s psacím stolem. Děti si zde mohou psát úkoly, dospělí tuto část mohou proměnit ve svoji domácí pracovnu. Poslední zóna by měla sloužit zábavě. Představuje ji buď vyšší a subtilnější konferenční stolek, nebo stolek odkládací. Měl by poskytovat dostatek prostoru třeba pro rozložení herního plánu pro šachy, Člověče nezlob se nebo třeba oblíbené Activity.

V obývacím pokoji by neměla chybět zóna pro hraní

V obývacím pokoji by neměla chybět zóna pro hraní

Proměna minimalistického stylu

Rok 2024 přinese konec studených, jednotně bílých obývacích pokojů, což jsou znaky typické pro současný minimalismus. Místo toho na vás čeká více útulnosti a pohodlí. V obývacím pokoji najdou své místo měkké a teplé doplňky, které zvyšují hladinu hormonu štěstí, dopaminu. To ovšem neznamená, že do místnosti nemůžete začlenit neutrální prvky. Jde o to, najít rovnováhu mezi hřejivým a teplým, neutrálním a výraznými barvami. Zkuste například kombinovat měkké materiály, jako jsou vlna, len a samet s tvrdšími, mezi které patří mosaz, kámen a dřevo.

A pokud vás zajímá, jaké prvky vám zvýší dopamin a navodí pocit štěstí, věřte, že jde o výrazné a živé barvy, náladové vzory a hravé prvky.

Obývací pokoje pro dobrou náladu

V obývácích se objeví více zábavy a rozmarných akcentů. Mohou mít například podobu mohutných doplňků a nadrozměrných dekorací. Udělejte v obývacím pokoji místo pohodlnému sedacímu vaku. Na odkládací stolek postavte velkou skleněnou vázu s výraznými květinami, konferenční stolek sestavte z několika masivních špalků. Rozmarným akcentem může být i velké a výrazné osvětlení, které nahradí malá závěsná svítidla.

Tento způsob zařízení se lehce dotýká často skloňovaného designového stylu maximalismu. Nadcházející rok nebude maximalismus chápat jako: hodně všeho a všude. Spíše půjde o cílené použití prvků. Půjde o precizní spojení geometrických tvarů, textur, kovů a dalších drobností v celém bytě či domě.

Neutrální zemité tóny

V barevných trendech pro rok 2024 se nebude zcela odstupovat od neutrálních barev, jen se budou pojímat jinak. Od jasně bílých a šedých odstínů se přesunete k:

  • více krémovým,
  • hnědým,
  • rezavým,
  • tlumeným zeleným tónům.

S touto barevnou paletou půjdou ruku v ruce přírodní materiály a ekologický způsob života. V obývacích pokojích nebude chybět zeleň v podobě pokojových květin ve květináčích, případně v podobě živých stěn. Přírodu můžete do obýváku pustit i tím, že necháte holá okna a umožníte přírodě vstup do svého obydlí (to pouze v případě, že máte výhled do zahrady).

Obývací pokoj jako soukromý prostor

Nadcházející rok skoncuje s otevřenými půdorysy. Nějakou dobu totiž už nejsou v módě. Pokud máte obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, nemusíte se děsit velkých stavebních úprav. Nevolejte zedníky, nestavte příčky. Prostor můžete chytře rozdělit i bez stavebních úprav. Co vám pomůže? Například posuvné japonské stěny nebo šikovně rozestavěný nábytek. Například policový regál důmyslně oddělí obývací část od jídelní.

Oddělte obývací pokoj od zbytku místnosti například regálovou policí

Oddělte obývací pokoj od zbytku místnosti například regálovou policí

Více osobních doteků a detailů

Obývací pokoje by měly být plné osobních doteků a příběhů. Zdobení smysluplnými kousky není o honbě za estetikou. Skutečná podstata spočívá v jemnosti, hýčkaném dědictví a v intimním spojení mezi prostorem a jeho obyvateli.

Co jsou tedy ony doteky a detaily? Například rodinné fotografie, suvenýry nejen z dalekých cest, ale také z objevování naší země, kousky nábytku, které jsou rodinným dědictvím, výstavka LP vašich oblíbených interpretů.

Futurismus a napojení na budoucnost

Chytrá domácnost není nic nového. V roce 2024 si najde cestu i do obývacích pokojů. Nebude chybět hlasové ovládání inteligentních světel nebo obsahu v televizi. Automatizace se objeví i v nábytku. Stačí si pořídit například stolek s integrovanou nabíječkou nebo obývací stěnu se zabudovaným biokrbem. Oblíbené jsou tlačítkem regulovatelné opěrky na sedačkách. Jednoduše upravíte například hloubku sedu nebo rozložíte podnožku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste