Vytvořte adventní svícny, které ladí s vaším domovem

Každý rok, když se blíží nejkrásnější čas v roce, přichází i úžasná možnost přidat do svého domova vánoční atmosféru. Co k tomu patří víc než krásné vánoční svícny, které mohou být ručně vytvořeny tak, aby dokonale ladily s vaším interiérem? V našem článku se dozvíte, jak vytvořit pět různých typů vánočních svícen a budete mít na výběr mezi jednoduchými projekty pro začátečníky a složitějšími variantami pro ty z vás, kteří si rádi hrají s designem. Přinášíme také tipy na materiály, které budete potřebovat, a odhadovaný čas výroby. Užijte si tvořivé vánoční chvíle a přineste do svého domova světlo a radost tohoto svátečního období.

Vlastnoručně vyrobený svícen budete zapalovat s větší hrdostí než ten kupovaný

Adventní svícny z recyklovaných materiálů: kreativita ve službách udržitelnosti

Vytvářet krásné adventní svícny z recyklovaných materiálů je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také vám umožní projevit svou tvořivost a přidat osobní nádech do vánočního dekoru. Tato kapitola vám představí nápady na to, jak vytvořit originální svícny s použitím starých sklenic, plechovek, nebo dokonce dřevěných krabic.

Materiály potřebné pro adventní svícny

Recyklované předměty

Prvním krokem k vytvoření svícnů z recyklovaných materiálů je výběr vhodných předmětů. Zde můžete ukázat svou kreativitu. Můžete použít staré sklenice, plechovky od konzerv, nebo dřevěné krabice, které už neplní svůj původní účel. Nebojte se vyjít mimo klasiku – stará keramika, hliníkové dózy, nebo dokonce potlučené talíře mohou posloužit jako základ vašich svícen.

Barvy na sklo

Aby vaše svícny získaly zcela nový vzhled, budete potřebovat barvy na sklo. Tyto barvy jsou transparentní a umožní světlu procházet, což vytvoří efekt vitráže. Barvy na sklo jsou dostupné ve výtvarnických potřebách nebo papírnictvích v různých odstínech, takže si můžete vybrat ty, které nejlépe ladí s vaším domovem. Doporučujeme vybrat jeden nebo dva dominantní odstíny. Zbylé barvy volte spíš neutrální a méně výrazné.

Svíčky

Samozřejmě, adventní svícny by nebyly kompletní bez svíček. Vyberte svíčky, které jsou bezpečné pro vnitřní použití a zvažte, zda preferujete svíčky s vůní nebo bez. Pokud chcete, můžete vyzkoušet svíčky z alternativních materiálů. Ale osobně doporučujeme sáhnout po klasickém včelím vosku, který kromě dobrého hoření krásně voní.

Dekorační prvky

Pro dodání osobitého vzhledu svíčkám můžete použít různé dekorační prvky. Provázky, stuhy, korálky, nebo jiné ozdoby mohou být skvělým doplňkem. Zde můžete uplatnit svou kreativitu a dát svícím jedinečný charakter. Nebojte se ani rydla nebo připínání drobných dekorativních větviček a šišek. Jen si pak budete muset dávat trochu větší pozor, až budete mít svícen zapálený. Právě dekorace na věnci totiž nejčastěji způsobují nepříjemnosti, když chytnou od knotu svíčky.

Dozdobte svícen drobnými dekoracemi a vtisknete mu vánoční náladu

Čas na tvoření

Čas potřebný k vytvoření svícnů z recyklovaných materiálů závisí na složitosti vašeho návrhu. Jednoduchá verze, ideální pro začátečníky, může být dokončena za méně než hodinu. Pokud se pustíte do komplexnějšího projektu, který zahrnuje kombinaci různých recyklovaných předmětů a složitější dekorace, počítejte s tím, že výroba může trvat 1–2 hodiny.

Varianty pro začátečníka a pokročilého

Varianta pro začátečníka

Jednoduchá varianta svícnu pro začátečníky může zahrnovat pouze obarvení recyklovaného předmětu a zasunutí svíčky. Zvolte si jednu starou skleničku, kterou už nepotřebujete na nic jiného, nanesete barvy na sklo tak, jak vás to napadne, a až když uschnou, zasunete svíčku. Tento projekt je ideální pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet tvoření svícnu poprvé. Můžete použít i zavařovací sklenice nebo jakékoliv jiné.

Varianta pro pokročilého

Pokud jste zručnější a cítíte se odvážnější, zkombinujte různé recyklované předměty do komplexnějšího návrhu. Například můžete vytvořit adventní svícen ze čtyř plechovek různých velikostí, které se stanou základem. Poté můžete zdobit každou plechovku jinak, přidávat korálky, provázky, nebo stuhy. Takový projekt umožňuje více prostoru pro kreativitu a dá vám možnost vytvořit unikátní svícen, který bude ozdobou vašeho domova během vánočního období.

Vytváření adventních svícen z recyklovaných materiálů je nejen zábavné a tvořivé, ale také udržitelné. Pomozte ochránit životní prostředí a přidejte do svého domova vánoční světlo a teplo prostřednictvím těchto originálních svícnů.

Adventní svícny ve stylu rustikálního bydlení: přírodní krása vánočního času

Pokud milujete rustikální styl a toužíte po přidání přírodního kouzla do vašeho vánočního dekoru, adventní svícny ve stylu rustikálního bydlení jsou tou pravou volbou pro vás. V této kapitole se podíváme na nápady, jak vytvořit svícny z dřevěných bloků, které skvěle ladí s rustikálním nábytkem a dekorem.

Materiály potřebné pro adventní svícny ve stylu rustikálního bydlení

Dřevěné bloky nebo polínka

Základem pro tyto rustikální svícny jsou dřevěné bloky nebo polínka. Můžete si zakoupit hotové bloky v různých velikostech, nebo si je vyrobit sami. Výběr dřeva hraje důležitou roli, protože určuje charakter svícnu – může to být světlé, tmavé, nebo dokonce patinované dřevo.

Větvička ze stromku

Pro dosažení rustikálního efektu a přírodního vzhledu můžete použít smrkovou, borovicovou nebo vrbovou větvičku. Vrbová větvička se snadno ohýbá, což umožňuje vytvořit oblouky a ozdoby, které budou zdobit svícny. Pokud nemáte po ruce vrbu, můžete sáhnout po jakékoliv jiné dřevěné větvičce. Pro lepší ohebnost ji přes noc nechte namočenou ve vodě. Pak s ní bude možné rozumně pracovat, včetně ohýbání.

Větvička dodá svícnu vánoční punc

Zahradnické nůžky

Zahradnické nůžky budou potřebné k ořezání a tvarování vrbové větvičky, abyste dosáhli požadovaného designu. Pokud nemáte zahradnické nůžky, vystačíte si s dostatečně ostrým kapesním nožem. Případně můžete vyzkoušet kvalitní kombinačky, kterými tenčí větvičky zvládnete pokrátit, jak budete potřebovat.

Lepidlo

Lepidlo slouží k připevnění větvičky k dřevěnému bloku a ke spojení jednotlivých částí svícnu. Můžete využít tavnou lepicí pistoli nebo sáhnout po jiném způsobu uchycené, třeba nábytkářské sešívačce. Je na vás a vašich možnostech, kterou cestou půjdete.

Barvy

Pokud se rozhodnete dřevěné bloky ozdobit, můžete použít barvy, které ladí s vaším rustikálním stylem. Toto je volitelné a záleží na vašem vkusu. Opět platí, že to není dobré s barvami přehánět. Jen si představte, jak pak bude příliš barevný svícen vypadat na stole. Takže raději méně barev a máte vyhráno.

Svíčky

Jakýkoli typ svíček, který vám vyhovuje, může být použit. Můžete zvolit svíčky s vůní, aby vytvořily vánoční atmosféru. Nebo sáhněte třeba po přírodních svíčkách ze včelího vosku. Ty voní taky, a navíc nejsou plné umělých látek. Jen počítejte s tím, že obvykle hoří o něco rychleji, takže si je pořiďte do zásoby.

Čas na tvoření

Vytvoření rustikálních adventních svícnů je kreativní proces, který si vyžaduje určitý čas a trpělivost. Závisí na tom, jak složitý design si zvolíte. Obvykle trvá 2–3 hodiny včetně přípravy materiálů.

Varianty pro začátečníka a pokročilého

Varianta pro začátečníka

Pro začátečníky je ideální začít s jednoduchým dřevěným blokem, který bude sloužit jako podstavec pro svíčku. Na blok připevníte vrbovou nebo jinou větvičku, kterou můžete ohýbat do jednoduchých oblouků. Na konci jednoho z oblouků umístíte svíčku. Tato varianta je snadná a vytvoří rustikální svícen, který bude ozdobou vašeho stolu.

Varianta pro pokročilého

Pokročilí tvořivci mohou vytvořit rustikální svícen s více detaily a různými odstíny dřeva. Můžete vytvořit složitější vzory ze smrkových, borovicových nebo vrbových větviček a přidat další dekorační prvky, jako jsou květiny, šišky, nebo stuhy. Můžete také použít více než jeden dřevěný blok a vytvořit víceúčelový svícen. Tato varianta umožňuje volnost ve vytváření a je ideální pro ty, kteří mají rádi výzvy v tvoření.

Vytvoření rustikálního adventního svícnu je nejen kreativní proces, ale také způsob, jak vnést do vašeho domova přírodní krásu vánočního období. Rustikální svícny vytvořené vlastníma rukama jsou originální a osobité, a budou ozdobou vašeho domova po celé vánoční období.

Moderní design adventních svícnů: elegance a jednoduchost

Moderní design adventních svícnů přináší do vašeho domova čisté linie, jednoduchost a elegantní estetiku. Tyto svícny jsou skvělým způsobem, jak přidat moderní dotek do vašeho vánočního dekoru. V této kapitole se podíváme na nápady, jak vytvořit svícny s moderním designem, které budou ladit s interiérem vašeho domova.

Materiály potřebné pro moderní design adventních svícen

Skleněné nebo kovové svícnové stojany

Pro vytvoření moderních adventních svícnů jsou skleněné nebo kovové svícnové stojany ideální volbou. Tyto stojany mají čisté linie a moderní vzhled, který se hodí do každého moderního interiéru. Pokud nechcete přípravou trávit hodně času, můžete vyrobit svícen ze staršího kovového nebo spojit dohromady svícínky na čajové svíčky.

Moderní svíčky

K modernímu designu patří i moderní svíčky. Vyberte si svíčky v jednoduchých tvarech a neutrálních barvách. Můžete zvolit svíčky s matným povrchem nebo v moderních metalických tónech. Skvělou variantou jsou čajové svíčky. Můžete vzít neutrální bílé nebo sáhnout po barevných, či dokonce parfemovaných. Na konferenčním stolku udělají parádu jistojistě.

Na stolek ke svícnu přidejte ještě malé dekorativní dárečky a krása je na světě

Dekorační kameny nebo skleněné baňky

Pro dodání moderního designu můžete použít dekorační kameny nebo skleněné baňky. Tyto prvky mohou být v různých barvách a tvarech a přidají eleganci do vašeho svícnu. Nebojte se kombinovat více velikostí prvků, abyste svícnu přidali na dynamice. Bude tak stále jednoduše elegantní, ale ne nudný.

Čas na tvoření

Vytvoření moderního adventního svícnu obvykle trvá 1–2 hodiny. Výroba je relativně rychlá, protože se zaměřuje na jednoduchost a minimalismus. Navíc můžete využít spousty hotových prvků. Takže jde o vhodnou variantu i pro úplné začátečníky.

Varianty pro začátečníka a pokročilého

Varianta pro začátečníka

Pro začátečníky je ideální použít jednoduché skleněné svícny s moderními svíčkami. Stačí umístit svíčky do stojanů a přidat pár dekoračních kamenů nebo skleněných baněk kolem. Tato varianta je snadná a vytvoří moderní svícen, který ladí s minimalistickým stylem. Když budete mít štěstí, můžete mít svícen hotový za pár desítek minut.

Varianta pro pokročilého

Pokročilí tvořivci mohou vytvořit více vrstevnaté moderní svícny s různými dekorativními prvky. Například můžete vytvořit svícen s několika stojany různých výšek, které budou umístěny vedle sebe. Svíčky můžete umístit do větších skleněných váz, do kterých přidáte dekorační kameny a skleněné baňky. Tato varianta umožňuje tvořit komplexnější designy, které budou vynikat v moderním prostředí.

Moderní design adventních svícen přináší do vašeho domova sofistikovanou atmosféru a elegantní jednoduchost. Tyto svícny jsou dokonalým způsobem, jak zdůraznit váš moderní interiér a dodat mu vánoční nádech.

Adventní svícny pro minimalisty: krása v jednoduchosti

Pro ty, kteří preferují jednoduchý a čistý design, adventní svícny pro minimalisty jsou tím pravým způsobem, jak vytvořit vánoční atmosféru bez zbytečného přeplňování. V této kapitole se podíváme na nápady, jak vytvořit svícny, které zdůrazní jednoduchost a eleganci.

Materiály potřebné pro adventní svícny pro minimalisty

Minimalistické svícny

Klíčem k vytvoření minimalistických adventních svícnů jsou samozřejmě minimalistické svícnové stojany. Vyberte si stojany s jednoduchými tvary a neutrálními barvami, které se budou snadno sladit s vaším interiérem. Když nemáte jasno, jak takový stojan vybrat, nebo nechcete, obejdete se i bez něj. Pak už vám stačí naaranžovat svíčky například na podložku a položit ji třeba na polici.

Svíčky v neutrálních barvách

Svíčky hrají důležitou roli v minimalistickém designu. Zvolte svíčky v neutrálních barvách, jako jsou bílá, krémová, šedá, nebo černá. Tyto barvy budou ladit s minimalismem a vytvoří klidnou atmosféru. Vyhněte se příliš sytým a křiklavým odstínům, které by jistě rušily klidnou vánoční atmosféru. Pokud chcete mít poslední čtvrtou svíčku unikátní, vyšetřete si pro ni speciální barvu – například červenou nebo fialovou.

Když nevíte, jak na dekorace, zkuste jednoduše naskládat trochu dřeva kolem paty svíce

Čas na tvoření

Vytvoření minimalistických adventních svícnů je rychlý a snadný proces, který obvykle trvá méně než 1 hodinu. Minimalismus se zaměřuje na jednoduchost, takže není potřeba složitých kroků nebo zdobení. Opravdu si vystačíte s několika dekorativními předměty a čtveřicí čajových svíček.

Varianty pro začátečníka a pokročilého

Varianta pro začátečníka

Pro začátečníky je ideální začít s jednoduchým svícen s minimálním designem. Stačí vybrat minimalistický svícnový stojan a umístit na něj svíčky v neutrálních barvách. Tento jednoduchý design vytvoří klidnou a elegantní vánoční atmosféru. Pokud chcete, přidejte mašli nebo šišku a větvičku a máte vystaráno.

Varianta pro pokročilého

Pokročilí tvořivci mohou experimentovat s vlastními tvary a prvky. Můžete vytvořit minimalistický svícen s více stojany, které budou tvořit zajímavé kompozice. Zkuste si také vyrobit vlastní minimalistický svícen ze dřeva nebo kovu. Důležité je dodržet jednoduchost a minimalismus i při tvorbě vlastních prvků.

Minimalistické adventní svícny přinášejí do vánočního dekoru klid a harmonii. Jednoduchost a minimalismus jsou ceněné hodnoty, a vytvoření takových svícen vám umožní prožít vánoční čas v uklidňujícím a elegantním prostředí.

Adventní svícny pro tradiční vánoční styl: klasika nikdy nevyjde z módy

Tradiční vánoční styl s sebou nese nádech nostalgie a pohody. Pro mnoho lidí jsou právě tradiční barvy, vůně a ozdoby tím pravým symbolem Vánoc. V této kapitole se podíváme na nápady, jak vytvořit adventní svícny, které budou ladit s tradičním vánočním stylem.

Materiály potřebné pro adventní svícny pro tradiční vánoční styl

Tradiční svícny ve vánočních barvách

Základem pro tradiční vánoční styl jsou svícny v tradičních vánočních barvách, jako je červená, fialová a zelená. Můžete si vybrat svícny s těmito barvami nebo svícny, které můžete sami obarvit do těchto tradičních odstínů. Snažte se držet jeden, maximálně dva dominantní odstíny, abyste neměli svícen překombinovaný. Méně barev lépe vynikne a udělá lepší parádu.

Tradiční svíčky s vůní

Tradiční vánoční svícny často obsahují svíčky s vůní vánočního koření, borovic nebo citrusů. Výběr svíček s tradičními vánočními vůněmi je klíčem k vytvoření autentické vánoční atmosféry. Pokud nechcete svíčky s umělou vůní, můžete nad jednu ze svíček pověsit mističku s aromatickým olejíčkem. Ten je většinou z přírodních esencí a voní nádherně.

Vánoční ozdoby

Pro dodání tradičního vzhledu můžete použít vánoční ozdoby, jako jsou malé baňky, stuhy, nebo vánoční hvězdy. Tyto ozdoby mohou být připevněny ke svícím nebo umístěny kolem svícnů. Stejně hezky vypadají i šišky nebo větvičky. Ale dávejte si pozor, abyste to s ozdobami nepřehnali. Raději vyberte jen jeden základ a jednu drobnost na vylepšení. Přidat něco dalšího můžete průběžně kdykoliv.

Větvička s baňkou naladí na Vánoce i největší morouse v rodině

Čas na tvoření

Vytvoření adventních svícen pro tradiční vánoční styl obvykle trvá 1–2 hodiny. Vzhledem k tomu, že tradiční svícny mají bohatou výzdobu, může tvorba nějaký čas trvat. Záleží hodně na vás a vašem vkusu a umu. Někdo zvládne svícen poskládat za méně než hodinu, jinému zabere celé dopoledne.

Varianty pro začátečníka a pokročilého

Varianta pro začátečníka

Pro začátečníky je ideální použít tradiční svícny ve vánočních barvách a doplnit je vánočními ozdobami. Stačí umístit ozdoby na svícny nebo kolem nich a doplnit je tradičními svíčkami s vůní. Tato varianta je snadná a vytvoří tradiční vánoční atmosféru.

Varianta pro pokročilého

Pokročilí tvořivci mohou vytvořit vlastní vánoční design svícnů s různými tradičními prvky. Můžete si vyrobit vlastní vánoční ozdoby, které budou ladit s vaším tradičním stylem. Kombinace červené a zelené barvy s tradičními vzory a vůněmi vytvoří autentický vánoční svícen, který bude ozdobou vašeho vánočního stolu.

Tradiční vánoční styl je plný tepla a radosti, a vytvoření tradičních adventních svícen vám umožní prožít vánoční čas v tradičním duchu. Tyto svícny připomenou kouzlo Vánoc a vytvoří rodinnou atmosféru plnou tradic a vzpomínek.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste