Rozsviťte barevně celý domov nejen na Vánoce

Světýlka na stromečku nebo barevnou lampičku za oknem známe z adventu všichni. Ale výzdobu domova můžete vzít před Vánoci pěkně od podlahy i s pomocí LED žárovek s nastavitelnou barvou světla. Má to výhodu. Můžete je totiž klidně používat celý rok k běžnému svícení nebo měnit barvu podle nálady.

Zvolte barvu podle situace

To, co naši prarodiče a mnohdy ještě i rodiče vídali jen ve sci-fi filmech, můžete mít doma za příznivou cenu. Moderní RGB žárovky totiž dokážou posvítit celou řadou barev. Stačí si zvolit tón, který odpovídá vaší náladě nebo situaci a během sekundy změníte atmosféru v místnosti.

Představte si třeba obývák plný dárků pod stromečkem, který pro kouzlo atmosféry nasvítíte jemnou zelenou nebo oranžovou. Napětí dětí a očekávání, co že jim to letos nadělil Ježíšek, ještě o pár úrovní vzroste. Vás to nebude stát skoro nic. Jen pořídíte jednu nebo dvě RGB žárovky, které se postarají o kouzlo okamžiku.

Ale nemusíme zůstávat jen u Vánoc a Štědrého dne. Až týden po rozbalování dárků budete s kamarády a rodinou slavit silvestra, může se vám hodit barevné osvětlení. Navíc některé modely zvládnou i blikat. To kdybyste měli už dost sezení a chtěli si trochu zatancovat a pobavit se.

Stejně výhodné může být jemné a příjemné růžové osvětlení v půlce února. Až budete s drahou polovičkou slavit svátek zamilovaných, můžete atmosféru plnou romantických svíček a květin dokreslit i správným odstínem světla v lustru nebo lampě. Uvidíte, že vás síla okamžiku dostane.





Jak fungují RGB LED žárovky

Dneska už všichni máme televizi, telefon nebo počítač s barevnou obrazovkou. Všechny tyto přístroje zobrazují barvy podobně. Výjimkou v tomto ohledu nejsou ani RGB LED žárovky. Sice obvykle nemají tak pestrou škálu barev, ale přesto svých 10–15 odstínů skládají ze tří barev – červené, zelené a modré.

Jednoduchým mícháním intenzit těchto tří samostatných diod pak vzniká finální barva. Díky tomu si můžete na Valentýna posvítit růžově, na Vánoce zeleně a na Velikonoce třeba pro změnu kuřecí žlutou. Záleží jen na vás, jakou barvu si pro konkrétní příležitost vyberete. Možností je mnoho.

Kromě toho, že RGB LED žárovky umějí míchat barvy, jsou taky ekonomičtější než klasické žárovky s wolframovým vláknem. LED diody se při svícení skoro nezahřívají, takže se drtivá většina elektrické energie mění na světlo. Není ani potřeba žhavit vlákno, které se teplem rozpálí a svítí.

Jinak LED žárovky fungují jako jejich klasické předchůdkyně. To znamená, že jsou k mání se stejně velkými závity a se srovnatelnou svítivostí. Ale dávejte si pozor na výkon. Klasické žárovky se totiž značily pomocí wattů. Znáte to, na záchodě stačila čtyřicítka, do ložnice už byla lepší šedesátka a stovkou se svítilo v jídelně nebo obýváku.

Dnešní LED žárovky mají nesrovnatelně nižší spotřebu energie, jak už jsme si vysvětlili výše. Proto se ani nepředhánějí v počtech wattů. Při výběru se soustřeďte na svítivost. Udává se v lumenech a je to jednotka, které odpovídají i jednotlivé kategorie starých klasických žárovek. Když porovnáte lumeny, nesáhnete vedle.

Jděte na svícení chytře

Už dávno neplatí, že byste museli vstávat z pohodlného křesla nebo přecházet půl místností, abyste mohli rozsvítit. Moderní RGB LED žárovky mívají dálkové ovládání. Mnohé modely se dokonce prodávají s jednoduchým ovladačem, díky kterému můžete na dálku rozsvěcet, zhasínat nebo měnit barvu osvětlení.

Pokročilejší chytré RGB žárovky můžete ovládat klidně i přes telefon. Stačí si stáhnout aplikaci a nastavit si jednu z 16 milionů barev. Vsadíme se s vámi, že je ani za celý život nevyzkoušíte všechny. Zároveň ale můžete žárovce snadno poručit, aby posvítila barvou oblíbené hračky vašeho dítěte nebo šátku vaší babičky.

Chytré žárovky jsou většinou o něco dražší než obyčejné RTGB barevné žárovky, ale za to nabízejí víc odstínů a větší komfort při ovládání. Kromě vašeho telefonu se totiž rychle skamarádí i s Google asistentem, Cortanou (Microsoft 365 asistentem) nebo Siri. Budete tak moct z pohodlí postele hlasem ovládat světlo v kuchyni nebo někomu 1. dubna z legrace slovy vypnout světlo v koupelně.

K tak pokročilému ovládání ale budete potřebovat celou síť chytrých svítidel, která následně propojíte přes cloudové řešení. Je to prozatím na úrovni skalních sci-fi fanoušků, ale pravděpodobně bude chytré svícení čím dál častěji i běžnou součástí domácností vyšší třídy obyvatelstva.

Pro začátek úplně stačí, když se seznámíte s barevnými žárovkami, kterým můžete rozkazovat pomocí ovladače nebo mobilu. Už to, že zvládnou reagovat na bezdrátový povel je velké usnadnění každodenního svícení. Třeba si barvy a jednoduchost chytrého svícení zamilujete a časem si doma nastavíte chytrou domácnost.

Ať vám doma barevné světlo dělá radost a až budete mít volnou chvíli, nezapomeňte se občas mrknout na naše další články na blogu.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste