Využijte prostor díky rohovému nábytku

Zařídit malý pokoj není legrace. Pokud je navíc průchozí, je to o to těžší. Naštěstí můžete využít rohový nábytek, díky kterému nebudete překážet partnerovi, až bude spěchat do kuchyně zalít čaj nebo nachystat svačinu. A kde všude se dá rohový nábytek použít? Kromě záchodu prakticky v každé místnosti.

Rohový psací stůl

Na stole potřebujete mít dost místa na monitor nebo notebook, diář a hrnek na kávu. Ale jak to všechno dostat na malou desku stolu, když nechcete stolem zabrat půl místnosti? Jednoduše, pořiďte si rohový psací stůl. Uvidíte, že se vám na něj vejde navíc i sympatická pokojovka nebo kaktus.

Trojúhelníková svrchní deska vám umožní rozdělit si věci podle důležitosti. Když budete potřebovat nerušeně pracovat, přitáhnete si notebook o kousek blíž. Pro chvilky klidu u čtení zase počítač můžete odsunout na zadní roh, aby vám vpředu zůstalo dost místa na knihu i stolní lampičku.

A nemusíte se bát, že by se k práci nebo čtení na stůl nevešlo i něco na zub. Akorát je na vás, jak pečlivě budete věci ze stolu odnášet. Pokud patříte mezi lidi, kteří hromadí nádobí, je jedno, jak velký stůl budete mít. Stejně vám jednoho dne přestane stačit. Tak si na to dejte pozor, ať váš rohový stůl vynikne svým nadstandardním prostorem.

Když by vám i při vzorném úklidu pořád chybělo místo, vylepšete si rohový stůl poličkou. Můžete ji dát na kraj poblíž vzdáleného rohu v koutě nebo na stranu, kde vám nebude vadit. Pro praváky doporučujeme dát polici doleva a pro leváky doprava. Vyhnete se tak drkání loktem při psaní rukou.






Rohová šatní skříň

Jak hluboko máte do šatny? Klasická šatní skříň nebo její vestavná varianta nabízí dost místa pro středně náročné vyznavače módy. Pokud patříte mezi menšinu lidí, kteří mají doma hned několik kolekcí na každé roční období, jedna skříň vám stačit nebude. Problém vyřešíte rohovou šatní skříní.

Dovnitř se vejdete i se všemi vašimi věcmi. Takže až vás navštíví kamarádi s dětmi, nezapomeňte prostor za kabáty využít při hře na schovávanou. Uvidíte, že vás děti budou hledat pořádně dlouho, než se odváží drobnýma ručkama rozhrnout chloubu vašeho oblečení, aby vás našli, jak ani nedutáte.

Rohová šatní skříň ale neslouží jen na hry a zábavu. Vyniká především hloubkou, díky které dovnitř vejde všechno vaše oblečení, které aktuálně potřebujete mít po ruce. Skvělá zpráva je, že i tak vzadu zůstane dost místa na krabici nebo dvě, do které naskládáte sezónní věci. Navíc se vám k tomu všemu vejdou i bundy a kabáty.

Při výběru rohové šatní skříně se vždycky podívejte na rozměry. Ideální je varianta až ke stropu, protože prázdné místo nad skříní už byste stejně k ničemu nevyužili. Ale i ta nejvyšší police uvnitř skříně může uskladnit oblečení nebo doplňky, které nosíte jen občas.

Rohové sedací soupravy

Velká rodina a hodně kamarádů znamená hodně lidí, kteří si musejí mít kam sednout, až přijdou ochutnat vaši kávu a domácí bábovku. Pokud je nechcete nechat sedět na nepohodlných jídelních židlích, budete potřebovat prostorné zázemí v obýváku. Rohová sedací souprava je ideální.

K rohové sedačce můžete snadno přistavět další židle, taburety i křesla tak, aby si měl vždy každý kam sednout. Kromě toho všichni pohodlně dosáhnou na konferenční stolek s kávou a výstavní bábovkou. Pak už nic nebrání tomu, aby se zábava rozjela a mohli jste postupně z kávy přejít na kvalitní víno nebo pivo.

Pokud vás rohová sedačka zaujme, zvažte rozkládací variantu. V takovém případě budete moct během pár vteřin dvěma lidem připravit pohodlné přespání. U rohových sedaček je navíc často prostor velmi komfortní, takže se s trochou vůle na rozložené vyspí i tři dospělí lidé.






Rohové lavice

Pohodlné posezení v obýváku není všechno. Jako vynikající hostitelé budete potřebovat usadit více lidí i v kuchyni nebo jídelně. Sváteční oběd v podobě vyhlášených řízků, domácí kachny se zelím nebo králíka na smetaně přece nemůžete nechat kamarády jíst na stojáka.

Rohovou lavicí využijete zastrčený prostor, který jinak v jídelně zeje prázdnotou a nedá se využít na nic kloudného. Uvidíte, že se na ní budou chtít posadit hlavně děti vašich kamarádů a příbuzných, kteří ji doma nemají. A když budou chtít, vejde se jich na lavici i víc, než byste čekali.

Velkou výhodou je i opěradlo. Díky tomu se hosté nebudou muset opírat o studenou stěnu. Naopak je bude do zad hřát měkké polstrování nebo přinejmenším získají pevnou oporu v masivním dřevě. Vždycky ale na lavici posaďte lidi, kteří nemají problémy s pohybem nebo vstáváním.

Při výběru konkrétní rohové lavice si dávejte pozor na výšku opěrky. Zejména u vyšších lidí doporučujeme pečlivě změřit, jak vysoko chcete opěrku zad mít. Příliš nízká opěrka by vás totiž mohla nepříjemně tlačit do zad. Naopak vhodně vysoká opěrka vám uleví a navodí příjemné pohodlí.

Pokud ještě doma rohový nábytek nemáte, zvažte to. Není to univerzální recept na všechno, ale je to praktický způsob, jak ušetřit místo. A až budete mít vybráno a nakoupeno, mrkněte se na naše další články na blogu. Chystáme je pro vás pravidelně.








Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste