Zaměřeno na obrázky a fotky: udělejte si doma svoji vlastní obrazovou galerii

Přemýšlíte, čím vyšperkovat svoje bydlení? Vsaďte na obrazy a fotky. I když máte domov vybavený krásným nábytkem, může vám chybět pocit útulnosti a domácí pohody. Udělejte si čas a vytvořte si koláž z fotek, které jsou vašemu srdci nejblíže. A věděli jste, že koláž nemusí tvořit jen fotky a obrázky? Poradíme, jak si doma zařídit originální galerii.

Vytvořte si originální galerii z fotek

Než začnete přitloukat hřebíčky

Vytvoření galerie si žádá určitou rozvahu, a to i v případě, že se pustíte do chaotického eklektismu. Pokud chcete, aby na vás celkové uskupení dýchalo příjemnou atmosférou, je potřeba se zamyslet nad určitými faktory. Které to jsou?

  • Barevné schéma: jaké barvy ve vašem interiéru převažují a do jakých barev jej chcete ladit?
  • Co všechno budete vystavovat: půjde pouze o fotografie nebo také o barevné obrázky, pohlednice či třeba vstupenky?
  • S rámečky nebo bez nich: ujasněte si, zda budete chtít používat rámečky na fotky nebo vsadíte na bezrámečkové provedení koláže.

Koláž z fotek na nečisto

Abyste si dokázali představit, jak bude hotové dílko vypadat, můžete si to vyzkoušet na nečisto. Jak na to?

  • Vezměte si papír, který bude představovat stěnu. Z dalšího papíru si v určitém měřítku vystříhejte obdélníčky, čtverce či jiné tvary vašich obrázků. Vystříhané tvary skládejte na papír, který simuluje vaši zeď.
  • Obrázky můžete poskládat na podlahu v takovém rozvržení a tvaru, který se vám bude líbit.
  • Pomocí washi pásků si můžete koláž vytvořit přímo na stěně.

Využít můžete taky washi pásku

Důležitá pravidla při vytváření koláží z fotek

Aby se vám celý koncept obrázkové galerie líbil, je vhodné se držet těchto dobrých a osvědčených rad:

  • Určete si celkovou plochu, kterou bude galerie zabírat. Tato plocha by neměla překročit 2/3 stěny.
  • Obrázky nejlépe vyniknou na jednobarevné stěně. Ideální je bílá, ale rozhodnout se můžete i pro stěnu vymalovanou pastelovými barvami.
  • V dětském pokoji můžete popustit uzdu fantazii a vsadit na barevné rámečky. V ložnici je lepší se držet jednobarevného minimalismu. V této místnosti by neměly být obrazy a plakáty s nápisy, které nutí člověka příliš přemýšlet.
  • Obrazy umístěné horizontálně délku stěny opticky natahují, vertikální umístění zvětšuje výšku stropu.
  • V kuchyni a jídelně by měly obrazy viset níže než například v obýváku, jelikož při pohledu na obrazy nebudete stát, ale pravděpodobně sedět u stolu.
  • Obrázky by neměly viset níž než 60 cm od země.
  • Při kombinaci různých velikostí rámů umístěte větší rámy dolů a menší okolo či nad ně.

Jak vytvořit koláž z fotek

Při výběru obrázků vždy zvolte motivy, které k sobě budou ladit. Můžete vsadit na podobné téma, barvy nebo grafické zpracování. Pro oživení můžete klidně zarámovat nejen vyvolané fotky, ale také třeba kus látky, ubrousek, stylový obal od jídla a další. Vždy ale platí, že by spolu objekty měly souviset.

Vyberte motivy, které se k sobě tematicky hodí

Způsoby pověšení obrázků

Pokud zvolíte obrázky různých velikostí, pamatujte, že se vždy začíná největším, kolem kterého se soustředí ty menší.

  • Symetricky zavěšené obrazy – symetrie je harmonická a dokáže vašemu domovu dodat útulnost. Navíc usnadňuje vnímání celé kompozice. Obrázky by měly být zavěšeny zrcadlově.
  • Zarovnání s dolním, nebo horním okrajem – zarovnání s horním či dolním okrajem dodá celému provedení větší stabilitu a organizaci.
  • Asymetrické zavěšení – u asymetrické kompozice je důležitá dobrá představivost, abyste dokázali vytvořit celkově harmonický blok obrazů. Obvykle se kombinují různé velikosti rámečků, které nejsou zarovnány podle okrajů či zrcadlového provedení. Asymetrie působí dynamicky a vzbuzuje pozornost. Geniální způsob obrázkové galerie do obývacích pokojů nad sedačku nebo do vstupních hal.

Typy rámečků

Při vytváření galerie berte v potaz také provedení rámečků. Jak si „vyhrát“ s galerií?

  • Pravidelné uspořádání s jednou velikostí rámu – z obrázků můžete vytvořit jednu nebo hned několik řad. Klidně jimi zaplňte třeba celou stěnu. Ideální je, aby byly rámečky nejen stejně velké, ale také měly stejné designové provedení.
  • Pravidelné uspořádání s různými velikostmi rámů – kolem středového největšího obrazu rozvěste obrázky menší. Pohlídejte si symetrii. Kolem jednoho středového mohou na každé straně viset například dva menší obrázky pod sebou.
  • Eklektické uspořádání – eklektismus vám dává volnou ruku. Na stěnu můžete pověsit obrázky s různou tematikou, v různých velikostech i v různém designovém provedení rámů. Obrázky skládejte tak, jak vám přijdou pod ruku. V tomto případě můžete na stěnu do rámečku pověsit třeba i plakáty či obrazy na plátně.

Největší obraz pověste doprostřed

Přistupte ke svojí galerii netradičně

Pokud vám klasické připevnění obrázku na stěnu pomocí hřebíčku či skobičky přijde nudné, můžete zkusit například:

  • Obrazovou polici či lištu – jedná se o speciální poličky s drážkou, do které obrázek postavíte a opřete o zeď. Drážka se postará o to, aby obrázky nepadaly. Popusťte uzdu fantazii a bez obav vedle sebe postavte obrazy různých velikostí. Poličku můžete doplnit také o knihy, pokojové květiny či obrázky a skici svých dětí. Výhodou je, že můžete obrázky obměňovat podle nálady či aktuální tematiky.
  • Jednoduché opření – obrazy, plakáty a fotografie můžete jednoduše opřít o stěnu. Postavte je třeba na komodu nebo skříňku. Skvěle budou vypadat velkoformátové fotky či plakáty postavené na zemi a opřené o stěnu. Tato instalace je snadná, rychlá a obejde se bez hřebíčků a kladiva.
  • Zavěšení do rámu – tento způsob se používá především pro malé polaroidové (instaxové) fotografie. Ve větším obrazovém rámu vytvořte síť z přírodního provázku a pomocí kolíčků na prádlo sem pověste fotografie.
  • LED řetěz – fotky menších formátů můžete pomocí kolíčků na prádlo zavěsit i na LED řetěz, ze kterého můžete vytvořit různé tvary. Skvěle vypadají třeba oblouky.

Pokud chcete dosáhnout plasticity, nemějte obrázky jen na jedné stěně, ale klidně svoji galerii veďte až za „roh“. Mezi fotky můžete umístit i další objekty, které celému konceptu propůjčí originální vzhled.

Jde vám ze zařizování vlastní galerie hlava kolem? Odfrkněte si a inspirujte se dalšími články o bytovém designu, které najdete na našem blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste