Zařizujeme luxusní kuchyni s omezeným rozpočtem – 2. díl

Ve druhém díle naší série se budeme věnovat další čtveřici tipů. Opět jsme pro vás nachystali ověřené varianty, jak můžete s nízkým rozpočtem proměnit svou kuchyni směrem k luxusnímu vyznění. Možná vás v některých případech překvapí, jaké maličkosti mohou vtisknout místnosti punc luxusu. Jako vždycky nejde jen o nábytek. Jako první se podíváme na tapety, kterými můžete vynikajícím způsobem podtrhnout myšlenku dekoru celé kuchyně. Potom přijde na řadu tip na dekorace, kterými pozvednete úroveň kuchyně. Může to být maličkost i umělecké dílo. Záleží na vašich možnostech. Třetím tématem budou prosklené skříně, ve kterých se budou skvět všechny vaše sváteční servisy. Čtvrtou radu si necháme jako překvapení na konec článku. Příjemnou zábavu.

Luxusní kuchyně z masivu s vestavěnými spotřebiči

Vykouzlete luxusní atmosféru pomocí vkusné tapety

Jen málokdo si při představě kuchyně vybaví tapety. Tenhle dekorativní prvek většinou mívá příležitost zazářit v jiných místnostech. Ale ve skutečnosti může právě v kuchyni dobře zvolená tapeta vykouzlit luxusní atmosféru. Samozřejmě to neznamená, že bude stačit jakýkoliv motiv na tapetě, ani že ji vylepíte na všechny stěny, včetně té za dřezem a sporákem. Naopak je nutné promyslet, kde by v kuchyni tapeta mohla zaujmout a zafungovat na výbornou, aniž by přišla k újmě kvůli výparům při vaření. Většinou proto počítejte s tím, že tapetou vylepšíte stěnu, která je od zóny pro vaření daleko.

Ideální místo je poblíž ostrůvku nebo baru. Jen si představte, jak bude působit vyvedená tapeta poblíž příjemného posezení na barových židlích či stoličkách. Samozřejmě potřebujete všechny komponenty sladit dohromady, aby vytvořily unikátní harmonický celek. V tom vám pomůže zkušenější bytový architekt. Můžete to ale zvládnout i selským rozumem. Stačí nepřehnat počet barev a odstínů. Ideální jsou třeba černo-bílé kombinace nábytku i tapety. Pak můžete linku, bar nebo kuchyňský ostrůvek opatřit obložením z černých kachliček a světlou pracovní deskou, zatímco tapetu poblíž vyberete bílou s černými motivy něčeho elegantního, ale ne příliš složitého. Skvěle vypadají třeba palmy.

Moderní kuchyně s výraznou tmavě šedou žíhanou tapetou a tmavě hnědým koženým křeslem

Vkusně umístěná tapeta v kombinaci se zrcadlem dokáže opticky zvětšit prostor. Tím můžete dosáhnout dojmu velkolepé kuchyně, i když ve skutečnosti máte doma průměrně velkou místnost, ve které jste zvyklí chystat jídlo. Naopak, pokud chcete, aby vaše kuchyně působila intimně, vyberte si tapetu s výrazným tmavým vzorem nebo tmavým základem. Jak určitě víte, tmavá barva pohlcuje světlo, takže místnost bude působit menší a útulnější. To se může hodit, pokud potřebujete mít doma místo, kde se chcete najíst ve dvou při romantickém svitu svíčky nebo jinak navodit atmosféru, která bude jen pro vás dva.

Přidejte obrázek, fotku nebo jinou dekoraci

Když nechcete investovat větší částku do základního vybavení kuchyně, můžete leccos dohnat dekoracemi. A nebojte se, neznamená to, že za ně utratíte, co jste ušetřili při nákupu spotřebičů nebo linky. Dekorace totiž můžete vyrobit prakticky na koleni, nebo jen s velmi malým rozpočtem. Mnohdy můžete využít to, co už doma dávno máte. Skvělým tipem může být starožitná váza po babičce. Takový kousek keramiky totiž málokdo dokáže správně cenově zařadit. Takže i s obyčejnou venkovskou vázou můžete vzbudit dojem, že jste majiteli vzácného kousku.

Kromě váz jsou vynikající možností obrazy nebo fotky na stěně. Opět platí, že můžete využít něco, co už máte. Jasně, dá se v prvním obchodu s nábytkem nebo dekoracemi sáhnout po univerzálním obrázku v paspartě nebo laciném rámečku. To byste ale vyznění kuchyně směrem k luxusu moc nepozdvihli. Raději volte svou fotku z dovolené, kterou si necháte vytisknout na fotopapír v požadovaném rozměru, přidáte rámeček a pověsíte hotovou dekoraci na stěnu. Kromě estetické funkce a hodnoty bude mít pro vás mimořádnou osobní hodnotu a vzpomínky, které můžete na požádání hostů proměnit v poutavý příběh s podrobnostmi o tom, jak a kde snímek vznikl.

Stylová moderní kuchyně s obrázky na stěně

Pokud chcete kupovanou nebo svou fotku ještě vyšperkovat, využijte trochu barvy, kterou přetřete rámeček. Čím bude rámeček tlustší, tím bude výsledný efekt lepší. Jestli doma nemáte rámeček, který by se pyšnil honosnou tloušťkou, můžete vyrazit na lov do antiku. Tam určitě najdete řadu obrazu a obrázků, které mají krásný rám, ale obsah za moc nestojí. A přesně takový kousek můžete nahradit svou fotografií. Získáte perfektní dekoraci s majestátním rámečkem, který bude na hony daleko dávat najevo příslušnost k něčemu cennému. Opět platí, že můžete hosty oblažit historkou vzniku fotky, a navíc se pochlubit i mazanou cestou, jak jste obstarali rámeček. Pokud teda budete chtít.

Prosklené skříně zazáří v malé i velké kuchyni

Třetí tip oceníte úplně všichni. Je jedno, jestli máte jednu z nejmenších kuchyní mezi svými známými, nebo se můžete pochlubit naopak největší kuchyní. V každém případě si můžete prosklenými skříněmi pomoct. Krásně totiž zviditelní vše, co je uvnitř. Ale platí to prakticky výhradně pro první řadu nádobí, servisu nebo čehokoliv jiného, co budete mít uvnitř příkladně narovnané. Ve výsledku tak můžete jednoduše dát dopředu vše, co chcete dávat na odiv, zatímco běžné kousky a starší nádobí uložíte dozadu, aby nikoho z hostů nezaujalo právě to. Tenhle jednoduchý fígl můžete udělat s malou prosklenou skříňkou i velkou sadou kuchyňských skříněk nebo skříní.

Jestli máte malou kuchyni, platí pro vás výhoda prosklených skříněk dvojnásob. Pravděpodobně jste se někdy v minulosti museli rozhodnout, jestli budete mít v kuchyni malý jídelní stůl, nebo skříň na všechny možné věci. Nakonec jste asi došli k závěru, že skříň by už tak malou kuchyni ještě opticky zmenšila. Proto vyhrál stůl a skříň musela z kola ven. Teď ale můžete skříň vrátit do hry. Když bude prosklená, zvládne perfektně odrážet světlo, takže nebude vytvářet dojem malé místnosti, i kdybyste měli doma mikro kuchyni. Zato jídelní stůl můžete s klidem přesunou do obýváku, jídelny, nebo ho nahradit barem, u kterého se dá velmi pohodlně najíst taky.

Prosklená skříň do kuchyně s vystaveným broušeným sklem

Ve velkých kuchyních bude prosklená skříň spíš vylepšením s menším dopadem na celkový dojem. I tak ale přidáte na luxusu a lesku. Jen si budete muset dávat pozor na to, aby prosklená dvířka skříně byla vždy v perfektním stavu. Dobře, myslíme to tak, že budou v perfektním stavu, kdykoliv se k vám bude chystat hlášená návštěva. Všichni totiž dobře víme, jak to funguje v praxi, když máme udržovat v domácnosti příkladný pořádek. Pokud nejste povahou puntičkáři, asi sem tam nějakou to šmouhu přežijete. To je mimochodem jediná opravdová nevýhoda prosklených skříní. Jinak jsou to skvělé varianty na úložný prostor nejen do kuchyně. A vždycky navíc pomůžou posílit luxusní vzhled pokoje.

Přemýšlejte nad maličkostmi a získejte velké plus

Bonusový čtvrtý tip tentokrát věnujeme doplňkům a drobnostem v kuchyni. O dekoracích jsme už mluvili, tak se ještě okrajově zmíníme o doplňcích, jako je ubrus nebo prostírání. Raději volte méně kousků, ale ve vyšší kvalitě. Neznamená to, že byste měli hledat za každou cenu ubrus nebo prostírání třeba z kašmíru. To byste si rozhodně nepomohli. Ani cenou, ani celkovým vyzněním vybavení. Raději vsaďte na ověřenou bavlnu, len, bambus nebo jinou přírodní tkaninu. Snažte se ale vyhnout umělým a laciným alternativám, hlavně plastům. Mohou být sice praktické, ale ve výsledku šmahem shodí jakoukoliv vaši další snahu o to, aby kuchyně působila luxusně.

Perfektní kousek, který můžete doma udělat hned, jsou mycí prostředky. Pokud aspoň část nádobí umýváte ručně ve dřezu, určitě budete mít na viditelném místě poblíž lahev s mycím prostředkem. To je v pořádku, ale už není v pořádku, že je lahev plastová. Pokud chcete vyvolat dojem luxusní kuchyně, určitě byste neměli hosty zaujmout lahví mycího prostředku, kterou měli minulý týden v akci v diskontu. Proto využijte jednoduchý trik a vylepšete dojem tím, že obsah lahve přelijete do keramické nebo skleněné nádoby. Pokud chcete, může to být nádoba z broušeného nebo kouřového skla. To už necháme na vás.

Kuchyňský dřez s detailem na mycí prostředky v keramických nádobách se zdobným vroubkováním

A jsme na konci druhého dílu naší série, ve které se věnujeme tématu luxusní kuchyně na pozadí omezeného rozpočtu. Pokud vás z nějakého důvodu minul první díl, určitě se k němu vraťte. Získáte tak kompletní přehled a všech osm tipů, které jsme vám postupně naservírovali. Věříme, že si vyberete aspoň některé z nich a pomůžou vám vylepšit dojem z vaší kuchyně. A když budete mít chvilku čas, klidně se mrkněte taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste