Jak na malou kuchyni: využijte každé místečko!

Máte hlad? Žádný problém! Pokud máte doma důmyslně zařízenou kuchyň, nepřekvapí vás ani armáda otesánků. A ruku na srdce, někteří teenageři k otesánkům nemají daleko. Ale nebojte se. Máme pro vás skvělé tipy, jak i v malém bytečku vykouzlit plnohodnotnou kuchyni pro hladové krky.

Kdo hrál tetris, má výhodu

Moderní kuchyně se už málokdy honosí nekonečnou pracovní deskou nebo plejádou nejrůznějších domácích spotřebičů, které během okamžiku zařídí vše potřebné. Platí slova klasika, že v jednoduchosti je krása. A to tím spíš, pokud máte na protihladovou místnost doma málo místa.

Naštěstí existuje elegantní řešení. Stačí se malinko uskromnit a začít vařit efektivně. Pokud to zvládnete, už vás nikdy nezaskočí ani ten největší hladový dav na světě. Kouzlo je v pečlivém rozmístění jednotlivých prvků, které spolu dokážou neskutečné věci i na pár metrech čtverečních.

Pokud jste někdy hráli tetris, určitě si pamatujete mizející řady. My vás můžeme ujistit, že z chytře poskládané kuchyně řady zájemců o vaše kulinářské výtvory rozhodně mizet nebudou, ba naopak!





Jde to i v panelákovém kuchyňském koutě

Nezoufejte, že nemáte samostatnou místnost pro kuchyni. Uvidíte, že se dá leccos zvládnout na pětníku. Stačí mít na dosah vše nejnutnější a neplýtvat nádobím a prostorem. Pak už si můžete být jisti, že ani panelákové „kákáčko“ nebude stát v cestě vašemu kuchyňskému věhlasu.

Srdcem každé malé kuchyně je kuchyňská linka. A věřte tomu, že pro dva lidi bohatě stačí dvě skříňky, z nichž jednu způli zabírá odtok dřezu. Bez toho se bohužel neobejdete. Bez myčky ovšem ano, i když i tu můžete mít. Třeba hned za rohem na chodbě, kdyby do kuchyně nevešla.

Paneláková kuchyně stavějte raději rovné. Rohová kuchyně by v úzkém prostoru zabírala zbytečně moc místa, které budete potřebovat na další základní stavební prvek každé kuchyně – lednici. Kuchyně v paneláku sice nesnese druhou pracovní desku hlubokou jako linka, ale za to můžete využít mělčí desku, co by bar.

Tím neztratíte tolik prostoru mezi linkou a jídelním prostorem. A navíc můžete svůj minibar / pracovní desku vkusně dovybavit barovými židlemi do kuchyně. Ty se totiž po snížení dají zasunout pod bar, abyste nepromarnili ani centimetr zbytečně.

Péct a vařit můžete zvlášť

Interiéry kuchyní dnes stále častěji zdobí varná deska samostatně uložená na lince, kdežto trouba je umístěná v bloku vedle lednice nebo na jiném vhodném místě v kuchyni. Tahle nezávislost vám může vytrhnout trn z paty, pokud třeba pečete méně často. V takovém případě můžete varnou desku nechat nad skříňkou linky, aniž byste ztratili úložný prostor.

V krajním případě si vystačíte i s mikrovlnkou, která snese místo na lednici, na polici, případně na barové/pracovní desce. Tím ušetříte nejen šířku kuchyňské stěny, ale i úložný prostor. Pokud nepečete, je to pro vás výhra za milion.

Stejně tak můžete ušetřit místo i kuchyňskými skříňkami. Ty totiž nemusíte mít jen nad linkou, ale klidně třeba kolem lednice. Záleží na tom, jak máte vnitřně členěný prostor bytu. Hlavně ale myslete na to, že méně je někdy více. To znamená, že v malém prostoru je dobré mít jen to nejnutnější. Pro občas využívané nádobí se vyplatí chodit do skříně, kterou máte bokem. Třeba na chodbě.




Posviťte si nejen na doplňky

Doplňky do kuchyně vybírejte s citem. Bez digestoře se asi obejdete jen těžko, ale mísu na ovoce a další dekorativní předměty nechte raději pro parádu obýváku. Uvidíte, že by se na ně v kuchyni jen zbytečně prášilo, případně by na ně sedala nepříjemná mastnota.

Naopak velmi elegantní volbou je věšák na naběračky, magnetický držák na nože nebo pořadač na pokličky, které se tím pádem pohodlně vejdou do dveří linky. Tahle finta našich prababiček je stále funkční. A o tom, že je geniální, svědčí doba, po kterou ji využíváme.

Nezapomeňte, že v kuchyni musíte mít dostatek světla. Světla do kuchyně jsou mnohdy pod náporem výparů a mastnoty, proto volte s rozvahou. V posledních letech vítězí na celé čáře led osvětlení do kuchyně. Má nízkou spotřebu a svítí naplno hned po stisknutí vypínače.

Skutečným hitem osvětlení do kuchyně jsou led pásky. Ty se jednoduše v liště připevní na spodní stranu skříněk nad pracovní deskou. Tím máte vystaráno, protože po celé délce pracovní desky uvidíte ostře a pohodlně i jemné odstíny.

Ať už se nakonec rozhodnete malou kuchyni zařídit jakkoliv, řiďte se pravidlem, že méně je více. A nezapomeňte se podívat také na naše další tipy v článcích na blogu.









Přečtěte si také

  • 7 tajemství kuchyňských skříněk
    2018-09-04 1878

    Dvířka kuchyňských skříněk skrývají neomezené možnosti uskladnění nádobí, potravin a pomůcek, bez nichž se při vaření a stolování neobejdeme. O tajemství skříněk více napoví jejich vnitřní vybavení.

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1237

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • Domácí kuchyň na úrovni profesionála - 10 tipů jak na to!
    2018-06-23 2710

    Abyste se cítili jako opravdový profesionální kuchař, musíte si vytvořit také optimální zázemí. Nabízíme Vám 10 tipů, jak proměnit kuchyně v ráj špičkových kuchařů.

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2050

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Kuchyň podle abecedy: je lepší U, nebo L?
    2018-07-14 1434

    Víte, jaký tvar kuchyni dodat a jak složit jednotlivé spotřebiče vedle sebe, aby se mám dobře pracovalo?

  • Rustikální kuchyně aneb přitažlivá vesničanka
    2018-09-25 1898

    Současné rustikální kuchyně se podobají dobře vyzrálému vínu. I když se snaží dodržovat svůj klasický charakter, přeci jen jsou trochu poznamenané i moderními vlivy.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste