5 věcí, které by měli mileniálové vědět o nákupu nábytku

850 Tipy a triky

Sepsali jsme pro vás pětici tipů, které si určitě přečtěte před nákupem nového, ale i staršího nábytku z druhé ruky. Pomůže vám to správně se rozhodnout. Samozřejmě neexistuje jeden správný postup, ale naopak pro každou situaci jiný, nejvhodnější. Po tomto článku budete mít jasněji, po čem se v obchodech nebo na e-shopu dívat.








1. Fenomén jménem rychlý nábytek

Klasik praví, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Možná vám sousloví rychlý nábytek připomíná spojení rychlá móda, tedy oblečení na jednu sezónu, které vyniká momentálním stylem, ale pokulhává v kvalitě materiálu i zpracování. S nábytkem je to stejné. Taky v obchodech najdete rychlý nábytek i precizní kousky, které při dobrém zacházení přežijí i vaše děti.

Rozeznat kvalitní a nekvalitní nábytek už nemusí být dneska jen tak. Pro člověka z oboru je na první pohled jasné, jestli židle, stůl nebo třeba sedačka přečkají déle než 2–3 roky, ale pro mileniály a mladší už může být schopnost rozlišit kvalitu od spotřebního zboží těžší. Prvním ukazatelem je cena. Vyšší je dobrým signálem kvality, ale není to její záruka.

Dalším bodem jsou použité materiály a u většiny kousků i pevnost konstrukce, kvalita spojovacích částí, kování, pantů apod. Čím kvalitnější, tím větší šance, že vám nábytek bude dobře sloužit. Ale pozor, pokud sháníte výbavu na jeden až tři roky, klidně vybírejte cokoliv. Třeba i s nízkou cenovkou. Náš tip: Nejste si jisti? Zeptejte se odborníka, jak dlouho konkrétní kus nábytku vydrží.

2. Co dělat a nedělat při nákupu nábytku

Existuje celá řada nutností, které byste měli udělat vždy. Začněte stanovením rozpočtu a pečlivým změřením prostoru, kam budete chtít nový kousek umístit. Nezapomeňte vzít v úvahu případné dveře, které se otevírají směrem k nábytku, prostor na průchod mezi místnostmi – tj. zda nový nábytek pronesete na zamýšlené místo i složený – a po změření všechno pro jistotu změřte ještě jednou.

Znáte to, lepší je dvakrát změřit stejně, než pak plakat nad chybou, až se vám nová sedačka při nejlepší vůli do obýváku nevejde. Až budete mít jistotu, že máte naměřeno, zkontrolováno a víte, kolik peněz můžete utratit, mrkněte se na internet, kde co mají. Získáte přehled o různých nabídkách.

Hotovo? Bezva. V tom případě máte za sebou základní přípravu a můžete se vydat do obchodu nebo pokračovat v nákupu online. V obou případech nespěchejte. Doptejte se prodavače nebo servisu na chatu či telefonu na vše, co vás zajímá. Zjistěte, jestli obchod nabízí dopravu a jaká je dodací lhůta. Většina nábytku se vyrábí až po odeslání závazné objednávky, tak s tím počítejte.

3. Na materiálu a konstrukci záleží

Už jsme to nakousli v první kapitole, materiál má zásadní vliv na životnosti každé věci. Nábytek v tomhle rozhodně není výjimkou, spíš naopak. Proto si vždy před nákupem konkrétního kousku ověřte, z čeho jsou všechny části vyrobené. U prověřených prodejců najdete na webu i v prodejně slovník pojmů, ve kterém si můžete snadno přečíst, co jsou které materiály zač i k čemu se hodí.

Možná vás překvapí, že ne vždy je nutné vybírat nábytek s top materiály, které byste očekávali. Dnes už třeba neplatí, že vše ze dřeva musí být masiv, jinak to nevydrží. Přesto na to spousta lidí stále spoléhá. Když nebudete vědět, co je důležité, ptejte se, ptejte se, ptejte se. Prodavač nebo obsluha u telefonu či na chatu vám poradí a budete mít před nákupem jasno.

TIP: Dejte si pozor na obecná označení. Například kov může znamenat leccos. Nejjednodušší je přesvědčit se osobně na prodejně, případně se doptat obsluhy.





4. Vybírejte styl, který vydrží trendy

Možná máte jasné favority a nechcete ani slyšet o konzervativních kouscích nábytku v neutrálních barvách. Pokud vám ještě nebylo 30, je to v pořádku. Přesto si zkuste představit, jak moc se vám odvážnější kousky budou líbit třeba za 10 let. Máte tušení, že už tolik na barvy a extravaganci nebudete, volte střídměji. I po 10 letech se váš vkus nezmění, pak klidně berte výrazné kusy.

I když se rozhodnete risknout extravaganci a po letech budete potřebovat změnu, dá se leccos zachránit. Některé kousky můžete nechat přečalounit. To se vyplatí u dražšího nábytku. U skříní, regálů a polic vás může zachránit pěkná tapeta, kterou přelepíte původní dekor. Tím získáte nový vzhled na starém základu. Kdo váš nábytek neviděl postaru, ocení ho jako by byl nový.

Myslete i na domácí mazlíčky a děti. Vybírejte takový nábytek, který snese čištění propisek, fixů a případně taky psích či kočičích chlupů, pokud budete mít doma čtyřnohého člena rodiny. Opět platí, že leccos zachráníte přelepením nebo přečalouněním. Jen bacha na nosné části konstrukce. Ty musejí za každou cenu zůstat v pořádku.

5. Starejte se o nábytek a vydrží vám dlouho

Většinu lidí utírání prachu nebaví. To se není čemu divit a není to žádná novinka. Ale pokud chcete, aby vám nábytek dobře sloužil, musíte se o něj starat. Koupí to fakt nekončí. Proto ho pravidelně čistěte od prachu. Ideální je jednou za týden nasucho oprášit všechny plochy a jednou za dva týdny police, dvířka nebo horní a boční stěnu utřít vlhkým hadříkem. Nedá to moc práce a stojí to za to.

To všechno platí stejně dobře pro levnější kousky ze skupiny spotřebního nábytku i pro dražší a kvalitnější kusy. Pokud máte doma nábytek z masivu, mrkněte se na náš článek, jak se o něj správně starat. Budete tak mít jistotu, že váš drahocenný nábytek dostává nejlepší možnou péči a bude s vámi mnoho let v té nejlepší možné kondici.

To je pro tentokrát všechno. Snad vám naše tipy pomůžou ke snadnějšímu nákupu i delší životnosti vašeho nového nábytku. Až budete mít volnou chvilku, mrkněte se taky na naše další články na blogu.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste