Osvětlení schodiště a chodby je designovým prvkem! Pečuje o vaši bezpečnost

Osvětlení oceníte především v noci, kdy vás bezpečně těmito místy provede. Pokud sáhnete po LED páskovém osvětlení schodiště, získáte kromě pocitu bezpečí i nádherný a v současné době vyhledávaný designový doplněk.

Jakým způsobem osvětlit schody

Osvětlení na schodišti musí zajišťovat nejen bezpečnou chůzi ze schodů, ale také vás nesmí příliš oslňovat. Světlo by na každý schodišťový stupínek mělo dopadat tak, aby se na nášlapných plochách netvořily tmavé stíny, kvůli kterým byste mohli například šlápnout do prázdna.

Pamatujte, že jen jedno osvětlení na schody nestačí. Vždy bude potřeba využít několik světel v závislosti na délce schodiště. Nezapomeňte vždy klást důraz na dostatečné osvětlení prvního stupínku každého úseku schodiště. Ideální je, pokud zkombinujete nástěnné lampy s LED pásky umístěnými po obvodu schodiště či na každém schodišťovém stupni. Jestliže se chodbou často pohybujete v noci, rozhodně oceníte orientační svítidla.

Nástěnná svítidla by měla být rozmístěna po celé délce schodiště. Vzhledem k tomu, že by neměla oslňovat procházející osoby, instalujte je o něco výš než je vaše výška, případě výška nejvyššího člena rodiny.

Vzhledem k ekologickému i ekonomickému provozu se dnes již prakticky nesetkáte s osvětlením, které by nefungovalo na bázi LED. Oblíbené je nejen kvůli nenáročnému provozu, ale také díky snadné instalaci a vysoké odolnosti. Navíc touto technologií disponuje většina svítidel, takže si můžete vybrat klidně retro, vintage, provensálský nebo industriální vzhled a vždy na svícení ušetříte.





Typy osvětlení schodiště

Pro osvětlení schodiště můžete zvolit hned několik variant:

  • LED svítidla do jednotlivých stupínků schodiště,
  • LED pásky pod hranou každého schodu,
  • profil s LED páskem na zeď nebo kolem schodiště,
  • osvětlení do zábradlí.

Nezapomeňte na to, že musíte mít možnost osvětlení ovládat na začátku i konci.

Designový zážitek s LED pásky

Především moderně zařízené domácnosti se přiklánějí k osvětlení schodiště pomocí LED pásků, které mají nízkou spotřebu energie, a navíc schody osvětlí rovnoměrně. Díky technologickým vymoženostem můžete barvu osvětlení měnit podle palety RGB nebo sáhnout po různých teplotách bílé barvy. Ovládání může být řešeno přes tradiční vypínač, ale také pomocí dálkového ovladače či aplikace ve smartphonu.

LED pásky jsou opatřeny samolepící vrstvou a jsou dostupné v různých délkách. Zpravidla disponují i vyznačeným místem, ve kterém je možné pásek zkrátit podle individuálních požadavků. Instalace je tedy skutečně snadná a variabilní.

Pro provoz je nutný napáječ, který by měl odpovídat délce LED pásku. Jestliže je trafo součástí LED pásku, nemusíte nic řešit. V případě, že transformátor dokupujete zvlášť, měli byste vědět, že:

  • zhruba 1 m pásku potřebujete trafo o výkonu 4,8 W,
  • 2 m 2krát 4,8 W, tedy 9,6 W a tak dále.

LED pásky je možné instalovat i do profilu, který se bude nacházet po celé délce schodiště, případně podél podlahy či na stěně místo nástěnných lamp.

Nepřímé osvětlení neboli orientační svítidla

Orientační LED osvětlení schodiště oceníte zejména v noci. Můžete se rozhodnout, zda dáte přednost provedení, které slabě svítí celou noc, nebo sáhnete po osvětlení s čidlem. Díky zabudovanému senzoru světlo pozná, když kolem něj projdete a automaticky se rozsvítí. Ke zhasnutí dojde rovněž automaticky po uplynutí určitého časového intervalu. Orientační svítidla mohou s nízkou intenzitou svítit celou noc nebo je možné je zhasínat a vypínat pomocí vypínače.

Chodbové osvětlení

Kromě osvětlení schodů je nutné počítat i s osvětlením do chodby. Za hlavní se považuje stropní světlo. Podle výšky chodby se rozhodněte, zda dáte přednost stropnímu světlu přisazenému (v případě nízkého stropu) nebo závěsnému lustru (vysoký strop). Podle velikosti volte počet světel. Do mešní chodby postačí jedno. V delší chodbě se zatáčkou rozhodně oceníte více stropních svítidel.

Centrální osvětlení je následně možné doplnit osvětlením nástěnným, pro které byste však měli mít oddělený vypínač. Nástěnné osvětlení by totiž mělo mít nižší svítivost než světlo centrální, takže jej můžete bez problémů používat jako neoslňující noční osvětlení chodby.



Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste