Inspirace pro malý dětský pokoj: od barev až po nábytek

Ve správně zařízeném dětském pokojíčku by měla být zóna pro hraní, odpočinek i učení. Jenže jak toto všechno dostat do malého dětského pokoje? Důležitou roli budou hrát barvy, ale také správně vybraný nábytek. Zjistěte, jak malý dětský pokoj uspořádat co nejlépe.

V dětském pokoji by měla být zóna pro spaní, hraní i učení

Optika, ta mocná čarodějka

Kromě zařizování dětského pokoje nábytkem budete jistě přemýšlet, jak místnost nafouknout. Pomoci si můžete optickými klamy, se kterými vám pomohou barvy, ale také povrchová úprava nábytku, světlo a zrcadla.

Stěny a podlahy

Jak vymalovat malý dětský pokoj? Stejně jako u jiných prostorově skromnějších místností, například ložnice či koupelny platí, že světlé a pastelové barvy hrají prim. Nemusíte tedy sahat pouze po bílé, ale klidně po svojí oblíbené barvě. Jen je důležité zvolit vhodný odstín. Zatímco sytě zelená pokoj zmenší, mentolová a jiné pastelové odstíny zelné pokojíček zvětší. Jestliže se nechcete vzdát oblíbené syté barvy, zařiďte dětský pokoj v dané barvě, která se zde objeví v několika tónech, a to ve:

  • světlé,
  • tmavší,
  • syté.

Světlá nebo pastelová barva je základní a měla by tvořit výmalbu. Tmavší odstín se může objevit na větším vybavení a zařízení, se kterým se nedá pohybovat. V syté barvě pořiďte doplňky.

Optického zvětšení prostoru dosáhnete tak, že podlaha v dětském pokojíčku bude o něco tmavší než výmalba. Zapomeňte však na kontrastní barvy. Jde spíše o lehce tmavší odstín. Strop může být zářivě bílý. Jestliže chcete pokoj zvětšit do výšky, vymalujte stěny pokoje do výšky 10 cm pod strop. Vše co bude nad tím, vymalujte bíle. Díky tomuto bílému pruhu bude místnost vypadat vyšší. S protažením dětského pokoje do výšky pomůže i výmalba či tapeta se svislými pruhy.

Lesklá povrchová úprava

Lesklé povrchové úpravy dodávají pokoji světlo, ale také jej opticky zvětšují. Právě proto je tolik populární nábytek do obývacího pokoje s lesklými dvířky. Takový nábytek si tedy místo najde i v dětském pokojíčku. Ideální je bílá barva ve vysokém lesku.

Co se týče lesku, vsadit můžete i na zrcadla. Do místnosti odráží světlo, ale také ji dokážou zvětšit. Ideální je, pokud jsou zrcadla umístěna naproti sobě, případně proti oknu. Pamatujte ale, že by se v nich nemělo odrážet mnoho věcí. Místnost by pak působila příliš stísněně. Pro úsporu prostoru můžete zrcadlo pověsit na stěnu, sáhnout po zrcadlových dveřích nebo do pokoje postavit skříň se zrcadlovými dveřmi.

Dostatek světla

Světlo nesmí v dětském pokoji chybět. Důležité je nejen světlo umělé, ale také přirozené. Proto neschovávejte okno za závěsy, na parapety nepokládejte hračky ani květiny. Místo závěsu použijte žaluzie. Dostatek přirozeného světla dokáže zázraky. Nezapomínejte ani na umělé osvětlení. Stropní lustr by měl dostatečně osvětlit celý dětský pokoj. Neopomeňte ani lampičky na psacím stole, lampičku na nočním stolku a dekorační osvětlení v podobě LED pásků, které mohou zdobit hrany postele nebo spodní části polic a skříněk.

Multifunkční nábytek do malého dětského pokoje

Dříve se dětské pokojíčky zařizovaly nábytkem, který byl v ostatních místnostech zbytečný. Vy ovšem zařizujete pokoj malý, což je skutečná alchymie. Potřebujete totiž dokonale využít každý centimetr, výklenek a volný prostor. Proto je nejlepší sáhnout po nábytkových sestavách, které umožňují nakoupit jen ty kousky, které skutečně potřebujete.

Sestavy do dětského pokoje jsou dokonalým spojením hravosti a praktičnosti

Přestože je nábytek z masivu nadčasový, do malého dětského pokoje nebude tím pravým ořechovým. Masiv je prostorově výrazný a zbytečně by pokoj zaplnil. Obraťte se raději na nábytek z lamina, který je dostupný v celé škále dřevěných dekorů. Ideální budou světlé dekory dřeva. Chybu neuděláte ani se subtilním kovovým nábytkem.

Abyste do pokoje dostali vzdušnost, volte závěsný nábytek na stěnu, případně nábytek, který stojí na vysokých nožkách. Usnadní vám to nejen úklid, ale pokoj také nebude vypadat stísněně.

Patrová postel je ideální volbou do společného pokojíčku sourozenců

Při výběru nábytku pamatujte na dokonalé využití prostoru a multifunkčnost. Do malých panelákových dětských pokojů, které se chystají obývat dvě děti, jsou jako stvořené patrové postele. Nahoře bude spát starší sourozenec, dole mladší.

Nejen patrové postele mohou mít ve spodní části úložný prostor. Další úložný prostor nabídnou schody s  boxy. Dvě děti mohou spát také na posteli, která má ve spodní části místo úložného prostoru další lůžko, které se jednoduše vysune. Do malého pokoje, který bude obývat jen jedno dítko, se hodí vyvýšené postele. Ložná plocha se nachází v horní části. Ve spodní mohou být skříňky, komody, a dokonce i psací stůl.

Multifunkční postel často zahrnuje také pracovní kout a dostatek úložných prostor

Využijte výšku pokoje až po strop

Pokládáte si otázku, jak zařídit malý dětský pokoj tak, aby v něm bylo dostatek úložného prostoru na učení, hračky i oblečení? Využijte prostor až po strop. Na stěnu můžete připevnit několik polic nad sebe. Vznikne tak policový regál, ve kterém mohou být uloženy hračky i knížky. Do polic, které se nachází vysoko, dejte věci, jež se používají méně často. Schovat je můžete do stylových úložných boxů.

Podobně uvažujte i při pořizování šatní skříně na oblečení. Buď si nechte na míru zhotovit vestavěnou šatní skříň, nebo vyberte volně stojící, která bude svoji výškou dosahovat až ke stropu. Pamatujte na posuvné dveře. Ty nepotřebují žádný prostor pro otevření, a tak může před skříní klidně ležet sedací vak na dětské řádění nebo odpočinek.

I malý pokojíček dokáže být plnohodnotnou místností, pokud víte, jak ji správně a funkčně zařídit.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste