Jak by měl vypadat nábytek a interiér ve venkovském stylu

Rustikální obývací pokoj s krbem a ratanem

Objevte přírodní materiály a seznamte se s jejich využitím

Jednoduchost, útulnost a spojení s přírodou jsou hlavními rysy venkovského stylu. Venkovský styl vychází z tradičních vzorů, kvalitních materiálů a idylické atmosféry. Přírodní materiály jsou nejen estetické, ale i ekologické, odolné a zdraví prospěšné. Mezi nejčastější přírodní materiály patří dřevo, kámen, keramika, bavlna a len. Každý z nich má své vlastnosti, výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při výběru nábytku.

Dřevo je nejtypičtějším materiálem pro venkovský styl. Působí hřejivě, je příjemné na dotek a má různé odstíny a struktury. Dřevěný nábytek může být masivní, nebo lehký a elegantní. Snadno ho pořídíte v přírodním stavu, nebo v dekoru světlých barev, jako je bílá, krémová nebo pastelová. Dřevo se dobře kombinuje s dalšími materiály – například s kovem, sklem nebo textilem.

Kámen je dalším oblíbeným materiálem pro venkovský interiér. Je pevný, odolný a seženete ho ve tvarech i barvách podle vašeho vkusu. Kámen se hodí jako materiál pro podlahu, stěny, obklady nebo dekorace. Může být hrubý a rustikální, nebo hladký a moderní. Kámen dodává interiéru charakter a kontrast.

Keramika je materiál, který se používá hlavně pro doplňky a dekorace. Keramické vázy, misky, talíře nebo květináče jsou typické pro venkovský styl. Keramika může být jednobarevná, nebo zdobená vzory a motivy. Keramika je praktická i estetická.

Bavlna a len jsou přírodní textilní materiály, bez kterých se ve venkovsky zařízeném interiéru neobejdete. Oba materiály se hodí na bytový textil, například povlečení, záclony, ubrusy nebo polštáře. Bavlna a len jsou jemné, prodyšné a snadno se udržují. Můžou být jednobarevné, nebo potištěné květinovými nebo pruhovanými vzory. Bavlna a len dodají interiéru útulnost a pohodlí.

Při zařizování venkovského interiéru je důležité dodržet harmonii barev a vzorů. Zvolte světlé a přírodní odstíny, jako jsou bílá, béžová, šedá nebo pastelová. Ty pak ozvláštněte jednoduchým přírodním vzorem a máte hotovo.

Jaké jsou rustikální prvky v nábytku pro autentický venkovský styl

Pokud chcete svému domovu dodat šarm a pohodlí, můžete svůj interiér vylepšit rustikálními prvky. Rustikální styl je ovlivněn přírodou, tradicí a historií. Vyznačuje se použitím přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen, kov nebo keramika – jak už víte z předešlé části. Rustikální nábytek je často ručně vyrobený nebo má patinu a stopy poškození. Tím vytváří dojem starosti a autenticity.

Rustikální interiér farmy s dřevěným nábytkem

Jak přidat punc rustikálna do svého interiéru? Máme pro vás 5 osvědčených tipů:

  1. Zvolte vhodné barvy. Rustikální styl se vyznačuje teplými a tlumenými odstíny, jako jsou hnědá, béžová, okrová, zelená nebo červená. Tyto barvy navozují atmosféru klidu a pohody. Můžete je kombinovat s bílou nebo šedou pro větší kontrast a světlost. Vždy volte jen dvě až tři barvy, aby výsledek ladil a působil harmonicky.
  2. Použijte dřevěný nábytek. Dřevo je nejtypičtějším materiálem pro rustikální styl. Můžete si vybrat z různých druhů dřeva, jako je borovice, dub, buk nebo smrk. Liší se samozřejmě cenou i životností. Pro kvalitní postel na celý život volte dub nebo buk, jídelní stůl můžete mít třeba z borovice a ušetřit. Dřevěný nábytek by měl mít viditelnou strukturu a nerovnosti. Můžete ho nechat v přírodním stavu nebo ho natřít na bílo nebo pastelovou barvu pro vytvoření efektu patiny. Pokud tápete a nevíte, jak na to. Poraďte se s prodejcem barev a laků nebo třeba se zručným sousedem. Uvidíte, že výsledek bude stát za to.
  3. Přidejte kovové doplňky. Kov je dalším materiálem, který se hodí k rustikálnímu stylu. Můžete použít kovová svítidla, rámy na obrazy, zrcadla, hodiny nebo dekorace. Kov by měl mít starší vzhled a patinu. Můžete si vybrat z různých barev kovu, jako je mosaz, měď, železo nebo stříbro. Všechny zmíněné kovy postupně oxidací patinu získají samy.
  4. Nezapomeňte na textilie. Textilie jsou důležité pro dodání pohodlí a útulnosti vašemu interiéru. Můžete použít látky s přírodními motivy, jako jsou květiny, listy, zvířata nebo geometrické vzory. Můžete si také pořídit deky, polštáře, přehozy nebo koberečky z vlny, bavlny nebo len. Textilie by měly mít jemné a přirozené barvy.
  5. Využijte přírodní dekorace. K rustikálnímu stylu se hodí i přírodní dekorace, jako jsou květiny, rostliny, věnce, suché plody nebo šišky. Tyto dekorace dodají vašemu interiéru živost a čerstvost. Můžete je umístit do keramických váz nebo košíků z proutí nebo slámy.

Barvy a textury: Jak vybrat vhodné kombinace pro harmonický venkovský interiér

Venkovský styl je populárním trendem v interiérovém designu, který vytváří útulnou a příjemnou atmosféru v domě. Abyste dosáhli tohoto efektu, je důležité zvolit správné barvy a textury pro nábytek a doplňky. V této kapitole se podíváme na některé tipy a rady, jak to udělat.

Sedací souprava doplněná harmonickou sadou dekorativních polštářků

Barvy

Venkovský interiér by měl odrážet přírodní krásu krajiny, proto se doporučuje používat jemné a tlumené barvy, které působí klidně a harmonicky. Mezi tyto barvy patří například béžová, krémová, šedá, hnědá, zelená nebo modrá. Tyto barvy můžete kombinovat s bílou nebo pastelovými odstíny pro vytvoření kontrastu a světlosti. Můžete také přidat nějaké živé akcenty v podobě červené, žluté nebo oranžové, ale pouze v malém množství a na strategických místech. Pokud si lámete hlavu nad tím, jak vše sladit dohromady, poraďte se s bytovým architektem, nebo aspoň s někým, kdo má výborný cit pro barvy a harmonii. Určitě to pomůže a vy budete mít jistotu, že váš domov vypadá perfektně.

Textury

Textury jsou dalším důležitým prvkem venkovského stylu, protože dodávají interiéru teplý a pohodlný pocit. Textury by měly být přirozené a rustikální, jako je dřevo, kámen, kov, keramika nebo látky. Dřevo je ideálním materiálem pro nábytek, podlahy nebo stropy, protože má charakteristickou strukturu a barvu. Můžete si vybrat mezi různými druhy dřeva, jako je borovice, dub nebo smrk. Kámen je vhodný pro obklady stěn nebo krbů, protože vytváří zajímavý vizuální efekt. Kov se hodí pro doplňky jako svítidla, kliky nebo dekorace. Keramika je skvělá pro nádobí nebo květináče. Látky by měly být příjemné na dotek a mít jednoduché vzory nebo motivy z přírody. Můžete použít bavlnu, len nebo vlnu na povlečení, záclony nebo polštáře.

Jak funkčně a prakticky využití nábytek ve venkovsky laděném prostoru

Venkovský styl je populárním trendem v interiérovém designu, který kombinuje přírodní materiály, rustikální prvky a útulnou atmosféru. Pokud chcete zařídit svůj domov nebo chatu v tomto stylu, měli byste dbát nejen na estetiku, ale také na funkčnost a pohodlí nábytku. Pojďme se společně podívat na několik tipů a návrhů nábytku ve venkovském stylu, které jsou praktické a zároveň krásné.

Dvě ženy v hovoru sedící u dřevěného stolu v rustikálně zařízeném pokoji

Obývací pokoj

Hlavní místnost, ve které trávíte čas s rodinou a přáteli si zaslouží pohodlný nábytek v útulném interiéru. Zvolte si gauč a křesla s měkkými polštáři a potahy z přírodních látek, jako je bavlna, len nebo vlna. Tyto materiály jsou příjemné na dotek a snadno se čistí. Pokud máte malý obývací pokoj, můžete zvolit rozkládací sedačku nebo pohovku, které poskytnou další místo na spaní pro hosty. Doplňte nábytek o dřevěný konferenční stůl a skříňky s dostatkem úložného prostoru pro knihy, časopisy a dekorace. Dřevo je typickým materiálem pro venkovský styl, který dodává prostoru teplý a přirozený vzhled. Můžete si vybrat mezi různými druhy dřeva, jako je borovice, dub nebo buk. Pokud máte rádi starožitný nádech, můžete použít i recyklované nebo patinované dřevo.

Jídelna

Jídelna je místem, kde se scházíte k společným jídlům a povídání. Proto by měl být nábytek v tomto prostoru praktický a pohostinný. Zvolte si velký dřevěný jídelní stůl s robustními nohami a židlemi s pevnou konstrukcí a pohodlnou opěrkou. Pokud máte dostatek místa, můžete si pořídit i lavici nebo křeslo s područkami pro další sezení. Jako doplněk můžete použít textilní ubrusy, ubrousky a prostírání v jemných barvách a vzorech. Tyto textilie dodají jídelně útulnost a zároveň chrání stůl před poškrábáním nebo skvrnami. Pro osvětlení jídelny můžete zvolit lustry nebo svítidla z kovu, skla nebo keramiky. Tyto materiály jsou odolné a snadno se udržují.

Další místnosti si vybavte v podobném duchu. Nezapomínejte na styl a celkové vyznění místnosti. Neznamená to, že vše v pokoji musí být ryze rustikální. Někdy stačí pár silně rustikálních prvků a dekorací v neutrálním interiéru a máte vyhráno.

Inspirujte se různými zeměmi a kulturami a vyberte správný rustikální nábytek

Venkovský styl bydlení je oblíbený pro svou útulnost, jednoduchost a přírodní krásu. Pokud chcete zařídit svůj domov v tomto stylu, nemusíte se omezovat jen na tradiční české prvky. Můžete se inspirovat i různými kulturami a zeměmi, které mají své vlastní verze venkovského stylu. V tomto článku vám představíme několik nápadů, jak zařídit venkovský interiér s mezinárodním šmrncem.

Skandinávské minimalistické dekorace

Francouzský venkov

Francouzský venkov je synonymem pro romantiku, eleganci a šarm. Francouzský venkovský nábytek je často bílý nebo světlý, zdobený různými ornamenty, květinovými vzory nebo krajkou. Typické jsou také kované železné prvky, například na postelích, lustrech nebo konferenčních stolech. Francouzský venkovský interiér by měl působit lehce a vzdušně, proto se hodí i průsvitné závěsy, bavlněné povlečení nebo jemné polštáře. Pro dokreslení atmosféry můžete použít i dekorace jako staré hodiny, svícny, květináče nebo obrazy s krajinami.

Skandinávský venkov

Skandinávský venkov je zase o minimalismu, funkčnosti a harmonii s přírodou. Skandinávský venkovský nábytek je obvykle z masivního dřeva, které je necháno v přírodním odstínu nebo natřeno na bílo. Důležitá je také kvalita a řemeslné zpracování. Skandinávský venkovský interiér by měl být světlý a prostorný, proto se vyhýbejte přeplnění místností a zbytečným doplňkům. Naopak se zaměřte na detaily jako geometrické vzory, pastelové barvy, rostliny nebo kožešiny. Pro zvýšení útulnosti můžete také zapálit svíčky nebo krb.

Anglický venkov

Anglický venkov je plný tradice, pohodlí a noblesy. Anglický venkovský nábytek je často tmavší a robustnější, zdobený intarziemi, řezbami nebo mosaznými kováními. Typické jsou také kožené sedačky, knihovny, psací stoly nebo komody. Anglický venkovský interiér by měl působit honosně a bohatě, proto se nebojte použít i tmavší barvy jako hnědou, zelenou nebo červenou. Pro dotvoření atmosféry můžete také použít i dekorace jako gobelíny, portréty, trofeje nebo porcelán.

Ruský venkov

Jedním z typických prvků ruského venkovského nábytku je dřevo. Dřevěné trámy, podlahy, stoly, židle, skříně nebo komody dodají interiéru rustikální atmosféru a teplý vzhled. Dřevo může být natřené na bílo nebo jinou světlou barvu, nebo ponechané v přírodním odstínu. Dřevěný nábytek se dobře kombinuje s kovovými doplňky, jako jsou svícny, konvice, hrnce nebo nádobí.

Dalším charakteristickým prvkem ruského venkovského stylu jsou vzory. Můžete si vybrat z různých motivů, jako jsou květiny, zvířata, ornamenty nebo geometrické tvary. Vzory můžete použít na stěnách, podlahách, polštářích, přehozech nebo ubrusech. Vzory by měly být barevné a veselé, aby oživily interiér a vytvořily kontrast s dřevem.

A jsme na konci našeho článku. Doufáme, že jste v jednotlivých kapitolách našli dostatek inspirace na zařizování vlastního interiéru. Budeme moc rádi, když se po skončení všech vylepšení vrátíte k nám na blog, abyste se začetli do dalších zajímavých článků. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste