Jak citlivě začlenit květiny do interiéru? Nemusí to být jen pokojovky

Květinové potisky jsou nadčasovým a zároveň klasickým způsobem, jak oživíte svůj interiér, dodáte mu na zajímavosti a naplníte ho energií. Květiny navodí pocit svěžesti, vitality a optimismu. Přestože se květinové motivy pojí nejčastěji s jarem, přináší radost během celého roku. Na výběr máte z mnoha provedení květinových vzorů od jemných akvarelů až po výrazné grafické návrhy. Motiv květin je výrazný, proto s ním v interiéru pracuje opatrně. Poradíme, jak na to.

Nejjednodušší možností, jak dostat květiny do interiéru, je tapeta

Malý detail, velká změna

Pokud nechcete, aby vaše bydlení vypadalo jako po explozi květů, začněte se střídmým přidáváním květinových akcentů a detailů do stávající výzdoby vašeho bydlení. Květiny v interiéru se mohou objevit třeba na dekorativních polštářcích. Nejlépe vypadají polštářky s jemnými květinovými vzory. Dalším jednoduchým, nenáročným, a přesto efektním způsobem, jak mít květiny v interiéru je váza plná čerstvých květů, kterou postavíte třeba na konferenční nebo odkládací stolek.

Do ložnice květiny nenásilnou formou dostanete v podobě barevného povlečení s potiskem. Květiny nezahltí prostor, ale v kombinaci s pastelovými vzory navodí klidnou a veselou náladu. Klid je důležitý především večer, ráno je nejlepší vstávat s úsměvem na rtech. To, jak ráno vstanete, se propíše do toho, jaký bude váš den.

Nechte květy do svého bydlení proniknout přes okna. Doplňte okna květinovými závěsy nebo decentními záclonami s květinovými motivy. Jakmile otevřete okno a necháte do svého interiéru proudit čerstvý vzduch, budete mít pocit, jako byste leželi na rozkvetlé a voňavé jarní louce.

Květinovým solitérem v obývacím pokoji se stane stojací lampa s květinovými motivy nebo sedací souprava s květinovým dekorem.

Tyto drobné dotyky květin nebudou ve vašem interiéru působit rušivě a ani k sobě nebudou strhávat pozornost. Stanou se drobným detailem, který osvěží váš domov.

Jak květiny v interiéru používají odvážní?

Pokud patříte mezi ty, kteří touží po výrazných květinových motivech, vsaďte na interiér s květinovou tapetou. Kromě tapety jsou oblíbené také nástěnné malby s květinami. Květinové tapety dodají šmrnc každé místnosti a promění ji v úžasně elegantní prostor. Květinová malba upoutá na první pohled. Stane se ústředním bodem každé místnosti. Pokoje díky ní působí živě a příjemně.

Výrazné dekory květin vyniknou nejlépe, pokud je zkombinujete s jednoduchou, minimalistickou a neutrální výzdobou. Tak se květiny stanou hvězdami interiéru i v menších prostorách. V případě, že chcete na květinový dekor upozornit ve skutečně velké místnosti, podpořte jej dalším vzorem. Například obrázky s květinami do interiéru perfektně vyniknou na pruhovaném podkladu. Je ale nezbytné, aby květinový obraz i pruhovaný dekor spojoval určitý akcent, například v podobě barvy, která obě témata sladí.

Výrazný vzor podpoříte střídmou výzdobou

Dejte svému interiéru tvář

Květinové vzory jsou výrazné samy o sobě. Neznamená to však, že je nemůžete kombinovat s dalšími texturami a vzory. Je ale důležité mezi nimi najít rovnováhu, abyste interiér příliš nezahltili. Co určitě funguje?

  • Kombinování velkých a malých potisků květin.
  • Kombinování velkých a malých potisků květin s pruhy.

Možná byste se k tomu nikdy neodvážili, ale víte, že perfektně vypadá kombinace květinových polštářů s pruhovanými závěsy? Nebo květinový koberec, který leží na dřevěné podlaze? Jestliže chcete, aby měl váš interiér hloubku, byl bohatý a působil zajímavě, kombinujte květinové vzory s různými texturami, například se sametem nebo jutou.

Pro milovníky extravagance a eklektického stylu máme skvělý tip. Zkombinujte čalounění se zvířecím motivem s květinovými potisky. Tato exotická kombinace rozhodně pozvedne vzhled, ale také dojem z místnosti. Vzhledem k tomu, že jde o skutečně o odvážný počin, měla by být taková kombinace například jen na křesle nebo jiném, menším kousku nábytku. O něco jemnějšího výrazu dosáhnete, pokud s květinovým dekorem zkombinujete například koženou sedačku. Kůže je perfektní základnou pro vyniknutí květů.

5 způsobů, jak do interiéru dostat květiny

Květinové motivy jsou samy o sobě výrazné, proto je potřeba s nimi pracovat opatrně. Zatímco venkovský styl přímo touží po rozkvetlém květinovém dekoru třeba na utěrkách, závěsech i nábytku, v minimalisticky pojatém interiéru slouží květiny spíše k oživení. V jaké formě květiny interiéru sluší?

  1. Jako interiérové pokojové rostliny ve váze či květináči,
  2. jako obrazy a plakáty,
  3. jako potisky či výšivky na látkách a čalounění,
  4. jako textilní dekorace,
  5. jako tapety a malba.

Květiny jsou přece jen dámskou záležitostí. Aby interiér nepůsobil příliš zženštile a jemně, zvláště pokud v něm bydlí i pánové, snažte se květiny kombinovat s geometrickými vzory. Geometrické prvky odkazují k mužům, květiny k ženám. Pokud se spojí stejnou měrou, vzájemně se doplňují a udržují interiér v harmonii.

Další možností, jak udržet vyvážený mužský a ženský prvek je tmavý podklad. Velké barevné květy by měly mít černý nebo tmavě modrý podklad.

Kombinujte květinové a geometrické tvary

Kombinujte vzory jako profík

Vzory v interiéru můžete kombinovat 3 základními způsoby:

  • Podle stylu – minimalismus, retro, skandinávský styl… Každý z nich má určitá pravidla a není nic jednoduššího než se jich držet.
  • Podle motivu nebo tématu – ústředním prvkem mohou být puntíky, květiny, zvířecí vzory, pruhy atd. Toto téma se následně promítne v barvách, dekoracích, obrazech, textilu.
  • Podle barevné palety – nejlepší je zvolit jednu hlavní barvu a k ní další dvě doplňkové, které se budou v interiéru opakovat.

Organické a geometrické vzory v symbióze

Co jsou organické a geometrické vzory a proč se vyplatí jejich kombinace?

  • Organické vzory – inspirují se přírodou. Jde o květinové a zvířecí motivy, ale také o vzory, které mají oblé tvary. Jsou jak realistické, tak abstraktní.
  • Geometrické vzory – jsou ostré, pravidelně se opakují a vyznačují se kontrastem. Mezi nejznámější patří puntíky a pruhy, ale také mozaika.

Díky kombinaci organických a geometrických motivů dostane váš interiér hloubku. Získá na atraktivitě.

Ladění vzorů podle pravidla 60 : 25 : 15

Aby kombinování vzorů nekraloval chaos, vyplatí se následovat pravidlo poměru 60:25:15. To znamená, že dominantní vzor by měl tvořit zhruba 60 % všech vzorů v místnosti, jemnější motiv 25 % a 15 % tvoří motiv doplňkový.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste