Vybíráme konferenční stolek

Konferenční stolky byly, jsou a nejspíš ještě dlouho budou základním stavebním kamenem útulného obýváku. Ostatně kam jinam byste uvedli návštěvu a na co jiného jim postavili váš proslulý drink, když ne právě na konferenční stolek. Ať už se vám líbí konferenční stolky moderní nebo starobylé, dřevěné či skleněné, dávejte si při výběru pozor na základní věci. Tady jsou.

Správná výška slaví úspěch

Máte rádi posezení na polštářcích na zemi jako v čajovně nebo si libujete v nízkém sedacím nábytku? V tom případě určitě nezapomeňte na to, že váš nový konferenční stolek nemůže mít výšku přes 50 cm. Jinak byste na něj ze země sotva dohlédli. Takže si nejdřív změřte, jak vysoko byste ideálně chtěli mít stůl s dobrotami, abyste na něj pohodlně dosáhli i z polštářku na zemi, nebo dokonce z lehu na zemi. Uvidíte, že nebudete litovat.

K sedací soupravě nebo křeslu vybírejte konferenční stolek tak, aby byl jen o fous vyšší, než je výška sedu. Díky tomu se nebudete muset sklánět příliš hluboko k zemi, ale zároveň bude stolek pohodlně nízký a nebude vám překážet v jakékoliv činnosti. Pro běžnou potřebu je ideální výška stolku 50–55 cm. Opět záleží na tom, jak míníte stůl využívat. Jestli u něj plánujete často jíst, raději zvolte vyšší, nebo dokonce jídelní stůl.






Méně je mnohdy více

Soudobé designové konferenční stolky se nepyšní přílišnou velikostí. Drží se starého dobrého hesla, že co je malé, to je milé. A skutečně je to tak. Zapomeňte na horní desku o rozměrech 120 x 80 cm. Takové letiště se hodí akorát tak na jídelní stůl. Pro potřeby konferenčního stolku je vhodný střízlivý rozměr, který podtrhne krásu celé místnosti nedbalou elegancí, nikoliv drtivou tíhou nekonečných rozměrů.

Malý konferenční stolek navíc znamená více místa pro sezení, hovění nebo pohyb po místnosti. To oceníte zejména tehdy, když si pozvete početnou návštěvu nebo vás přijede oblažit svou přítomností dav příbuzných. Uvidíte, že i na malý konferenční stolek se vejde mnoho skleniček a nikdo si nebude stěžovat. Hlavní je, aby si všichni měli kam sednout. Takže pamatujte, že méně, je v případě konferenčního stolku více.

Materiál říká hodně

To, z čeho je váš konferenční stolek vyrobený, o vás hodně vypovídá. Studené a odměřené kovové konferenční stolky se hodí leda tak do neutrálního prostředí. Ale doma v obýváku vám parádu zrovna neudělají. A nejen to. Spíš dá návštěvě signál, že je u sebe spíš trpíte, než vřele vítáte. To určitě nechcete, i když asi v životě člověka jsou i situace, kdy by se takový signál hodil. Nechme to raději stranou.

Konferenční stolek z masivu znamená pevnost, štědrost a dobrosrdečnost. Tmavé dřevo – například ořech – přidává na důstojnosti hostitele. Vypadá elegantně, ale ne přespříliš honosně. Konferenční stolek ze švestkového dřeva sálá vstřícností a pozitivní energií. U něj se budou cítit dobře vaši nejbližší, ale i vzdálení známí, které jen tak pro radost pozvete domů na skleničku. Stolek z olše o vás vypoví, že jste pevní v názorech a věrní přátelé. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Zajímavou variantou je konferenční stolek skleněný. Ten je neutrální a v originálním designu je většinou velmi pohledný. Pomáhá šířit světlo v místnosti a dodává pocit spokojenosti. Akorát se těžko udržuje lesklý a jsou na něm vidět jakékoliv nečistoty. I tak ale určitě stojí za to.

Barvy a tvary podle chuti

Nebudeme vám nalhávat, že existuje univerzální dokonalá barva nebo dokonalý tvar konferenčního stolku. Snažte se brát v úvahu interiér vašeho domova, nejdůležitější je ovšem bezprostřední okolí konferenčního stolku.

Ať už se rozhodnete pro kulatý konferenční stolek nebo konzervativnější hranatý, laďte ho s okolím. Dohromady musejí vytvářet harmonický celek. Pak se u vás bude každý cítit jako doma. Pokud se vám to nepodaří napoprvé, můžete zkusit stolek změnit. Uvidíte, že to často pomůže a lidé si sami všimnou, že jste pokoj vylepšili.

Barvu si vyberte podle chuti. Je zcela na vás, jestli zvolíte bílý konferenční stolek, dostane přednost černý stolek nebo se rozhodnete pro dekor imitující dřevo – například buk nebo třešeň. V každém případě ale berte v úvahu zbytek místnosti. Dřevěné dekory k sobě ladí i kontrastně, ale pozor na jemný rozdíl, ten bývá zrádný.

TIP: Pokud hledáte něco speciálního, vyzkoušejte konferenční stolek na kolečkách. Oceníte ho v případě, že budete sledovat televizi a budete chtít mít po ruce vše důležité bez vstávání.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru konferenčního stolku. A nebojte se podívat také na naše další články o nábytku.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste