Jak na úložný prostor v koupelně – 2. díl

563 Koupelna inspirace , Tipy a triky

V prvním díle našeho rádce o úložném prostoru v koupelně jsme si řekli o polici nad dveřmi, úzkém policovém setu do mezer mezi vybavením nebo vnořenou policí ve falešné stěně v obložení kachličkami. Tentokrát se zaměříme na další vychytávky, které vám v koupelně umožní uložit víc věcí. Prozradíme vám něco o závěsném systému na dveře, policích na míru nebo pořadačích toaletních potřeb. A dozvíte se toho ještě víc, stačí se začíst.






Vyzkoušejte závěsný policový systém na dveře

Malá koupelna je děs, pokud jde o ukládání nezbytných věcí. Můžou to být jen ty nejnutnější toaletní potřeby jako například kartáčky na zuby, hřebeny a sprchové gely a už může vzniknout problém s místem. Tím spíš, pokud je vás doma víc a každý chce kousek svého prostoru pro osobní potřebu. Nezbývá než využít jakékoliv dostupné místo a přetvořit ho chytře na úložný prostor. Skvělou variantou může být třeba závěsný systém na dveře, který má praktické přihrádky.

Vnitřní strana dveří koupelny je většinou nevyužitá, protože ji nepotřebujeme. Přesto jsou lidé, kteří dveře do koupelny zevnitř opatří háčky na ručníky. To je sice dobrá varianta, ale je to využití poměrně neefektivní. Daleko chytřejší je závěsný systém, který je prostornější a vejde se do něj daleko více drobnějších potřeb – od hřebenu až po odličovací tampony. Kromě toho můžete zboku pověsit i jeden nebo dva ručníky či osušky, abyste nepřišli o návyk podávat si ručníky od dveří – pokud ho teda máte.

Závěsný systém na dveře je většinou jen o něco málo užší než dveře do koupelny, takže vás čeká nejméně 60, ale spíš dokonce 80 centimetrů šířky, kterou máte plně k dispozici. Pokud jde o samostatné přihrádky, bývá jich 4–5. Záleží na výšce pořadače. V každém případě se vám do drátěných košů vejdou celé sady potřeb do koupelny, a dost možná si dokonce budete moct uchvátit jednu přihrádku pro každého člena rodiny samostatně. To už stojí za vyzkoušení, co myslíte? Dobrá zpráva je, že závěsný pořadač na dveře není moc drahý. Zkuste a uvidíte sami.





Police na míru využijí každý centimetr šířky

Pokud vám v koupelně zůstává nevyužitý výklenek, zaplňte ho a udělejte si hned několikapatrový policový regál, který zvládne pojmout všechny vaše ručníky a osušky, které doma máte. Kouzlo je v přesném naměření mezery mezi krajními stěnami, případně hraničními věcmi v koupelně. Pak už jen nakoupíte police, které si můžete trochu upravit, aby přesně sedly na danou šířku a hloubku prostoru. Nakonec namontujete police do zdi a máte vystaráno a vaše ručníky i osušky jakbysmet.

Výhodou je, že můžete výklenek či niku využít v plné výšce – od podlahy až ke stropu. Dolů pak na police dáte věci, které nepotřebujete mít na očích, ale hodí se – třeba papuče nebo koš s ručníky na ruce. Do prostředních polic si dáte věci, které berete nejčastěji. Pravděpodobně tady skončí ručníky a osušky, kterými budete pravidelně nahrazovat ty právě používané, a pak se sem parádně hodí taky župany. Nahoru pak přijdou nejméně používané věci a klidně i s nějakou pěknou dekorací. Raději se ale vyhněte sklu – to se nám v koupelně moc neosvědčilo.

Nezapomeňte na jednu extra polici, kam dáte ručníky pro návštěvy. Vždycky je lepší a snadnější popsat místo, které se liší. Zkuste tyhle ručníky a osušky pro kamarády, rodinu a přátele dát například do proutěného košíku nebo je aspoň pořiďte v extra barvě. Pak je vaši hosté vždycky spolehlivě najdou i bez doptávání.

Pořadače v šuplících oceníte i v koupelně

V kuchyňských šuplících má pořadače na příbory kde kdo. Ale v koupelně jsou zatím stále spíš vzácné. Přitom jsou to skvělí pomocníci pro bezchybnou organizaci všech nezbytných drobností. Pravděpodobně pořadač v šupleti koupelnové skříňky ocení především ženy, ale jistě pro něj najdou smysluplné využití i muži. Záleží samozřejmě na tom, jak moc o sebe kdo dbá a kolik času a píle věnuje úpravě zevnějšku.

Až budete vybírat pořadač do koupelnového šuplíku, volte průhlednou variantu. Uvidíte tak snadno a hned, kde jste nechali štětec na pudr, kam se vám zakutálela řasenka nebo si okamžitě všimnete rtěnky v hledaném odstínu. Zkrátka budete mít v zásuvce všechno pěkně na očích a obejdete se bez zdlouhavého přehrabování, které zdržuje a nikoho nebaví. I když pak dáte věc na jiné místo, stejně bude viditelná na první dobrou a neztratí se.

Část pořadače můžete mít otevřenou, kde jen zapřete, položíte nebo postavíte nejnutnější drobnosti, u kterých není potřeba hlídat absolutní čistotu. Hodí se sem třeba laky na nehty, štětečky, tužky na obočí a podobně. Druhou sadu věcí ale raději dávejte do uzavíratelných sekcí. Tady budete chtít čistotu nejvyšší kvality. Patří sem tyčinky do uší, vatové tampony nebo náhradní kartáčky na zuby. Určitě sami přijdete na další věci, které se hodí do první i druhé sekce. Hlavní je, aby vám uspořádání vyhovovalo. A ještě něco – srovnaných věcí se do zásuvky vejde víc, však to znáte.






Vsaďte na nesmrtelné žebříkové police

Starý žebřík ještě nemusí znamenat cestu do krbu nebo ohniště. Stačí ho natřít na bílo a můžete ho využít třeba jako úložný prostor v koupelně. Jasně, většinou příčky nenabídnou příliš hluboké police, ale i tak se na ně něco vejde – a mnohdy toho není úplně málo. Žebříkovou polici si ale můžete pořídit i novou a bez složitých úprav starého žebříku. Vždycky získáte nejen místo, ale i elegantní kousek nábytku, který sedne vaší koupelně.

Pamatujte si, že žebříková police by měla mít nejširší a nejhlubší polici dole a směrem vzhůru by se měly police zužovat a být mělčí. Je to proto, aby si celý systém držel lepší rovnováhu a police se vám nepřevrhla v momentě, kdy to nejmíň potřebujete. Třeba když spěcháte do divadla, ale ještě nemáte ten pravý účes a vyladěné oční stíny. Tak na to bacha. I když stačí žebříkovou polici opřít o zeď, někdy je lepší ukotvit ji jisticím šroubem ke stěně, ať máte klid i při nechtěném zakopnutí.

Jinak na žebříkovou polici nedávejte nic velkého a těžkého. Hodí se spíš na lehčí a doplňkové věci. Snese kromě koupelnové výbavy i nějakou tu dekoraci nebo třeba lékárničku. Záleží na vás a vaší fantazii. Každopádně těžší věci dávejte dolů a lehčí nahoru. Opět pomůžete rovnováze celého kousku.

A to je z druhého dílu našeho přehledu úložných prostor do koupelny všechno. Ale nebojte se, ještě nekončíme. Další tipy se dočtete ve třetím díle série. Kromě toho pro vás pravidelně píšeme články na blog, tak na ně občas mrkněte.


Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste