Zařizujeme růžovou koupelnu – 1. díl

323 Koupelna inspirace , Trendy

Ale jak zařídit místnost, aby nevznikl nevkusný kýč? Máme pro vás hned několik ověřených tipů, na které se teď společně podíváme. Můžete se těšit třeba na radu, jak správně kombinovat barevné kachličky, jak sladit růžovou se zlatými doplňky nebo kombinaci pastelové růžové s monochromatickým vybavením. Pohodlně se usaďte a pojďme na to.

Pusťte se do kombinací barevných kachliček

barevné obklady kolem stěn v koupelně jsou působivé. Nemusíte být zrovna bytoví architekti, abyste si zvládli vymyslet parádní kombinaci do domácí koupelny. Stačí se držet pár jednoduchých zásad a výsledek bude stát za to. Nejdůležitější je nepřehánět to s barvami. Pokud můžete, volte dva, maximálně tři odstíny. Kromě toho by všechny tři barvy měly být v podobné intenzitě, aby k sobě pěkně seděly.

Zajímavou variantou je rozdělení koupelny na sekce pomocí různě barevných kachliček. Kolem koupelnových skříněk můžete dát například šedivé lesklé kachličky. Když budou obdélníkové, vyrovnáte je vodorovně. Kolem umyvadla můžete stěnu obložit třeba světle zelenými kachličkami stejného tvaru i stejných rozměrů a kolem vany dáte růžové kachličky svisle, abyste proměnili ráz části místnosti. Když budete mít k dispozici stejný styl obkládaček, bude výsledný efekt dokonalý.

S takto barevnými stěnami samozřejmě bude ladit i jednoduše vyvedená podlaha. Na tu klidně použijte taky kachličky, ale opatrně s barvou a vzory. Můžete využít třeba zmíněnou šedou, která je neutrální, a navíc na ní není tolik vidět nepořádek. Pokud máte rádi častější úklid a jste pečliví, klidně volte i růžovou. Zkuste se ale vyhnout dalšímu barevnému odstínu, který by už mohl rušit vzniklou kombinaci obkladů na stěnách.

Troufněte si na královský mix růžové a zlaté

Růžové kachličky na stěnách jsou velmi elegantní. Jen je dobré nepřehánět to se sytostí barvy. Ideální je jemná krémová růžová, která míří ke smetanové. Obzvlášť na velkých plochách je méně někdy více. Pokud nechcete stejnou barvou obložit všechny stěny, můžete vybrat jen některé, například v nejbližším okolí sprchového koutu nebo vany. Jednolitost obložené stěny můžete snadno ozvláštnit vkusným zrcadlem. Doporučujeme variantu se zlaceným rámem, který se s růžovou dobře snáší.

Se zlatou to nepřehánějte, ale na druhou stranu ji určitě zapojte. Parádní je například kovové umyvadlo v lesklém zlatém provedení. Jen pozor, aby kov příliš nekřičel. Pak by mohla lesklá a sytá žluť překazit syntézu s růžovými kachličkami. Kromě umyvadla můžete zlatou využít například na rámování skleněné stěny sprchového koutu. Kovové lišty ve zlaceném provedení jsou tak akorát pro vyladění místnosti, aniž byste převážili misku vah příliš na stranu zlaté barvy.

Zpátky k obloženým stěnám. Pokud vám plochy s růžovými kachličkami připadají příliš tvrdé a studené, můžete je oživit přírodním vzorem. Jednoduše necháte horní část stěny volný bez obkládaček a na toto volné místo dáte nalepovací tapetu s odolností proti vlhku. Alternativou jsou vzorované kachličky. Ty vás asi vyjdou o něco dráž než tapeta, ale za to v koupelně určitě vydrží déle bez úhony. Obě varianty mají své kouzlo, tak se nebojte experimentovat. Výsledek rozhodně stojí za to.

Použijte růžovou jako vkusné ozvláštnění

Koupelnu nemusíte nutně stavět na základu růžové, pokud jí tolik nefandíte. Skvěle poslouží i jako doplňková barva, která oživí jednoduchý základ postavený například na černobílé kombinaci. Pokud se vydáte touto cestou, vyberte si jeden výrazný prvek, který bude vévodit celé koupelně. My hlasujeme pro zrcadlo. Nemusí to být jednolitá skleněná tabule. Klidně se pusťte do trochy experimentu a vyberte zrcadlo s předělující mřížkou s tenkými černými liniemi.

Stejně černé pak může být i žebřinové topení. To bude parádní hlavně na podkladu bílých obkládaček, které umístíte od podlahy koupelny až do výšky ramen dospělého člověka. Horní polovinu stěn neobkládejte, ale vymalujte ji smetanovou barvou s lehkým růžovým nádechem. Jemný tón krásně podtrhne vysoký kontrast černých a bílých prvků v koupelně a oživí studenou atmosféru v místnosti. Intenzitu růžové volte podle sebe a svého vkusu. Někomu bude vyhovovat jemná, jinému sytější.

Černobílou kombinaci dodržte i v případě umyvadla, vany nebo sprchy. Elegantní je například kombinace bílé sanitární techniky s černými matnými kohoutky a vodovodními bateriemi. Ty budou sice o něco dražší než klasické nerezové lesklé varianty, ale výsledný efekt s vysokým barevným kontrastem za to určitě stojí. Pokud budete volit nezabudovaný umyvadla, umístěte pod ně desku z přírodního dřevěného masivu. Krásně podtrhne zvolenou kombinaci barev a přidá přírodní linku.

Nechte vyniknout tmavou podlahu a růžovou stěnu

Pokud chcete mít v koupelně hodně světla, můžete zvolit zajímavou variantu, kdy podlahu obložíte černobílými kachličkami s dominantní černou barvou a bílým vzorem nebo krémovou kresbou. Celkové vyznění by ale mělo směřovat spíš k černé než ke světlé. Na tomhle základu pak budete moct vybavit nádherně prozářenou koupelnu, která bude přímo lákat k osvěžující koupeli nebo relaxační lázni po dlouhém dni v práci.

Jakmile budete mít vyvedenou podlahu, začnete rozmisťovat ostatní důležité prvky. Vanu volte světlou, a dokonce ji můžete zvenku nechat obložit bílými kachličkami. Ty ostatně použijete i na stěny, a to až do výše ramen stojícího dospělého člověka. Tím vznikne působivě kontrastní prostřední vrstva místnosti, která díky bílým obkladům bude krásně odrážet světlo na všechny strany. Díky tomu bude v celé koupelně dostatek světla ve dne i při umělém osvětlení po západu slunce.

Poslední a nejvrchnější část stěn vymalujte světlounce růžovou barvou. Ráno bude vzdáleně připomínat rozednění a večer zase letní červánky. Kromě toho ale taky hezky oživí zařízení koupelny. Pokud byste chtěli světlu v koupelně ještě pomoct, můžete to udělat lesklými doplňky v nerezovém odstínu. Může to být například drátěná polička, rám skla sprchového koutu, mýdlenka nebo další drobnosti.

Tak a jsme na konci prvního dílu naší série rad pro zařizování růžových koupelen. Opět platí, že možností je bezpočet, takže naše tipy berte spíš jako nápady na konkrétní realizace. Nemusíte se ale slovo od slova držet toho, co píšeme. Klidně použijte více tipů najednou nebo si je upravte podle sebe. A až budete mít koupelnu vyladěnou k dokonalosti, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste