Zařizujeme růžovou koupelnu – 2. díl

262 Koupelna inspirace , Tipy a triky

Minule jsme vám nabídly čtveřici rad, kde jste se mimo jiné dozvěděli, jak správně kombinovat růžové kachličky s jinými barvami, jak na kombinaci růžové a zlaté nebo růžové a černobílé. Tentokrát si povíme něco o jednoduchém vylepšení koupelny díky růžové malbě, o využití růžového podkladu nebo o růžových obkládačkách s tvary. Pojďme na to.

Dodejte koupelně šmrnc novým vymalováním

Někdy stačí málo a vykouzlíte z nudné místnosti skutečný skvost. V případě koupelny to může vypadat složitěji než jinde, pokud teda nechcete kupovat nové umyvadlo nebo sprchový kout. Ale to jsou možná zbytečně velké investice, které ve výsledku tolik parády neudělají. Pro začátek může stačit nově vymalovat stěny. A když už se do toho budete chtít pustit, vyberte si svěží a pozitivní barvu. Ideální je třeba příjemná smetanová s růžovým nádechem. Ta povzbudí a neruší oči.

Než se do malování pustíte, vyberte si barvu, která je vhodná pro použití v interiéru. Určitě by měla splňovat zdravotní normy, a to včetně častého dotyku kůže. Zároveň volte typ, který není příliš aromatický. Syntetické barvy obvykle ještě týdny po nátěru poznáte, protože stále uvolňují minimální množství látek. To by vám ale mohlo první měsíc dost kazit dojem z relaxačních koupelí a podobě. Proto vybírejte raději pečlivě. Vyplatí se to.

Výhodou změny v malbě na stěně je možnost dalších změn, kdykoliv se vám zamane. Když to srovnáte s nákupem nového nábytku, třeba sedačky, je to s případnou výměnou po čase o dost složitější, a hlavně nákladnější. Takže barva na stěně je levnou a efektivní variantou, jak oživit místnost. Jestli si na vymalování pozvete řemeslníka nebo se do natírání stěn pustíte sami, to už necháme na vás. V každém případě je lepší nespěchat. Výsledek pak určitě bude perfektní.

Nechte vyniknout výbavu na růžovém podkladu

Jemná růžová barva, která vyniká hřejivými tóny do žluta, se hodí jako parádní základ na stěnu do koupelny hned z několika důvodů. Skvěle na ní vyniknou další věci, které v místnosti máte. Třeba zrcadlo ve světlém nebo tmavém rámu krásně vystoupí z růžového podkladu stěny a bude vkusně nabízet odraz každému, kdo se do něj podívá. Stejně pěkně na růžové vynikne taky koupelnová skříňka. Nejlépe se k růžové stěně hodí neutrální bílé provedení – v lesku nebo matu – co máte raději.

Kromě zmíněné výbavy ale na růžové výborně vynikne i skleněná police. Ta může mít čiré sklo s dokonalou průhledností nebo broušenou úpravu, která přidá trochu tajemnosti a narůžovělého odrazu od stěny. Stejně tak umyvadlo, které je většinou bílé nebo šedivé, padne na růžový podklad jako ulité. Krásně vyniknou jeho křivky a tvary a nenásilně vystoupí do prostoru jeho unikátní tvar. Takže se nebojte vybírat originálně tvarované umyvadlo, kterému bude právě růžový podklad slušet.

Pokud by vás kompletně růžový podklad stěn nebavil pro svou jednoduchost, můžete kombinovat malbu s kachličkami. V takovém případě doporučujeme lesklé narůžovělé obkládačky s páskovým vzorem. Můžete jimi obložit například část za toaletou a rozdělit tak zónu v místnosti aspoň opticky. Stejně dobře se budou kachličky s narůžovělými tóny vyjímat i na podlaze. Tady ale klidně můžete sáhnout i po něčem trochu výraznějším, klidně se vzorem, který vám připadá atraktivní. Jen to nepřehánějte s příliš mnoho barvami nábytku. Pak by totiž růžová zanikla v boji s ostatními odstíny.

Troufněte si na výraznou stěnu obloženou kachličkami

Kachličky na stěně nejsou v koupelnách ničím výjimečným, tedy aspoň ne klasické obkládačky v běžných barvách nebo vzorech. Ale pokud máte odvahu a fandíte jednoduchým řešením, můžete zkusit obložit stěnu kachličkami s obrazcem, který máte rádi. Nemusí to být hned srdce, ale klidně i to. Nám se třeba líbí bílé hvězdy, které na světlerůžovém pozadí kachliček vypadají fantasticky. K tomu můžou připomínat nebe při východu nebo západu slunce, takže dostanete do koupelny i trochu romantického naladění.

Když se rozhodnete pro tuhle variantu, nepřeplňujte koupelnu množstvím skříněk, komod nebo dalšího nábytku. Naopak, dejte místnosti prostor tím, že necháte dost místa kolem veškerého vybavení. Snažte se zařídit koupelnu minimalisticky. Vystačíte si tu s vanou nebo sprchovým koutem, umyvadlem a třeba dlouhou odkládací policí ve výši ramen. Tu ani nemusíte vybírat moc hlubokou. Bohatě postačí 30 centimetrů a i tak na ni vejde spousta věcí – od sprchových gelů až po svíčky.

Na spodní stranu police můžete připevnit lištu s LED páskem, který nebude na první pohled viditelný. Ale v pohodě se postará o veškeré potřebné světlo, které byste mohli v koupelně potřebovat. Snad kromě osvětlení and zrcadlem, kam si pro jistotu ještě přidejte taky jedno, ať na sebe dobře vidíte, až se budete ráno chystat do práce. Zajímavou možností je taky namíření LED pásku z police vzhůru, aby se světlo rozptýlilo po místnosti pomocí odrazů. Je to elegantní a příjemné na oči.

Zpestřete obklady stěny kachličkami s mozaikou

Stěny obložené mramorem sice doma asi mít nebudete, ale umělý mramor už klidně mít můžete. Nestojí moc peněz a udělá skoro stejnou parádu. Pokud se pro tuhle variantu rozhodnete, je dobré ji proložit něčím výraznějším a kontrastním. Nabízí se třeba část stěny obložit místo bílých mramorových kachliček růžovými. Ty mohou zvýraznit vybraný kousek koupelny a soustředit sem oko každého, kdo vejde. Dobré místo je třeba na stěně za umyvadlem.

Růžové kachličky si můžete zvolit podle sebe. To platí pro velikost, odstín i povrchové provedení. Je ale dobré sladit lesklý nebo matný povrch všech kachliček, kterými koupelnu obkládáte, aby výsledek lépe splynul dohromady a vytvořil jednolitý celek. Jestli rádi experimentujete, můžete pomocí obkladů barevnými kachličkami přes roh místnosti vytvořit opticky větší nebo menší prostor. Variant je bezpočet, takže je jen na vás, jak moc budete chtít experimentovat nebo pracovat s prostorem.

Nám se osvědčila varianta růžových kachliček s trojúhelníkovým vzorem. Ten v podobě bílé linky prochází přes celou kachličku a společně se sousedními obkládačkami vytváří jemnou mozaiku bílých linií. Ta krásně navazuje na bělost mramorových kachliček v těsném sousedství. Takže ve výsledku takhle můžete mít dominantně mramorovou koupelnu s růžovým zpestřením, které se díky mozaice krásně napojí na většinové obložení stěn.

A to je z druhého dílu našeho rádce na zařizování růžové koupelny všechno. Snad vám padl do oka aspoň jeden z nachystaných tipů a zkusíte ho doma. Budeme moc rádi, když vám naše rady pomůžou k vylepšení koupelny a lepšímu domovu. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Najdete v nich další zajímavosti.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste