Jak na úložný prostor v koupelně – 3. díl

766 Koupelna inspirace , Tipy a triky

V roce 2021 jsou v kurzu mnohé vychytávky, o kterých jste si už mohli přečíst v předešlých dvou dílech. Tentokrát pro vás máme dalších pár variant, jak v koupelně využít prostor na maximum. Podíváme se, jak mít po ruce to nejdůležitější, jak využít prázdný roh nebo na vkusné police pod i nad umyvadlem. Pojďme na to.





Mějte papír vždy po ruce

Triviální, ale nutná věc, bez které se na toaletě neobejdou ani králové a královny – toaletní papír. Možná si říkáte, že je přece jasné, že ho musíte mít vždycky na dosah, když jdete na záchod. Ale i v koupelně spojené se záchodem to je to samé. Samozřejmě můžete mít klasický stojan nebo držák na toaleťák, ale není to nic lahodícího oku, to si přiznejme. Proto designéři vymysleli alternativy, které jsou rozhodně víc trendy.

Jednou z alternativ je ratanový koš, který má nahoře vodorovně usazený dřevěný špalík, na který akorát padne rolička papíru. Skvělé je, že náhradní role můžete mít schované uvnitř koše a zároveň nejsou vidět, takže nehyzdí okolí. Kromě toho je pletené proutí elegantní a krásnou upomínkou přírody. Skvěle se bude doplňovat i s dalšími košíky na koupelnové drobnosti – stačí trefit odstín.

Když se pro ratanový koš rozhodnete, můžete pokračovat ve stejném duchu i u ostatních věcí, které potřebujete v koupelně uložit. Skvěle se hodí například jako koš na špinavé prádlo, nebo prostor k uložené náhradních osušek nebo ručníků. Proutěnou skříňku můžete využít i na uschování čisticích prostředků, i když v takovém případě je lepší dávat dobrý pozor, abyste dovnitř vždy dávali jen úplně očištěné nádoby, které nezaneřádí vnitřek skříňky.

Využijte prázdný roh naplno

V koupelně i v jiných místnostech často zůstávají různá zákoutí ležet ladem. Je to ale škoda, hlavně pokud potřebujete umístit v malém prostoru hodně věcí. Naštěstí se dělají rohové skříňky, které dokážou z malého nevyužitého rožku udělat praktický úložný prostor pro středně velké a malé věci. V koupelně jsou vděčné pro uložení kartáčků na zuby, mýdel, náhradních šamponů a sprchových gelů nebo třeba parfémů.

Existuje více možností, jak skříňku do koupelny umístit. V rohu totiž může stát na podlaze, kde bude velmi stabilní. Ale na druhou stranu se budete muset k dolním policím shýbat, což není moc pohodlné. Proto je za nás výhodnější skříňku zavěsit na stěnu, nebo aspoň pořídit variantu na vysokých nožičkách. Tím získáte nejen úlevu pro záda, ale taky pohodlnější přístup k podlaze, která se vám bude snadněji uklízet. Přístupnější bude například i pro robotický vysavač nebo mop.

Až budete vybírat konkrétní rohovou skříňku, dejte si pozor na materiál. V koupelně je velmi často hodně vlhko, i když větráte o sto šest. Stejně po horké sprše nebo vaně zůstává v místnosti dost páry, která se pak chytá na vše okolo a kondenzuje opět na vodu. Takže se před nákupem přesvědčte, že berete skříňku z materiálu, který odolá vlhku. Jinak by se vám totiž mohl za nedlouho nepěkně zošklivit, když by přestaly svrchní části lícovat. Když si nebudete jistí, raději se zeptejte prodejce.

 

 

Vylaďte si koupelnu policemi pod umyvadlem i nad ním

Když si člověk představuje polici, většinou je to dřevěná, mnohdy těžkopádná věc. To ale vůbec nemusí být pravda. Dneska už snadno seženete polici prakticky z jakéhokoliv materiálu – od betonu po plast. Proto je skvělé, když se vám materiál povede sladit se zbytkem vybavení. To platí i pro police pod a nad umyvadlo. Když vše klapne, jak má, budete mít nakonec parádní koupelnu bez námahy.

Police pod umyvadlem je nejhezčí v kombinaci nerezové oceli a skla. Ocelový rám může sloužit jako podpora i pro umyvadlo a vůbec přitom nevadí, že bude vidět trubka odpadu se sifonem. Stačí, když vše pořídíte v nerezovém odstínu a uvidíte, že i výrazný odtok z umyvadla vypadá ve stříbrném kabátě šmrncovně. Tím spíš, když k němu bude ladit podpěrná konstrukce svislých tyčí doplněných o nenápadné skleněné police. Na ty se parádně hodí ukládat koupelové potřeby – osušky, ručníky, mýdla a podobně.

Nad umyvadlem je potřeba počítat s tím, že je centrem dění obvykle zrcadlo. Podle toho by taky mělo vypadat i další zařízení. Dnes už dávno vyšla z módy kdysi téměř povinná zrcadlová skříňka. Nahradilo ji větší zrcadlo doplněné zpravidla římsou nebo mělkou policí ze skla, případně nika směrem dovnitř do stěny. Obě varianty jsou vzdušné a stoprocentně odpovídají současným trendům. Jasně, znamená to nutnost pravidelného úklidu, ale to by vás stejně neminulo ani se vzpomínanou zrcadlovou skříňkou.





Vnořené niky opticky zvětší prostor

Už jsme to trochu nakousli o něco výše – vnořené zákoutí je bezva variantou pro ukládání všech potřebných maličkostí. Velkou výhodou je to, že vám do místnosti nevyčnívají žádné hrany ani rohy, o které byste se mohli při neopatrnosti zranit. Kromě toho je úložný prostor chráněný z obou boků i shora, takže jsou zde uložené věci v bezpečí víc, než kdybyste je vyskládali na klasickou poličku.

Parádní jsou vnořené niky v tak zvané falešné stěně hlavně u vany nebo sprchy. Tady vzpomínaná bezpečnost platí dvojnásobně, a navíc můžete tento prostor využít i pro věci, které jsou křehké. Zaručeně o ně totiž nezavadíte, když byste se náhodou nekontrolovaně otočili. Jasně, na sklenice na víno je to taky dobrý odkládací prostor, ale tady už doporučujeme maximální opatrnost. Přece jen tenkostěnné sklenice v koupelně jsou do jisté míry nebezpečné.

Pokud chcete mít jistotu, že vám z vnořeného prostoru ve stěně nic nevypadne ven, můžete kousek nad římsou napříč umístit drátěnou tyčinku, která zastaví lahvičku s šamponem, která by chtěla spáchat sebevraždu pádem na kachličky. Sice se vám pak budou věci o fous hůře vytahovat a dávat zpět na místo, ale za to budete mít jistotu, že co do niky uložíte, to tam zůstane a nerozbije se. A to se vyplatí, ne?

A jsme na konci třetího dílu s tipy na úložný prostor v koupelnách. Věříme, že jsme vás aspoň trochu inspirovali nápady a tipy. Nebojte se, protože toto ještě nebyl závěrečný díl, takže se můžete těšit na další várku vychytávek. A pokud vás zaujaly naše nápady, neváhejte si podrobněji prohlídnout náš blog, na který vám pravidelně zavěšujeme nové články plné zajímavostí a inspirace. Tak na ně občas mrkněte, budeme rádi, když vám pomůžou.



Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste