Jak na úložný prostor v koupelně – 4. díl

628 Koupelna inspirace , Tipy a triky

povíme si něco o otevřených policových regálech i vestavném úložném prostoru. Samozřejmě to není ani zdaleka všechno, co se v tomto článku dozvíte, tak ho neváhejte dočíst až do konce. Mimochodem, další tipy na úložné prostory v koupelně jsme pro vás sepsali v předchozích dílech, tak je pak taky prolítněte. Pojďme na čtvrtý díl.

Vykouzlete police z dřevěných bedýnek

Pevné dřevěné bedny a bedýnky patřily odjakživa k povinné výbavě dílen, přístavů nebo obchodů s potravinami. Většinou slouží k přepravě zboží, ale poslední dobou je můžeme stále častěji vidět i v domácnostech jako základ pro výrobu nábytku. Populární jsou například knihovny z dřevěných bedýnek, konferenční stolky nebo botníky. Je to zkrátka chytrá cesta, jak si postavit úložný prostor na míru svým potřebám. A proto tyhle prověřené pomocníky můžete využít klidně i v koupelně.

Umístění bedýnek je na vás. Můžete dát přednost obyčejnému položení na zem, kdy otevřená horní strana bedýnky bude kolmo k podlaze směřovat dovnitř do místnosti. To je asi nejjednodušší varianta, která vás nebude stát žádný čas. O fous pracnější, ale o hodně elegantnější je zavěšení dřevěné bedýnky na stěnu. Opět platí, že v takovém případě míří otevřená strana bedýnky do prostoru pokoje a boční stěny vytvoří polici obehnanou zboku i shora dřevěnou ohrádkou.

Než se pustíte do vylepšování koupelny dřevěnou bedýnkou, zaměřte se na povrchovou úpravu. Dřevěná bedýnka je sice odolná, ale konstantní vysoká vlhkost v koupelně by jí za nějaký čas ubrala na kráse i pevnosti. Proto nejdřív povrch bedýnky přebruste a pak dřevo přelakujte, případně ošetřete jiným prostředkem proti vlhkosti, které ale není zdraví škodlivé ani při použití v interiéru. Až to budete mít, zbývá už jen bedýnku postavit na místo nebo připevnit na stěnu a máte hotovo.





Vystavte to nejhezčí všem na oči

Jsou věci, kterými se nikdo z nás v koupelně chlubit nepotřebuje. Může to být značka zubních kartáčků, kartáč na vlasy, na kterém vždycky zůstane po učesání aspoň jeden vlas viset nebo třeba starší kosmetické zrcátko, které je sice obouchané, ale máme s ním tolik zážitků, že ho za žádnou cenu nechceme vyhodit. Všechny tyhle věci proto většinou schováváme tak, aby na první pohled nepadly do oka komukoliv, kdo vejde do koupelny. Obzvlášť ne nějaké kriticky založené návštěvě.

Pak jsou ale v koupelně věci, kterými se naopak chlubit můžeme, ale neděláme to. Nejde ani tak o prodejní cenu věcí, ale spíš o jejich estetickou hodnotu. Určitě to znáte. V trendy apartmánech i hotelích mívají na polici v koupelně malinké balíčky sprchové kosmetiky s parádnickou mašličkou nebo v elegantních flakóncích. Zkrátka přichystají pro hosty nejen praktickou výbavu, ale zároveň myslí i na estetickou stránku věci. A úplně stejně se můžete zařídit doma v koupelně i vy. Stačí chtít.

Bude se vám k tomu hodit otevřený policový systém nebo regál, do kterého vyrovnáte elegantní kousky kosmetiky, lahvičky z broušeného skla nebo parádnickou keramickou mýdlenku. A pozor, nemusíte se omezovat jen na výbavu určenou výhradně do koupelen. Pěkným zpestřením může být vonná svíčka, váza s přiměřeně velkou kyticí nebo soška či jiná dekorace. Důležité je, abyste nevybrali na výstavku moc věcí. Každý kousek potřebuje svůj prostor, aby vynikl a dělal parádu. Zbytek už je na vás a vaší fantazii.





Nezapomeňte na vestavný úložný prostor

Vestavné skříně známe všichni a víme, že v chodbách, halách i jeden mají své pevné místo, protože z malého prostoru dokážou udělat velkorysý úložný prostor na rozličné malé i střední věci. Není to ale jediná vestavná věc, kterou lze využít ke skladování potřebných maličkostí. Jasně, do koupelny určitě vestavná skříň nepatří, protože by se tam pak nedalo hnout, ale to neznamená, že se tam neuživí jiný vestavný úložný prostor. Je ale potřeba na něj myslet už při zařizování koupelny.

Ideální variantou je využití prostoru pod umyvadlem. I pokud patříte k minimalistům, kteří si nechají vyzdít ostrůvek pod umyvadlo, máte příležitost využít vestavný prostor. Ostrůvek pod umyvadlem, které pak leží zcela na horní části, můžete udělat trochu širší a vytvořit přiměřeně širokou škvíru, do které naskládáte, co bude potřeba. Tím pádem se obejdete bez koupelnové skříňky pod umyvadlo, ale zároveň budete mít chytrou schovku pro čisticí prostředky, prací prášek i aviváž.

Vestavný úložný prostor takového typu navíc zvenku nemusí být ani příliš vidět. Celý ostrůvek pod umyvadlem můžete klidně nechat obložit kachličkami dle vašeho vkusu, takže bude skulina ve stěně vidět jen zepředu. Pokud využijete celou výšku ostrůvku, doporučujeme prostor rozdělit do dvou až tří pater, abyste mohli uložit víc věcí, případně abyste měli rezervu na další maličkosti, které budete potřebovat schovat, když přijede nečekaná návštěva.






Ať žije černo-bílá

Říká se, že v jednoduchosti je krása. O obkladech v koupelně to platí dvojnásob. Je pravda, že v posledních letech trhaly rekordy šestiúhelníkové vzory kachliček, odvážné kombinace barev nebo iluze malinkatých čtverečků, ale to už je pryč. Stále častěji se lidé i bytoví designéři vracejí ke klasice, která je ověřená lety a generacemi, akorát dnes ji můžete mít i v top kvalitě. Základní variantou obkladů je totiž kombinace černé a bílé. Většinou jsou to bílé obdélníkové kachličky doplněné o tmavou spárovací hmotu.

Výsledek působí konzervativně, neruší a dává prostor pro barevné doplňky. Navíc se s bílými obkládačkami můžete pustit i do takových věcí jako je černé umyvadlo nebo sprchový kout a nepřijdete o pozitivní vyznění koupelny ani o dostatek světla. Stejně tak si klidně můžete dovolit přidat i černé police. Na konec uvidíte, že obklady prosvětlí místnost a černá sanitární technika i police budou působit velmi elegantně.

Pokud je na vás černo-bílá kombinace moc smutná, vyberte si jednu až dvě další barvy, kterými koupelnu rozveselíte. Můžete ji využít na osušky, závěsy i drobné dekorace. Působivá je například žlutá, kterou můžete ozvláštnit například gumovou kachničkou. Jestli ani to nebude stačit ve vaší touze po barvách, přidejte mezi bílé kachličky do obkladu sem tam i jinak barevnou kachličku. Doporučujeme ale vybrat jednu, maximálně dvě barvy, aby výsledek nebyl naopak moc divoký.

A to je ze čtvrtého dílu našeho přehledu koupelnových trendů všechno. Doufáme, že jste se dozvěděli něco zajímavého a inspirovali jste se k vylepšení své koupelny. A až budete mít všechno hotovo, uvařte si šálek dobré kávy nebo čaje a začtěte se do dalších článků, které pro vás pravidelně zavěšujeme na náš blog. Uvidíte, že vás potěší.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste