Jak na úložný prostor v koupelně – 5. díl

957 Koupelna inspirace , Tipy a triky

Tentokrát se podíváme na využití stěn, když není místo na zemi, povíme si něco o tom, jak kombinovat materiály, nebo jak udržet nepořádek mimo dohled. A to není všechno, tak si udělejte pohodlí, protože přečtení celého článku vám zabere asi pět minut. Můžete si je udělat ještě příjemnější třeba šálkem voňavé kávy. Máte? Tak jdeme na to.





Ukládejte věci do výšky

Malá koupelna je pro někoho noční můrou, se kterou si neví rady. Ať dělá, co dělá, nedaří se mu dostat do místnosti všechny potřebné věci, protože je na podlaze zatraceně málo místa na skříňky nebo jiný úložný prostor. Naštěstí dneska není problém využít jakýkoliv volný prostor v koupelně na uložení potřebných nezbytností. Ano, bude to chtít trochu přemýšlení a píle navíc, ale výsledek stojí za to, a navíc je velmi šik.

Volné místo má většina z nás například nad toaletou. Pokud máte doma malou koupelnu spojenou se záchodem, určitě tento prostor využijte. Ale pozor, na klasickém WC byste to mohli odbýt obyčejnou závěsnou policí, ale v koupelně se záchodem by to byla škoda, protože jde vedle praktické funkce i o eleganci a estetiku. Naštěstí existují šikovné závěsné skříňky, které tak akorát vejdou na zeď za záchodem. Zároveň vám ale nebudou nahánět strach tím, že visí přímo nad vámi.

Druhou chytrou cestou, jak využít více prostoru na stěnách, jsou háky a háčky. Nejde ale jen o klasické umístění ručníků, osušek a dalších drobností. Háčky by měly unést třeba látkový vak, do kterého odkládáte špinavé prádlo, když není dost místa na koš na zemi. Takto zavěšený vak musí splňovat přísné estetické normy. Rovnou zapomeňte na obyčejný pytel z tenké látky. Naopak, volte pořádnou a velkorysou tkaninu s ozdobným motivem zvenku. Mimochodem, když dovnitř vhodíte vonné mýdlo, bude i přes prádlo hezky vonět.

Objevujte kombinace materiálů

Teď se na chvilku zastavíme u toho, jak bojovat s nudnou výbavou koupelny. Ne vždycky je dobré vybírat veškeré zařízení místnosti v jednom stylu. Jistě, nic tím nezkazíte, ale ani nic nezískáte. Obzvlášť ne osobitý interiér, u jehož tvoření to chce občas spoléhat na intuici a risknout neotřelou kombinaci kousků z jiné kolekce nebo z jiného materiálu. Možná vás překvapí, co všechno se k sobě hodí, pokud si dáte trochu práce s laděním kompletního vyznění koupelny.

Parádní je například dřevěné doplňky a volně stojící vana, která může být v lesklém ocelovém tónu nebo třeba z betonu. Vana bude v takovém případě středobodem vaší koupelny a stane se základem, k němuž budete skládat ostatní menší věci. Zbývá zvolit dva až tři další materiály a s těmi pracovat. Elegantní jsou třeba pletené koše na drobný textil nebo dřevěné stoličky pro pohodlnější vylézání z vany. Ale ve výsledku je jedno, jestli vsadíte na dřevo, ratan nebo plsť. Vždycky můžete vykouzlit působivý interiér. Jen musí mít dost místa na to, aby vyniknul.

Náš tip na dovybavení jiným materiálem jsou žebříkové police. Ovšem je potřeba postarat se o bezvadný zevnějšek, který zároveň ochrání dřevo před vlhkostí v koupelně. Ideální je ke zmíněné tmavší vaně bílý, matný povrch schůdků, do kterých umístíte police stejné barvy. Vznikne vám optimistický úložný prostor, kam se vejde vše potřebné pro ranní hygienu i pomalou relaxační lázeň. Jen si dejte pozor, ať dáváte těžší věci dolů a lehčí nahoru. Zvýšíte tím stabilitu schůdků.






Zavřete nepořádek mimo dohled

Ať chceme, nebo nechceme, vždycky se v koupelně objeví drobnosti a věci, které nechceme nechávat na očích. Nemusí to být hned otřískaný kartáč na vlasy nebo podřené zrcátko. Klidně může jít o běžné věci, které ale nemají valnou estetickou hodnotu a hosty by asi nepotěšily. Proto je dobré mít v koupelně uzavíratelný prostor, kam všechny tyto věci schováme. Zůstanou po ruce, ale nebudou nikoho rušit od parádnické výbavy místnosti.

Zajímavou variantou je třeba koupelnová skříňka pod umyvadlo, kterou můžete upozadit jednoduchou fintou. Pokud máte obloženou stěnu, použijte na pohledové strany skříňky totéž obložení, přinejmenším stejnou barvu nebo vzor. Uvidíte, že skříňka pak opticky splyne se stěnami koupelny a nechá prostor na vyniknutí jinému vybavení. A to je přesně ten základ, který potřebujete pro šik koupelnu.

Na odiv pak pro oči všech doma můžete nechat vystavené dekorace nebo drobnosti běžné potřeby, které jsou pohledné a sedí k sobě jako ulité. Skvěle vypadají třeba pletené košíky, květina v hrnečku nebo porcelánové vázičce, případně elegantní taštička na kosmetiku s květinovým vzorem nebo jiným působivým zevnějškem. Pracovat můžete i s tloušťkou a odstínem rámu zrcadla. Úzký rám zostří hrany a vyzvedne minimalismus, tlustší rám v krémovém odstínu nastolí pocit pohodlí.





Vsaďte na široký šuplík a plovoucí police

Znáte to, skříňky plné poliček jsou sice bezva, ale mají i své nevýhody. Například nikdy nevidíte na všechny uložené věci najednou, a to je škoda. Proto se podle nás v koupelně vyplatí široký šuplík – ideálně ve skříňce pod umyvadlo. Do něj vám vejdou všechny věci denní potřeby, včetně maličkých kartáčků a tyčinek na čištění uší. A hlavně, po vysunutí šuplíku uvidíte vše jak na dlani, žádné schovávání věcí za sebe. Jednoduše najdete na první dobrou to, co zrovna potřebujete.

Šuplík by neměl být zbytečně vysoký, protože pak by se vám v něm zase začaly ztrácet věci. Tedy ztrácet, spíš překrývat jinými, ale se stejným výsledkem. Takže volte variantu širokého a dlouhého šuplíku. Klidně může být třeba 60 x 60 cm. Do takového pěkně rozprostřete to nejpotřebnější a zbytek uložíte na výsluní, třeba plovoucí police.

Plovoucí police jsou ve skutečnosti skleněné destičky připevněné ke zdi ne příliš viditelnými úhelníky. Výsledný dojem klame oko, takže průhledné skleněné poličky jakoby plují vzduchem u stěny. Stejně tak věci, které na ně položíte. Samozřejmě vás budou lákat k dívání, tak na to myslet, až se budete rozhodovat, co na takovou prémiovou polici dáte. A rada na závěr, raději poličky nechte poloprázdné, než aby byl přeplněné. Pak by totiž ztratily lehkost a zdání toho, že plují.

A to už je od nás ke koupelnovému úložnému prostoru všechno. V pěti dílech jste se dozvěděli dvacet tipů, co všechno můžete v koupelně udělat, pokud jde o úložný prostor. Věříme, že jsme vás inspirovali, takže se k nám na blog zase vrátíte. A až budete mít dlouhou chvíli, přečtete si třeba některý z našich dalších článků.









Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste