Jak na walk-in sprchový kout – 3. díl

Vítejte u třetího dílu naší série, ve které se věnujeme sprchovým zástěnám, které volně ohraničují prostor pro sprchování, a to bez vyvýšené vany, jak tomu bývá u sprchových koutů nejčastěji. Tohle elegantní řešení si můžete pořídit i do své koupelny, a navíc vás nebude stát žádné velké peníze. I tentokrát vám naservírujeme čtveřici tipů, díky kterým můžete doma koupelnu vylepšit a pozvednout její styl zase o pár stupínků výše. Začneme tipem na dvojici sprchových hlavic, což oceníte hlavně ve větších koupelnách, kde se budete moct chodit sprchovat ve dvou. Pak se zaměříme na rustikální notu, kdy si ukážeme, jak můžete využít kachličky pro vyvolání efektu dřeva, aniž byste riskovali promáčení materiálu. Třetí přijde na řadu tip na designovou zástěnu kombinující sklo a kov. A pokud dočtete až na konec článku, najdete tam ještě jeden extra tip. Nachystejte si něco dobrého na zub a jdeme se na vše podívat podrobněji.

Moderní koupelna s walk-in sprchovým koutem za čirou skleněnou zástěnou

Máte místo pro dva? Využijte ho!

Otevřená sprcha má spousty výhod. Jednou z nich je volný prostor, který si můžete ohraničit podle svých potřeb. Nemusíte se nechat svazovat sériově vyrobenými bočnicemi nebo zatahovacími dveřmi ani dávat pozor, jestli už náhodou nešlapete na okraj vaničky, která má za úkol svádět vodu do odtoku. Pokud chcete a máte na to prostor, můžete si vykouzlit sprchovací prostor přesně tak rozlehlý, jak si budete přát. Má to ještě další výhodu, pokud je vás doma víc a máte k sobě blízko. Do walk-in sprchového koutu totiž můžete hravě naistalovat vícero vodovodních baterií nebo sprchových hlavic. To znamená, že se můžete jít sprchovat společně s partnerem nebo partnerkou, a navíc ani jeden z vás nebude muset snášet mezičas, kdy normálně druhý používá sprchu a vy chladnete.

Aby řešení dvou sprch mělo efekt, budete potřebovat velkorysý prostor. Nepředstavujte si hned obří halu nebo podkroví, které mistrně přetvoříte v lázním podobnou koupelnu jako na zámku nebo ve vile milionářů. Úplně stačí, když budete mít podél stěny prostor široký aspoň 120 cm. To je minimální zdravá vzdálenost, abyste se při umývání s druhým člověkem nepošťuchovali při zvedání rukou nebo otáčení. Jestli chcete mít větší pohodlí, raději si vyhraďte metr a půl. Pak už budete mít dost místa na všechno a bez kompromisů. Délku stěny rozdělíte napůl a sprchy pak umístíte doprostřed na každou stranu. Tím budete mít základ, na kterém můžete stavět dál. Určitě doporučujeme nezastavit se jen u prostých dvou sprchových hlavic.

Mladý pár vybírá sprchu do nové koupelny

Kromě dostatečné šířky budete potřebovat i hloubku, tedy prostor, který směřuje pryč od stěny se sprchami. I tady byste měli chtít nejméně 60 cm. Ale stejně dobře můžete prostor nechat úplně otevřený, abyste mohli ke sprchám pohodlně přicházet a odcházet z nich nezávisle na přesném směru. Chce to ale uspořádání ostatního vybavení v koupelně tak, aby bylo spíš na straně od prostoru pro sprchování. Správně hádáte, že mezi zbytkem koupelny a sprchami bude potřeba zástěna nebo oddělovací stěna, které zabrání zbytečnému cákání mimo vyspádovanou podlahu poblíž sprch. Pro lepší přehled je dobré vyspádovanou podlahu u sprchy obložit jinou barvou kachliček. Tím budete mít luxusní sprchovací kout pro dva.

Vykouzlete rustikální styl pomocí správných kachliček

Máte rádi přírodní materiály a chtěli byste je v maximální možné míře používat všude? To je skvělé. Je ale pravda, že některé materiály by si s vysokou vlhkostí a srážející se vodou v koupelně poradily jen velmi těžko. Dost pravděpodobně byste je pak museli pravidelně měnit, protože by je vlhko a změna teplot postupně rozložily. Naštěstí existují varianty, jak vytvořit dojem přírodního materiálu, například dřeva, aniž byste si na sebe upletli bič v podobě krátké životnosti materiálu. Jednou z variant jsou kachličky s kresbou, která připomíná dekor dřeva. Je jedno, jaký odstín nebo jakou kresbu imitující dřevo vyberete. Určitě jich najdete v prodejnách řadu. Takže v tomhle vám radit nemusíme.

Nepodceňte ale tvar a velikost kachliček. Pokud chcete vyvolat dojem dřevem obložené stěny, volte dlouhé pásky tenkých kachliček, které vám zručný řemeslník precizně vyrovná vodorovně na stěnu. Tím vzniknou pruhy, které i z blízka budou silně připomínat dřevěné laťky, které se používají na obložení. Skvělé na tom je, že neriskujete žádné poškození vodou. Kachličky v klidu jednou za čas utřete a vyčistíte, jak jste zvyklí. Žádnou jinou speciální údržbu nepotřebují. Vy získáte pro svou koupelnu unikátní rustikální nádech a nebude vás to stát žádné nervy ani nižší životnost použitého materiálu.

Sprchový kout obložený kachličkami imitujícími kresbu přírodního dřeva

Pokud chcete takovou koupelnu vyladit k dokonalosti, nespokojte se jen s obkladem stěny walk-in sprchového koutu. Naopak prvek zopakujte například vedle vany, pokud ji budete mít v koupelně zároveň se sprchou. Nebo obložení použijte v blízkosti umyvadla. Samozřejmě neplatí, že by vždy kachličky musely sahat stejně vysoko jako ve sprchovém koutě. Jednoduše zvolte přiměřenou výšku třeba podle hrany koupelnových skříněk nebo podle umyvadla. Zbytek stěn nechte pokrytých jen malbou, aby obložení v tomto kontrastu vyniklo. A to je celé kouzlo.

Nepodceňte styl zástěny. Vyplatí se připlatit si

Je nabíledni, že když nemáte klasický sprchový kout, je v otevřeném prostoru všechno vidět dvakrát tak dobře. To znamená, že pokud chcete nějakou částí walk-in koutu udělat dojem, bude to nejpravděpodobněji sprchová zástěna. Tato dělicí stěna může být z různých materiálů a různé kvality. Na první pohled rozdíly nemusejí být velké, ale dejte si na ně dobrý pozor. Postupem času se totiž méně kvalitní zástěny rychleji opotřebují, bude na nich vidět usazující se nečistota nebo se začne objevovat patina, kterou ale na tomto kuse výbavy určitě vidět nechcete. Proto je vždycky lepší nechat si při zařizování walk-in sprchového koutu nějaké peníze stranou, abyste mohli pořídit kvalitnější zástěnu.

Nám se velmi líbí kombinace skla a kovu, ale můžete si zástěnu vybrat i z jiného, třeba neprůhledného materiálu. Hlavně v menších koupelnách však daleko lépe zapůsobí průhledná skleněná zástěna, která dovolí světlu volně prostupovat dál do místnosti, aby koupelna vypadala prostorněji a vzdušněji. A to přesně potřebujete, pokud by jinak místnost působila stísněně, nebo třeba příliš plná dalšího vybavení. Často totiž kvůli pračce, sušičce a dalším nutným věcem není v koupelně moc k hnutí. Proto udělejte vše pro to, abyste vzbudili dojem vzdušnosti. A k tomu vám skleněná zástěna poslouží dokonale.

Moderní minimalistická koupelna s walk-in sprchovým koutem krytým rámovanou skleněnou zástěnou

Můžete zvolit čistou skleněnou desku, kterou si necháte přimontovat na nenápadný držák. To je dobrý základ, kterým ale neuděláte co do designu velkou díru do světa. Daleko elegantnější řešení je kovový rám, třeba i členitější. Zajímavým řešením je jak klasický rám kolem zástěny, tak další varianty. Nám se například velmi zalíbil rám z matného kovu v černém provedení, který kromě obvodu opticky rozděluje zástěnu na menší sekce. A je jedno, jestli to budou pravidelné čtverce nebo jiné tvary. Výsledek vypadá fantasticky a luxusně. Pokud se vám povede ušetřit nějakou korunu navíc, investujte ji do designové zástěny a nebudete litovat.

Nasaďte třešničku zabudovanou poličkou na kosmetiku

Úložného prostoru v koupelně nikdy není dost. Už jen ručníky všech členů rodiny, sem tam nějaký župan nebo zateplené přezůvky. A to jsme se ještě ani nedostali ke kosmetice, sprchovým potřebám nebo dalším drobným a středně velkým věcem k osobní hygieně. Ve zdi zabudovaná police může vyřešit starosti s tím, kam umístíte všechny šampony, sprchové gely, mýdla nebo kondicionér. Navíc takový úložný prostor přímo ve sprchovém koutu oceníte při každém sprchování, protože budete mít všechny tyhle potřebné věci kdykoliv na dosah.

Zabudované police a přihrádky jsou nejčastěji ve falešné stěně. Takže tohle řešení využijete hlavně v případě, že máte v koupelně možnost zkrátit místnost o deset nebo dvacet centimetrů, abyste mohli vytvořit prostor pro zabudovanou polici. Opět doporučujeme na tohle najmout zručného řemeslníka, který vám prostor včetně obložení vykouzlí podstatně rychleji a precizněji, než kdybyste se o to pokoušeli svépomocí.

Moderní koupelná se zabudovaným úložným prostorem ve stěně sprchového koutu

Tím jsme se dostali na konec třetího dílu našeho seriálu o walk-in sprchových koutech. Doufáme, že i tentokrát jste si mezi našimi tipy našli některý, který si doma rádi vyzkoušíte. A pokud vás minuly předchozí díly, určitě se k nim vraťte, abyste měli kompletní přehled o všech možnostech. Kdybyste chtěli další zajímavé tipy nejen ze světa nábytku, mrkněte se taky na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste