Jak na walk-in sprchový kout – 4. díl

Ve čtvrtém díle naší série, ve které se věnujeme sprchám se zástěnou, budeme pokračovat v praktických tipech, které se vám budou hodit doma i jinde. Využijete je všude tam, kde si nebudete chtít dělat starosti s klasickým sprchovým koutem s vyvýšenou vanou nebo uzavřeným prostorem obehnaným stěnami z plexiskla. Pokud jste ještě nestihli přečíst předcházející tři díly, určitě se k nim po přečtení tohoto vraťte, abyste měli kompletní přehled o všech možnostech, které ve spojitosti s tímto moderním typem sprchových koutů můžete využít. A co nás tentokrát čeká? Začneme tipem na umístění ovládání sprchy, abyste to měli co nejpohodlnější. Pak se podíváme na výhodu střešního okna, což oceníte v horních patrech domů nebo podkrovních bytech. Jako třetí přijde na řadu řešení situace, kdy nemůžete udělat sprchový kout přímo na úrovni podlahy. No a pokud dočtete až na konec článku, dozvíte se ještě jeden bonusový tip navíc. Pohodlně se usaďte, podejte si něco na zub a jdeme na to.

Minimalistická bílá koupelna s walk-in sprchovým koutem děleným od toalety tenkou skleněnou zástěnou

Walk-in sprchový kout patří na konec, ovládání na začátek

Možná si říkáte, že sprchový kout, který je umístěný v úrovni podlahy v koupelně znamená automaticky mokré kachličky v celém zbytku místnosti. Ale ve skutečnosti je to jinak. Většinou jsou totiž walk-in sprchové kouty situované co nejdál od dveří do koupelny, abyste při odchodu ze sprchy nenašlapali po celé koupelně a taky aby na vás od dveří netáhlo, když jde o otevřený prostor na rozdíl od klasického sprchového koutu. Samozřejmě platí, že je podlaha v nejbližším okolí koutu vyspádovaná k odtoku. Ten bývá u stěny na kraji koutu nebo uprostřed. Vždycky ale dostatečně daleko od nábytku, skříněk nebo umyvadla, kde byste vodu na podlaze ani na stěně určitě nechtěli. Zbytek už odchytne praktická zástěna nebo dělicí stěna.

Zatímco sprchový kout patří až na konec koupelny, ovládání sprchy byste měli mít podstatně blíž. Jde o to, že po cestě do sprchy budete chtít dopředu nastavit příjemnou teplotu vody, abyste pak po prvních kapkách ze sprchové růžice nevypískli po nepříjemném zásahu studenou na záda. I proto většina bytových architektů ovládání sprchy ve walk-in koutech dává na kraj nejblíž ke zbytku koupelny. Ideálně zároveň na protilehlou stranu, než je sprchová hlavice. Tím zajistí možnost pohodlného ovládání sprchy, kterou tak můžete v klidu nastavovat i v oblečení. To se vám bude hodit hlavně v případě, že máte v domě bojler na teplou vodu. Pak chvíli trvá, než teplá steče potrubím až ke sprše. Vy se v mezičase stačíte akorát tak svlíknout a vše bude v pohodě.

Walk-in sprchový kout na vzdálené straně šedé moderní koupelny s příjemným jemným osvětlením

Jestli si chcete ovládání sprchy vyladit k dokonalosti, můžete si nechat spínač instalovat dvojí. Jeden můžete mít klidně hned za dveřmi v koupelně, takže sprchu zapnete třeba hned po stisknutí vypínače se světlem, zatímco druhé ovládání bude přímo ve walk-in koutě poblíž sprchy. Na to snadno dosáhnete přímo při sprchování. Takže až budete potřebovat ubrat horké, kvůli mytí hlavy nebo když se budete chtít začít otužovat, nemusíte se nikam natahovat. Zároveň si ale kdykoliv budete moct pustit sprchu pohodlně už dopředu, abyste si pak mohli stoupnout pod dokonale vyhřátou vodu, když se například vrátíte ze zimní procházky se psem, rybaření nebo z výletu, na který jste se měli lépe obléct.

Zatočte s tmou v koupelně pomocí okna

Okno v koupelně je skvělá věc. Sice můžete všechno vyřešit umělým osvětlením nebo rafinovaně umístěným LED svítidlem, ale není to ono. Aspoň ne přes den, kdy je daleko přirozenější a příjemnější slunce. Je pravda, že okno v koupelně může pro některé povahy znamenat ohrožení, protože nechtějí, aby je kdokoliv zvenku byť jen zahlédl v koupelně. To se dá jednoduše vyřešit úpravou skla tak, aby bylo průsvitné, ale ne průhledné. Případně existují i skla, které zvenku působí jako zrcadlo, zatímco zevnitř je vidět ven poměrně slušně. Přesto v případě klasicky umístěného okna doporučujeme zvolit mléčné nebo kouřové sklo, které není průhledné ani jedním směrem. Takovým oknem se dostanou dovnitř do koupelny sluneční paprsky, ale zároveň nebudete riskovat žádné nechtěné pohledy kohokoliv cizího z ulice.

Pokud máte koupelnu v patře nebo podkroví, tím lépe. Na první pohled by se sice mohlo zdát, že vás čeká tmavá místnost, do které budete muset dát více světel, ale nemusí to být pravda. Pokud máte v koupelně šikmou střechu, dejte si tam střešní okno a budete nadšení. Ve srovnání s klasickým oknem v přízemí to má obrovskou výhodu v tom, že vás nikdo nemůže sledovat. Nemusíte si pořizovat reflexní ani mléčné nebo kouřové sklo. Prostě si necháte naplno dovnitř proudit sluneční paprsky ve dne a v noci si naopak můžete užívat romantické sprchování pod hvězdnou oblohou. Teda když se venku umoudří počasí a bude jasná noc bez mráčků. Zní to lákavě co?

Moderní minimalistická koupelna v patře domu s čistým designem a střešním oknem pod bytelným trámem z masivu

Ještě přidáme jednu vychytávku, kterou určitě využijte, pokud při zařizování koupelny nebudete muset škrtit rozpočet. Existují okna se samočisticím sklem. Tím máme na mysli samočisticí venkovní stranu. Oceníte to hlavně tehdy, když bude okno z venku špatně přístupné. Buď bude moc vysoko na to, abyste ho pohodlně umývali zevnitř z koupelny, nebo na střeše nebude pořádné místo, kde byste se mohli zapřít, abyste nemuseli při umývání nervózně viset na žebříku. Se samočisticím sklem můžete okno nechat umístit výš, klidně i nad hlavu, abyste měli ze sprchy perfektní výhled na nebe. Ve dne dostanete od slunce příjemnou dávku vitaminu D a v noci vás potěší nejednou souhvězdí.

Vyzkoušejte vyvýšený walk-in sprchový kout

Tohle řešení je záchranou pro všechny, kdo žijí ve starších domech na vesnici nebo v budovách, které mají specificky řešené potrubí a odtok. Normálně byste v takových domech a bytech nemohli walk-in sprchový kout zabudovat, protože by nebylo kam dát trubky, případně by nešlo dostatečně vyspádovat podlahu, aby všechna voda stékala do kanálku odtoku. To byste pak měli v koupelně pěkně nacákáno, což by se vám určitě nelíbilo. Naštěstí se dá i klasický walk-in sprchový kout udělat takříkajíc na vysoké noze. Normálně mu postavíte vyvýšenou plochu, pod kterou se parádně schovají veškeré trubky, a navíc ještě zůstane dost místa na vyspádování podlahy směrem k odtoku.

Nejlépe to funguje na kraji místnosti. Jinak byste měli uprostřed koupelny vyvýšené pódium se sprchou, což by nevypadalo dobře. Naopak u stěny na konci koupelny je to elegantní doplněk a zajímavé ozvláštnění prostoru. Schod nahoru na vyvýšenou podlahu walk-in koutu ani nemusí být extra vysoký. Počítejte s deseti až dvaceti centimetry. Takový nízký schod v pohodě zvládne zdolat i starší člověk nebo kdokoliv s méně závažným pohybovým omezením. Pravda, nebude to už plnohodnotně bezbariérový sprchový kout, jako kdyby byl na úrovni země, ale i tak stojí za to mít raději toto řešení než o něco vyšší sprchový kout s vanou.

Prostorná a světlá bílá koupelna s rohovou vanou a vyvýšeným sprchovým koutem s prosklenými dveřmi

Abyste měli z takhle vyvýšeného sprchového koutu opravdu radost, je dobré ho designově vyladit. Je jasné, že zboku budete potřebovat zástěnu. V tomhle případě vám radíme sáhnout po prosklené, která nebude opticky zmenšovat o něco nižší prostor. Když budete mít stěnu obloženou světlými kachličkami, taky to pomůže lépe odrážet světlo a kout se bude zdát větším, než ve skutečnosti je. Naopak zemi můžete nechat vykachlíčkovat tmavě šedě nebo jinou nenápadnou, ale tmavou barvou. To vše se k sobě krásně hodí a vytvoří okulibý celek, kterým uděláte dojem na kohokoliv, kdo se u vás rozhodne navštívit koupelnu.

Dopřejte si luxusní prostor ve walk-in sprchovém koutu

Pokud nepatříte k velkým fanouškům vany, bude pro vás tenhle bonusový tip perfektní příležitostí. Určitě souhlasíte, že vana zabírá v koupelně hodně místa. Kvůli ní pak často nezůstává dost prostoru na další vybavení, takže někdy přemýšlíme, jestli nedat pračku se sušičkou raději na chodbu nebo do kuchyně. Když ale navíc vanu nepoužíváte, protože nechcete při koupání plýtvat vodou, je řešení nabíledni. Jednoduše vanu nekupujte. Místo ní si totiž můžete postavit luxusně prostorný walk-in sprchový kout.

Představte si tu pohodu, když byste při sprchování místo 60 centimetrů všemi směry měli v jednom směru třeba 80 cm a v kolmém dalších 170 cm. Takhle byste ve sprše mohli klidně používat stoličku nebo židli na oblečení, které by při běžně dlouhém sprchování zůstalo suché. Zůstalo by totiž dostatečně daleko od tekoucí a cákající vody. Případně můžete takový rozlehlejší sprchový kout využít na přimontování druhé sprchy, abyste se doma mohli sprchovat dva najednou. Ve výsledku se ani nebudete muset omezovat, protože každý budete mít víc místa než ve standardně velkém sprchovém koutu. A na další využití určitě přijdete sami.

Designová koupelna s velkým a prostorným walk-in sprchovým koutem místo vany

Tím jsme se dostali na konec čtvrtého dílu naší série o walk-in sprchových koutech. Určitě jste si i tentokrát našli tip, který vás zaujal. Přejeme vám, ať se vám povede ho využít na maximum a výsledek vám udělá radost. A až budete mít kout vyladěný k dokonalosti, mrkněte se na naše další články na blogu. Najdete v nich další bezvadné tipy na to, jak si vylepšit bydlení.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste