Jak na walk-in sprchový kout – 2. díl

Ve druhém díle naší série budeme pokračovat se zajímavými tipy, které se vám budou hodit, pokud se doma rozhodnete vybudovat jednoduchou zónu na umývání se sprchovou zástěnou a vyspádovanou podlahou bez vaničky jako u klasického sprchového koutu. Pokud vás minul první díl, kde jsme vám naservírovali čtveřici tipů, určitě na něj taky mrkněte, až dočtete tento článek. A co vás vlastně čeká v tomhle díle? Jako první se budeme věnovat malé koupelně, kam potřebujete vměstnat miniaturní sprchový kout bez jakýchkoliv zbytečných centimetrů. Pak se podíváme na způsob, jak vedle sebe srovnat walk-in sprchový kout a vanu, abyste nemuseli ani jednu variantu oželet. Jako třetí přijde na řadu tip na využití výklenku, který by jinak ležel ladem. No a pokud budete mít chuť číst až na konec článku, najdete tam ještě jeden bonusový tip. Jdeme na to. Příjemnou zábavu.

Moderní sprchový kout se zástěnou v koupelně se záchodem

Walk-in sprchový kout je pro malé koupelny ideální volbou

Představte si, že máte malou koupelnu, do které potřebujete dostat kromě umyvadla a sprchového koutu ještě taky pračku, protože na tu jinde v bytě nezbývá dost místa, případně se nedá jednoduše připojit k vodě a odpadu. Běžně byste vymýšleli, jak to udělat s připojením pračky jinde, protože sprchový kout ani umyvadlo z koupelny vyčlenit nechcete. Ale to nemusí platit, pokud se rozhodnete pro moderní sprchový kout na vyspádované podlaze oddělený od zbytku prostoru jen zástěnou z tenkého skla. Pak totiž neztratíte ani centimetr navíc, takže dost možná do místnosti v pohodě vejde i normálně široká pračka, případně aspoň menší s vrchním plněním určitě ano. Ušetříte si navíc i krok do schodu, který byste museli dělat do klasického sprchového koutu. Walk-in je totiž na úrovni podlahy.

Jestli potřebujete ušetřit ještě další místo navíc, klidně moderní sprchu umístěte do rohu. Nemusíte se starat o to, že v koutě místnosti budete mít sešikmení střechy nebo jinou překážku. Pokud jde o walk-in sprchový kout, nejde o klasický box, který je kvádrového uspořádání. Naopak, stačí vám vyspádovat podlahu směrem k odtoku zabudovanému do podlahy a kraj oddělit jednoduchou zástěnou ze skla nebo elegantní neprůhlednou stěnou. Zástěna samozřejmě nemusí sahat až ke stropu. Tím mimochodem získáte i plusové body za styl, protože především v malé koupelně bude vypadat přiměřeně vysoká zástěna vzdušněji, nechá místnosti víc místa a opticky ji nezmenší.

Walk-in sprchový kout v malé koupelně

Pak už vám nic nezabrání kombinovat jednu místnost pro toaletu i koupelnu. I kdybyste válčili s prostorem, klidně můžete malý walk-in sprchový kout vměstnat i poblíž záchodu. Nebude překážet ani nijak omezovat kohokoliv na toaletě, a naopak záchod nebude ubírat na komfortu ve sprchovém koutu. Jednoduše můžete vytěžit z minimálního prostoru maximální užitek, abyste nemuseli doma složitě hledat jiné místo, kam upíchnete aspoň jednoduchý malý záchod, protože do koupelny už by se nevešel.

Zachovejte vanu i sprchový kout

Někdy může situace v koupelně vypadat bezvýchodně, protože se musíte rozhodovat mezi vanou a sprchovým koutem. A není dobré dělat kompromisy v rozměrech, protože pak si neužijete koupel kvůli pokrčeným nohám a sprchu kvůli omláceným loktům o zástěnu. Ale nemusí to být tak horké. Určitě se nevzdávejte ani jednoho. Ať už patříte k zastáncům vany, nebo fandíte sprchovému koutu, můžete mít doma v koupelně s klidem obě tyhle moderní vymoženosti. Stačí pečlivě promyslet prostorové možnosti a uspořádat obě zóny vedle sebe tak, aby na sebe navazovaly bez centimetru zbytečného dělení. Máme pro vás samozřejmě tip, jak to můžete udělat funkčně i elegantně zároveň.

Aby to vůbec šlo provést, budete muset mít aspoň trochu rozumně širokou koupelnu. Pokud nemáte k dispozici aspoň dva metry, asi budete muset stejně volit mezi vanou a sprchovým koutem. Ale vše kolem dvou metrů nebo víc už bude plně stačit. Jako první budete chystat vanu. Ta je totiž rozměrově pevná, takže nemůžete upravovat délku ani šířku podle sprchového koutu. Ale pokud chcete, aby vše lícovalo a krásně sedělo do malého prostoru, volte zabudovanou vanu, která pak bude mít zboku krásně svislou stěnu obloženou kachličkami. Jakmile se dostanete do této fáze, můžete se začít starat o sprchový kout. Pochopitelně v tomhle případě doporučujeme walk-in provedení, které se náramně hodí pro úsporné řešení.

Moderní koupelna s oknem, zabudovanou vanou a sprchovým koutem

Na hraně zabudování vany, které ční volně do prostoru místnosti, přidáte skleněnou dělicí zástěnu. Tím fakticky využijete hranu zabudování jako rozdělovník, který jen nastavíte sklem. A vše směrem dál od vany až ke stěně vyšetříte pro walk-in sprchový kout. Pokud bude mít kout aspoň 60 cm šířku, je to ještě dostatečný prostor na relativně pohodlné umývání. Menší rozměr asi nemá cenu zkoušet, pokud jste nenarostli do neobvykle menší výšky a šířky. Nakonec zbývá vyspádování podlahy a propojení odtoků. Tohle doporučujeme nechat na odbornících, kteří vám během chvilky vše zprovozní tak, aby voda odtékala plynule a jen tudy, kudy má.

Nemáte místo? Postavte si walk-in sprchu ve výklenku

Zatímco v běžných koupelnách jsou výklenky spíš zbytečným prostorem, v moderní a dobře promyšlené koupelně může takový prostor hrát první housle. Je to o tom, jestli si troufnete na netradiční a moderní řešení sprchového koutu v podobě walk-in. Ve skutečnosti nejde o žádná kouzla ani složitou kompozici prvků. Jednoduše vytěžíte z minima maximum tím, že využijete prázdný prostor pro sprchový kout, který nepotřebuje pro zabudování nic moc speciálního, hlavně ne nesmyslný prostor kolem sebe ani vanu nebo vyvýšení. Když vše uděláte správně, získáte kouzelnou sprchu, kterou vám budou závidět možná i nejlepší kamarádi, až u vás po večírku budou ráno oživovat vzpomínky na párty.

Dobrou zprávou je, že potřebujete nutně jen vyspádovanou podlahu s odtokem. A neznamená to, že by vyspádovaná plocha musela být extrémně rozlehlá. Bohatě postačí 70 x 70 cm. Pak už jen přidáte elegantní skleněnou nebo neprůhlednou zástěnu proti cákání vodou na zbytek koupelny a máte hotovo. Samozřejmě po vás nikdo nechce, abyste si takovou věc doma stavěli a zapojovali sami. Mnohem efektivnější to bude za pomocí profesionálů, kteří si dokážou přesně připravit materiál, nařezat kachličky do potřebných tvarů a vyspádovat podlahu tak, aby voda vždycky odtékala správným směrem.

Malá modrá koupelna s walk-in sprchovým koutem v rohu

Pokud chcete přidat ještě punc elegance, vykachlíčkujte nebo si nechte obložit celou podlahu koupelny jedním motivem kachliček. Jen nezapomeňte na to, že ty v oblasti walk-in sprchového koutu by měly mít protiskluzovou úpravu. Bude to určitě pohodlnější, protože jinak by vás čekal při každém sprchování nechtěný souboj s rovnováhou. Nebojte se, neznamená to, že by kachličky nemohly být hladké. Jde jen o povrchovou úpravu, která vodě nedovolí fungovat jako obvykle, tedy kluzce. Ve finále tak budete mít krásnou koupelnu s nedbale elegantním a nenuceným sprchovým koutem ve výklenku, který by jinak zbytečně ležel ladem, případně by sloužil pro odložení věcí do malých skříněk.

Nezapomeňte přidat lesk na závěr

Nablýskané pozlátko není žádný kumšt. Ale vykouzlit doma v koupelně příjemné ambientní osvětlení pomocí LED pásků, to už je jiná písnička. Pokud se vám to povede udělat dobře, můžete si pak jednoduše přepínat intenzitu světla a třeba taky jeho barvu přesně podle svých potřeb. Takže ráno necháte LED pásek zazářit svěží bílou, zatímco večer necháte odstín padnout víc ke žluté a červené, abyste mohli v poklidu ulehnout s klidnou hlavou. Váš mozek totiž žluté nebo načervenalé světlo nepodráždí. Pokud se ptáte, jestli myslíme vážně, že se dá tohle využít i ve sprchovém koutu, tak odpověď zní jednoznačně ano.

Hodí se to proto, že LED pásek můžete snadno vložit do lišty a zakrýt tak, aby na něj nemohla vlhkost ani prach. Asi už chápete, proč jsme o pár vět dřív odpovídali, že to myslíme s páskem v koupelně vážně. Samozřejmě mluvíme o doplňkovém osvětlení. Hlavní svítidlo by mělo být na stropě a další určitě potřebujete kolem zrcadla u umyvadla. Jestli máte ve sprchovém koutě niku se zapuštěným úložným prostorem ve falešné stěně, je to ideální místo pro LED pásek. Ten přijde na vnitřní horní stěnu tak, aby diody směřovaly dolů. Takže po rozsvícení vás nebude nepříjemně oslňovat. A to je celé kouzlo.

Malá koupelna se sprchovým koutem osvětleným LED pásky

Tím jsme se dostali až na konec druhého dílu naší série, ve které se věnujeme fenoménu walk-in sprchového koutu. Jsme rádi, že jste si přečetli i náš druhý díl. Věříme, že i tentokrát budete mít z čeho vybírat, až se doma budete rozhodovat, čím si koupelnu vylepšíte. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Jsou plné zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste