Jak vybrat kvalitní nábytek, který dlouho vydrží

Než se pustíte do nakupování nábytku, je dobré vědět, podle čeho vybírat. Když si dobře promyslíte základní parametry, které pro vás budou vedle ceny určující, určitě najdete krásné a kvalitní kousky, které vám budou doma dobře sloužit mnoho let. Pokud chcete, můžete se před výběrem inspirovat našimi postřehy. Určitě tak nešlápnete vedle, ale naopak budete vědět, na co se při nákupu máte zaměřit, abyste se nenechali unést například jen fantastickým prvním dojmem.

Šťastná rodina ve světlém moderně a jednoduše zařízeném obýváku

Jako první volte materiál

Materiály, ze kterých je nábytek vyroben, ovlivňují jeho vzhled, odolnost, údržbu a cenu. Mezi nejčastější materiály patří dřevo, dřevotříska, kov, sklo a plast. Každý z nich má své výhody a nevýhody.

Dřevo je tradiční a oblíbený materiál pro nábytek. Je přírodní, krásný, teplý a variabilní. Dřevěný nábytek může mít různé povrchové úpravy, barvy a tvary. Dřevo je také pevné a trvanlivé, pokud je správně ošetřeno. Nevýhodou dřeva je jeho vyšší cena, náchylnost k poškození vlhkostí, hmyzem nebo plísní a potřeba pravidelné údržby. I přes některé nevýhody je stále považované za vynikající materiál pro kvalitní postele, stoly nebo skříně.

Dřevotříska je levnější alternativou ke dřevu. Jedná se o materiál složený z dřevěných pilin a lepidla lisovaných do desek. Dřevotříska je lehká, snadno se zpracovává a může mít různé povrchové úpravy napodobující dřevo nebo jiné materiály. Nevýhodou dřevotřísky je její nižší pevnost, odolnost a životnost. Dřevotříska se snadno poškodí vodou, teplem nebo mechanickým namáháním. Také může obsahovat škodlivé látky jako formaldehyd. Ty však dnes v nábytku najdete jen ojediněle, protože výrobci plní platné normy složení lepidla. Proto je dřevotříska plnohodnotnou alternativou dřeva, a navíc většinou s výhodnější cenou. Na spotřební nábytek nebo obyčejné skříňky či police je ideální.

Detail na výběr materiálu a povrchové úpravy nábytku

Kov je dalším častým materiálem vhodným k výrobě nábytku. Je silný, odolný, obstojí před měnícími se trendy v designu a snadno se kombinuje s jinými materiály jako dřevo nebo sklo. Kovový nábytek může být lakovaný nebo chromovaný pro různé efekty. Nevýhodou kovu je jeho vyšší hmotnost, chladnost na dotek a při vyšší vlhkosti nebo námaze rezivění. Kovový nábytek se skvěle uplatní na verandách, v garážích nebo stodolách a dílnách. Kov je skvělý i jako nosná konstrukce pro lavice nebo stoly na venkovní posezení.

Sklo je elegantní a stylový materiál nejen pro nábytek. Je průhledné, lesklé a opticky zvětšuje prostor. Skleněný nábytek může mít různé tvary, barvy a vzory. Sklo je také snadno čistitelné a neabsorbuje pachy ani barvy. Nevýhodou skla je jeho křehkost, těžkost a nebezpečnost při rozbití. Proto se sklo u nábytku používá hlavně tam, kde nehrozí jeho rozbití. Je skvělou volbou pro desku konferenčního stolku, vitríny v obýváku nebo třeba prosklené skříňky v kuchyni. Může najít využití i v exteriéru v případě stolku na terasu nebo pod pergolu. Ale to spíše okrajově. Do dětského pokoje ale nepatří, protože by nebylo bezpečné.

Plast je populární a univerzální materiál vhodný k výrobě nábytku. Je lehký, levný a snadno tvarovatelný. Navíc vás nezklame ani když budete mít neobvyklé požadavky na barvu. Plastový nábytek může mít různé styly, od jednoduchých a funkčních po originální a designové. Plast je také odolný vůči vlhkosti, hmyzu a plísním. Nevýhodou plastu je jeho nižší mechanická odolnost, estetika a ekologičnost. Plastový nábytek se snadno poškrábe, ztrácí barvu a tvar pod vlivem slunce nebo tepla. Určitě neplatí, že by byl plastový nábytek méně kvalitní než alternativy z tradičních materiálů. Jen je potřeba při výběru nehledat jen podle ceny. A pokud si nebudete vědět rady, poptejte se bytových architektů.

Nepodceňte funkčnost nábytku

Nábytek je nejen ozdobou vašeho domova, ale také nástrojem pro zajištění pohodlí a kvality života. Proto je důležité vybírat nábytek s ohledem na jeho funkčnost. Co to znamená a jak to udělat?¨

Spokojení manželé na velké sedací soupravě uprostřed obýváku

Funkčnost nábytku znamená, že nábytek splňuje vaše potřeby a očekávání. Například pokud hledáte pohovku do obývacího pokoje, měli byste zvážit, kolik lidí na ní bude sedět, zda ji budete používat i jako postel, jak často ji budete čistit a jak se hodí k vašemu interiéru. Pokud hledáte stůl do jídelny, měli byste myslet na to, kolik prostoru máte k dispozici, kolik lidí u něj bude jíst, zda ho budete potřebovat i pro jiné účely a jaký materiál je pro vás nejvhodnější.

Vybírat nábytek podle funkčnosti znamená také myslet na jeho praktičnost pro každodenní používání. Nábytek by měl být jednoduchý na používání a snadno přizpůsobitelný a udržovatelný. Například pokud máte malé děti nebo domácí zvířata, měli byste se vyhnout nábytku s ostrými hranami, bílou barvou nebo látkovým potahem. Pokud máte málo místa, měli byste hledat nábytek s úložným prostorem, skládací nebo rozkládací funkcí nebo kolečky. Pokud chcete mít možnost změnit vzhled svého domova podle nálady nebo ročního období, měli byste volit nábytek s vyměnitelnými polštáři, potahy nebo doplňky.

Vybíráním nábytku podle funkčnosti si zajistíte nejen dlouhodobou spokojenost a pohodlí, ale také ušetříte peníze a čas. Nábytek, který je funkční, je totiž obvykle i kvalitní a odolný. Nemusíte ho tedy často měnit nebo opravovat. Navíc si do budoucna ušetříte starosti s hledáním nového nábytku nebo jeho dopravou a montáží.

Zaměřte se na design a styl, které vám vyhovují

Pokud chcete vybrat kvalitní nábytek, který vydrží dlouho, neměli byste zapomínat ani na jeho design a styl. Nábytek by měl ladit s celkovým vzhledem vašeho interiéru a zároveň vyjadřovat vaši osobnost a vkus. Jak tedy vybrat nábytek, který bude nejen funkční, ale i estetický?

Mladá žena spokojeně poslouchá hudbu v minimalisticky zařízeném pokoji

  1. Zvolte si základní barevné schéma vašeho interiéru a snažte se jej dodržovat při výběru nábytku. Můžete si vybrat jednu dominantní barvu a doplnit ji kontrastními nebo harmonickými odstíny. Ke každé barvě existují doplňkové odstíny a barvy. Pokud si nevíte rady, zeptejte se v obchodě s nábytkem nebo barvami. Nebo můžete jít na jistotu a zvolit si neutrální barvy, jako je bílá, šedá nebo hnědá, které se hodí k většině stylů.

  2. Rozhodněte se pro jeden nebo dva styly nábytku, které se vám líbí a které odpovídají vaší osobnosti. Můžete si vybrat například moderní, minimalistický, skandinávský, retro, rustikální nebo romantický styl. Pokud se vám líbí více stylů, zkuste je zkombinovat tak, aby spolu ladily a nevznikl chaos. Pokud si nevíte rady, mrkněte se na internet na návrhy interiérů. Určitě se můžete inspirovat i u bytových architektů nebo známých, kteří už podobný problém řešili.

  3. Vyberte si nábytek z kvalitních materiálů, které jsou odolné a snadno se udržují. Mezi oblíbené materiály patří masivní dřevo, dřevotříska, plast nebo kov. Vyhněte se levným materiálům a povrchovým zpracováním, které se mohou snadno poškodit nebo ošoupat.

  4. Zkontrolujte si kvalitu zpracování nábytku. Podívejte se na pevnost spojů, rovnost hran, kvalitu povrchové úpravy a detaily jako jsou madla, nohy nebo polštáře. Kvalitní nábytek by měl být pečlivě zpracovaný a neměl by mít žádné viditelné vady. Pokud všechny části lícují a tvoří harmonický celek, jste na správné adrese. Když se vám něco nebude zdát, raději vybírejte jinde.

Když budete dodržovat tyto rady, můžete si vybrat kvalitní nábytek, který bude slušet vašemu interiéru a poslouží vám dlouhá léta.

Vyberte si nábytek, který se snadno udržuje

Detail na vysávání potahů křesla

Pokud chcete, aby váš nábytek vydržel dlouho a vypadal jako nový, je důležité se o něj správně starat. Údržba a čištění nábytku závisí na materiálu, ze kterého je vyroben, na umístění nábytku a na způsobu jeho používání. V této kapitole vám poradíme, jak pečovat o různé typy nábytku a jak zabránit jeho poškození.

Dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek je oblíbený pro svou přírodní krásu, teplo a trvanlivost. Dřevo je však citlivé na vlhkost, teplotu, světlo a mechanické poškození. Proto je potřeba věnovat mu pravidelně pozornost, aby vydržel:

  • Pravidelně nábytek otírejte suchou nebo mírně navlhčenou měkkou utěrkou. Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky ani abrazivní materiály, které by mohly poškrábat povrch.

  • Chraňte dřevo před přímým slunečním zářením, které by mohlo vyblednout barvu a způsobit praskání. Umisťujte ho také daleko od topení nebo klimatizace, které by mohly vysušit dřevo a způsobit jeho deformaci.

  • Nábytek ošetřujte speciálními přípravky pro dřevo, které ho ochrání před špínou, vlhkostí a hmyzem. Tyto přípravky také obnoví lesk a barvu dřeva. Dodržujte pokyny výrobce a aplikujte je v dostatečných intervalech.

Polstrovaný nábytek

Polstrovaný nábytek je pohodlný příjemný na dotyk, ale také snadno se zapráší a zašpiní. Polštáře a potahy je třeba pravidelně čistit a větrat. Kromě toho můžete přidal pár dalších drobností, aby vám polstrovaný nábytek sloužil dlouho a v bezvadném stavu.

  • Nejméně jedenkrát týdně vysávejte potahy pomocí speciální hubice pro čalounění. Tím odstraníte prach, vlasy, zvířecí chlupy a drobky.

  • Polstrovaný nábytek ošetřujte speciálními čisticími prostředky pro čalounění, které odstraní skvrny a zápachy. Dodržujte pokyny výrobce a zkuste prostředek nejprve na místě, které není přímo viditelné. Nepoužívejte příliš mnoho vody nebo páry, které by mohly způsobit plíseň nebo poškození materiálu.

  • Chraňte nábytek před slunečním zářením, které by mohlo oslabit vlákna a způsobit vyblednutí barev. Když už bude váš polstrovaný nábytek často na slunci, dávejte dekorativní polštáře nebo deky na různá místa a jednou za čas je posuňte, aby pak na potahu po několika měsících nevznikly barevné mapy.

Nábytek ze skla

Nábytek ze skla je elegantní a stylový, ale také křehký a nebezpečný. Skleněné plochy je třeba pravidelně leštit a utírat.

  • Nábytek ze skla čistěte měkkou a suchou utěrkou nebo speciálním čisticím prostředkem pro sklo. Tím odstraníte prach, otisky prstů a mastnotu. Nepoužívejte abrazivní nebo kyselé prostředky, které by mohly poškrábat nebo zmatnit sklo.

  • Chraňte nábytek před nárazy, pády nebo ostrými předměty, které by mohly způsobit prasknutí nebo rozbití skla. Také se vyhněte umisťování těžkých nebo nestabilních předmětů na skleněné plochy, které by mohly způsobit jejich prohnutí nebo poškození.

  • Skleněný nábytek umisťujte na bezpečném a rovném místě, kde není riziko pádu nebo zranění. Také se ujistěte, že skleněné hrany jsou dobře zaoblené nebo chráněné proti řezným ranám.

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme se věnovali tématům důležitým pro správný výběr kvalitního nábytku, který dlouho vydrží. Doufáme, že jste si našli inspiraci a máte jasněji v tom, co budete kupovat. Držíme palce, ať se vám povede pořídit přesně to, po čem toužíte. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste