Jak vybrat nábytek: 6 rad, které se vám určitě budou hodit

Tato barva je krásná… Tento povrch mě dostal… Toto tvarování je úchvatné… Při výběru nábytku se jako první věnujete tomu, jak vypadá. Zamysleli jste se ale nad tím, jestli bude ladit se zbytkem vašeho vybavení? Zvážili jste jeho odolnost? Jste si jistí, že se vám vejde do místnosti? Než se rozhodnete pro nákup nového kousku, přečtěte si naše rady, díky kterým pořídíte nábytek, který vám bude skutečně pasovat.

Výběr nábytku dobře promyslete

1. Zamyslete se nad svými potřebami

Před samotným výběrem nábytku si definujte, jaké máte potřeby. Nábytek je v podstatě funkční zboží a měl by odrážet to, jak doma fungujete. Společně s určením potřeb totiž přijdete také na to, jaká omezení na vás mohou číhat. Omezením může být například velikost prostoru, finanční rozpočet, ale také jiné speciální potřeby. Díky svým potřebám se lépe zaměříte na možnosti, které vám nábytek nabízí.

Pokud máte početnou domácnost, která se nejčastěji potkává u rodinné večeře, budete potřebovat velký jídelní stůl. Lidé, kteří jsou singles a kvůli svému povolání často cestují, nebudou například potřebovat zbytečně velkou kuchyňskou linku. Jestliže máte omezený finanční rozpočet, nebudete se při výběru nábytku dívat na masivní kousky, ale upřednostníte finančně dostupnější lamino, které vypadá jako masivní. Sáhnout můžete i po nábytku z recyklovaného dřeva lodí. Rozhodnout se můžete také pro nákup použitého nábytku.

2. Řiďte se svým stylem

Pokud víte, jaký máte styl, bude snadné nakupovat nábytek. Jestliže zařizujete své nové bydlení a stojíte před otázkou, jak vybrat nábytek do obýváku a dalších místností, nejdříve si ujasněte svůj styl. Projděte si nábytkové katalogy a prodejny nábytku, inspirujete se u známých a přátel. Jakmile si vyberete, můžete začít s nákupem nábytku v daném stylu. Aby váš domov působil harmonicky, měl by spolu nábytek ladit.

Jestliže se nedokážete rozhodnout pro jeden styl, vsaďte na eklektismus. Jde o kombinaci několika stylů, která ale má svá pravidla. Přestože může každý kousek nábytku vypadat jinak, celek by si měl rozumět. U eklektismu se doporučuje kombinovat maximálně tři bytové styly. Každý pokoj by přitom měl mít svoji dominantu. V ložnici jí může být třeba atypická komoda.

Kupujte nábytek, který bude ladit s vaším domovem

3. Nakupujte nábytek, který je šetrný k životnímu prostředí

Aby si krásy naší planety mohly užívat i další generace, můžete při výběru nábytku zabrousit do recyklovaných a obnovitelných materiálů. Masivní nábytek vybírejte ze dřeva, které pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. Doplňky jako úložné boxy jsou k dostání z mořských trav, ale také z recyklovaných papírů. K dostání je rovněž nábytek z recyklovaného dřeva či plastu.

Dalším ekologickým způsobem, jak vybírat nábytek do svého bydlení je návštěva bleších trhů nebo starožitnictví, kde se dají pořídit zachovalé a mnohdy krásné solitérní kousky.

4. V centru pozornosti by měla být kvalita

Jak zařídit malé, nebo velké bydlení? Ať už zařizujete jakkoliv velký prostor, vždy při výběru nábytku dbejte zejména na kvalitu. Mnohdy se vybavení vybírá podle ceny, jenže pamatujte na přísloví, že: Nikdo není tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci.

Jestliže toužíte například po sedačce, která vám vydrží léta, zajímejte se především o její kostru. Ta sice není vidět, ale velice na ní záleží životnost sedačky. Za kvalitní sedačky považujte ty, které mají rám vyrobený z tvrdých dřev, jako je dub, buk nebo javor. Chybu neuděláte ani s konstrukcí z oceli či chromu. Stejnou péči byste měli věnovat i výběru postele. Postel je jedním z nejnamáhanějších kousků nábytku v domácnosti. Proto se vyplatí vsadit na masivní nebo kovový rám, který vydrží i zatížení spáčem s nadváhou.

5. Správná velikost

Mnohdy tak usilovně přemýšlíte o tom, jak zařídit hezké bydlení, že se necháte strhnout vzhledem nábytku, ale už zapomenete na jeho rozměry. Abyste předešli nepříjemnostem, kdy od jídelního stolu nebudete moci pořádně odsunout židle, nebo vám bude konferenční stolek blokovat průchod z obývacího pokoje do kuchyně, pořádně si změřte prostor, ale také samotný nábytek.

Při výběru velikosti jídelního stolu pamatujte: abyste mohli pohodlně odsunout židle, potřebujete 77 cm, ale ideálně 100 cm volného prostoru za židlí. Při výběru pohovky se zase řiďte velikostí místnosti. Do malých obýváků se perfektně hodí sedačky do tvaru L. Do velkého obývacího pokoje můžete postavit sedačku do tvaru U nebo kombinaci dvoj- a trojsedáků s křesly.

Pokud si nejste ohledně velikosti jistí, zkuste si na zem položit prostěradlo a upravte jej do takových rozměrů, které odpovídají třeba velikosti stolu, sedačky či postele. Podobnou službu vám udělá i malířská páska, kterou si můžete znázornit obrys nábytku.

Dobře změřte velikost prostoru i nábytku

6. Zajímejte se o vlastnosti potahové látky nejen u sedací soupravy

Pokud se chystáte kupovat čalouněný nábytek (křesla, postele, sedačky, židle atd.), zamyslete se nejdřív nad tím, jak žijete. Sdílí s vámi domácnost chlupatý mazlíček? Máte malé děti? Dopřáváte si snídaně v posteli a večeři u televize? Pracujete z gauče?

K dostání jsou totiž potahové látky s různým stupněm odolnosti a s různými povrchovými úpravami. Existují látky, které nepropouští vodu, snadno se čistí nebo jsou odolné proti zvířecím drápkům. Kromě vlastností potahové látky se zajímejte také o její odolnost, kterou určuje hodnota Martindale. Martindale je test otěruvzdornosti látky. Látka se vloží do speciálního stroje Martindale, kde se tře plstěnými kotouči s různou hrubostí. Pro sedačky a další frekventovaný čalouněný nábytek je nejvhodnější hodnota 30 000 a více cyklů.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste