Jak zařídit malou kuchyni – 3. díl

Třetí díl klepe na dveře a opět se můžete těšit na novou várku tipů, jak si zařídit malou kuchyni. Tentokrát se zaměříme nejen na vybavení nábytkem, ale i celkové vyznění místnosti. Podíváme se na to, jaké iluze je možné vykouzlit vhodnou kombinací barev zařízení, jak pomocí barev opticky zvětšit prostor nebo proč se vyplatí investovat do flexibilního úložného prostoru. A to samozřejmě není všechno, tak nezapomeňte číst pozorně až do konce. Jdeme na to!

I v malé kuchyni může panovat řád a pohoda

I v malé kuchyni může panovat řád a pohoda

Vytvořte poutavou iluzi rafinovanou kombinací barev

Pokud chcete vytvořit hezkou iluzi pomocí barev, budete potřebovat pracovat s kontrastem. Nejjednodušší variantou je vzbudit barvami napětí mezi výmalbou na stěnách a kuchyňskou linkou. Takže se můžete rovnou pustit do světlé výmalby stěn, ke které zvolíte tmavší základ pro pohledové části kuchyňské linky. Jde hlavně o dvířka skříněk a pracovní desku. Stejný odstín ale můžete použít i na bočnice.

Skvělou volbou je pro velkou trochu těžkopádnou linku třeba tmavší šedá. Nejsou na ní vidět ani prach, ani oděrky. Navíc v matném provedení nereflektuje ani případně otisky prstů nebo dlaní, když zrovna budete potřebovat do skříňky s trochu mastnýma rukama. Pokud chcete podpořit kontrast s výmalbou i vkusným detailem, můžete stejně světlou barvou natřít pohledové přední strany zásuvek. Ty tím pádem pěkně vyniknou v neutrálně a tmavě laděné základně kuchyňské linky.

Poslední důležitou součástí je sázka na přírodní materiál. Pokud jen trochu můžete, pořiďte si linku s dřevěnou deskou nebo aspoň imitací dřevěného dekoru. Kresba dřeva pěkně vynikne jak vedle šedé barvy linky, tak v kontrastu s bělostnými stěnami. Stejně tak můžete nechat vyniknout i stoličku, nebo stolek. Stačí jim propůjčit ladící pastelový odstín s nádechem vaší oblíbené barvy. Lepší je tepleji laděný tón, který působí přívětivě a nabádá k lepší náladě. Třeba narůžovělá nebo zelená.

Zvětšete si kuchyni pomocí světla

Ve skutečnosti půjde opět jen o dojem nebo optickou iluzi, ale i ta stojí za to. Protože nakonec nebude vaše malá kuchyně působit stísněně, ale bude naopak lákat k posezení u voňavé kávy nebo chutného dortíku. Stačí k tomu hodně světlých barev na základu bílé nebo krémové. Dále se vám bude hodit okno na jih nebo aspoň ne na sever či východ. Zbytek už obstará denní světlo samo i bez vašeho přičinění. Ale samozřejmě tady končit nemusíte. Naopak, můžete vše vyladit k dokonalosti.

První věcí, kterou byste měli zvážit, je obklad svislé stěny těsně nad linkou s dřezem. Můžete samozřejmě zvolit nenápadné bílé kachličky, ale ty nikoho nevytrhnou, to si řekněme na rovinu. Ale pokud si vyberete poutavý vzor, který na kachličkách vykouzlí například dojem trojrozměrných kostek, může to fungovat na výbornou. Stejně efektní jsou třeba šestiúhelníky nebo jiný jednoduchý vzorek založený na kontrastu bělostných kachliček s tmavou spárovací hmotou.

Poslední důležitou složkou takovéto světlé kuchyně jsou dekorace. I když v kuchyni nemáte místo na rozdávání, aspoň malé dekorativní drobnosti se vejdou vždycky. A dokonce ani nemusí jít o ryzí dekoraci bez praktického využití. Svou službu udělají například dřevěná prkénka na krájení. Stačí vybrat několik různých dřev, která vytvoří působivou kombinaci odstínů a kreseb. Stejně elegantní může být maličký kaktus nebo tabulka na psaní seznamů či chybějících surovin. Naším tajným tipem jsou pak dvířka bez úchytek u závěsných kuchyňských skříněk.

Vsaďte na flexibilní úložný prostor

Tohle vám může připadat jako bláznivý nápad, ale není to tak. Jen si vzpomeňte, jak běžně fungujete v kuchyni přes pracovní dny v porovnání s víkendy. Určitě najdete rozdíl v četnosti využívání nádobí i všech různých pomůcek. Ještě aby ne, bez svátečního nedělního oběda by to přece nebyla ta klasická domácí pohoda, no ne? A přesně na to se vám budou hodit flexibilní police nebo regály. Můžete si je totiž seskládat, jak zrovna potřebujete.

Praktické police a regály nabízí všestranné využití

Praktické police a regály nabízí všestranné využití

Jak si to představit? Třeba jako dvě bočnice z drátů, které tvoří pomyslný žebřík. Na jednotlivé příčky můžete umisťovat poličky, jak se vám zrovna hodí. Podle toho, jestli potřebujete uložit ploché talíře nebo vysoké sklenice na víno. Zkrátka si postavíte vlastní úložný systém na míru situaci. Jasně, nejde tady o vysokou technickou dovednost ani o ukládání nádobí nebo dalších potřeb na dlouhou dobu. Spíš je to skvělý pomocník pro případ, že potřebujete mít vše důležité po ruce, když třeba dorazí širší rodina.

Některé takové police dokonce mohou mít vychytávku na spodní straně. Nejčastěji jde o mechanismus, na který můžete zavěsit naběračky, šťouchadlo na bramborovou kaši nebo lžíci na omáčku. Ale zajímavou variantou jsou i nenápadné úchytky na podstavy sklenic na víno. Ty pak totiž můžete vsunout dnem vzhůru do úchytek a sklenice vám zůstanou bezpečně ukotvené na spodní straně police, aniž by se do nich prášilo. Tohle oceníte zejména při větších rodinných oslavách.

Vezměte to od podlahy

Jsou chvíle, kdy se můžete při předělávání zařízení kuchyně třeba přetrhnout, ale pořád to není ono. Naštěstí i tak existuje řešení. I kdyby vám připadalo, že je vaše malá kuchyně nudná, nebo dokonce fádní, nezoufejte. Vždycky se dá zachránit situace tím, že zaujmete oko každého, kdo vejde, něčím jiným. První na řadě je v tomhle ohledu podlaha. Je to sice obvykle nenápadná a funkční výplň místnosti, ale s trochou kumštu a přemýšlení se může rychle stát poutavým doplňkem celé kuchyně.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak dosáhnout strhnutí pozornosti, je výrazný vzorek. A je jedno, jestli budete mít v kuchyni lino, litou podlahu nebo kachličky. Všechny typy snesou kresbu nebo vzorek, který dokáže zaujmout příchozí. Nám se líbí dlaždice s prostorovým efektem, o kterých už jsme v jiné souvislosti psali výše. Ale není to jediná cesta. Můžete zvolit klidně variantu, kdy dlaždice budou z umělého materiálu a uvnitř budou obsahovat domnělé útržky starých novin. Zkrátka využijte cokoliv, co vám připadá zajímavé.

Extrémní variantou může být iluze propadlé podlahy, ze které prosvítá sklep nebo spodní patro domu. To je ale o hodně složitější na realizaci. Pokud byste se rozhodli jít touhle cestou, raději se poraďte s bytovým architektem nebo někým, kdo se v těchto věcech vyzná. Výsledek pak bude zaručeně lepší, než kdybyste se do toho pouštěli sami.

Originální podlaha dodá kuchyni žádoucí šmrnc

Originální podlaha dodá kuchyni žádoucí šmrnc

Tak a jsme na konci třetího dílu našeho přehledu zařizování malých kuchyní. Pokud vás zaujal aspoň jeden z tipů, máme radost. A kdyby náhodou ne, určitě se podívejte na další díly série. Určitě si tam najdete to své. Samozřejmě můžete mrknout taky na další články na našem blogu. Je v nich spousta inspirace. Uvidíte sami.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste