Zjistěte, jak správně kombinovat barvy v bytě

Barvy dokážou interiéru vdechnout osobitost. Musíte však vědět, jak s nimi správně zacházet. Ne všechny tóny k sobě ladí, a tak může být míchání barev trošku alchymie. Přinášíme vám přehledný návod, jak vybrat barvy tak, aby k sobě v interiéru ladily.

Správná kombinace barev vytvoří v interiéru žádoucí efekt

Správná kombinace barev vytvoří v interiéru žádoucí efekt

Barevné kombinace nejen podle velikostí pokojů v bytě

Slyšeli jste o muzeích iluzí? Nebo jste některé dokonce navštívili? A přemýšleli jste někdy o tom, v čem tkví jejich ohromující kouzlo? Jde o práci s perspektivou, barvami a vzory. Barvy a vzory dokážou zcela proměnit ráz interiéru. Proto je dobré se předem zamyslet nad tím, zda vybíráte barvu do velkého nebo malého pokoje či zda je pokoj umístěný na severní nebo jižní stranu.

Světlé barvy dokážou místnosti zvětšit, proto se hodí zejména do malých pokojů. K malým pokojům patří především ložnice, předsíně a koupelny. Tmavé pohlcují světlo, a tak se používají ve velkých místnostech. Nehodí se do pokojů malých a temných, které by mohly ještě více zmenšit.

Vertikální pruhy a vzory dokážou místnost zvýšit, tedy protáhnout směrem nahoru. To oceníte v případě nízkých stropů. V pokoji se nebudete cítit klaustrofobicky. Horizontální vzory zase dokážou místnost roztáhnout do šířky.

Teplotu barev vybírejte na základě orientace světových stran. Pokud je pokoj na severní straně, jde do něj méně slunce a světla. Proto byste měli do interiéru zvolit teplé a světlé barvy. V případě, že je místnost orientovaná jižně, bude hodně světlá a plná slunce. Můžete si tedy dovolit použít studenější a tmavší barvy, které v pokoji pocitově sníží teplotu.

Potřebujete místnost pocitově ochladit? Sáhněte po studenějších odstínech

Potřebujete místnost pocitově ochladit? Sáhněte po studenějších odstínech

Jak vybrat nejen kontrastní barvy, které k sobě budou ladit?

Výběr barev do interiéru by měl mít svoji logiku. Rozhodně se nevyplatí výběr několika „nejoblíbenějších“ barev, které k sobě nebudou ladit a váš domov tak bude vypadat jako cirkus. Jak namíchat správné barvy do interiéru?

Nejlepší pomůckou je barevné kolo. Jak se v něm vyznat?

  • Tři barvy – vyberte si oblíbenou barvu a od ní v barevném spektru narýsujte rovnoramenný trojúhelník. Tak zjistíte další dvě barvy, které k vámi zvolené budou ladit.
  • Kontrast – pokud toužíte pouze po jednoduchém dvoubarevném kontrastu, vyberte si svoji oblíbenou barvu. Druhá barva, která leží v kruhu přímo naproti ní, bude ta, která s ní ladí.
  • Tón v tónu – jestliže nefandíte barevným divočinám, přikloňte se ke kombinování barev tón v tónu. Opět si zvolte oblíbenou barvu. Odstupňované barevné tóny pak budou ležet na barevném kruhu hned vedle ní.

Barevné kolo je perfektním nástrojem pro kombinování odstínů

Barevné kolo je perfektním nástrojem pro kombinování odstínů

Designéři pracují podle pravidla 60-30-10

S otázkou jak namíchat barvy, aby si spolu rozuměly, pomůže pravidlo 60-30-10. Jedná se o barvu:

  • hlavní,
  • vedlejší,
  • doplňkovou.

Je jasné, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala, takže se můžete držet i poměru 60-30-10-10 nebo 75-15-10. Do těchto variant by se měl ale pustit jen člověk, který má skutečně smysl pro kombinace. Začátečníkovi bude stačit prvně jmenovaný poměr.

Výsledek jako od designéra? Stačí si osvojit základní pravidla

Výsledek jako od designéra? Stačí si osvojit základní pravidla

60 % = hlavní barva

Nejvyšší číslo má hlavní barva. Ta celý prostor ukotvuje a měla by se objevit na největších částech místnosti: stěny, podlaha, velký nábytek, jako jsou skříně a pevné povrchy: rámy oken, zárubně dveří, případně dveře. Ze vzorníku vyberte neutrální barvu: bílou, šedou, béžovou. Je skvělým výchozím bodem pro kombinování dalších barev.

30 % = vedlejší barva

Druhá barva bude v interiéru zastoupená v polovičním množství v porovnání s první barvou. Měla by být odlišnější než hlavní barva, ale určitě ne kontrastní. Zvolit můžete jiný odstín hlavní barvy. Vzájemně by měly tyto dvě barvy působit harmonicky. Vedlejší barva se zpravidla objeví na větších kusech nábytku: sedačka, komody, nábytkové sestavy do ložnice či obývacího pokoje. Kromě toho může být i na závěsech nebo kusových kobercích.

10 % = doplňková barva

Akcentová výrazná barva, která je zastoupena v nejmenším množství na doplňcích a bytovém textilu. Vzhledem k tomu, že vás může časem omrzet, je snadné ji nahradit barvou jinou. Tvoří pomyslnou třešničku na dortu.

Barvy podle temperamentu

Při výběru barev se můžete řídit svým temperamentem nebo temperamentem člověka, pro kterého pokoj zařizujete. Zpravidla se jedná o studentský nebo dětský pokoj.

  • Melancholik – jeho barvou je modrá. Působí uklidňujícím, zdrženlivým a pasivním dojmem. Dodává pocit uvolnění, spokojenosti a harmonie. Harmonizující barvy jsou odstíny červené a oranžové.
  • Flegmatik – nejbližší je mu barva zelená. Vyvolává pocit vyrovnanosti a jistoty. V teplých odstínech je veselá a povzbudivá, ve studených introvertní a odtažitá. Mezi harmonizující barvy patří červené a žlutočervené tóny.
  • Sangvinik – inklinuje ke žluté, která působí zářivě, vzdušně, vesele a optimisticky. Harmonizující je fialová, která sangvinikovi dodává rovnováhu.
  • Cholerik – typickou barvou je červená, která působí dynamicky, aktivně, temperamentně a nápadně. Za harmonizující barvy platí modročervená. Doplňkovou barvou je sytá zeleň.

Barvy se úzce pojí se vzory

Jakmile si naplánujete barevný koncept, můžete přistoupit k začlenění vzorů. Stejně jako volba barev, i vzory se řídí pravidlem trojic. Nejde však o podíl, ale o velikost. Na výběr máte vzory:

  • malé,
  • střední,
  • velké.

Při výběru vzorů pamatujte, že bude nejlépe vypadat kombinace 2 až 3 vzorů a jedné plné barvy. Může se tedy jednat o:

  1. jeden vzor ve velké měřítku, druhý v malém a třetím bude pouze barva.
  2. Jeden vzor velký, pak střední a malý plus barva.

Pamatujte, že barvy na vzoru by se měly opakovat i v interiéru. Obvykle půjde o doplňky. Doplňková barva, která tvoří 10 %, by se tedy měla objevit i na vybraných vzorech.

Z hlediska tvarů pamatujte, že budete vybírat mezi geometrickými a organickými. Geometrické jsou charakteristické ostrými úhly, organické jsou kruhové a zaoblené. Geometrické a organické tvary byste měli kombinovat, abyste dosáhli vyváženého výsledku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste