Jak zařídit malou kuchyni – 5. díl

Vítejte u posledního dílu série našich kuchyňských tipů pro malé místnosti. Minule jsme se dozvěděli něco nového o schovávání malých spotřebičů, spodním odtahu místo digestoře nad varnou deskou nebo o multifunkčnosti kuchyňského ostrůvku. Tentokrát se podíváme na další vychytávky. Můžete se těšit třeba na tip na využití rohových prostorů, třídění věcí do kompaktních nádob nebo alternativu místo myčky. Samozřejmě se po cestě článkem dozvíte i další zajímavosti. Jdeme na to.

V prakticky zorganizované kuchyni se vaří skoro samo

V prakticky zorganizované kuchyni se vaří skoro samo

Změňte nevyužívaný roh v úložný prostor

Úložného prostoru v kuchyni nikdy není dost. Možná si myslíte, že klasická linka a sada skříněk nad ní vám budou stačit. No, ze začátku možná ano, ale až na Vánoce dostanete od tchýně sadu talířů s cibulovým vzorem a k výročí svatby broušené sklenice na víno, bude zpočátku velkorysý úložný prostor ten tam. Naštěstí můžete problému předejít tak, že využijete dříve opomíjené části skříněk. Jedním z hlavních adeptů na takový nový úložný prostor je roh. Ten se často krčí vzadu bez využití, a to je škoda!

Naštěstí je dneska s ohledem na nevyužitá zákoutí hodně dostupných řešení. Jedním z nich je třeba výklopné police na pantech, kdy v podstatě můžete dvířky vysunout větší část poličky jako šuplík, abyste dosáhli pohodlně až na nejdále zastrčené věci, které tam máte uložené. Pokud tento mechanismus ještě doma nemáte, je nejvyšší čas na něj přesedlat. Krásně šetří místo, a navíc zpohodlňuje přístup i k ostatnímu nádobí, které ve skříňce ukládáte. Sice je o fous dražší než normální police, ale za to nabízí parádní funkčnost a ušetří spoustu místa i bolavá záda před shýbáním.

Pokud se rozhodnete využívat tuhle vychytávku, tak děláte dobře. Přesto je fajn promyslet si dopředu, co umístíte do vzpomínaného rožku skříňky. I když se k věcem dostanete celkem snadno, je přece jen lepší, když dozadu zastrčíte spíš méně používané nádobí. Budete tak mít důležité věci vždy po ruce a k velkému hrnci na slavnostní oběd nebo bramborový salát se několikrát ročně dostanete taky pohodlně. Po zbývající část roku ale klidně může odpočívat vzadu, aniž by překážel při vyndávání ostatního, potřebnějšího vybavení.

Malé a kompaktní nádoby ušetří moře místa

Používáte kořenky? Pokud ano, určitě jste si všimli, jak jsou praktické v tom, že máte vždycky hned po ruce koření, které potřebujete. Nemusíte se přehrabovat tunami sáčků od anýzu po vavřín, aniž byste tušili, kde se schovala grilovací směs tentokrát. Sklenice plné voňavých přídavků do jídla jsou prostě lepší variantou, pokud na to ovšem máte místo. Ale věřte tomu, že ta jedna polička na kořenky se prostě vyplatí, i kdybyste kvůli tomu měli pořizovat menší jídelní stůl.

Ani v miniaturní kuchyni se nevzdávejte poličky s kořenkami

Ani v miniaturní kuchyni se nevzdávejte poličky s kořenkami

K uspořádání kořenek budete potřebovat jednu až dvě police. Můžou být klidně otevřené a nad sebou, nebo jakkoliv jinak budete chtít. Pak už si pohodlně vyskládáte skleničky s kořením podle potřeby. Dozadu dáte ty méně používané a dopředu sůl, pepř, tymián nebo rozmarýn, případně další věci, kterými dochucujete všechno, co považujete za domácí delikatesu. A až to budete mít, nemusíte se zastavovat jen u kořenek. Naopak, jakoukoliv věc menšího množství můžete uskladnit podobně.

Do piksly, dózy nebo sklenice můžete vyrovnat na polici mouku, kakao nebo cukr. Akorát si dávejte pozor, aby na některé suroviny nesvítilo přímo slunce. Cukr by pak byl zbytečně lepkavý a i jiné dobroty by to snášely hůře. Třeba taková čokolády by určitě radost neměla. Stejně tak byste se neradovali ani vy, když byste pak jedli roztopenou drť. Jinak je to celé bezva náhrada za špajz, který do malé kuchyně většinou nevměstnáte.

Když nemáte myčku, tak tam dejte dva dřezy

Malá myčka s šířkou 45 cm je sice na obrázku hezká, ale ve skutečnosti zabere hodně místa. Rozhodně víc, než by od ní člověk očekával, když je schopná najednou umýt tak málo nádobí. Takže se zamyslete, jestli vám do kuchyně vejde 60centimetrová klasická myčka, nebo raději zvolíte alternativu v podobě dojitého dřezu. Protože užší myčka se vážně nevyplatí, většinou ani spotřebou vody. Navíc zabírá místo, které byste mohli využít pro uskladnění jiných věcí a ušetřit tak prostor na stoličku nebo židli.

Pokud si říkáte, že dvojdřez znamená velkou námahu s umýváním nádobí, tak máte pravdu jenom napůl. Jasně, vždycky vás v takovém případě čeká ruční mytí špinavého nádobí. Na druhou stranu ušetříte dost času, který byste jinak věnovali skládání nádobí do myčky a následnému uklízení umytého nádobí. Navíc v malé a úzké myčce toho najednou moc neumyjete, takže byste měli často problém s tím, že by vás stejně ruční mytí neminulo. Proto je lepší vybrat si dva dřezy místo úzké myčky.

Proč dva a ne jeden dřez? Dvojdřez vám umožňuje odkládat použité nádobí na jednu stranu a na druhé ho oplachovat. Budete mít vždycky dost místa na umývání nádobí, což byste s jedním dřezem a malou myčkou neměli. Dokonce si budete moct občas říct, že teď ještě umývat nádobí nechcete. Ono se toho do jednoho dřezu vejde celkem dost, uvidíte sami, pokud se rozhodnete vyzkoušet náš tip.

Dvojitý dřez je v kuchyni bez myčky k nezaplacení

Dvojitý dřez je v kuchyni bez myčky k nezaplacení

Využívejte mobilní úložný vozík

Znáte takový ten parádní nerezový vozík s kvalitními kolečky, jak na něm cateringové firmy vozívají svatební dorty, pečeného krocana nebo celou škálu dobrot najednou? Přesně takový by se vám asi domů sice nehodil, ale menší variantu v levnějším provedení byste určitě využili. Speciálně by se hodil všem, kdo mívají zaskládanou linku, stůl, stolek i skříně vším možným, co už se v kuchyni nikam jinam nevejde.

Vozík s policemi může být klidně dřevěný. Většinou má dvě až tři patra fochů, kam můžete vyrovnat všechny potřebné drobnosti i středně velké věci. Vejdou se na něj mísy s omáčkou, košíky s pečivem i dort na oslavu babiččiných kulatin. Dokonce můžete takový vozík s kvalitními kolečky vyvézt i ven, když byste chystali například zahradní oslavu. Prostě a jednoduše je to praktická věc.

Kromě zmíněného můžete do šikovných zásuvek pod horní deskou vozíku umístit drobnosti, které ocení všichni hosté u stolu. Nezapomeňte tam dát náhradní příbory, ubrousky nebo párátka. Pokud rádi děláte kořeněná jídla, můžete si v jednom z šuplíků vytvořit zásobárnu dochucovadel, kam se skvěle hodí sůl, pepř, chilli nebo worcestrová omáčka. Nezapomínejte ani na cukr, ať je po ruce, když dojde na kávu.

A to už je z našich tipů na zařizování malé kuchyně všechno. Doufáme, že jste si v uplynulých pěti dílech našli rady, které se vám budou hodit. Držíme vám palce, ať se vám doma podaří vylepšit kuchyni na maximum. Věříme, že to vyjde na výbornou a budete spokojenější. A až budete mít chvilku, mrkněte taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste