Kam s pamlsky? Když nemáte špajz, tak tam dejte skříň

Ne každý máš doma špajz nebo spižírnu. Naštěstí existuje elegantní a levné řešení, jak tenhle nedostatek napravit. Zapomeňte na zdlouhavé zednické úpravy kuchyně. Mnohdy postačí obyčejná potravinová skříň. Zvládne v podstatě to samé, co zděná spižírna. A když se k ní budete hezky chovat, vydrží dlouhá léta i bez speciální péče. Pojďte se mrknout na to, jak by správná skříň na jídlo měla vypadat.

Vsaďte na ověřené míry

Okřídlené klišé v soutěžích krásy všichni známe. Zároveň je jasné, že ne vždy musí znamenat vítězství. Dost podobně je to i v případě skříně na potraviny. Můžete vybírat z nejrůznějších rozměrů – třeba podle toho, kolik místa si doma ušetříte právě na tento kousek nábytku.

Klasická skříní na jídlo je široká 60 cm. To odpovídá šířce všech standardních kuchyňských spotřebičů. Takže když skříň postavíte vedle linky nebo sporáku, přirozeně zapadne do řady. Pokud potřebujete hubenější variantu, existuje celá řada modelů v šířce 40 cm.

Potravinová skříň v šířce jen 40 cm je dobrým řešením v případě, že vás v kuchyni tlačí prostor. Jinak je určitě lepší volit 60cm variantu. Do užší skříně se vám totiž nevejde ani zdaleka tolik jídla. Navíc některá větší balení nemusí vejít do vnitřních polic vcelku.





Na výšce záleží

Pokud máte doma standardně vysoké stropy a nic vám nebrání zvolit skříň s výškou okolo dvou metrů, určitě sáhněte po co nejvyšší variantě. Větší výška znamená víc místa, víc polic a jednodušší dělení potravin podle toho, jak často kterou věc zrovna používáte. Navíc pak do skříně snadno vejdou i další věci, které v kuchyni obvykle obývají nejrůznější provizorní prostory.

Samozřejmě nezapomeňte na to, že je ideální mít nejčastěji využívané potraviny v úrovni od pasu po ramena. To je nejlepší výška. Nebudete se muset k jídlu sklánět ani natahovat na stoličce. Prostě si pohodlně vezmete, co potřebujete. Naopak sezónní věci a další méně časté pomůcky můžete mít úplně nahoře nebo naopak úplně dole.

Důležité součásti skříně na potraviny

Protože skříň budete mít nejspíš v kuchyni, je klíčové, aby se dala zavřít. Kdyby byla otevřená i v případě, že se pustíte do vaření velké hostiny pro celou rodinu, mohly by potraviny v policích načichnout nebo se znehodnotit změnou teploty a párou.

Proto vždy vybírejte skříň, která je uzavíratelná. Je už pak vcelku jedno, jestli vám bude sympatičtější varianta s dvířky po celé výšce nebo raději sáhnete po skříni, se samostatnými šuplíky. Důležité je oddělit uskladněné potraviny od běžného provozu kuchyně. Tím budete mít jistotu, že je vaše jídlo v bezpečí.

Zásadní je vybrat nábytek, který díky povrchové úpravě zvládne vlhkost a mastnotu. I kdybyste se stavěli na hlavu, v kuchyni prostě nebude stálé a ideální klima jako v muzejním depozitáři. Proto vybírejte vždy s ohledem na to, že vnější materiál musí vydržet běžnou kuchyňskou zátěž. Klíčové je to zejména pro čelní stranu dvířek a obě boční strany. Zadní strana přisazená ke stěně může být i z méně odolného materiálu.

Poslední důležitou konstrukční vlastností jsou nožičky. Samozřejmě to není nutnost, ale speciálně v kuchyni je potřeba často umývat podlahu. Pokud budete mít skříň na nožičkách, můžete umývat podlahu i pod ní. Variantou je i klasická konstrukce se soklem, který zabezpečuje odvětrávání ve spodní části skříně.

TIP: Když budete jako potravinovou skříň používat nábytek s jinou funkcí, například šatní, je dobré na zadní straně vytvořit otvor pro větrání.

Příklad uložení potravin

Vraťme se k tomu, že nejčastěji využívané potraviny budete mít správně ve výšce mezi pasem a rameny. Zbylé jídlo do skříně ukládejte nejen s ohledem na to, jak často ho budete potřebovat, ale i s ohledem na to, jaké potřebuje podmínky k uskladnění.

Pokud chcete mít ve skříni uloženou zeleninu – například brambory, cibuli a podobně, ideální místo je co nejníž. Zelenina tam bude mít nejlepší podmínky k tomu, aby vám dlouho vydržela v perfektním stavu. Důležité je temno, což zabezpečí zavírání skříně. Navíc se při zemi drží chladnější vzduch, teplejší jde vzhůru. Pro zeleninu tedy jednoznačně temno a chladno dole.

Naopak sezónní pomůcky můžete dát úplně nahoru. Například sušičku ovoce nebo zavařovací sklenice mimo sezónu pravděpodobně moc využívat nebudete. A tak se logicky nabízí jejich uložení úplně nahoře. To samé platí pro formičky na cukroví a další sezónní vybavení.

Kompoty, marmelády, džemy, okurky a další zavařeniny mají nejraději místo spíš níže. Pokud je nepoužíváte denně, skvěle se hodí do police nad uloženou zeleninu. Případně je můžete dát i výš, pokud máte větší spotřebu.

Zbylé potraviny uložte tak, aby byly vždy zvlášť suché a zvlášť mokré. Nejlepší varianta je taková, kde oleje, ocet a další tekuté potraviny máte v jedné polici, zatímco mouky, cukry, kakao, kávu a další suché potraviny o něco výš v samostatné polici.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv skříň na potraviny a jakékoliv řešení uložení jídla do jednotlivých polic, přejeme vám šťastnou ruku při výběru a dobrou chuť ke každému jídlu, které budete připravovat. Když budete mít chvilku, mrkněte taky na naše další články na blogu.






Přečtěte si také

  • 7 tajemství kuchyňských skříněk
    2018-09-04 1878

    Dvířka kuchyňských skříněk skrývají neomezené možnosti uskladnění nádobí, potravin a pomůcek, bez nichž se při vaření a stolování neobejdeme. O tajemství skříněk více napoví jejich vnitřní vybavení.

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1237

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • Díky správnému osvětlení kuchyňské linky se už nikdy nepořežete
    2020-10-03 1929

    V některých starších domácnostech ještě stále přetrvává trend osvětlení kuchyně pouze jedním zdrojem, a to stropním osvětlením. To však pro přípravu jídla rozhodně nestačí.

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2050

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Jak na malou kuchyni: využijte každé místečko!
    2019-08-22 1451

    I v malé kuchyni dokážete šmahem zažehnat velký hlad. Mrkněte, jak ji zařídit.

  • Kuchyňská zástěna - Detail, na kterém záleží!
    2018-04-14 1970

    Cestu k pocitu dobře vykonané práce po peripetiích s výběrem kuchyňského nábytku a spotřebičů vám může zkomplikovat padesát centimetrů prostoru mezi spodními a horními skřínkami...

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste