Kancelář plná inspirace – minimalismus versus baroko

1163 Pracovna inspirace

Ruku na srdce, jak vypadá váš kancelářský stůl? Může se pyšnit úhlednými hromádkami dokumentů srovnanými podle abecedy v pořadačích, nebo je to originální chaos? Ať už jste spíš z prvního nebo z druhého těsta, postavte si pracovní prostředí podle povahy. Uvidíte, že budete mít v práci lepší výsledky. Pojďme se podívat, nad čím je dobré popřemýšlet.

Méně je pro někoho více

Znáte lidi, kterým stačí málo? Nebo jedním z nich dokonce jste? Bezva. Pak máte zdánlivě jednodušší úkol. Ale pozor, zdání může klamat. Méně kancelářského nábytku totiž znamená, že si budete muset dávat dobrý pozor, jak ho po místnosti rozmístíte, aby vás nic nerušilo. Možná vám to připadá jako maličkost, ale není to tak. Určitě doporučujeme začít pěkně od podlahy, to znamená nejdřív umístit kancelářský stůl.

Váš pc stůl bude středobodem pracovního vesmíru. Jakýmsi čepem, kolem kterého se všechno točí. Proto nepodceňujte směr, kterým bude stát. Je důležité, abyste měli na práci co možná nejlepší světlo. Pokud možno přirozené. Samozřejmě v zimě a později večer to asi neklapne, ale přes den je to nutnost. Máte jasno? Bezva, pojďme dál.

Dál se zaměřte na to nejnutnější, co budete ke své práci potřebovat. Někdo si vystačí s jednou či dvěma policemi, jiní budou potřebovat policové regály, nebo dokonce skříně. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, případně kombinace, nepřehánějte to. Vzdušnost a prostor znamenají volnější myšlení a lepší koncentraci, kterou vám nestrhává množství zbytečností.

Hotovo? Přidejte sem tam nějakou dekoraci. Stačí fotka rodiny nebo třeba oblíbený obraz nebo kalendář. Případně můžete zkusit elegantní hrnek na kafe nebo jinou drobnost, která vkusně doplní minimalistické řešení celé místnosti. Jak poznáte, že máte hotovo? Snadno. Musíte mít při zasednutí ke stolu dobrý pocit, že je vše na svém místě. Tak nakupte nábytek, rozmístěte ho a zkoušejte tak dlouho, než vám to sedne.




Kdo chce všechno, čte až odsud

Možná je to pro někoho překvapení, ale i vy začněte stolem. V podstatě pro vás platí totéž, co pro vaše odvěké rivaly minimalisty. Dejte si záležet na to, kde budete sedět a kolik na tom super místě budete mít přes den světla. Je to nejdůležitější část celého zařizování. Jakmile najdete to pravé místo, vrhněte se na ostatní kancelářský nábytek.

Samozřejmě počítáme s tím, že se nespokojíte jen s menší poličkou a malým regálem. Pro vás je na světě i e-shopech s nábytkem spousta modelů skříní, policových regálů, ale i konferenčních stolků, křesel a křesílek, židlí, taburetů a čert ví, čeho ještě. Záleží jen na vás, vaší chuti a rozpočtu. Tak nečekejte, až zahřmí, a vrhněte se do vybírání. Máte to hlavní? Skvěle, dejme tomu trochu šťávy.

Nezapomeňte na dekorace. Vymazlete si pracovnu závěsy, záclonami nebo třeba část podlahy vyzdobte vkusným kobercem. Fantazii se meze nekladou, takže se hlavně nenechte omezovat a popusťte uzdu své fantazii více než obvykle. Uvidíte, že se vám to bude líbit a získáte originální pracovní místo.

Nakonec už stačí přidat pár drobnějších dekorací, jako například fotky, obrázky, vázy, keramiku nebo porcelán, ale i zajímavé sošky nebo jiné umělecké předměty s kancelářskou tematikou umějí dělat parádu. Nezapomeňte na vkusné pero nebo propisku a nějaké to těžítko. Vše oceníte, když je budete nejvíc potřebovat. Korunu celému prostoru nasadíte, když sem tam necháte růst květinu.

Tak co, už máte v hlavě jasnou představu, jak ten šílený kolotoč tvarů, barev, materiálů, chutí a vůní poskládáte dohromady? Pecka! Tak se do toho pusťte. Jo a nezapomínejte, že ne vždy je první cesta tou správnou. Nebojte se experimentovat s prostorem. Vyplatí se to.

Další tipy o nábytku a bydlení najdete na našem blogu. Mrkněte na něj.









Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste