Lucerna: ozdobí interiér a dodá mu pohodový nádech

Postupně si však cestu našly do interiérů, kterým dokážou vetknout kus přírody a zároveň navodí útulnou atmosféru. Navíc je kromě svícení můžete využít i k dekorování a používat je celoročně.

Která lucerna se pro vás stane tou pravou?

Chtěli byste si pořídit tento druh osvětlení? V tom případě se nejdřív zamyslete nad tím, zda hledáte venkovní nebo interiérovou lucernu. Lucerna dovnitř totiž nemusí být vyrobena z odolných materiálů, které odolají vrtkavosti počasí, a nemusí mít vysoké bezpečnostní krytí, jež se postará o to, aby se dovnitř nedostaly částečky prachu a voda. Kromě toho si zodpovězte i další otázky:

·        má být lucerna solitérem nebo jen drobnou dekorací?

·        Chcete ji postavit na zem nebo zavěsit?

·        V jakém designu máte zařízený interiér?

·        Chcete lucernu na svíčku nebo LED lucernu?

Různorodost výrobních materiálů

Designéři bytových doplňků jsou si dobře vědomi obrovského množství bytových stylů. Proto můžete v nabídce najít lucerny z nejrůznějších materiálů.

·        Dřevěné lucerny – hodí se především do interiéru. Dřevěné dekorační lucerny se díky přírodnímu vzhledu snadno zkombinují s téměř jakýmkoliv bytovým stylem. Nádherně se budou vyjímat ve skandinávském nebo provence interiéru. Kvůli choulostivosti dřeva se hodí především do vnitřních prostor, případně pod zastřešený venkovní prostor, kde by však neměly být umístěny celoročně.

·        Kovové lucerny – na někoho mohou působit studeně, ale vždy záleží na zpracování. Kovové lucerny mohou být černé, šedé, bílé, červené i bílé. Oblíbená je i povrchová úprava v podobě patiny. Jestliže je kovová lucerna opatřená ochranným nátěrem, je možné ji používat i venku. Lucerny z kovu si své místo najdou v minimalisticky zařízených bytech, ale i tam, kde je v popředí industriální styl či vintage.

·        Lucerny z proutí – krásně vypadají venku, ale pouze v případě, že na ně neprší. Parádu však udělají i v interiéru. Zpravidla mají kulaté tvary bez výraznějších hran. Světlo, které propouštějí, vrhá v závislosti na výpletu symetrické nebo asymetrické stíny.

Zdroj světla: oheň, slunce nebo baterie?

Zdrojů světla může být hned několik. Za klasický patří oheň. Podle velikosti lucerny můžete dovnitř umístit malou čajovou svíčku nebo velkou oválnou svíci. U otevřeného ohně je však nutné dbát na bezpečnost. Proto nenechávejte lucernu svítit bez dozoru. Pod svíčku vždy dejte nehořlavou podložku. O bezpečné hoření se kromě nehořlavé podložky mohou postarat i nejrůznější skleněné tubusy, do kterých se svíčka vloží.

Jestliže máte doma malé děti nebo máte děravou paměť a před odchodem byste hořící svíčku zapomněli zhasnout, vsaďte na LED svíčky. Jsou k dostání jako věrná napodobenina klasických svíček a jejich svit dokonce dokáže napodobit mihotání ohně. Odpadne vám tedy hlídání plamene, ale také čištění od rozteklého vosku. Nemusíte mít strach ani z popálenin. LED svíčky fungují na baterie, které jednou za čas vyměníte.

Především venkovní lucerny mohou být vybaveny solárním panelem, který dodává energii světelnému zdroji uvnitř lucerny. Jestliže má solární lucerna i soumrakový snímač, rozsvítí se v okamžiku, kdy se začne stmívat.

Lucernu můžete používat celoročně

Myslíte si, že největší uplatnění najde vánoční lucerna? Jste na omylu. Stačí se jen podívat na internet, kde najdete stovky inspirací, jak lucernu vyzdobit tak, aby odpovídala aktuální roční době.

·        Na jaře můžete dovnitř lucerny naskládat například umělé tulipány, narcisy a modřence.

·        V létě do ní můžete umístit hladké oblázky, mušle, jutový provázek a dřevěného mořského koníka.

·        Na podzim lucernu vyzdobte barevným listím, mechem a malými dýněmi.

·        O Vánocích v ní můžete nechat jen hořet svíčku nebo do ní vložit šišky a nano LED řetěz.

Popusťte uzdu svojí fantazii a uvidíte, že se lucerna stane vaším celoročním společníkem.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste