Masivní dubové stoly jsou nestárnoucí klasikou nejen do jídelny.

Stůl je místem, u kterého lidé jedí, užívají si společnou zábavu, píšou úkoly, ale také hrají hry. Stůl je zkrátka prostorem, který spojuje. Proto je jeho výběr tak důležitý. Dubové stoly jsou nadčasovou klasikou, která léty zraje a snadno zapadne do jakkoliv zařízené domácnosti.

Co jste o dubovém dřevě možná nevěděli?

Dubové dřevo je pro výrobu nábytku nejoblíbenější. Kromě truhlářů jej používají i řezbáři. Dřevo z dubu je známé svojí odolností vůči vlhku a škůdcům. Rovněž se pochlubí mimořádnou pevností, tvrdostí, houževnatostí a trvanlivostí.

Věděli jste, že díky schopnosti dlouhodobě vzdorovat povětrnostním podmínkám a střídání vlhka i sucha se dubové dřevo používalo také pro výrobu mlýnských kol a mostních pilotů? Při dlouhodobém ponoření totiž dřevo zkamení a je mimořádně odolné proti škůdcům. Ostatně, díky dubovým kůlům se dostal do povědomí také klášter Plasy, dílo samotného Santiniho, které stojí na více než 5 000 dubových kůlech ponořených pod vodou. Pokud by voda klesla, začaly by kůly plesnivět a celá impozantní stavba by se zřítila.

Dub fascinoval Slovany i Kelty

Pokud zabrousíte do historie, zjistíte, že dub patřil k posvátným stromům, který uctívali Slované. Jeho síla a dlouhověkost fascinovala rovněž Kelty. Proto jej označili za „krále stromů“. Také druidové měli trojici posvátných stromů, do které patřil hloh, jasan a dub. V dřívějších dobách měl dub tak vysokou ekonomickou hodnotu, že se v Irsku jeho poškození trestalo pokutou ve výši dvou a půl krávy.

A na co dalšího naši předci ještě věřili? Třeba na to, že z dubu vychází zvláštní moc a energie, které mají pozitivní vliv na přemýšlení a pomáhají urovnat myšlenky v hlavě. Kromě toho má mít dubové dřevo schopnost posilovat lidský organismus a dodávat tělu vitální energii.

Jaký je nábytek z masivního dubu?

Obecně řečeno představuje masivní nábytek z dubu nezpochybnitelnou kvalitu, která vydrží desítky let. Časem neztrácí na své kvalitě či kráse, ale naopak zraje a stává se čím dál hezčí. Jeho vůně do vašeho domova přinese harmonii a klid. Díky čistě přírodnímu materiálu je dubový nábytek jasnou volbou pro všechny alergiky. Předností masivního dřeva je jeho univerzálnost, můžete jej totiž použít v jakkoli designově zařízené domácnosti.

Jídelní dubový stůl z masivu

Pří výběru jídelního stolu je potřeba si nejdříve určit, co všechno u něj budete dělat a kolik strávníků kolem něj bude sedět. Budete u stolu pouze jíst? Nebo jej využijete také pro tvoření a psaní úkolů? Máte často návštěvy nebo kolem stolu sedíte celoročně ve stejném počtu?

Výhodou masivních stolů je snadná renovace. Pokud se stůl poničí, stačí jej jen přebrousit a opatřit ochrannou vrstvou.

Velikost jídelny a tvar stolu

Tvar dubového jídelního stolu přizpůsobte velikosti jídelny. Jestliže máte spíše menší prostor, sáhněte po stolku čtvercovém či sklápěcím na stěnu, u kterých se pohodlně nají 2 až 4 osoby. Do středně velké jídelny se bude hodit stůl obdélníkový a do velkého prostoru, například spojeného kuchyňského koutu s obývacím pokojem, můžete umístit stůl kulatý či oválný. Ty totiž zaberou nejvíce místa. V případě, že čas od času hostíte návštěvy, zvolte dubový rozkládací stůl, díky kterému získáte nejméně dvě místa navíc.

Velikost jídelního stolu

Velikost masivního dubového jídelního stolu by měla odpovídat nejen velikosti jídelny, ale také počtu sedících hostů. Zároveň je vhodné mít alespoň dvě místa navíc v případě návštěvy. Ta však lze získat i tak, že stůl rozložíte. Doporučuje se, aby měl každý sedící kolem sebe volnou plochu alespoň 60 cm do šířky a 30 cm do hloubky. Ideální rozměr je 80 × 35 cm. Zároveň by měl být dostatek místa ve středu stolu, kde bude ležet ošatka s pečivem nebo stát váza. Uprostřed stolu by mělo být alespoň 30 cm volného prostoru. Výška jídelního stolu by se měla pohybovat okolo 75 cm.

Designové zpracování

Z hlediska designového zpracování si můžete vybrat nejen tvar, ale také kombinaci materiálů. Vzhledem k tomu, že je masiv přírodním materiálem, často se kombinuje se sklem a kovem, které mají svůj původ rovněž v přírodě.

Trendy jsou masivní dubové stoly s kovovou nohou. Kovové podnoží je nejčastěji v černé barvě, která tvoří nádherný kontrast ke zlatavé barvě dřeva. Oblíbené jsou i stříbrné chromované nohy. Některé jídelny stoly mají na desce položené odolné sklo, které chrání dřevo před skvrnami a dalšími nečistotami. Mezi nejoblíbenější tvary podnoží patří U a X. Samozřejmě nechybí ani klasické čtyři nohy, jež mohou mít podobu hranolů či kónický tvar. Podnoží nemusí být kovové. Ten, kdo nerad míchá materiály, může zvolit klasické dřevěné nohy.

Masivní dubové stolky do obývacího pokoje

Z dubu se vyrábí také konferenční stolky do obývacího pokoje. Stejně jako u stolů jídelních, také dubové konferenční stoly jsou nejčastěji k dostání s černou kovovou podnoží. Mezi oblíbené tvary patří stůl kulatý a klasický obdélníkový.

Úspěch v současné době slaví tzv. hnízda, což znamená, že máte sestavu stolků, které jdou do sebe nebo pod sebe snadno zasunout. V případě, že přijde větší návštěva, nižší stolek jednoduše vysunete a zvětšíte tak místo pro odložení občerstvení. Díky jednoduchému zasunutí nebude menší stolek v místnosti po odchodu návštěvy překážet.

Při výběru konferenčního stolku se zamyslete nad tím, co všechno na něj budete chtít odkládat a zda budete potřebovat i zásuvku, případně spodní polici pro odložení nezbytností. Z hlediska výšky se doporučuje, aby byla deska stolu ve stejné výšce, jako je sedací část pohovky.

Dubové dřevo si rozumí s každým stylem

Největší předností masivního dřeva je jeho univerzálnost. Masivní dubový stůl snadno zakomponujete do rustikálně laděné domácnosti. Skvěle si bude rozumět i s provensálským stylem a jako stvořený je do domovů pojatých v industriálním stylu. Sáhnout po něm mohou i ti, kteří upřednostňují vintage nebo vzdušný charakter skandinávského stylu.

Než si vyberte provedení stolu, které bude ladit se zbytkem vaší domácnosti, můžete se inspirovat dalšími články o bydlení, které najdete na našem blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste