Abeceda sezení u jídelního stolu:

Možností, jak usadit hosty ke sváteční tabuli i k běžnému posezení u jídla nebo pití je bezpočet. Ale není to jen otázka etikety, která vám napoví, kam koho usadit, jde také o to, na čem sedět. Základní variantou je samozřejmě jídelní židle, ale nezapomínejte ani na lavici, stoličku nebo další možnosti.






Dřevěná jídelní židle

Nábytek ze dřeva je obvykle zárukou dlouhé životnosti. Nejinak je tomu i v případě jídelních židlí. Proto jsou ostatně tak oblíbené už po několik generací. Schválně se poptejte rodičů nebo prarodičů, jak dlouho mají nejstarší dřevěnou židli. Možná zjistíte, že je daleko starší než vy. A není to žádná výjimka, protože kvalitní dřevěná židle vydrží několik desítek let v bezvadném stavu.

Pokud vám záleží na co nejdelší životnosti, volte tvrdší dřevo. Sice si nakonec něco připlatíte, ale za to budete mít vystaráno na desítky let dopředu. Ideální je buk, který používají například vyhlášení čeští výrobci ohýbaného nábytku. Ale i když zvolíte smrk nebo borovici, budete mít židle, které vás nezklamou. Jen počítejte s tím, že je měkčí dřevo náchylnější k oděrkům a mechanickému poškození tvrdými předměty, například dětskými hračkami, autíčky a podobně.

Židle z borovice a smrku na druhou stranu pořídíte i za poloviční cenu oproti bukovým. Takže když to sečteme a podtrhneme, záleží na vaší aktuální situaci a na tom, kolik peněz chcete okamžitě investovat do kvalitního nábytku na sezení. Pak už jen stačí chránit židle před prachem a občas dřevo ošetřit, aby neztrácelo lesk a bezvadný vzhled. Jinak se nebudete muset o nic starat.

Jídelní židle s polstrováním

Sem patří všechny modely, které nabízejí nadstandardní pohodlí pro celou zadní část těla. Můžete vybírat z variant s polstrovaným sedákem nebo polstrovaným sedákem a opěradlem. Obě možnosti razantně zvyšují pohodlí ve srovnání s klasickou židlí bez polstrování. Je ale pravda, že kromě měkčených přídavků záleží i na tvaru a rozměrech židle. Jinak nebude pohodlná, i kdybyste za ní dali majlant.

Jestli pokukujete po tomto typu jídelní židle, promyslete si, jakou výšku opěradla budete potřebovat. Ideální je, aby se nejvyšší člověk v domácnosti po dosednutí mohl pohodlně opřít celými zády včetně ramen. Pokud by totiž opěradlo nedosahovalo dost vysoko, bylo by to akorát tak na bolavé mezilopatkové svaly. Takže na to dávejte při výběru dobrý pozor.

Židle s polstrováním může mít různý materiál potahů. Například kůže, eko kůže nebo koženka mohou být sice elegantní, ale v létě kvůli nižší prodyšnosti nejsou moc příjemné na delší posedávání. Oproti tomu látkové potahy jsou prodyšné bezvadně, ale zase nejsou tak mechanicky odolné. Přesto jsou asi o něco lepší volbou. Můžete je snadno čistit a v krajním případě se dají za rozumnou cenu vyměnit.

Jídelní a barové stoličky

V Česku sice pořád stojí ve stínu klasických židlí, ale přesto jsou jídelní stoličky zajímavou variantou hlavně při větší sešlosti. Jasně, u slavnostního oběda, kde chcete hostům dát najevo důležitost, nebudete nikoho usazovat na jídelní stoličku, ale pro běžné účely je to flexibilní a chytrá varianta, jak vměstnat i k menšímu jídelnímu stolu dalšího jedlíka – ideálně někoho mladšího nebo domácího.

Jídelní stoličky jsou často polstrované, takže si na nich při sezení dopřejete dostatek pohodlí. Jedinou nevýhodou je absence opěradla, které ale můžete nahradit stěnou, kdyby vás začala bolet záda. V případě stoliček je polstrování prakticky výhradně látkové, a to je správně. Jsou tedy pohodlné, lehce je přenesete, kam je potřeba, a nezaberou tolik místa jako větší a těžší jídelní židle.

Barové stoličky jsou parádní kus nábytku, po kterém doma občas zatouží skoro každý. Je pravda, že pokud nemáte bar nebo vyvýšený kuchyňský ostrůvek, asi je nevyužijete. Přesto jsou vítaným zpestřením a dají se využít v případě, že nepotřebujete všechny strávníky usadit kolem jednoho jídelního stolu. Stejně tak zabodují u večerního posezení u něčeho lahodného k pití. Však to znáte.






Jídelní lavice

Skvělou volbou do malých jídelen a kuchyní s jídelním koutem jsou jídelní lavice. Většinou se uskromní v rohu místnosti, kde naplno využijí přidělený prostor. Tím pádem nabídnou dost místa k sezení hned několika dospělým nebo dětem. Jsou často polstrované a můžete se o ně pro lepší pohodlí opřít zády. Posledním plusem je úložný prostor. Často ho najdete pod sedákem lavice.

Jídelní lavice se dělají prakticky výhradně z masivního dřeva, takže je to dobrá investice na mnoho let dopředu. Je pravda, že první na nich po letech trpí polstrování, ale to můžete s trochou šetrnosti udržovat v bezvadném stavu nebo ho v pravidelných intervalech několika let měnit. Kdybyste se výměně polstrování chtěli vyhnout, můžete na lavici umístit přehoz, který ochrání látkový povrch.

Tím, že jsou lavice dřevěné, vyžadují občas péči o masiv. Je to hlavně pravidelné čištění od prachu a mastnoty. Sem tam je taky dobré zkontrolovat povrch, že je bezvadný a svrchní lak nežloutne nebo nepraská. V krajním případě můžete lavici přelakovat, ale obvykle se bez toho v klidu obejdete.

Houpací síť a další alternativy

Možná vám to připadá přitažené za vlasy, ale není. Pokud doma máte ve stropě napevno háky, na které zavěšujete například houpací síť, můžete ji využít i jako sedací prostor. Akorát pamatujte na to, že by v takovém případě síť měla být přiměřeně vysoko nad zemí, aby sedící člověk dosáhl nohama až na podlahu. Jinak by se mu totiž mohlo stát, že ztratí rovnováhu a svalí se na zem nebo do sítě.

Na skoby nebo háky ukotvené ve stropě můžete zavěsit i hamaku. Ta je mnohdy pro sezení pohodlnější a ani po delším setrvání v jedné poloze se vám na šatech ani na těle neobjeví protlačený vzorek ok sítě. Opět platí zmíněný tip s výškou sedu, abyste hostům dopřáli nejen pohodlí, ale i bezpečí.

Stejně zajímavým posezením, obzvlášť pro děti, může být houpačka. V takovém případě je ale nutné vysvětlit dítěti, že se u jídla nemá houpat. Možná bude dokonce bezpečnější houpačku zajistit lanem nebo provázkem, aby se dítě nerozhoupalo omylem. Jinak by totiž mohlo nepříjemně narazit do jídelního stolu.

Určitě sami přijdete na další zajímavá řešení, jak usadit hosty kolem stolu. Nebojte se experimentovat a odměnou vám bude originální zážitek. A až budete mít chvilku čas, mrkněte se na naše další články na blogu.








Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste