Na co nezapomenout v ložnici, aby se vám lépe usínalo

1183 Ložnice inspirace

Vedle pohodlné postele s kvalitní matrací a roštem je důležitá psychická pohoda. Pokud budete usínat v nejlepší posteli na světě v té nejluxusnější ložnici na světě, ale nebudete vnitřně vyrovnaní, těžko se vám bude usínat, natož odpočívat. Proto v žádném případě nepodceňujte drobnosti a maličkosti, které z vaší poměrně obyčejné ložnice můžou udělat království osvěžujícího spánku.

Hlavu podle zvyku

Zvířata na obou polokoulích si podvědomě lehají tak, aby měla hlavu směrem k rovníku. Je to dlouhodobě neměnný a známý jev. Pokud si myslíte, že směr vašeho ležení není důležitý, nejspíš nemáte pravdu. Je sice pravda, že už člověk od přírody ušel kus cesty, ale stále platí, že díky orientačnímu smyslu nejraději usínáme s hlavou na stranu, na kterou jsme zvyklí od dětství.

Ideální tedy je, abyste měli při usínání hlavu na tu stranu, na kterou jste ji mívali jako děti. Případně můžete usínat s hlavou na stranu, která je takovému směru blíže. Není samozřejmě nutné překopávat celý nábytek v místnosti. Jednoduše vyzkoušejte několik nocí na druhou stranu než doteď a uvidíte.





Dostaňte se do pohody

Je dokázáno, že vojákům na frontě se lépe usíná, když mají kolem sebe své nejlepší kamarády, případně aspoň fotku rodiny, dětí nebo manželky. Nikomu samozřejmě ani v náznaku nepřejeme nic tak hrozného, jako je válka. Ale i tak doporučujeme mít – třeba na nočním stolku– fotku svých blízkých případně jiný předmět, na který máte silnou pozitivní vazbu.

Možná že změnu v usínání nezaznamenáte hned. Ale z dlouhodobého hlediska je jisté, že si při spánku lépe odpočinete. Pokud tomu nevěříte, zkuste si to na vlastní kůži. Uvidíte, že to není bezcenná rada.

Musíte vidět na dveře

Snažte se nábytek v ložnici uspořádat tak, abyste při usínání viděli na dveře. Současně je skvělé když máte v takovém případě za sebou zeď. Ne nadarmo se říká, že je ideální mít za zády bezpečí a před sebou dobrý výhled na případné nebezpečí.

Samozřejmě nikomu nepřejeme nic špatného. Ale věřte tomu, že se vám bude lépe usínat s vědomím, že vidíte na dveře do pokoje. Opět jde o fakt, který se mnohokrát testoval a výsledky mluví jasně. Myslete na to, až budete zvažovat umístění postele.

Pryč s elektronikou

Možná vám připadá jako dobrý nápad usínat u televize. Ale je to jedna z nejhorších věcí, které můžete udělat. V podstatě není moc dobré ani čtení před spaním v posteli, ale elektronika obecně je opravdu neprospěšná. Jednak vás stále ozařuje aktivní světlo obrazovky nebo displeje, což vás udržuje bdělejší, a jednak obvykle není tak snadné uklidnit myšlenky a usnout.

Jsou i lidé, kteří věří v negativní účinky záření různých elektrických spotřebičů. Ty mají mít údajně negativní vliv na samotný odpočinek. K tomu můžeme jen dodat, že si na to každý musí přijít sám. V každém případě by ložnice měla být hájemstvím klidu a odpočinku, kam nepatří rušivé prvky.

Proto do ložnice také nikdy nepořizujte světlo s příliš vysokou teplotou. Ideální teplota světla pro odpočinek je okolo 3 000 kelvinů. To je zjednodušeně žluté světlo. Jakmile teplota světla překročí 4 000 kelvinů, bude vás opět udržovat v bdělosti a nedovolí tělu vytvářet látky směřující k plnohodnotnému odpočinku.

Ať už máte ložnici jakoukoliv, přejeme vám co nejkvalitnější spánek a rána plná svěžesti a odpočinku. Určitě nezapomeňte mrknout na naše další články o nábytku – ideálně ne těsně před spaním.






Přečtěte si také

  • 5 rad jak zařídit ideální ložnici
    2018-06-05 3316

    Pro kvalitní spánek a regeneraci organismu je mimo jiné rozhodujícím prvkem samotná ložnice. Jak ji zařídit? Následujte našich 5 chytrých rad!

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1794

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1930

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

  • Ložnice jako sluha dvou pánů
    2018-07-17 1741

    Má sloužit k regeneraci a spánku. Někteří se však se sortimentem těchto služeb nespokojili. Nadhodnotu rozšířili o portfolio s pracovní či relaxační sféry. Anebo zalovili v pragmatičtější vodách.

  • Ložnice podle Vasati.
    2018-04-05 1236

    Budíte se ráno unavení a nevyspalí? Viníkem déle přetrvávajících problémů tohoto druhu může být vaše ložnice. 15 následujících rad vám možná pomůže odhalit její skryté nedostatky.

  • Světlo v ložnici, aneb zpřístupníte všechny kouty
    2018-09-08 1042

    Místnost plná intimity a tajemství. Tlumí vaše smysly, uklidňuje duši. Co když si v ní ale potřebuje trochu trošku posvítit?

  • Úložné prostory v ložnici
    2018-06-13 1434

    Tak jako se vy v ložnici ukládáte ke spánku, potřebují své místo také prádlo a drobnosti, které vás obklopují. Oblečení, prádlo, peřiny, polštáře a knihy jsou společníci, s nimiž se dělíte o prostor.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste