Nábytek do dětského pokoje – od kojence po teenagera

Ať už dětský pokoj teprve plánujete pro nenarozeného potomka, potřebujete rychle vybavit místnost pro čerstvého školáčka nebo vás čekají úpravy pro teenagery, máme pro vás tipy. Každé období v životě dítěte si žádá své. Přijde čas, kdy dříve nedotknutelná postel ve tvaru auta přestane být v kurzu a budete muset pořídit nový psací stůl i židli, aby vaše dítě mohlo pohodlně studovat a třeba i trávit čas u počítačových her. Připravili jsme pro vás přehledný průřez světem nábytku pro děti. Račte dál.

Detail na holčičku hrající si s dřevěným vláčkem

Nábytek pro nejmenší

Pokud čekáte příchod nového člena rodiny, nebo máte doma malé dítě, jistě vás zajímá, jak zařídit jeho pokojíček tak, aby byl bezpečný, pohodlný a zábavný. Jedním z nejdůležitějších kusů nábytku je postýlka, která bude sloužit jako místo pro spánek a odpočinek. Jak vybrat tu správnou postýlku pro novorozence a batolata? A jak zařídit prostor pro hry pro zábavné a vzdělávací aktivity? V této kapitole se dozvíte několik tipů a rad, které vám pomohou s rozhodováním.

Vybrání bezpečné a pohodlné postýlky pro novorozence

Postýlka je prvním místem, kde se váš novorozenec bude cítit jako doma. Proto je důležité, aby byla postýlka bezpečná, pohodlná a kvalitní. Při výběru postýlky pro novorozence byste měli dbát na následující aspekty:

Velikost a tvar: Postýlka by měla být dostatečně prostorná, aby se dítě mohlo volně pohybovat a otáčet. Zároveň by neměla být příliš velká, aby se dítě necítilo ztracené nebo nejisté. Ideální velikost postýlky je 120 x 60 cm. Co se týče tvaru, můžete si vybrat mezi klasickou obdélníkovou postýlkou, nebo zajímavějšími variantami, jako jsou oválné, kulaté nebo srdcovité postýlky. Tyto tvary mohou dodat pokojíčku originální vzhled, ale mohou být také dražší nebo obtížněji dostupné.

Šťastná rodina v pokojíku pro nejmenší

Materiál a konstrukce: Postýlka by měla být vyrobena z pevného a kvalitního materiálu, který je odolný proti poškození a snadno se čistí. Nejvhodnější je dřevo nebo kov. Dřevěná postýlka působí přirozeně a teple, ale může být těžší nebo náchylnější k poškrábání. Kovová postýlka je lehčí a odolnější, ale může být chladnější nebo hlučnější. Důležité je také, aby konstrukce postýlky byla stabilní a pevná, bez ostrých hran nebo vystupujících částí. Žebrování postýlky by mělo být dostatečně husté, aby dítě nemohlo propadnout nebo uvíznout hlavou. Doporučená vzdálenost mezi lamelami je 4,5 až 6,5 cm.

Matrace a povlečení: Matrace by měla být přizpůsobena velikosti a tvaru postýlky, aby nikde nezůstalo volné místo nebo převis. Matrace by měla být také dostatečně tvrdá a pružná, aby podporovala správnou polohu páteře dítěte. Neměla by být příliš tlustá nebo měkká, aby nedocházelo k udušení nebo přehřátí dítěte. Povlečení by mělo být vyrobeno z přírodních a prodyšných materiálů, jako je bavlna nebo len. Povlečení by mělo být také snadno snímatelné a pratelné. Nemělo by obsahovat žádné volné nebo zdobné prvky, jako jsou mašle, stuhy nebo knoflíky, které by dítě mohlo utrhnout nebo spolknout. Povlečení by mělo být také jednoduché a nenápadné, aby nedráždilo zrak nebo pozornost dítěte a nerušilo ho při usínání nebo odpočinku přes den.

Z dalšího nábytku nezapomeňte na přebalovací pult a komodu, kam dítěti uložíte vše potřebné. Jiný nábytek takhle malé dítě ještě nevyužije. I když řada rodičů ihned po narození začne nakupovat stolky, židle a další výbavu, klidně můžete počkat, než dítě za půl roku nebo o něco později začne samo sedět. Do té doby můžete v klidu fungovat s postýlkou, komodou a přebalovacím pultem.

Nábytek pro předškoláky:

Pokud máte doma dítě, které se blíží k nástupu do školy, možná uvažujete o tom, jak mu zařídit pokoj, aby se v něm cítilo pohodlně a bezpečně. Jedním z nejdůležitějších prvků je postel, která by měla být přizpůsobena potřebám a zájmům vašeho dítěte. V této kapitole článku vám poradíme, na co si dát pozor při výběru postele pro děti předškolního věku a jakou roli hraje design, materiál, velikost a bezpečnost.

Spokojená holčička v pokojíku

Design postele pro děti předškolního věku

Děti v tomto věku jsou plné fantazie a rády si hrají na různé role. Proto je dobré vybrat postel, která podporuje jejich kreativitu a zábavu. Například můžete zvolit postel ve tvaru auta, lodi, hradu nebo princezny. Taková postel bude sloužit nejen jako místo pro spánek, ale i jako prostor pro hraní a snění.

Pokud máte více dětí, můžete zvážit i patrovou postel, která ušetří místo a nabídne více možností pro společné aktivity. Patrová postel by měla být pevná a stabilní a mít dostatečný prostor mezi patry. Důležité je také zajistit snadný přístup k hornímu lůžku pomocí schodů nebo žebříku.

Materiál postele pro děti předškolního věku

Při výběru materiálu postele pro děti předškolního věku je třeba myslet na to, že by měl být odolný, snadno udržovatelný a ekologický. Nejčastěji se používají dřevěné nebo kovové postele, které mají své výhody i nevýhody.

Dřevěné postele jsou teplé, přírodní a pohodlné. Mají různé barvy a povrchové úpravy, které dodají pokoji útulnou atmosféru. Dřevo je také obnovitelný materiál, který je šetrný k životnímu prostředí. Nevýhodou dřevěných postelí je jejich vyšší cena a náchylnost k poškození vlhkostí, hmyzem nebo plísní.

Kovové postele jsou pevné, odolné a moderní. Mají různé tvary a styly, které dodají pokoji dynamický vzhled. Kov je také snadno čistitelný a dezinfikovatelný materiál, který je vhodný pro alergiky. Nevýhodou kovových postelí je jejich nižší komfort, chladnost a hlučnost.

Velikost postele pro děti předškolního věku

Při výběru velikosti postele pro děti předškolního věku je třeba vzít v úvahu rozměry pokoje i růst dítěte. Postel by neměla zabrat příliš mnoho místa, aby zbylo dostatek prostoru pro hraní a pohyb. Zároveň by měla být dostatečně velká, aby poskytla pohodlí a podporu pro tělo dítěte.

Obvykle se doporučuje zvolit postel o rozměrech 200 x 90 cm, která je standardní velikostí pro jednolůžkové postele. Taková postel vyhovuje většině dětí a poslouží jim i v budoucnu. Pokud máte více místa, můžete zvolit i větší postel, například 200 x 120 cm nebo 200 x 140 cm, která nabídne více prostoru pro spaní i hraní.

Bezpečnost postele pro děti předškolního věku

Bezpečnost je jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru postele pro děti předškolního věku. Postel by měla být pevná, stabilní a bez ostrých hran nebo výčnělků, které by mohly způsobit zranění. Důležité je také zkontrolovat, zda postel splňuje normy a certifikáty pro bezpečnost a kvalitu.

 

Pokud se rozhodnete pro patrovou postel, je nutné zajistit, aby horní lůžko mělo ochrannou zábradlí, která zabrání pádu dítěte. Zábradlí by mělo být dostatečně vysoké a pevné a mít minimální mezeru mezi lištami. Také by mělo být umístěno na obou stranách lůžka a mít otevření pro vstup a výstup.

Zařízení prostoru pro hraní a kreativní činnosti (stolky, židličky)

Kromě postele je také důležité zařídit prostor pro hraní a kreativní činnosti, které jsou nezbytné pro rozvoj dítěte. Dítě by mělo mít k dispozici stůl a židli, na kterých si může kreslit, malovat, psát nebo číst. Stůl a židle by měly být ergonomické, pohodlné a bezpečné.

Ergonomický stůl a židle znamenají, že jsou přizpůsobeny velikosti a tvaru těla dítěte. Stůl by měl být dostatečně široký a hluboký, aby poskytl dostatek pracovní plochy. Výška stolu by měla být taková, aby dítě mohlo opřít lokty o stůl a udržet rovnou záda. Židle by měla být dostatečně vysoká, aby dítě dosáhlo nohama na zem a udrželo rovnou páteř. Opěradlo židle by mělo podporovat bederní oblast a ramena.

Pohodlný stůl a židle znamenají, že jsou vyrobeny z kvalitního materiálu, který je příjemný na dotek a nezpůsobuje podráždění nebo alergie. Materiál by měl být také odolný proti poškrábání, skvrnám nebo poškození. Pohodlnost také zvyšuje polstrování židle nebo použití podložky pod nohy.

Bezpečný stůl a židle znamenají, že nemají ostré hrany nebo rohy, které by mohly ublížit dítěti. Také by neměly být nestabilní nebo se snadno převrátit. Bezpečnost také zahrnuje kontrolu šroubů, kloubů nebo spojů, které by měly být pevné a bez možnosti je jednoduše narušit.

Nábytek pro školáky:

Pokud máte doma školáka, jistě víte, jak důležité je mít pro něj vhodně zařízený pokoj. Dětský pokoj by měl být nejen místem pro odpočinek a hraní, ale také pro učení a studium. Proto je potřeba vybrat nábytek, který bude splňovat několik kritérií: bude praktický, funkční, ergonomický, bezpečný a estetický. V této kapitole článku se zaměříme na tři základní kusy nábytku, které by neměly chybět v žádném pokoji pro školáka: postel, stůl a knihovna.

Malý školák píše domácí úkol

Postel se zvýšeným úložným prostorem

Postel je nejdůležitějším prvkem v dětském pokoji, protože ovlivňuje kvalitu spánku a tím i zdraví a výkonnost dítěte. Postel by měla být dostatečně velká, pohodlná a pevná. Kromě toho by měla nabízet i dostatek úložného prostoru, který je v malých pokojích velmi cenný. Existuje několik typů postelí se zvýšeným úložným prostorem, například:

Postele s úložnou zásuvkou pod matrací. Tento typ postele je vhodný pro uložení sezónního oblečení, povlečení nebo hraček. Zásuvka je snadno přístupná a nezabírá žádné místo navíc.

Postele s vestavěnou skříní nebo policemi pod matrací. Tento typ postele je vhodný pro uložení oblečení, knih nebo školních potřeb. Skříň nebo police jsou integrovány do konstrukce postele a tvoří jeden celek.

Postele s vysokou konstrukcí a pracovním prostorem pod matrací. Tento typ postele je vhodný pro malé pokoje, kde není místo pro samostatný stůl. Pod postelí se nachází psací stůl, židle, police nebo skříňky. Tento typ postele se nazývá také patrová postel nebo loftová postel.

Při výběru postele se zvýšeným úložným prostorem je třeba dbát na to, aby byla postel stabilní, bezpečná a snadno ovladatelná. Dítě by mělo mít dostatek místa nad hlavou a pod nohama. Také by mělo být možné snadno vyndat a zasunout zásuvku nebo otevřít a zavřít skříňku.

Stůl nebo psací stůl

Stůl nebo psací stůl je dalším důležitým prvkem v dětském pokoji, protože slouží jako pracovní plocha pro školní práce, kreslení, psaní nebo počítačové hry. Stůl by měl být dostatečně velký, aby se na něm vešly všechny potřebné pomůcky, jako jsou sešity, knihy, psací potřeby nebo notebook. Stůl by měl být také nastavitelný podle výšky a sklonu dítěte, aby se předešlo špatnému držení těla a zátěži páteře. Kromě toho by měl být stůl vybaven zásuvkami nebo policemi pro uložení drobností.

Při výběru stolu nebo psacího stolu je třeba dbát na to, aby byl stůl pevný, stabilní a odolný. Dítě by mělo mít dostatek místa pro nohy a pohyb. Také by mělo být možné snadno nastavit výšku a sklon stolu podle potřeby. Existuje několik typů stolů nebo psacích stolů, například:

Rostoucí stoly. Tento typ stolu je vhodný pro děti od první třídy až do dospívání, protože se dá postupně přizpůsobovat růstu dítěte. Rostoucí stoly mají obvykle možnost nastavit výšku i sklon desky, což umožňuje optimální sezení a pracovní polohu. Rostoucí stoly jsou často doplněny rostoucími židlemi, které také lze nastavit podle výšky a tvaru dítěte.

Nerostoucí stoly. Tento typ stolu je vhodný pro děti starších ročníků nebo studenty, kteří již nedosahují výrazného růstu. Nerostoucí stoly mají pevnou výšku a sklon desky, které by měly odpovídat standardním rozměrům pro danou věkovou kategorii. Nerostoucí stoly jsou často doplněny klasickými židlemi nebo kancelářskými křesly, které lze také nastavit podle potřeby.

Patrové postele s pracovním prostorem pod matrací. Tento typ stolu je vhodný pro malé pokoje, kde není místo pro samostatný stůl. Pod postelí se nachází psací stůl, židle, police nebo skříňky. Tento typ stolu se nazývá také loftová postel nebo postel s vysokou konstrukcí.

Knihovna nebo knihovní polička

Knihovna nebo knihovní polička je třetím základním prvkem v dětském pokoji, protože slouží jako úložný prostor pro učebnice, knihy, časopisy nebo hračky. Knihovna nebo knihovní polička by měla být dostatečně prostorná, aby se na ní vešly všechny položky, které dítě potřebuje nebo má rádo. Knihovna nebo knihovní polička by měla být také přehledná, aby dítě snadno našlo to, co hledá. Kromě toho by měla být knihovna nebo knihovní polička bezpečná a stabilní, aby nedošlo k pádu nebo zranění.

Při výběru knihovny nebo knihovní poličky je třeba dbát na to, aby byla knihovna nebo knihovní polička pevná, stabilní a odolná. Dítě by mělo mít snadný přístup ke všem poličkám nebo patrům, a to přímo ze země.

Nábytek pro teenagery:

Pokoj pro teenagery je místem, kde se mladí lidé cítí jako doma, kde mohou vyjádřit svou osobnost a zájmy, kde mohou relaxovat, učit se a bavit se s přáteli. Proto by měl být pokoj pro teenagery zařízený tak, aby splňoval všechny tyto potřeby a zároveň byl pohodlný, praktický a stylový. V této kapitole článku se podíváme na některé tipy, jak vybrat nábytek pro teenagerský pokoj, který zajistí komfortní spánek, odpočinek i studium.

Teenager s dobrou náladou se sluchátky a notebookem

Zvážení větší postele pro pohodlný spánek

Spánek je pro teenagery velmi důležitý, protože ovlivňuje jejich fyzické i duševní zdraví, růst, vývoj a učení. Teenageři by měli spát asi 8–10 hodin denně, což je často obtížné dodržet kvůli školním povinnostem, sociálním aktivitám a biologickým změnám. Proto je klíčové zajistit jim co nejlepší podmínky pro kvalitní spánek, a to i prostřednictvím vhodného nábytku.

Jedním z prvků, který má na spánek velký vliv, je postel. Postel by měla být dostatečně velká, aby poskytovala dostatek prostoru pro pohyb a změnu polohy během noci. Postel by také měla být dostatečně pevná a stabilní, aby podporovala správnou polohu páteře a svalů. Měla by také být vybavena kvalitní matrací, peřinou, polštářem a ložním prádlem, které jsou přizpůsobeny individuálním preferencím a potřebám.

Pro teenagery se často doporučuje zvolit postel o velikosti dvoulůžka (200 x 140 cm nebo větší), která jim zajistí dostatek místa pro pohodlný spánek i pro případné návštěvy. Dvoulůžko také umožňuje vytvořit útulnou atmosféru v pokoji pomocí dekorativních prvků jako jsou závěsy, polštáře nebo osvětlení. Dvoulůžko také nabízí možnost úložného prostoru pod matrací nebo v rámci postele, což je velmi praktické pro ukládání oblečení, knih nebo jiných věcí.

Zařízení relaxačního koutku s pohovkou nebo křeslem pro odpočinek

Pokoj pro teenagery by měl být také místem, kde se mohou odreagovat od stresu a napětí z každodenního života. Pokoj by měl nabízet možnost relaxace, zábavy a odpočinku. K tomu slouží relaxační koutek, který je určen pro čtení, poslech hudby, sledování filmů, hraní her nebo jen pro lenošení.

Relaxační koutek by měl být vybaven pohodlným nábytkem, který umožňuje uvolnit se a cítit se dobře. Může se jednat o pohovku, křeslo, sedací vak, lehátko nebo jiný typ sedacího nábytku. Relaxační koutek by měl být také doplněn o konferenční stolek, poličku nebo skříňku, kde se mohou uschovat knihy, časopisy, hry nebo jiné zdroje zábavy. Relaxační koutek by měl být také osvětlený tak, aby vytvářel příjemnou náladu a podporoval relaxaci. Může se jednat o stojací lampu, stolní lampičku, LED pásek nebo jiný typ osvětlení.

Relaxační koutek by měl být umístěný tak, aby byl oddělený od pracovního prostoru a postele. Tím se zabrání rušení a zajistí se soukromí a klid. Relaxační koutek by měl být také zařízený podle osobního vkusu a stylu teenagera. Může se jednat o barvy, vzory, motivy nebo doplňky, které odrážejí jeho zájmy, koníčky nebo sny.

Vybavení pokoje pracovním prostorem pro domácí úkoly a studium

Pokoj pro teenagery by měl být rovněž místem, kde se mohou věnovat svému vzdělání a rozvoji. Pokoj by měl obsahovat pracovní prostor, který je určen pro domácí úkoly, studium, psaní nebo jiné činnosti vyžadující soustředění a myšlení. Pracovní prostor by měl být zařízený tak, aby podporoval efektivitu a produktivitu.

Pracovní prostor by měl být vybaven psacím stolem, který je dostatečně velký a stabilní, aby poskytoval dostatek místa pro počítač, knihy, sešity a další potřebné pomůcky. Psací stůl by měl být také nastavitelný podle výšky a polohy teenagera. Psací stůl by měl být doplněn o židli, která je ergonomická a pohodlná, aby podporovala správné držení těla a zabránila bolesti zad nebo krku. Židle by měla být také nastavitelná podle výšky a sklonu opěradla.

Pracovní prostor by měl být osvětlený tak, aby zajistil dostatek světla pro čtení a psaní. Může se jednat o přirozené světlo z okna nebo umělé světlo z lampy. Lampa by měla být umístěna tak, aby nesvítila do očí nebo na monitor počítače. Lampa by měla být také nastavitelná podle potřeby.

Pracovní prostor by měl být umístěný tak, aby byl co nejméně rušený hlukem nebo pohybem z ostatních částí pokoje nebo domu. Pracovní prostor by měl být také udržován v pořádku a čistotě, aby se zabránilo ztrátám času nebo rozptylování.

A tím jsme se dostali až na konec našeho článku, ve kterém jsme se pro vás snažili shrnout to nejdůležitější o dětském nábytku – od kojence po teenagera. Doufáme, že jste našli inspiraci a mrknete se i na naše další články na blogu.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste