Nejčastější chyby, kvůli kterým se hůř uklízí koupelna – 1. díl

1549 Tipy a triky

Koupelna je jedním z míst, která chceme mít doma pokud možno v absolutní čistotě. Není to o tom, že bychom se potřebovali za každou cenu blýsknout před návštěvou v podobě kamarádů, tchýně nebo prostořekých sousedů. Protože se v koupelně umýváme, měla by být vždycky v perfektním stavu. Jinak nám těžko může posloužit jako ideální místo pro pravidelnou hygienu. Češi ale často při rozvržení koupelny dělají rozhodnutí, která jim ve finále čištění koupelny znesnadní. Sepsali jsme pro vás nejčastější chyby, kterým se radši vyhněte, ať se vám v koupelně líp uklízí.

Čistá moderní minimalistická koupelna s usměvavou ženou

Začneme klasikou, kterou máme doma nedokonale skoro všichni – záchodem ukotveným k zemi. Pak se budeme věnovat vlastnostem dřevěného obložení, které v koupelnách většinou dostává zabrat od vlhka a změny teplot. Jako třetí přijde na řadu sprchový kout. Ten klasický totiž v jistém slova smyslu funguje jako dokonalý lapač nečistot. Ironií pak zůstává fakt, že právě tady se umýváme. Čtvrtý tip na chybu v koupelně si necháme jako překvapení na konec článku, abyste se měli na co těšit. Přejeme vám příjemné čtení.

Neukotvujte záchod k podlaze

Známe to všichni z domů našich rodičů nebo prarodičů. Tradičně se toalety v českých domácnostech konstruovaly s ukotvením do země. To je sice stále funkční řešení z hlediska používání záchodu, ale pokud jde o úklid místnosti, má tento typ umístění toalety nedostatky. Samozřejmě je hlavní nevýhodou nedostupnost prostoru pod toaletou. Možná vám to připadá jako malichernost, ale ve skutečnosti se právě tady usazuje mnoho špíny a prachu. A ruku na srdce, komu by se chtělo lézt jednou za týden s hadrem po kolenou pod a za záchod, aby ho zvenku utřel aspoň od nejhoršího prachu. Pokud máte doma záchod postavený na podlaze, nezbude vám, než jednou za čas obětovat víc času a snažit se vysmýčit i těžko dostupné prostory za toaletou u země. Je to ale něco, čemu se můžete vyhnout.

Moderní toaleta s odpadem vedeným ve zdi

Ideálním řešením je samozřejmě toaleta vsazená do stěny. Jestli nevíte, co si pod tím představit, nevadí. Všechno funguje, jak to znáte z klasického rozvržení, akorát záchod nemá odpadní potrubí vedené rovnou do země, ale toto je svedené stěnou, ke které je mušle připevněná. Jak asi tušíte, znamená to volný a dokonale přístupný prostor pod záchodem. Takže tam můžete bez mrknutí oka vyluxovat nebo vytřít, kdykoliv budete chtít. Nedá vám to žádnou práci a zvládnou to i moderní pomocníci v podobě robotických vysavačů nebo mopů. Stejně tak se budete moct spolehnout na to, že už vám nikdy nezapadne toaletní papír za záchod, kam se pro něj určitě nechcete natahovat.

Kromě praktického ohledu je řešení uchycení toalety na stěnu taky vysoce elegantní a designově čisté řešení. Navíc si snadno můžete zvolit výšku zavěšení záchodu. Takže pokud jste doma všichni nadprůměrně vysocí, můžete si toaletu nechat připevnit na stěnu o trochu víc, aby vás pak zbytečně nebolely nohy kvůli nepřiměřenému krčení v kolenou. Je to detail, který oceníte hlavně tehdy, když už máte hodně životních zkušeností, případně když máte problémy s klouby. V každém případě se podle našich zkušeností vyplatí investovat do zavěšené toalety, abyste si uchránili prostor pod a kolem záchodu na další vybavení, například skříňku nebo polici.

Dřevěné obložení si nechte do předsíně nebo obýváku

Dřevo je krásný a oblíbený materiál, který se v bytové architektuře bude vyskytovat asi napořád. Ale to neznamená, že se bezpodmínečně hodí do každé místnosti. Například v koupelnách většina dřevěných obkladů vyloženě trpí. Je to proto, že se v koupelně často mění vlhkost a teplota. A protože je dřevo porézní materiál, přebytečnou vysráženou vodu snadno natáhne dovnitř, což má za následek snížení životnosti obložení. Kromě toho velmi rychle dřevo ztrácí vizuální dokonalost. A to jsou všechno věci, kterým se chcete v koupelně i jinde vyhnout. Kromě toho platí, že je dřevo měkké, takže každý škrábanec nebo mechanická úder v něm zanechává stopy. To je další vada na kráse, která nevadí ve sklepě, dílně nebo garáži, ale v koupelně nepotěší. Tím méně, když k vám občas někdo přijede na návštěvu s přespáním.

Malá koupelna s dřevěným obložením

Kromě poměrně rychlého kažení materiálu jsou dřevěná obložení do koupelen nevhodná také kvůli údržbě a úklidu. Je jasné, že ze dřeva nedostanete usazený prach nebo jiné nečistoty pouze nasucho. Jenže když si budete na obložení brát vlhký hadr, nebo dokonce přinesete na pomoc kyblík s vodou, opět dřevo vystavujete vlhku, což ve finále nebude dobré pro vizuální vyznění obložení. Zatímco skříně, skříňky pod umývadlo a další nábytek do koupelen má speciální povrchovou úpravu nebo lak, které je ochrání, v případě obložení tomu tak často nebývá. Takže myslete taky na to, že když už byste bez dřevěného obložení v koupelně nepřežili, volte speciální variantu s ošetřením a povrchovou úpravou.

Bohužel se nevhodnost dřeva v koupelně často týká i stropu. Samozřejmě to neznamená, že byste měli hned odřezávat trámy, pokud jsou součástí stropu. Ale v každém případě ani strop nedoporučujeme obkládat dřevem. Opět platí, že póry v materiálu jsou vstupní branou ke kazům a degradaci dřeva. Je jedno, jestli ztratí kvalitu jen z vizuálního hlediska, nebo se vám nedej bože doma na obložení udělá plíseň. V každém případě si s dřevěným obložením v koupelně zaděláváte na problém, a to nemluvíme tom, že při úklidu se s dřevěnými částmi pěkně nadřete. Sečteno a podtrženo, dřevěné obložení v koupelně není nejlepší nápad. A když už ano, tak speciální s odolností proti vlhkosti.

Vyměňte sprchový kout za otevřenou sprchu

Levný a na první pohled praktický sprchový kout je skvělým řešením do malých koupelen. Je sice pravda, že z hlediska využití prostoru je to lákavá možnost, ale z ostatních úhlů pohledu už to důvod k jásotu a oslavám být nemusí. Hlavně, když během úklidu zblízka uvidíte, co všechno se ve vašem sprchovém koutě drží za nečistoty. Uzavřený sprchový kout se spodní vanou a bočnicemi je totiž často učiněný lapač nečistot. Ty se totiž při sprchování jednoduše dostanou do vodní páry, která pak zkondenzuje na vodu právě na stěnách sprchového koutu. A tím se nečistoty stále vrství na místě, které by v ideálním případě mělo zajistit vaši dokonalou hygienu. Ve skutečnosti to tak ale bohužel být nemusí. A to určitě nechcete, že?

Mladá žena s úsměvem uklízí sprchový kout

Je taky pravda, že uzavřený sprchový kout je nároční na úklid. Pokud totiž chcete, aby vám dobře sloužil a nezanášel se nečistotami nebo třeba solí z vody, je potřeba ho často uklízet a udržovat v dobré kondici. U uzavřeného koutu toto platí dvojnásob, protože se vodní pára často drží uvnitř, když nemůže volně proudit prostorem celé koupelny. Ve výsledku tak několikrát týdně musíte ošetřit bočnice, dvířka i spáry, aby byl kout neustále v perfektním stavu. To je samozřejmě možné, ale pro většinu lidí je to taky otrava a zbytečný žrout času. Nicméně, pokud vám to nevadí, klidně používejte uzavřený sprchový kout.

Jestli ale nechcete několikrát za týden zbytečně trávit čas údržbou koupelny, pořiďte si domů otevřený walk-in sprchový kout, který je v mnoha směrech výhodnější. Jeho hlavní výhodou je jednoduchá údržba i úklid. Je to hlavně proto, že vodní pára, která při sprchování vznikne, může volně proudit prostorem celé koupelny. Tím pádem se voda nevysráží jen na stěně sprchového koutu a nejbližším okolí. A koncentrace nečistot se ve velkém prostoru naředí, takže ve finále budete moct uklízet třeba jednou za týden a bude to v pohodě stačit. Jasně, budete muset otírat i koupelnové skříňky a další úložné prostory, ale to není nic, co byste už nedělali, že?

Bez čerstvého vzduchu si přiděláváte práci

Koupelna potřebuje hlavně dýchat. Pokud jste někdy bydleli v bytě, kde koupelna nemá okna, víte to moc dobře. A pravděpodobně míváte dveře do koupelny po většinu dne dokořán. Je to tak správně, protože bez dostatečného větrání by opět nastala situace, kdy se vodní pára srazí na vodu na všech površích. Spolu s ní samozřejmě i nečistoty ve vzduchu, takže byste nedělali nic jiného, než čistili každou píď od nepříjemných kapek vody. Ty navíc často na lesklých površích nechávají mapy, které nevypadají vůbec hezky. Takže pokud v koupelně nemáte okna, zajistěte dostatečnou cirkulaci vzduchu jinak – třeba těmi dveřmi dokořán. Na tom není nic špatného.

Luxusní koupelna s velkým oknem

Když máte to štěstí, že můžete v koupelně po sprchování nebo vaně otevřít okno, dělejte to. Je to proto, aby se do místnosti dostal vzduch s nižší vlhkostí. Tím zajistíte, že se pára nezačne srážet na nepříjemné kapičky vody, které už jsme několikrát zmínili. Ideální je samozřejmě průvan, kterým se vzduch v koupelně vymění podstatně rychleji. Ale to určitě znáte. Je si dejte pozor v zimě, abyste koupelnu větráním moc neochladili. S klesající teplotou vzduchu klesá i jeho kapacita vlhkosti. Takže by se mohlo stát, že se voda stejně vysráží, i když budete mít v místnosti čerstvý a svěží vzduch.

A tím jsme se dostali až na konec prvního dílu článku ze série, kde se věnujeme nejčastějším chybám v koupelně, které mají vliv na úklid. Určitě jste si mezi úvodní čtveřicí tipů našli svého favorita. A až budete mít doma hotovo s úpravami vaší koupelny, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Najdete v nich zajímavosti nejen ze světa nábytku.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste