Noční stolek: věrný kamarád při usínání i probouzení

1044 Ložnice inspirace

Vstávání a usínání jsou podle mnohých odborníků na lidskou duši jedněmi z nejdůležitějších okamžiků dne. Ne nadarmo se říká, že jak si kdo ustele, tak si lehne. Ale kromě správného ustlání a lehnutí je tady ještě spousta maličkostí, které dokážou zkvalitnit váš spánek.

To nejdůležitější na dosah ruky

V sebepohodlnější posteli se vám může spát špatně. A problém asi nebude v kvalitě matrace nebo posteli samotné. Nejčastěji jde o výbuch myšlenek, které před spánkem ne a ne vyklidit pole kýženému odpočinku. Příčinou bývá nejistota. Tu můžete napravit tím, že si k posteli umístíte nejdůležitější věci.

Ale pokud u postele nemáte noční stolek, těžko si své poklady a další důležité věci udržíte během noci nadosah. A jsou to právě maličkosti, které ve finále uklidní vaši mysl a pomohou vám v klidu usnout. Pro někoho je zásadní mít po ruce sklenici s vodou, aby nemusel v noci vstávat a probouzet organismus cestou k nejbližšímu kohoutku.

Pokud máte malé děti, které už spí ve své místnosti, ale chcete o nich mít přehled, jsou noční stolky ideálním místem pro dětskou chůvičku. Bude tak blízko, že vás spolehlivě probudí, kdykoliv vás váš potomek bude potřebovat. Mezi tím můžete spát klidně a bez nervů.

Kromě nutností je noční stolek ideální odkládací plochou pro rozečtenou knihu, která vás večer příjemně ukolébá před spánkem. Ráno ji najdete hned vedle sebe, takže můžete dočíst stránku ještě pod příjemně vyhřátou peřinou.

Stejně tak se stolek hodí i na lampičku, bez které by noční čtení v posteli nebylo reálné nebo na budík, jenž se postará o to, abyste vždy přišli včas, ať už se druhý den chystáte kamkoliv. Určitě i po všech vyjmenovaných věcech zůstane ještě místo na nějaký poklad, talisman či jiný předmět, který máte rádi blízko u sebe.




Co udělat před výběrem nočního stolku

Než se vrhnete na výběr konkrétního stolku, pečlivě si změřte místo kolem postele. Nezapomeňte při tom na výšku od podlahy k horní ploše matrace. Jakmile budete mít změřeno, můžete začít vybírat model. Vždy myslete na to, že horní deska stolku by neměla být výš než plocha matrace. Jinak vám stolek bude vadit ve výhledu z postele, a to může být nepříjemné nejen při usínání.

Zvažte, co všechno na stolek potřebujete umístit. Případně zvolte stolek s vnitřním úložným prostorem. Tam můžete schovat všechny potřebné maličkosti. Od papírových kapesníků až po oblíbenou knihu nebo fotku. Až budete mít jasno, kolik prostoru potřebujete, ponořte se naplno do vybírání.

Jaký noční stolek mám vybrat

Základem je harmonie. Bez té vám noční stolek bude v místnosti připadat cizí. A kromě toho to může mít negativní vliv na vaše usínání. Proto se snažte noční stolek vybírat ve stejném dekoru, jako máte postel nebo ostatní nábytek do ložnice.

Pokud se vám nedaří najít noční stolek z masivu stejného dřeva nebo v odpovídajícím dekoru, nevadí. Vždy máte možnost vybrat neutrální variantu, která se hodí do většiny interiérů. Dobrou volbou je bílý noční stolek. Ten se snese s barevnými dekory nábytku i čalouněnými postelemi. Odstíny se vzájemně nebudou rušit a vy získáte univerzální kus nábytku, který vám poslouží klidně i v jiné místnosti.

Noční stolek v bílém provedení se ale příliš nehodí do místností, které mají nábytek v jemně krémové barvě. Bílá a smetanová se k sobě moc nemají, takže by mohl celkový dojem drhnout. Proto raději v takovém případě volte tmavší odstín, který bude s dosavadním ložnicovým nábytkem dobře kontrastovat.





Troufněte si na originál

Nemusíte za každou cenu vybírat konzervativní stolek se dvěma šuplíky a bez nožek. Pokud máte odvahu a naladění vaší ložnice bude v souladu s originálnějším designem, nebojte se ho. V nabídce výrobců nábytku se už několik let nacházejí noční stolky na elegantních nožkách.

Ty sice většinou nenabízejí tolik úložného prostoru, ale zato působí lehce a vzdušně. Tím pádem budete mít vedle postele odkládací prostor doplněný elegancí. To oceníte zejména v případě světlých dekorů, které ještě podtrhnou celkové vyznění provedení stolku. Variantou je také stolek bez spodního šuplíku, ale s bočnicemi v plné šíři. Pod ten si můžete zasunout krabici.

Další možností v široké nabídce je noční stolek na kolečkách. Možná na někoho může působit příliš kancelářsky, ale je velmi praktický. Ať už doma máte koberec nebo tvrdou podlahu, noční stolek na kolečkách se vám může hodit, pokud ho potřebujete přesouvat. Je to praktické i při uklízení.

Nenechte se svazovat standardním stylem a zkuste svou ložnici ozvláštnit originálním nočním stolkem. A i kdybyste nakonec vybrali spíš klasiku, nevadí. Každý stolek vám ve výsledku nabídne větší pohodlí při usínání i při probouzení. A to stojí za to.

Další články s tipy o nábytku najdete na našem blogu. Podívejte se a nechte se inspirovat.







Přečtěte si také

  • 5 rad jak zařídit ideální ložnici
    2018-06-05 3375

    Pro kvalitní spánek a regeneraci organismu je mimo jiné rozhodujícím prvkem samotná ložnice. Jak ji zařídit? Následujte našich 5 chytrých rad!

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1822

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3407

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • Ložnice jako sluha dvou pánů
    2018-07-17 1754

    Má sloužit k regeneraci a spánku. Někteří se však se sortimentem těchto služeb nespokojili. Nadhodnotu rozšířili o portfolio s pracovní či relaxační sféry. Anebo zalovili v pragmatičtější vodách.

  • Ložnice podle chuti
    2018-06-26 1251

    Hledáte příčinu nespavosti? Možná nespočívá ani tak ve vás jako v samotné ložnici. Zjistěte, zda jste při zařizování náhodou neudělali chybu.

  • Úložné prostory v ložnici
    2018-06-13 1458

    Tak jako se vy v ložnici ukládáte ke spánku, potřebují své místo také prádlo a drobnosti, které vás obklopují. Oblečení, prádlo, peřiny, polštáře a knihy jsou společníci, s nimiž se dělíte o prostor.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste