Poznejte nejoblíbenější postele pro děti: klasika i netradiční zpracování

Základem pro dobrý spánek a zdravý vývoj dětí je kvalitní dětská postel. Při jejím výběru se vyplatí sledovat důležité parametry, mezi které patří zdravotní nezávadnost a správná velikost, ale také design. Mají vaše děti před odchodem do postele tisíc výmluv, proč ještě nejít spát? Do stylových postýlek se budou opravdu těšit.

Dětský pokoj s domečkovou postelí z masivu

Správná velikost a kvalitní zpracování na prvním místě

Dětská postel je nepostradatelným vybavením dětského pokojíčku. V některých případech slouží jen pro odpočinek, v jiných je solidní základnou pro stavění bunkrů. Podle čeho vybrat provedení, které bude nejlépe odpovídat vašim i dětským požadavkům?

Správná velikost

Velikost postele je ošemetným parametrem. Někdo říká, že se v klasické velké posteli nemusí dítko cítit bezpečně, a proto je nejlepší vybrat postel vzhledem k jeho věku a výšce. Na druhou stranu děti rostou jako z vody a ne každý má prostředky na to, kupovat novou postel každých několik let.

Jakmile dítko odroste postýlce, můžete mu pořídit klasické jednolůžko pro dospělou osobu. Důležitá pro vás bude výška postele. Pro mladší děti je vhodné, aby ložná plocha ležela ve výšce okolo 25 cm. Tak budete mít jistotu, že dítě z postele bezpečně vstane a zase do ní ulehne beztoho, aniž by na vás volalo do ložnice a prosilo o pomoc.

Pro malé děti jsou k dostání dětské postele se zábranou, díky které se nemusíte bát, že by z postele spadlo. Jakmile povyroste, můžete zábranu jednoduše odinstalovat a z postele bude klasická postel.

Dětská postel se zábranou z masivu

Výrobní materiál

Za nejkvalitnější platí dětské postele z masivu. K dostání jsou modely z buku, smrku, ale také borovice. Jde o přírodní materiály, které jsou hypoalergenní, a tak jsou vhodné i pro děti, které trpí alergiemi. Výhodou je, že se taková postel snadno udržuje i opravuje. Navíc ji můžete kdykoliv přetřít zdravotně nezávadnou barvou, která je určena na dětský nábytek.

Kromě masivu jsou oblíbené také postele z lamina, které jsou finančně přijatelnější. Na výběr máte pestrou paletu barevných provedení včetně imitací dřeva. Děti se zamilují do postelí s postavičkami a motivy oblíbených dětských pohádek. Při údržbě si vystačíte s vlhkým hadříkem.

Do dětského pokoje se příliš nehodí čalouněné postele, jelikož ty se těžko udržují. A jak víte, nehody v podobě pročůrání nebo rozlití nápoje jsou v mladším dětském věku poměrně časté.

Dřevěná dvoupatrová postel do dětského pokoje

Rošt a matrace

Pro zdravý vývoj dětské páteře je naprosto zásadní správný výběr roštu a matrace. Dětská postel by měla mít pevný dřevěný nebo lamelový rošt. K dostání je i rošt polohovací, který oceníte v případě, že dítko onemocní třeba kašlem a rýmou.

Mnoho rodičů má tendence dětem pořizovat měkké matrace, aby mohly spát jako na obláčku. Pravdou ale je, že děti potřebují spíše střední tvrdost a pouze jednu tuhost. Pro dospěláky jsou k dostání matrace se zónováním. Ty jsou však pro děti do 18 let zbytečné. Jejich opěrný aparát se totiž neustále vyvíjí a matrace by jim neposkytla dostatečnou oporu. Z praktického hlediska oceníte snímatelný a pratelný potah matrace.

Postel musí být bezpečná

Při výběru postele se nezapomeňte zeptat na certifikaci. Postel musí být vyrobená ze zdravotně nezávadných materiálů. Rovněž použité barvy by měly být bezpečné a nezávadné. Rám postele by měl být hladký a hrany by měly být zaoblené. Pokud má postel žebřík nebo schůdky, měly by bez problémů unést i rodiče.

Bílá postel s dvojitým úložným prostorem do dětského pokoje

Úložné prostory

Dětské posteli by neměly chybět úložné prostory. Mohou mít podobu vysouvacích zásuvek, ale také se k němu můžete dostat po odklopení ložné plochy. Užijete je na uložení lůžkovin, sezónního oblečení, ale také hraček a učení. Naučte děti, aby po sobě uklízely. Pokud budou mít úložné prostory po ruce, půjde jim to líp, než když na ně nedosáhnou.

Nápadité provedení postele pro děti

Děti mají neuvěřitelně bohatou fantazii a představivost. Spolehněte se na to, že do postele, která bude jiná, než všechny ostatní se rozhodně zamilují. A co víc? Večer se do ní budou těšit!

Multifunkční patrová postel se skříní a psacím stolem

Dětská postel ve tvaru domečku

Postel ve tvaru domečku si zamilují menší kluci i holky. Rám je obvykle vyrobený z masivu a k dostání je v různých barvách. Děti si mohou představovat, že mají svůj vlastní dům ve velkém domě, který patří rodičům.

Konstrukce postele vám i dětem dává prostor tvořit. Stačí přes ni přehodit deku a hned je z postele nedobytná hradní pevnost nebo doupě loupežníků. Holčičky zase jistě ocení překrytí hebkou látkou či záclonou. Jednoduše tak vytvoříte romantická nebesa. Na konstrukci také můžete zavěsit hračky, girlandy nebo světelný řetěz.

Dřevěná dětská postel ve tvaru domku

Nadupané auto jako dětská postel

Závodní sporťák určitě ocení každý malý raubíř. Postel má tvar auta, takže jí nechybí kola ani osvětlení. Součástí může být i volant. Postel kluci využijí i přes den, protože v ní mohou trénovat na automobilové závody. Konstrukce je opatřena zvýšenými bočnicemi, takže se nemusíte bát, že by závodník v noci z postele spadl.

Vyvýšená dětská postel

Ideální řešení pro malé pokoje je vyvýšená dětská postel. Poznáte ji podle komplexní konstrukce, která zahrnuje ložnou plochu a úložný prostor s psacím stolem. Výhodou jsou kompaktní rozměry, kdy společně s postelí získáte vlastně i komodu a stůl na psaní.

Pod ložnou plochou se může nacházet i skříň a prostor na učení, který zahrnuje nejen stůl, ale také police či zásuvku. Ložná plocha se obvykle nachází ve výšce 80 až 100 cm a do postele se děti dostávají po žebříku nebo schodcích. Proto je vhodná především pro starší děti.

Multifunkční vyvýšená dětská postel

Dětská patrová postel

Dvoupatrovkou“ vyřešíte problém malého pokoje, který sdílí dvě děti. Nahoře obvykle spí starší sourozenec a dole mladší. Horní lůžko musí být opatřeno zábranami, aby dítko z postele nespadlo. Zvolit můžete postel, která bude mít jen dvě ložné plochy, nebo můžete dát přednost multifunkční posteli. Ta nabídne i úložný prostor a police. Patrová postel může mít schůdky, ale také klouzačku nebo lano na šplhání. Dětem nabídne úžasné možnosti na hraní.

Dřevěná patrová postel do pokojíčku

Dětská postel se zábranou a úložným prostorem

Dřevěná patrová postel domeček pro 3 děti

Dětská auto postel

Růžová patrová postel s přistýlkou pro holky

Čalouněná dětská válenda

Dětská patrovka – domeček pro 2 děti s úložným prostorem

Design dětského pokoje můžete doladit i nápaditou tapetou

Multifunkční dvoupatrovka s úložným prostorem a skříní

Dětská postel z masivu s přistýlkou a úložným prostorem

Nízká patrová palanda pro nejmenší děti

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste