Rostoucí nábytek se dětem přizpůsobí

Vybavte dětem pokoj jednou pro vždy. Počáteční investice je sice větší než u klasického nábytku, ale za to jim stůl, židle i postel budou sloužit celou dobu. Až dokud nevyrostou a nezačnou život na vlastní pěst. Vyplatí se to zejména, pokud plánujete jen jedno nebo dvě děti.

Velikost, která vždy sedne

Asi všichni si vzpomeneme na fázi života, kdy jsme skokově vyrostli nebo se nám náhle změnily tělesné proporce. Kvůli tomu nám pak rodiče museli nahonem shánět nové oblečení, boty, a někdy dokonce i nábytek. Vy tomu můžete předejít tím, že dětem pořídíte výbavu, která poroste s nimi.

Kouzlo rostoucího nábytku je v univerzálnosti. Můžete ho jednoduchým posunutím přenastavit na požadovanou délku nebo výšku, aby se váš potomek cítil dobře v každém věku. Zároveň budete mít jistotu, že bude zdravě spát i sedět a pracovat. To je cenný základ, za který vám jednou poděkuje.

Princip nastavitelného nábytku není žádnou novinkou. Stejně jako se na futra odnepaměti křídou značí výška dětí, existuje mnoho variant rostoucího nábytku. Některé sázejí na univerzální posun po nosném rámu, jiné mají napevno přednastavené varianty, mezi kterými volíte. Fungují obě.

Postel tak akorát

Od té doby, co vaše batole nebude potřebovat postýlku se zábranou, můžete mu pořídit klasickou. Je na vás, jestli vyberete klasickou dětskou postel nebo sáhnete po modelu, u kterého můžete nastavovat délku podle potřeby dítěte. Obě mají své výhody a nevýhody. Pojďme si je prohlédnout.

Jasnou výhodou klasické dětské postele je cena. Protože dítě rychle roste, většinou za postýlku nechceme utrácet dva platy. Na druhou stranu ale chceme pro dítě co možná nejvyšší kvalitu za rozumnou cenu. Vždycky se dá aspoň přibližně spočítat, na jak dlouho dítěti postel poslouží.

Další výhodou klasické dětské postele je jednorázový nákup kompletního lůžka, včetně matrace a roštu. Je pravda, že budete muset volit rozměry, které dítěti vydrží do budoucna, takže ze začátku může být matrace pro dítě moc dlouhá a nevyužije ji celou. Ale bude fungovat dobře.

Alternativní rostoucí postel má výhodu v univerzálnosti. Postýlku s roštem můžete od začátku nastavit na délku, která dítěti přesně padne. Akorát počítejte s tím, že budete muset s růstem potomka dokupovat delší matrace. Ale to nevadí. Naopak je to z hygienických důvodů výhodné.

Na druhou stranu vás na začátku rostoucí dětská postel vyjde na dost peněz. Běžně se její ceny pohybují kolem deseti tisíc korun, někdy dokonce i mnohem výš. To ale souvisí s kvalitou materiálu postele. Proto raději nekupujte levnou rostoucí postel. Pravděpodobně by měla nižší nosnost nebo jiná omezení.

Židle pro správnou podporu páteře

Klasická židle dětem dobře poslouží v předškolním věku. To ještě obvykle nepotřebují sedět dlouhou dobu u úkolů, takže si vystačí s prakticky jakoukoliv. Od první třídy ale budou potřebovat příjemné a zdravé pracovní prostředí. Pak je na čase rozhodnout, jestli potomek dostane kancelářskou nebo rostoucí židli.

U kancelářské židle je důležitá výška sedu. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, dobře si změřte, jak nízko a vysoko je možné židli nastavit. Dítě by totiž vždy mělo sedět tak, ať dosáhne nohama na zem. Jinak ho brzy začnou bolet záda a bude se mu hůř soustředit na domácí úkoly i jinou práci.

Stejný důraz dávejte výšce opěrek. Opět platí, že by měla odpovídat potřebám školáka. Prohnutí zádové opěrky sloužící k podpírání bederní páteře nesmí být moc vysoko. Područky taky nemůžou dětem zvedat ruce příliš vysoko. Naopak by měly přirozeně podpírat ruce pod lokty. Jinak raději vyberte model bez područek.

Rostoucí židle má výhodu v nastavitelné výšce sedáku. Obvykle je rozpětí směrem dolů daleko velkorysejší než u klasické kancelářské židle. To se bude hodit hlavně menším dětem. Ale když už se pro židli rozhodnete, můžete ji zvyšovat společně s růstem dítěte. Opět ale počítejte s vyšší pořizovací cenou než u klasické kancelářské židle pro děti.

Stůl musí být ve správné výšce

Ideální výška desky stolu je taková, aby při psaní ruce sedícího dítěte nesvíraly v lokti ostřejší než pravý úhel. Lidsky řečeno, aby dítěti nesměřovalo předloktí z opěrek židle k desce stolu směrem nahoru. Pak by totiž ruce nedostávaly dostatečnou zásobu krve. Deska stolu by měla být pomyslným prodloužením v rovině opěrek rukou.

Je jasné, že s tím, jak dítě roste, je potřeba zvyšovat i výšku stolu. Opět existuje několik variant, jak toho docílit. Základem je klasický stolek, který ale bude potřeba několikrát nahradit za vyšší model. To je výhodné v případě, že máte několik dětí. Mezi ně pak postupně rozdělujete příslušné stolky podle výšky.

Pokud ale plánujete jen jedno nebo dvě děti, můžete zvolit i stůl s nastavitelnou výškou. Existuje víc variant. Jednodušší a levnější mívají několik daných úrovní výšky, mezi kterými volíte. Pokročilejší modely vám dovolí nastavit výšku desky přesně podle přání. Je zřejmé, že druhá varianta je většinou dražší. Ale za to dítěti dobře poslouží od prvních školních let až po promoce na vysoké škole.

Držíme palce, ať najdete vhodný nábytek, který vašim dětem dobře poslouží. A až budete mít chvilku, mrkněte na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste