Šup s botami do botníku i jinam – 4. díl

Sada dámských, pánských a dětských bot na dřevěné podlaze

Vítejte u čtvrtého a posledního dílu naší série, ve které se věnujeme ukládaní bot do botníků i jinam. Opět se můžete těšit na nálož osvědčených tipů, které vám zachrání pohodlný průchod za vstupními dveřmi, takže si cestou z večírku nenatlučete, sotva vkročíte do bytu. Je jasné, že ne všechny tipy budou vhodné pro každého, ale určitě najdete aspoň jeden, který vám padne. A na co se můžete těšit tentokrát? Nejdřív se budeme věnovat policím a košům na boty v šatní skříni. To oceníte na chodbě i v ložnici, případně jiné místnosti. Druhým tématem bude látkový nosič bot, který můžete zavěsit opět ve skříni nebo kamkoliv jinam. Třetí tip se bude točit kolem stěny do předsíně, kam kromě obuvi snadno uložíte nebo pověsíte taky svrchníky a doplňky. Pokud naše články čtete pravidelně, tak víte, že na konci vám obvykle přidáme ještě jeden bonusový tip. Ten samozřejmě nebude chybět ani tentokrát. Teď vám ale víc neprozradíme. Nechte se překvapit a užijte si celý článek třeba s hrnkem výborného čaje nebo kávy.

Uložte si boty do šatní skříně

Určitě znáte různá řešení vnitřního uspořádání šatních skříní. Časté jsou obyčejné poličky, na které můžete pohodlně naskládat nejenom oblečení. Kromě nich narazíte taky na věšáky nebo jinak řešený vysoký prostor pro bundy, kabáty a podobně. Ale nejdůležitější jsou pro nás tentokrát šuplíky, a to ve formě děrovaných košů, které dovolují uloženým věcem dýchat. Možná máte s takovým úložným prostorem zkušenosti. Nebylo by na tom nic divného, protože takové šuplíky můžete pořídit v nejednom dobře známém obchodě s nábytkem. Ale už málokdo vám zároveň prozradí, že se do takové chytré zásuvky v šatní skříni dají uskladnit boty. Jasně, musíte je udržovat čisté a suché. Ale pokud máte řadu párů, které nosíte jen občas, jsou pro uložení do drátěných košů zásuvek ideální. Zůstanou ukryté, nebudou překážet u dveří a zároveň je budete mít kdykoliv po ruce, kdyby přišla dobrá příležitost blýsknout se jimi ve společnosti.

Boty uložené v šatní skříni na policích

Výhodou šuplíků s drátěnými koši na boty je taky fakt, že nemusíte řešit dveře skříně. Boty totiž v pohodě snesou i otevřenou přední stěnu. Prach se na ně ani tak nedostane snadno. A i kdyby přece jen trochu ano, není problém je před odchodem z domu kdykoliv vylepšit vlhkým hadrem nebo speciálním přípravkem na udržování obuvi. Boty tak budou dýchat, takže se nezapaří, ani kdybyste je náhodou do skříně uložili nedokonale vysušené nebo třeba trochu propocené. Samozřejmě můžete zvolit počet zásuvek, nebo chcete-li pater košů na boty, podle toho, kolik párů bot potřebujete uskladnit. Vždycky se vyplatí nechat si rezervu aspoň na dva páry bot. Nikdy nevíte, kdy se může prostor navíc hodit. Když k vám dorazí rodina na slavnostní oběd nebo oslavu, bude se každé místo u dveří hodit. Tak jednoduše nějaké své boty uložíte do skříně a máte hotovo.

Pozor si dávejte hlavně na hloubku skříně. U rozměrnějších bot totiž nemusí vodorovně umístěný koš nebo šuplík stačit. Určitě nechcete, aby vám boty čouhali do předsíně, nebo dokonce do ložnice. Takže pokud máte doma někoho s velikými botami, bude lepší, když si úložný prostor vytvoříte v dostatečně hluboké skříni, případně koše nebo drátěné police umístíte šikmo tak, aby na hloubku skříně vznikl delší prostor a vešly se v pohodě i největší boty, které tam budete chtít uložit. Jen nezapomeňte na to, že v případě šikmých uložení je dobré mít vepředu nějakou zarážku, aby se vám boty při neplánovaném nárazu do skříně nevysypaly ven na podlahu. Jinak byste neměli narazit na žádný problém.

Ukliďte sezónní boty do látkového nosiče ve skříni

Možná si teď budete říkat, že jsme právě jeden tip se skříni skončili, tak proč se chystáme psát o tomtéž. Ve skutečnosti jde o jiný typ uložení obuvi. Zatímco v předchozím tipu šlo o položení bot na pevnou podložku, tentokrát vám poradíme, jak to udělat bez kontaktu se zemí. Jak už jste si domysleli, jde o závěsný kapsář nebo pořadač, do kterého můžete pohodlně nastrkat veškeré boty na vnitřní nošení nebo třeba vycházkovou obuv a taky boty, které si hrdě několikrát ročně obujete na ples, na svatbu přátel nebo třeba na babiččinu oslavu osmdesátin. Zkrátka a dobře sem můžete na čas uložit jakékoliv boty, které nenosíte často a zároveň jsou čisté i po běžném používání.

Boty v látkovém policovém systému

Možná podobné látkové pořadače znáte jako závěsnou šatní skříň na cesty. Ta je k mání v některých známých řetězcích, které prodávají nábytek. V podstatě si můžete náš úložný prostor na boty představit podobně, ale o hodně užší. Jednotlivé přihrádky vyjdou akorát na pár bot, ať už se dovnitř chystáte strčit ploché žabky nebo kotníkové tenisky. Pravděpodobně sem nebudete chtít ukládat žádné zimní boty, přeskáče nebo pohorky. Jednak to rozměrově nevychází, a jednak jsou hlavně zimní boty a pohorky často od prachu nebo dalších nečistot, což by látkový pořadač nesnášel dobře.

Pokud vám můžeme radit, když se rozhodnete pro látkový pořadač na boty, vyberte si raději tmavší odstín, který zakryje jakékoliv nedokonalosti v podobě skvrny od podrážky nebo třeba nedokonalosti na botách jako takových. Počet přihrádek je samozřejmě závislý hlavně na výšce pořadače. A tu byste měli volit s ohledem na místo, kde budete chtít pořadač pověsit. Pokud je to klasická šatní skříň, můžete si změřit, jak vysoko je tyč na ramínka, abyste měli představu, jak dlouhý pořadač na boty můžete pořídit. Vždycky se vyplatí nechat si nad dnem skříně aspoň pár centimetrů rezervu, protože boty jsou celkem těžký náklad, který postupem času může látku pořadače o něco roztáhnout.

Využijte praktickou předsíňovou stěnu

Třetí tip vás asi moc nepřekvapí, ale pořád existuje řada lidí, kteří o stěně do předsíně nepřemýšlejí. I proto jsme se toto téma rozhodli zařadit do našeho přehledu tipů. Faktem je, že dnes můžete předsíňovou stěnu sestavit prakticky v jakýchkoliv rozměrech a rozsáhlosti, což je ideální varianta pro všechny, kdo doma mají atypicky řešenou vstupní místnost. Snadno si můžete promyslet a navrhnout, v jaké části předsíně byste měli kterou část stěny, kde budete usedat na lavici při obouvání a vyzouvání bot, kam si budete boty ukládat – zda to bude botník, nebo jiná varianta – a kam si pověsíte bundu nebo kabát. Kromě toho na předsíňové stěně většinou najdete taky háčky na zavěšení kabelky, klíčů nebo třeba nákupních tašek, abyste ani jedno z toho nemuseli hledat.

Designová předsíňová stěna v minimalistickém provedení

Výhodou stěny je komplexní řešení pro všechno oblečení a obuv, které potřebujete v předsíni nějak zorganizovat. Jak moc do detailů a přesnosti se rozhodnete v ukládání věcí jít, to už necháme na vás. Někomu bude stačit rohož, na kterou si položí nejčastěji používané boty, dva háčky na stěně na kabát a klíče a třeba stolička na obouvání, zatímco jiný bude chtít kompletní stěnu se skříňkami a lavicí. Hodně taky záleží na tom, co vám dovolí vnitřní uspořádání vaší chodby a jak velký prostor to vlastně je. V každém případě ale určitě pořízením předsíňové stěny nic nezkazíte. Jasně, něco to stojí, ale výsledek určitě stojí za to.

Jestli si nevíte rady s materiálem, můžete se spolehnout na klasiku v podobě oceli nebo dřeva. Kov má výhodu v pevnosti a dlouhodobé vizuální kvalitě. To v podstatě platí i o dřevě, které ale nebývá tak mechanicky odolné. Kromě toho časem chytne patinu, ale to může být naopak výhoda. Hodně záleží na tom, jaký máte záměr s celkovým vyzněním místnosti. Pokud chcete neměnnou minimalistickou variantu, která nevynikne ničím speciálním, volte raději tmavší kov. Ten přežije dlouhá léta beze změny. Naopak pro rustikálnější styl s trošku méně odlehčeným designem volte masivní dřevo nebo alternativu, která takový nábytek připomíná. Uvidíte, že nakonec budete spokojeni a získáte bezva místo na boty, svrchníky i drobnosti, které si v předsíni budete moct pohodlně odkládat.

Vytvořte si univerzální úložný prostor na míru

Na chodbě nebo v předsíni lidé často skladují mnoho různých věcí. Určitě na seznamu často ukládaných věcí nenajdete jen boty nebo oblečení. Jsou tací, kteří mají v předsíni vysavač, lyže nebo třeba žehlicí prkno. Najdete tady taky schůdky, smeták nebo jiné domácí náčiní. Výjimkou nebývá ani kufřík s nářadím a další technické vybavení. Takže sečteno a podtrženo, je toho hodně. V některých domácnostech to problém není a vše se vejde, kam má. Jinde je ale věcí moc, a pak je potřeba vše efektivně ukládat na příslušné místo, aby na chodbě nevznikl nepořádek a místnost se postupně nestal skladištěm.

Do vestavných skříni v předsíni uschováte spoustu sezónních věcí

Asi je vám jasné, že úložných prostorů může být v předsíni hodně. Ale pokud věc vezmete za opačný konec, uděláte dobře. Místo pořizování skříní, vrtání polic nebo skříněk si zkuste představit, že si nejdřív promyslíte, co byste chtěli mít kde uložené. Například budete vědět, že boty potřebujete poblíž země, kdežto kufřík s nářadím a vrtačku někde v úrovni pasu a koš na prádlo nebo sluneční a lyžařské brýle zase někde v úrovni ramen. To všechno si zkuste sepsat na papír a pak si vyberte v nábytkářství skříň, která má velkorysé možnosti vnitřního uspořádání. Jakmile najdete vhodný model, můžete si vnitřní členění přizpůsobit na míru vašim potřebám. Tím získáte místo na vše potřebné, a navíc to najdete přesně v té úrovni, kde potřebujete.

Doufáme, že vás zaujal i náš poslední bonusový tip. Tím jsme se dostali až na konec naší série, ve které jsme se věnovali dohromady 16 tipům na ukládání bot nejen do botníku. Pokud jste náhodou minuli některý z předešlých dílů, určitě se k němu vraťte. Získáte tak kompletní přehled o tom, kam všude můžete svou obuv uložit, aby to bylo praktické a nestálo vás to moc úsilí. A až budete mít přečteno a doladíte si doma ukládání bot k dokonalosti, mrkněte se taky na naše další články. Najdete v nich spoustu zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste