Šup s botami do botníku i jinam – 2. díl

Ve druhém díle naší série o ukládání bot v předsíni vám prozradíme další čtveřici ověřených tipů, které můžete doma i jinde okamžitě využít. Získáte tak elegantní úložný prostor a zároveň pozvednete estetickou úroveň místnosti o něco výš. Ne pro každého bude každý tip, ale určitě si najdete aspoň jeden, který vám sedne beze zbytku. A na co se můžete v tomto díle těšit konkrétně? Jako první se podíváme na ověřený tip s policovým systémem nebo regálem. Do nich pohodlně uložíte i stále rostoucí sbírku obuvi. Pak se budeme věnovat chytrému způsobu uložení dětských bot v okolí oblečení, aby vznikly kompletní outfity, kterými ohromíte nejednu návštěvu. Třetí zastávka nás čeká u kapitoly věnované úložnému prostoru pod schodištěm, kam boty parádně padnou a nezaberou zbytečně důležité místo. Na konci článku vám tradičně necháme ještě jeden bonusový tip jako odměnu. Přejeme vám příjemnou zábavu při čtení.

Detail elegantních kožených bot vyskládaných v řadě

Když nemáte botník, tak tam dejte regál

Botníků je sice k mání prakticky nekonečné množství druhů a tvarů, ale přesto vám nemusí žádný sedět do zamýšleného uspořádání předsíně. Naštěstí existuje spousta jiných variant, jak můžete uložit boty. Ani u těchto druhů uložení nebude obuv překážet v průchodu od vchodových dveří dovnitř do pokojů, a navíc budete mít doma originální řešení na míru vašim potřebám. Všechno záleží hlavně na množství bot, které potřebujete doma u dveří uložit. Jestli patříte mezi nenáročné lidi, kteří se obejdou se dvěma páry venkovních bot a papučemi na doma, asi nebudete potřebovat vymýšlet vzdušné zámky, které by vás zachránili před hromadou bot v okolí dveří. Ale jestli vás v domácnosti žije víc nebo má někdo zálibu ve sbírání stylových střevíčků, tenisek či polobotek, budete potřebovat funkční a elegantní řešení. Trn z paty vám vytrhne regál.

Regál se hodí hned z několika důvodů. Předně, můžete si vybrat materiál, výšku, šířku i hloubku polic. To oceníte hlavně tehdy, když potřebujete uložit boty dospělých, včetně všech, kdo mají abnormálně velkou nohu, a tedy i obuv. Jakmile čísla bot ukazují 47 a víc, často se do běžných poliček botníku nevměstnají. Ve výsledku byste tak s obyčejným botníkem nepochodili, protože namísto ušetřeného prostoru k lepšímu průchodu kolem vchodových dveří byste pravděpodobně vytvořili past v podobě čouhající nadměrné boty. A o tu se dá snadno zakopnout, což může skončit nepěkným pádem na zem. Proto je bezva, že v případě regálu není problém zvolit rozměry tak, abyste do polic vměstnali i lodě basketbalového hráče. Bohužel se takový chlapík stejně bude muset i nadále shýbat ve dveřích, ale aspoň něco.

Kožené boty různých barev vyskládané v působivém dřevěném regálu

Kromě rozměrů se zaměřte taky na materiál. Tady záleží, jaký styl předsíně doma máte. Pokud jste fanoušky minimalismu a čistého stylu, možná oceníte jednoduchou kovovou kostru na tenkých nohách s úhlednými policemi z překližky. Takový regál má kromě elegance i vysokou nosnost, takže se nemusíte bát zastavět police několika páry bot nebo botami na lyže. Pokud chcete přidat praktickou vychytávku, vyberte si regál na kolečkách s brzdou. Takový kousek nábytku pak můžete jednoduše přesunout kamkoliv po místnosti. Hodí se to hlavně při uklízení, případně, když budete domů potřebovat nastěhovat novou sedačku nebo piano. Pak budete rádi za volný průchod v plné šíři.

Udělejte dětem místo botníku výstavku obuvi

Tenhle tip oceníte hlavně v případě, že máte doma děti, které už chodí, ale ještě jsou předškoláci, případně jsou na nižším stupni základní školy. Myšlenka je v tom, že nebudete dětem schovávat boty hluboko do botníku nebo skříně, kde by na ně hůř dosáhly. Místo toho dětské boty úhledně vyrovnáte na nějaké nápadné místo, například do polic otevřené skříňky zavěšené na stěně. V čem tom bude lepší? Pokud skříňku nepověsíte moc vysoko, bude pro děti o hodně pohodlnější brát si boty z ní. Kromě toho na boty vždycky uvidí, takže nebudou muset skrčení u botníku prohrabávat vícero párů bot. Jednoduše jim řeknete, které boty si mají sundat z police a obout. Zbytek už bude hračka. Takže ve výsledku budete mít při odchodu ven víc času, protože ho nezabijete hledáním druhé boty do páru.

Ideální varianta závěsných skříněk je v kombinaci s tyčí na ramínka s oblečením. To neznamená, že máte dětem na chodbě udělat šatník. Ale na druhou stranu tady můžete svým potomkům pověsit bundy, mikiny, svetry nebo jiné svrchní oblečení, které se jim opět bude lépe brát. Nakonec se tak rychleji naučí, jaké oblečení budou potřebovat na určité venkovní počasí. Kromě toho ale bude celý set skříněk a tyčí s ramínky vypadat i elegantně. Samozřejmě můžete využít malování nábytku například na pastelové barvy, které oživí dětskou výstavku obuvi a oblečení tak, aby se vašim ratolestem líbila. Když byste měli lesklý nábytek, broušení před malováním se nevyhnete. Ale můžete stejně hezky skříňku i tyče polepit tapetou, která jim vtiskne nový kabát.

Obuté děti čekají na sedačce společně se štěnětem

Pokud jde o materiál, určitě vám doporučujeme investovat do dřeva. Nemusí to být nutně masiv, ale nic jím nezkazíte. Nicméně dnešní kompozitní materiály, v čele s dřevotřískou, snesou hodně. Navíc se dneska už nedělají se škodlivými lepidly, takže je klidně můžete využít i v nevětraných místnostech uvnitř domu nebo bytu. Podle plánované zátěže polic volte jejich tloušťku. Pro normální dětské boty nebo drobné oblečení je to jedno. Ale kdybyste někam chtěli položit ještě těžké školní atlasy nebo jiné knihy, raději sáhněte po policích s tloušťkou okolo dvou centimetrů. Tím zajistíte, že police v klidu vydrží plnou váhu všeho možného, aniž by se prohnula. Pevnost můžete ovlivnit taky délkou police. Čím kratší bude, tím menší bude pravděpodobnost, že by se prohnula.

Využijte prázdné místo pod schodištěm na boty i doplňky

I pokud nemáte pod schody přístěnek jako světoznámý kouzelník, můžete tento prostor využít efektivně na odkládání méně často využívaných věcí nebo doplňků a obuvi. Samozřejmě záleží, jak máte doma vyvedené schodiště. Pokud jsou schody rovné a máte pod nimi dost místa, abyste se nemuseli u stěny shýbat, můžete sem uložit boty, které nosíte denně. Stejně tak klidně šátky, šály, rukavice nebo čepice. Ale když byste se museli pro věci pod schodištěm ohýbat, raději často nošeným kouskům vyberte vhodnější prostor, který nebude ovlivňovat bolení vašich zad kvůli krčení se pod schody. Přesto tam vždy můžete uložit všechny boty a doplňky, které nepoužíváte často. Tím se vám uvolní hodně prostoru v okolí vstupních dveří.

Potřebujete více pater polic, abyste uložili všechny své náhradní tenisky, sandály, a ještě zbylo místo na pohorky? Žádný problém, jednoduše zvolte prostor u nejvyšší stěny pod schody a přivrtejte na stěnu několik pater polic. U takové stěny budete mít velkorysý prostor, takže sem klidně dávejte i papuče, pokud tím nebudou moc daleko od místa, kde se zouváte. Pod nejnižší policí si určitě nechte aspoň půl metru místa. Bude se vám hodit, když budete potřebovat někam uklidit boty, ve kterých jste zrovna přišli z přírody, výletu na horách nebo třeba průtrže mračen. Na podlahu pod ně budete moct pohodlně dát noviny nebo hadry, a tím se rychleji usuší a nezašpiní okolí. Zároveň na zemi vlhkostí a nečistotami neponičí police.

Detail kroku na schodech v nových teniskách

Šikmou stěnu pod schodištěm využijte na drobné doplňky. Nejčastěji je pod schody místo ve tvaru trojúhelníku. Stěna z jednoho vrcholu postupně stoupá, takže zatímco na jednom konci máte ke schodům třeba dvacet centimetrů, na druhém konci je to klidně přes dva metry. Je vám asi jasné, že takové stěny jsou ideální na věšáky. Ty padnou jako ulité na stranu, kde je volná zeď vyšší. Zatímco malé police, úložné proutěné koše nebo třeba dřevěné bedýnky krásně zapadnou na nižší konec schodiště, kde věci nepůjde věšet. Zato je tam můžete pohodlně ukládat na zmíněná místa.

Kombinujte volný a uzavřený úložný prostor

Bonusový tip je tentokrát o doladění regálu na boty nebo i botníku. Celá myšlenka stojí na prostorách mezi horní a spodní deskou botníku. Pokud jsou mezery členěné do rozumných fochů ve tvaru kvádrů, nebo dokonce krychlí, můžete toho využít elegantní kombinací vzdušnosti a plnosti. Takový kontrast je praktický a zaujme. Stačí některé police nechat otevřené, zatímco do ostatních dáte akorát tak velké bedýnky nebo boxy, do kterých uložíte šály, rukavice a čepice. Tím si rozdělíte úložný prostor na část pro obuv a část pro doplňky, aniž byste to museli dělat násilně. Samozřejmě pro každého bude počet volných a plných polic individuální a zcela podle počtu věcí, které potřebujete uložit.

Pokud jde o materiál, tady doporučujeme masivní dřevo nebo dřevotřísku. Ty nejlépe zvládnou univerzální využití. Pokud navíc rádi ukládáte do police i vlhké boty nebo třeba obuv zašpiněnou od prachu či písku, doporučujeme police vyložit měkkou rohožkou nebo je aspoň nalakovat matným lakem. Lesklý můžete využít taky, ale na něm budou víc vidět škrábance způsobené nečistotami na podrážkách.

Předsíňová skříň s botníkem

Tím jsme se dostali až na konec druhého dílu naší série, kde se věnujeme ukládání obuvi nejen do botníků. Pokud jste ještě nečetli první díl, určitě se na něj zpětně mrkněte. Budete pak mít plnou škálu tipů, které můžete doma snadno vyzkoušet. V každém případě věříme, že se vám vylepšení předsíně podaří. A až budete mít hotovo, podívejte se k nám na blog taky na další články.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste