Šup s botami do botníku i jinam – 1. díl

Žije vás doma hodně a nesnášíte zakopávání o rozházené boty za dveřmi? Tak to určitě nejste jediní. Je ale fakt, že ne vždy se dá veškerá obuv narovnat do botníku. Proto je dobré mít na paměti alternativy, díky kterým si ušetříte nervy při příchodu domů i při ukládání svých vlastních bot. Protože chceme, aby vám naše tipy pomohli, vybrali jsme ty vyzkoušené a nejlepší. Uvidíte, který vám nejlépe padne. A na co se můžete těšit v článku? Jako první se podíváme na tip na nenápadný mělký botník na stěně. Ten potěší hlavně minimalisty. Pak se budeme věnovat skladování gumáků a ostatních bot náročných na uložení. Pomůžou nám v tom dřevěné bedny, které jsou zároveň šik. Třetí rada bude na téma lavice s úložným prostorem na boty. Tím v předsíni zabijete dvě mouchy jednou ranou. A když odtud budete pokračovat ve čtení dál, narazíte na jeden bonusový tip, ale ten vám teď neprozradíme. Příjemnou zábavu.

Světlá police s různými typy vyskládaných bot

S mělkým botníkem budete nenápadní

Pokud u vás doma nikdo nevlastní nepřeberné množství bot, nefandíte extravagantním tvarům, které by se do mělké vyklápěcí prostory nevešly, nebo nemáte doma nikoho, kdo má nadměrnou velikost nohou i obuvi, klidně můžete úložiště pro boty vybírat v minimalistické podobě. Kromě praktické funkce, kdy konečně nebudete po příchodu domů zakopávat o tenisky, polobotky ani lodičky ostatních členů domácnosti, získáte i vkusný doplněk do vaší předsíně. Nenápadný botník se totiž při troše umu a šťastné ruce při výběru stylu může stát pěkným interiérovým doplňkem, který pozvedne eleganci v celé místnosti. Nevíte, jak si to máte představit? Inu, možností je obrovské množství a vaše předsíň je jistě originál už teď. Přesto vám teď na příkladu uvedeme, jak by takový zlepšovák mohl vypadat.

Základem by měl být styl předsíně. Pokud vyznáváte moderní materiály, které nepřekypují sytými barvami a nevzbuzují emoce, volte neutrální zpracování i v případě botníku. Může to být třeba obyčejné dřevo nebo jeho imitace, a to ideálně ve světlém nebo naopak velmi tmavém odstínu šedé, béžové, popřípadě hnědé. Jestli v předsíni budujete nádech nostalgie, můžete si troufnout na designový kousek, který bude simulovat patinu, případně si starší botník přebrousit a natřít barvou, aby lehce prosvítala kresba dřeva. Tím získáte dokonalý efekt, který podpoří ducha starých časů. Jestli hledáte veselou a barevnou variantu, máte to možná nejjednodušší. Jen si dejte pozor, abyste nevybrali odstín, který se nesnese s těmi, které už v předsíni máte.

Botník u stěny pod věšákem s oblečením

Kromě barev se věnujte i struktuře povrchu botníku. Při zavěšení na stěně můžete v případě volby dřevěného provedení částečně simulovat obložení stěny. To samé platí i v případě, kdy sáhnete po modelu s polstrováním. To je sice v tomto případě ryze dekorativní, ale může změkčit tvrdý dojem ostatního nábytku. Platí to tím spíš, když v předsíni budete mít ještě polici, skříň a velké zrcadlo. Všechny tři kousky jsou totiž spíš hranaté a tvrdé, což je potřeba dorovnat něčím měkkým jako protiváhou. Nebojte, nemusíte hledat za každou cenu botník s měkkou přední stěnou. Klidně místo toho zvolte koberec nebo kobereček, případně pořiďte přehoz nebo podsedák na lavici. Pokud ji teda v předsíni máte. Své udělají i pověšené bundy nebo kabáty.

Gumáky a pohorky skladujte v dřevěných bedýnkách

Klasický uzavíratelný botník je fajn pomocník, ale hodí se prakticky výhradně na čistou obuv. Pokud máte mezi koníčky práci na zahradě, chození po lese na divoko nebo si rádi zatančíte v dešti, zatímco se vaše nohy hřejí v suchu gumáků, budete potřebovat variantu, kam takové boty uložit. Naštěstí dneska není problém kombinovat praktické a estetické řešení. Prodejny domácích potřeb, dekorací a nábytku jsou často plné doplňků, díky kterým můžete vykouzlit ideální prostor i pro často špinavé boty. Například dřevěné bedýnky můžou krásně zapadnout na polici botníku, aniž by rušily svým zevnějškem. Dneska seženete i bedýnky z masivu, které jsou zvenku natřené barvou, aby ladily s okolím.

Výhodou dřevěných bedýnek je odolnost proti mechanickému poškození. Samozřejmě jsou ideální takové, které mají povrchovou úpravu i zevnitř. To můžete případně dohnat sami tím, že je nalakujete. Přece jen se vám bude z laku daleko lépe utírat případný prach, hlína nebo písek, které se tam občas objeví. Z živého dřeva takový materiál sice dostanete taky, ale časem by se bedýnka začala kazit hnilobou nebo minimálně by přišla o body za krásu, protože by zevnitř ztratila původní barvu v dekoru dřeva. Jestli nefandíte lakům, můžete využít i mořidlo nebo vosk. Zkrátka cokoliv, co dřevo ochrání před vlhkou špínou ulpívající na vašich botách do nepohody.

Dítě v gumácích si užívá deštivé počasí

Jestli se vám zdá, že se dřevěné bedýnky s botami nemají šanci vměstnat do fochu botníku, nevadí. Klidně si do předsíně pořiďte menší stolek, pod který tyto bedýnky s obuví zasunete. Má to hned několik výhod. Předně, shora na boty nebude vidět. Takže i když je zrovna nebudete stíhat vypulírovat k dokonalosti, žádná návštěva nad vaší nedokonalostí neohrne nos. Jednoduše si ani nevšimne, že máte některé boty v nepořádku. Vedle toho můžete kdykoliv stolek využít v jeho původní funkci. To když si budete chtít před domem posedět u kávy, nebo si před odchodem z domu počkáte, než se pro vás zastaví kamarád s autem, který vás má vyzvednout. Pak se vám stolek bude hodit na odložení telefonu, klíčů nebo talířku s něčím na zub.

Zabijte dvě mouchy lavicí s úložným prostorem

Je pravda, že lavici v předsíni nemívá dneska každý. Ale je to trochu škoda, protože se pak dá mnohem pohodlněji obouvat. A neznamená to, že si vždycky musíte sedat. Někdy je fajn jen přizvednout nohu a zapřít se o něco výš podrážkou boty. I k tomu je lavice výborná, pokud ji teda neopatříte měkkým sedákem, který by se od podrážky zašpinil. Dřevěná lavice je ideálním doplňkem, pokud na ní v předsíni najdete dost místa. Navíc je fajn, že dneska není problém sehnat lavici v potřebných rozměrech do velkých i malých předsíní. Takže můžete jednoduše mrknout na nabídky obchodů abyste si vybrali přesně takovou, která vám domů padne. A kdybyste v budoucnu potřebovali lavici nahradit jinou, nezruinuje to vaši peněženku. Leda byste trvali na masivním dřevu.

Právě lavice je skvělá nejen na obouvání. Existují varianty s úložným prostorem, který je perfektní na odkládání různých věcí. Prostor pod lavicí je totiž často zbytečně nevyužitý, což je hlavně v případě malých předsíní velká škoda. Naopak ti, kteří chtějí prostor využívat efektivně, určitě vybírají lavici s úložným prostorem. Když se rozhodnete stejně, promyslete si, jaké členění úložného prostoru pro vás bude nejlepší. Pro někoho může být skvělá lavice s odklápěcím vrchním sedákem a jednou hlubokou skříňkou uvnitř. Tam se dají pohodlně naskládat deky, polštáře, podsedáky a další měkké věci, aniž byste je po vytažení museli jakkoliv rovnat. Ještě vám navíc zůstane místo i na pár drobností, které chcete mít v předsíni po ruce.

Holčička si s tatínkem obouvá boty a sedí při tom na lavici v předsíni

Pokud jde o boty, je lepší variantou boční vstup do úložného prostoru pod lavicí. Nejčastěji jde o skříňky s dvířkami, která mohou být buď klasicky otevírací na pantech, nebo posuvná. Když byste chtěli takovou variantu v dokonalejším provedení, volte modely, které pod takovýmato skříňkami mají ještě šuplíky. Šuplíky sice nejsou moc hluboké, ale zato se do nich pohodlně vejdou náhradní tkaničky, lžíce na obouvání nebo třeba náhradní vložky do bot. S trochou štěstí do nich vměstnáte i krém na boty, včelí vosk a pár hadříků, které potřebujete pro pravidelnou údržbu svých svátečních kožených polobotek nebo lodiček.

Ozdobte krabice s botami fotkami

Tenhle bonusový tip jsme si opravdu oblíbili. Jde o to, že krabice s botami prostě někam dát musíme. Často dokonce tak, že zůstávají celou dobu na očích. Ale ono to ve výsledku nemusí být nevýhoda. Když totiž promyslíte barevné rozvržení krabic, nebo dokonce máte boty v přírodně zbarvených krabicích, můžete je využít jako skvělý podklad pro vaše oblíbené fotky. Ano, čtete správně. Ušetříte si tak například práci s vybíráním, nakupováním a složitým věšením nástěnky. Krabice navíc můžete vrstvit do tvarů, které se vám zrovna hodí. Takže snadno vyplníte kout ležící ladem nebo vytvoříte obrazec, který zpestříte fotkami nalepeními nebo přišpendlenými na boku krabic.

Ultimátním počinem je v tomto smysli propojení skříně s vitrínou a krabic od bot. Tohle vám už možná přijde jako úlet, ale nemusí to tak být. Jen si představte, jak by se vyjímaly některé vaše povedené rodinné momentky na krabicích, které by uvnitř skříně za sklem tvořily jen jakýsi jednolitý podklad s dekorem papíru. Není to tak nezajímavé, že? Je jasné, že tenhle tip není pro každého, ale určitě si ho v nějaké variantě můžete doma vyzkoušet taky. I kdybyste zrovna neměli vitrínu.

Papírová krabice s fotkami

Tím jsme se dostali až na konec prvního dílu naší série, ve které se věnujeme tradičním i netradičním variantám ukládání bot. Věříme, že jste si mezi touto várkou tipů našli svého favorita. Až budete mít doma zdárně za sebou všechny úpravy, klidně se začtěte do dalších článků na blogu. Uvidíte, že v nich objevíte další zajímavosti nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste