TOP 5 stylových barev nábytku pro rok 2021

1080 Trendy

Ta tam je doba, kdy českým domácnostem vévodil ryzí skandinávský styl skoupý na barvy. V roce 2021 se budou tuzemské domovy chlubit řadou odstínů, které dlouho nebyly v módě. Najděte si mezi našimi tipy favorita a vylepšete si doma výbavu novým kouskem nábytku v šik odstínu, který by se nemusel stydět ani na stránce nejnovějšího nábytkového katalogu.

1 Vanilka k nakousnutí

Máte rádi vanilkovou zmrzlinu? Letošek si můžete užít nejen se zmrzlinou, ale i s vanilkovou barvou na stěnách nebo drobných dekorativních doplňcích, třeba polštářích nebo běhounech a koberečcích. Žlutě-krémovým odstínem barvy se na stěnách kuchyní, obývacích pokojů i ložnic budou pyšnit přední bytoví designéři i lidi, kteří jdou s módou.

Vanilkové odstíny příjemně prozáří pokoj a vtisknou mu příjemnější a vřelejší atmosféru plnou pohody a tepla. Krémová barva dobře odráží světlo, ale přitom nedráždí unavené oči, takže je vhodná i pro relaxaci po náročném dni. Proto se barvy nemusíte bát nejen v obýváku a kuchyni, ale i v ložnici nebo dětském pokoji. K vanilkové jde skvěle nábytek v tmavě hnědém nebo černém provedení.






2 Osvěžující a světlá mátová

Krémové tóny podruhé, tentokrát na základu zelené, zelenkavé nebo modro-zelené. Opět jde o příjemnou barvu, která působí pozitivně a značí bezpečí a klid. Proto se bezvadně hodí do obývacích pokojů, ložnic i koupelen. Ale protože předznamenává spíš relaxaci, nepoužívejte ji na zdi ani nábytek v pracovně ani kuchyni.

Mátové odstíny se skvěle snesou s bílým a krémovým nábytkem, případně s nábytkem v přírodní světlé úpravě dřeva, například smrku nebo borovice. Barva je ale i v jemné sytosti dost výrazná, tak s ní spíš šetřete. Jen málokdy udělá parádu na celé stěně. Lepší je doplnit s ní už zařízený interiér, který pak krásně oživí a rozveselí. Můžete to zařídit třeba pomocí elegantního konferenčního stolku.

3 Nesmrtelný lískový oříšek

Stejně jako u Popelky, i v případě nábytku má lískový ořech jisté místo na výsluní. A ještě aby ne, když se v tomhle odstínu pyšní celá řada generací nábytku. Nutno dodat, že oříšková barva je moderní prakticky bez přestávek už několik desetiletí. Navíc se až na mimořádné výjimky snese prakticky s jakýmkoliv dalším vybavením v místnosti, takže je to v podstatě sázka na jistotu.

Naším tipem je v tomto ohledu rafinovaná kombinace starších solitérů, které máte doma, s novinkami v podobném odstínu. Budete koukat, jak se k sobě skvěle hodí staré houpací křeslo po babičce s novým jídelním stolem. Stejně harmonickou dvojici vytvoří malovaná truhla s patinou a vkusná komoda v oříškovém odstínu. Samozřejmě můžete kombinovat i jiné kousky nábytku.






4 Kombinace zelené a šedé

Zelenou máme v seznamu podruhé a právem. Tentokrát máme na mysli studenější variantu, která směřuje spíš k modré než žluté. Je méně výrazná, za to se parádně hodí k šedé – tmavé i světlé. Tímto základem můžete klidně vylepšit stěny v obýváku. Do ložnice to možná pro někoho může být trochu studená varianta. Obecně je ale pozitivní a příjemná. Neruší vás od soustředění a skvěle se snese s krémovým, šedým i nepříliš sytým modrým nábytkem.

Další plus téhle barevné kombinace je ladění s přírodními materiály. Hnědé, pískové, ale i šedé a krémové doplňky si budou s šedo-zelenými stěnami a nábytkem ihned rozumět. Pokud budete chtít prostor oživit, přidejte jednu až dvě drobnosti ve světle růžové nebo žluté, ale s těmi opatrně, aby nepřekřičely malbu v pokoji.






5 Šedá jako základ všude

Pro někoho je tohle už moc konzervativní, ale šedá opravdu může stačit. Teď máme na mysli základní vybavení obýváku. Sedačku, taburet i konferenční stolek můžete s klidem pořídit v šedém odstínu. Dokonce ani nemusejí být v jednom a stejném, ale klidně mohou. Finta je v tom, že barvy rozehrajete nenápadně pomocí dalšího vybavení, hlavně drobnostmi a doplňky.

K šedému nábytku se budou hodit bílé nebo krémové stěny a světlý kobereček oddělující kout pro posezení od zbytku obývacího pokoje. Pak už stačí několik barevně výrazných doplňků a máte hotovo. Pokud se chcete ostřejším barvám vyhnout, můžete zvolit doplňky v přírodních odstínech. Těch ale bude potřeba o trochu víc, protože tak výrazně nedávají vědět o své existenci.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru trendy nábytku, který bude v souladu s barevnými trendy pro letošek. A až budete mít zařízeno, mrkněte se na naše další články na blogu.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste