Posviťte si na činnost, kterou právě děláte, správnou barvou světla

Díky správnému výběru si nebudete kazit oči při čtení knížky nebo práci na počítači. Také si navodíte správnou relaxační atmosféru před spaním a v kuchyni budete dobře vidět, co přidáváte do hrnce.

Co je to barva světla

Barva světla neboli teplota chromatičnosti je jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru světelného zdroje. Podle její hodnoty totiž zjistíte, jakou barvou bude světlo svítit.

Hodnota se udává v Kelvinech (K) a pohybuje se od 1 800 K do 10 000 K. Platí, že čím je toto číslo vyšší, tím bělejší a pocitově studenější světlo je. Naopak menší čísla vám říkají, že je světlo tmavší, a tedy pocitově teplejší.






Základní barvy

V rozmezí 1 800 – 16 000 K se barvy dělí na tři základní:

1. Teplá bílá

Odpovídá hodnotě 2 700–3 500 K. Tato barva světla se nejvíce podobá klasické žárovce nebo barvě připomínající oheň či východ/západ slunce. Díky ne se budete cítíte bezpečně a relaxačně. Dokáže navodit pocit pohody.

  • Kam se hodí – je ideální volbou do místností, ve kterých chcete odpočívat, tedy ložnice, obývací i dětský pokoj. Toto světlo dokáže místnost zútulnit.
  • Kam se nehodí – žluté světlo unavuje oči a uspává, proto se nehodí do míst, kde čtete, pracujete a obecně vykonáváte aktivity, které vyžadují více soustředění.

2. Denní bílá

Můžete ji najít také pod anglickým názvem „daily white“ a je pro ni charakteristické bílé nebo lehce namodralé světlo, které nejvíce připomíná světlo denní. Na škále teploty chromatičnosti se pohybuje v rozmezí 4 500–6 500 K. Tato barva podporuje aktivitu a soustřední.

  • Kam se hodí – oceníte ji tam, kde pracujete nebo studujete, jelikož neunavuje oči. Vhodnou místností je také koupelna a kuchyň. Tyto dvě místnosti totiž vyžadují co nejreálnější barevné podání. Denní bílou byste měli svítit i v pracovnách, kancelářích a dílnách nebo všude tam, kam nedopadá přirozené denní světlo.
  • Kam se nehodí – nehodí se do rustikálně zařízených domácností, kde by mohlo působit nepřirozeným dojmem. Rovněž není vhodné do místností, ve kterých chcete relaxovat a odpočívat.

3. Studená bílá

Studená bílá má hodnotu pohybující se od 6 500 K do 9 000 K. Světlo, které přesahuje 7 000 K, je chladné až mrazivé, takže se do interiérů nehodí. Namodralá barva je totiž oku nepřirozená a může vyvolávat nepříjemné pocity. Proto by se s ní mělo svítit především v průmyslových a lékařských objektech.

  • Kam se hodí – pro osvětlení průmyslových prostor (haly, parkoviště atd.) nebo do lékařského prostředí.
  • Kam se nehodí – kvůli nepřirozené barvě se nehodí do obytného interiéru domácností.

Přirozené barvy a hodnota Ra

Při výběru vhodného osvětlení sleduje také hodnotu Ra neboli index podání barev. Jedná se o ukazatele věrnosti barevného vjemu. Ve zkratce můžeme říci, že vám pomáhá věci vidět v jejich přirozených barvách v porovnání s jasným denním světlem. Index podání barev je důležitý například při výběru oblečení nebo potravin. Jeho hodnota se pohybuje od 0 do 100 a platí, že čím vyšší hodnota, tím přirozenější bude barevné podání. Běžné LED žárovky dosahují hodnoty 80, což je zcela dostačující.





Světelný tok

Se správnou volbou světelného zdroje vám pomůže také světelný tok, který se uvádí v lumenech (lm). Tato hodnota vám sděluje to, kolik světla celkem dokáže žárovka vyzářit do všech směrů. Na klasických žárovkách, které se dnes již nevyrábí, se světelný tok označoval watty. Proto na některých krabičkách najdete přepočet lumenů na watty. Obecně můžeme říci, že čím více lumenů světelný zdroj má, tím lepší je jeho svítivost.

Základní činnosti a barva světla

Na několika příkladech vám ukážeme, jak se barva i intenzita světla liší v závislosti na činnosti, kterou právě vykonáváte.

Práce na PC

V pracovně nebo studovně strávíte denně několik hodin. Při práci přitom chcete být co nejefektivnější a nejproduktivnější. Proto je důležité správně zkombinovat přirozené denní světlo se světlem umělým.

Obrazovka počítače by měla být umístěna kolmo k oknu. Obrazovku nikdy neumisťujte rovnoběžně s oknem. Také by neměla být přímo proti oknu, jinak byste dosáhli světelně rušivého efektu.

Do kanceláře si pořiďte spíše studenější bílé světlo (ideálně vyšší hodnotu denního světla). Zdrojem mohou být LED žárovky nebo zářivky instalované v závěsných svítidlech.

Sledování filmů

U sledování filmů na jakékoliv obrazovce dbejte především na to, aby se v ní neodráželo světlo. Místnost, ve které se budete této činnosti věnovat, by měla být vybavena lustry, případně lampami s teplejším barevným odstínem. Ideální je hodnota do 3 000 K. Světlo by při sledování filmů mělo směřovat ke stropu či stěně, čímž dosáhnete optimálních podmínek pro maximální filmový zážitek. Volte proto svítidla s možností nastavení světleného toku.

Čtení

Čtení je relaxační záležitostí, která zklidňuje vaši mysl po celodenním pracovním či studijním maratonu. Jestliže chcete číst „zdravě“, rozhodně si nevystačíte jen s centrálním osvětlením. Ve vaší blízkosti by se měla nacházet stolní nebo stojací lampa, která umožňuje nastavení směru světelného toku. Ideální barva pro čtení se pohybuje okolo 2 700 K.

Vaření

Ani při vaření si nevystačíte pouze se stropním osvětlením. Nejlepší světlo vám poskytne světelný zdroj pod linkou, který může mít podobu LED pásků nebo zářivkové trubice. A barva? Ideálně denní okolo 6 500 K. Lustr nebo další osvětlení kuchyně může mít nižší hodnotu teploty chromatičnosti.

Barva ve vašich rukách

Na trhu existují světla, která je možné stmívat. To znamená, že si teplotu chromatičnosti upravujete podle toho, jak zrovna potřebujete. Zpravidla touto funkcí disponují LED žárovky a pásky. Sáhnout však můžete i po inteligentním osvětlení, tedy takovém, které dokáže měnit barvy. Kromě teplot bílé si můžete zvolit takovou barvu, která zrovna odpovídá vaší náladě. Na výběr je z celé palety RGB, která zahrnuje několik milionů barev.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste